اختلال وسواس یا ocd به خودی خود از بین نمی رود و هیچ درمانی ندارد. شما نمی توانید آن را نادیده بگیرید یا فکر کنید که از افکار و رفتارهای تکراری که زندگی شما را کنترل می کنند، خلاص شوید. آنچه شما می توانید کنترل کنید تصمیم شما برای دریافت درمان است.
اولین قدم برای درمان وسواس مراجعه به پزشک است. یک معاینه نشان می دهد که آیا علائم شما نتیجه یک مشکل فیزیکی است یا خیر. اگر اینطور نیست، پزشک شما می تواند یک متخصص بیماری های روانی مانند یک روانشناس، درمانگر یا مددکار اجتماعی را توصیه کند که می تواند برای شما برنامه ای ترتیب ببیند. اگر قصد دارید دارو مصرف کنید، ممکن است شما را به روانپزشک نیز معرفی کنند. در این مقاله در مورد راه های درمان وسواس صحبت شده است.
علائم انواع وسواس
ممکن است وسواس فکری یا اجبار هایی داشته باشید که شما را ناراحت کرده و سعی کنید آنها را نادیده بگیرید یا آنها را از ذهن خود بیرون کنید، اما این معمولا دشوار یا غیرممکن است. حتی اگر برای مدتی دیگر به آنها فکر نکنید، معمولا باز می گردند. برای درمان بیماری وسواس خود ابتدا باید نوع آن را تشخیص دهید، در اینجا علائم انواع وسواس ذکر شده است.
وسواس تمیز کردن
-
نگرانی مداوم در مورد میکروب ها یا بیماری ها
-
افکار در مورد احساس کثیفی یا ناپاک بودن (از لحاظ جسمی یا ذهنی)
-
ترس مداوم در مورد قرار گرفتن در معرض خون، مواد سمی، ویروس ها یا سایر منابع آلودگی
-
اجتناب از منابع احتمالی آلودگی
-
اجبار برای خلاص شدن از شر اقلامی که کثیف می دانید (حتی اگر کثیف نباشند)
-
اجبار به شستن یا تمیز کردن وسایل آلوده
-
تشریفات خاص تمیز کردن یا شستن، مانند شستن دست ها یا شستن سطحی به تعداد معین
وسواس تقارن و نظم
-
نیاز به اقلام یا متعلقات که به روشی خاص در یک راستا قرار گیرند
-
نیاز شدید به تقارن یا سازماندهی در اقلام
-
نیاز به تقارن در اعمال (اگر زانوی چپ خود را خارانید، باید زانوی راست خود را نیز بخارانید)
-
اجبار به چیدمان وسایل تا زمانی که احساس کنند "درست هستند"
-
احساس ناقص بودن زمانی که موارد دقیق نیستند
-
تشریفات شمارش، مانند نیاز به شمارش تعداد معینی برای رسیدن به یک عدد خاص
-
تفکر جادویی، یا اعتقاد به این که چیز بدی اتفاق می افتد اگر چیزها را به روش درست تنظیم یا سازماندهی نکنید.
-
روشهای خاصی برای تراز کردن اشیاء
وسواس افکار ممنوعه
-
افکار مزاحم مکرر که اغلب ماهیت جنسی یا خشونت آمیز دارند
-
احساس گناه، شرم و ناراحتی دیگر در مورد افکارتان
-
زیر سوال بردن مداوم گرایش جنسی، تمایلات یا علایق جنسی شما
-
نگرانی مداوم از اینکه بر اساس افکار مزاحم خود عمل می کنید یا اینکه داشتن آنها شما را به یک فرد بد تبدیل می کند
-
نگرانی مکرر از اینکه به خود یا شخص دیگری بی معنی آسیب می رسانید
-
وسواس در مورد عقاید مذهبی که به نظر کفرآمیز یا نادرست است
-
احساس مسئولیت مداوم برای ایجاد اتفاقات بد
-
اجبار برای پنهان کردن چیزهایی که می توانید از آنها به عنوان سلاح استفاده کنید
-
به دنبال اطمینان از اینکه بر اساس افکار مزاحم عمل نخواهید کرد
-
به دنبال اطمینان از اینکه شما آدم بدی نیستید
-
به طور مکرر فعالیت های روزانه خود را مرور می کنید تا مطمئن شوید که به کسی صدمه نزده اید، چه از نظر ذهنی یا جسمی قدم های خود را دوباره دنبال می کنید.
وسواس احتکار
-
نگرانی مداوم مبنی بر اینکه دور انداختن چیزی ممکن است به شما یا شخص دیگری آسیب برساند
-
نیاز به جمع آوری تعداد معینی از اقلام برای محافظت از خود یا شخص دیگری از آسیب
-
ترس شدید از دور انداختن یک اقلام مهم یا ضروری تصادفی (مانند نامه حاوی اطلاعات حساس یا مورد نیاز)
-
اجبار به خرید چندین مورد از یک کالا، حتی زمانی که به این تعداد نیاز ندارید
-
دور انداختن اشیا مشکل است زیرا دست زدن به آنها می تواند باعث آلودگی شود
-
اگر چیزی را پیدا نکردید یا به طور تصادفی آن را گم کردید یا دور انداختید، احساس ناقص بودن می کنید
-
اجبار برای بررسی دارایی های خود
راه های درمان اختلال وسواس چیست
رایج ترین برنامه درمانی برای درمان OCDشامل روان درمانی (گفتار درمانی) و دارو درمانی است. اگر این درمان به علائم وسواس شما کمک نمی کند و علائم شما شدید است، متخصص شما ممکن است تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال (TMS) را توصیه کند. در اینجا راه های درمان وسواس شرح داده شده است.
روان درمانی
درمان شناختی رفتاری (CBT)، نوعی روان درمانی، برای بسیاری از افراد مبتلا به وسواس موثر است. قرار گرفتن در معرض و پیشگیری از پاسخ، یکی از اجزای درمان CBT، شامل قرار گرفتن تدریجی شما در معرض یک شی یا وسواس ترسناک، مانند کثیفی، و یادگیری راه هایی برای مقاومت در برابر میل به انجام تشریفات اجباری است. این روش نیازمند تلاش و تمرین است، اما زمانی که یاد بگیرید وسواس ها و اجبار های خود را مدیریت کنید، ممکن است از کیفیت زندگی بهتری لذت ببرید.
درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد یا ACT نیز به شما کمک می کند تا یاد بگیرید که افکار وسواسی را فقط به عنوان افکار بپذیرید و قدرت را از آنها سلب کنید. یک درمانگر اکت به شما کمک می کند تا با وجود علائم وسواسی یاد بگیرید که زندگی معناداری داشته باشید. تکنیک های ذهن آگاهی مانند مدیتیشن و یوگا نیز می توانند به علائم کمک کنند.
یکی دیگر از روش های درمانی که به بیماران مبتلا به وسواس کمک می کند، روان پویشی است. این درمان به بررسی روابط و رویدادهایی می پردازد که در میان سایر ویژگی های زندگی آنها، برای احساس بیمار از خود، نگاه به جهان و روایت شخصی، اساسی است. سپس این عناصر در رابطه با علائم نامطلوب وسواس که تجربه می کنند مورد بررسی قرار می گیرند تا دلایل عمیق تری برای نحوه پاسخ دادن به اضطراب پیدا کنند. با گذشت زمان بیمار می تواند از پاسخ خودکار به اضطراب خود دور شود، زیرا واکنش های انعطاف پذیرتر، آرام بخش تر و مفیدتر جای آن ها را یاد می گیرد.
دارو درمانی
برخی از داروهای روانپزشکی می توانند به کنترل وسواس و اجبار کمک کنند. معمولا ابتدا داروهای ضد افسردگی امتحان می شوند. داروهای ضد افسردگی تایید شده توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) برای درمان OCD عبارتند از:
-
کلومیپرامین (Anafranil) برای بزرگسالان و کودکان 10 سال و بالاتر
-
فلوکستین (پروزاک) برای بزرگسالان و کودکان 7 سال و بالاتر
-
فلووکسامین برای بزرگسالان و کودکان 8 سال و بالاتر
-
پاروکستین (Paxil، Pexeva) فقط برای بزرگسالان
-
سرترالین (Zoloft) برای بزرگسالان و کودکان 6 سال به بالا
با این حال، پزشک شما ممکن است داروهای ضد افسردگی و داروهای روانپزشکی دیگر را تجویز کند. در اینجا مواردی وجود دارد که باید با پزشک خود در مورد داروهای درمان وسواس صحبت کنید:
-
انتخاب یک دارو: به طور کلی، هدف کنترل موثر علائم در کمترین دوز ممکن است. این غیرعادی نیست که چندین دارو را قبل از یافتن دارویی که به خوبی کار می کند امتحان کنید. پزشک شما ممکن است بیش از یک دارو را برای مدیریت موثر علائم شما توصیه کند. ممکن است هفته ها تا ماه ها پس از شروع مصرف دارو طول بکشد تا متوجه بهبود علائم شوید.
-
اثرات جانبی: همه داروهای روانپزشکی دارای عوارض جانبی بالقوه هستند. در مورد عوارض جانبی احتمالی و هرگونه نظارت بر سلامت مورد نیاز هنگام مصرف داروهای روانپزشکی با پزشک خود صحبت کنید و در صورت تجربه عوارض جانبی نگران کننده به پزشک خود اطلاع دهید.
-
خطر خودکشی: اکثر داروهای ضد افسردگی به طور کلی بی خطر هستند، اما FDA ملزم می کند که همه داروهای ضد افسردگی هشدار را داشته باشند. در برخی موارد، کودکان، نوجوانان و جوانان زیر 25 سال ممکن است در هنگام مصرف داروهای ضدافسردگی، به ویژه در چند هفته اول پس از شروع یا تغییر دوز، افکار یا رفتار خودکشیشان افزایش یابد. اگر افکار خودکشی رخ داد، فورا با پزشک خود تماس بگیرید یا کمک اورژانسی دریافت کنید. به خاطر داشته باشید که داروهای ضد افسردگی با بهبود خلق و خوی احتمال بیشتری دارد که خطر خودکشی را در دراز مدت کاهش دهند.
-
تداخل با سایر مواد: هنگام مصرف یک داروی ضد افسردگی، پزشک خود را در مورد سایر داروهای تجویزی یا بدون نسخه، گیاهان دارویی یا سایر مکمل هایی که مصرف می کنید، مطلع کنید. برخی از داروهای ضد افسردگی وقتی با برخی داروها یا مکمل های گیاهی ترکیب می شوند، می توانند اثربخشی برخی از داروهای دیگر را کاهش داده و واکنش های خطرناکی ایجاد کنند.
-
قطع داروهای ضد افسردگی: داروهای ضد افسردگی اعتیاد آور در نظر گرفته نمی شوند، اما گاهی اوقات وابستگی فیزیکی (که با اعتیاد متفاوت است) ممکن است رخ دهد. بنابراین توقف ناگهانی درمان یا از دست دادن چندین دوز می تواند باعث علائمی شبیه به ترک شود که گاهی به آن سندرم قطع می گویند. بدون مشورت با پزشک، مصرف دارو را قطع نکنید، حتی اگر احساس بهتری دارید، ممکن است علائم وسواس عود کند. برای کاهش تدریجی و ایمن دوز خود با پزشک خود همکاری کنید.
گاهی اوقات، روان درمانی و داروها به اندازه کافی برای کنترل علائم و درمان اختلال وسواس موثر نیستند. در موارد مقاوم به درمان، گزینه های دیگری ممکن است ارائه شود:
برنامه های درمانی فشرده سرپایی
برنامه های درمانی جامعی که بر اصول درمانی ERP تاکید می کنند ممکن است برای افراد مبتلا به وسواس که به دلیل شدت علائم با توانایی عملکرد خود مشکل دارند، مفید باشد. این برنامه ها معمولا چند هفته طول می کشد.
تحریک عمیق مغز DBS
این روش توسط FDA برای درمان وسواس در بزرگسالان 18 سال و بالاتر که به رویکردهای درمانی سنتی پاسخ نمی دهند تایید شده است. این روش شامل کاشت الکترودها در نواحی خاصی از مغز شما است. الکترودها تکانه های الکتریکی تولید می کنند که ممکن است به تنظیم تکانه های غیر طبیعی کمک کند.
تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال
FDA یک دستگاه خاص را برای درمان OCD در بزرگسالان 22 تا 68 سال، زمانی که رویکردهای درمانی سنتی موثر نبوده اند، تایید کرده است. این درمان یک روش غیر تهاجمی است که از میدان های مغناطیسی برای تحریک سلول های عصبی در مغز برای بهبود علائم OCD استفاده می کند. در طول جلسه یک سیم پیچ الکترومغناطیسی روی پوست سر شما نزدیک پیشانی قرار می گیرد. مغناطیس الکتریکی یک پالس مغناطیسی ایجاد می کند که سلول های عصبی را در مغز شما تحریک می کند.
سوالات متداول
1- علائم انواع وسواس چیست؟
برای درمان بیماری وسواس خود ابتدا باید نوع آن را تشخیص دهید که در متن مقاله علائم انواع وسواس شرح داده شده است.
2- راه های درمان اختلال وسواس چیست؟
رایج ترین برنامه درمانی برای درمان OCD شامل روان درمانی (گفتار درمانی) و دارو درمانی است که در متن مقاله شرح داده شده است.
3- دارو درمانی در وسواس چیست؟
برخی از دارو های روانپزشکی می توانند به کنترل وسواس و اجبار کمک کنند که باید با مشورت پزشک مصرف شده و در متن مقاله ذکر شده اند.
پاسخ مشاور: به درمانگر شناختی رفتاری مراجعه کنید
پاسخ مشاور: بله روش خوبی هست