راه های زیادی برای جلوگیری از بارداری در دنیای امروزی وجود دارد که برخی قدیمی بوده و برخی هم جدید هستند و برخی هم مطمئن تر از بقیه می باشند. یکی از این راه های جلوگیری از بارداری استفاده از دستگاه IUD است. دستگاه داخل رحمی آی یو دی نوعی روش کنترل بارداری است که یک پزشک در رحم شما قرار می دهد.
هنگامی که آی یو دی وارد می شود، بسته به نوع خاص، می تواند تا 10 سال یا بیشتر از بارداری جلوگیری کند. اگر تصمیم به بارداری داشته باشید، پزشک شما می تواند آن را در هر زمانی خارج کند. اگر به دنبال گزینه های خود برای کنترل بارداری هستید، یکی از روش هایی که ممکن است بخواهید در مورد آن فکر کنید دستگاه آی یو دی است. در این مقاله در مورد IUD صحبت شده است.
دستگاه آی یو دی چیست
"IUD" مخفف "دستگاه داخل رحمی" است. آی یو دی به شکل "T" بوده و کوچک است و داخل رحم شما قرار می گیرد. با جلوگیری از رسیدن اسپرم به تخمک و بارور کردن آن از بارداری جلوگیری می کند. پس از قرار دادن IUD، تا زمانی که زمان تعویض آن فرا نرسد، دیگر لازم نیست نگران کنترل بارداری باشید (بسته به برند، از 3 تا 10 سال). دستگاه های آی یو دی موثرترین شکل پیشگیری از بارداری هستند که نیازی به جراحی ندارند و اگر تصمیم به بارداری دارید، پزشک شما می تواند IUD را خارج کند.
برخلاف سایر اشکال پیشگیری از بارداری، مانند کاندوم، آی یو دی از عفونت های مقاربتی (STI) جلوگیری نمی کند. شما می توانید از IUD همراه با کاندوم برای جلوگیری از بارداری استفاده کنید و در عین حال خطر ابتلا به بیماری جنسی را نیز کاهش دهید. پنج نوع IUD موجود است. چهار مورد آن (Mirena، Kyleena، Liletta و Skyla) مقادیر کمی از هورمون پروژسترون (لوونورژسترول) را در بدن شما ترشح می کنند. این همان هورمونی است که در بسیاری از قرص های ضد بارداری استفاده می شود.
این نوع iud ها عادت ماهانه شما را سبک تر می کنند و اگر پریودهای سنگین دارید، ممکن است گزینه خوبی باشند. پنجمین مورد به اسم پاراگارد است که به آن IUD مسی نیز می گویند. این دستگاه آی یو دی بدون هورمون است و سیستم ایمنی شما را تحریک می کند تا از بارداری جلوگیری کند. این دستگاه می تواند باعث شود که قاعدگی شما سنگین تر شود، به خصوص در ابتدا. اما پاراگارد بیشتر از آی یو دی های هورمونی دوام می آورد. در اینجا توضیحات انواع iud شرح داده شده است.
-
آی یو دی های مسی: آی یو دی پاراگارد دارای سیم مسی نازکی است که در اطراف قسمت ساقه "T" می پیچد. ساقه به یک توپ صاف ختم می شود که مانع از سوراخ شدن دهانه رحم شما در هنگام قرار دادن IUD توسط متخصص می شود.
-
آی یو دی های هورمونی (لوونورژسترل): قسمت بالایی "T" حاوی هورمون پروژسترون لوونورژسترل است که از طریق ساقه جریان می یابد. پروژستین ها نسخه مصنوعی پروژسترون هستند، هورمونی که به طور طبیعی در بدن شما وجود دارد. هر دو نوع حاوی عناصری هستند که باعث می شوند در طی مراحل تصویربرداری ظاهر شوند. پزشک شما می تواند آی یو دی شما را در طول چکاپسلامتی بررسی کند تا مطمئن شود که به درستی قرار گرفته است.
دستگاه iud چگونه کار می کند
هم آی یو دی های مسی و هم آی یو دی های هورمونی با تغییر روش حرکت سلول های اسپرم به طوری که نتوانند به تخمک برسند از بارداری جلوگیری می کنند. اگر اسپرم نتواند به تخمک برسد، بارداری نیز نمی تواند اتفاق بیفتد. آی یو دی پاراگارد از مس برای جلوگیری از بارداری استفاده می کند. اسپرم مس را دوست ندارد، بنابراین این نوع آی یو دی دسترسی اسپرم به آن تخمک را تقریبا غیرممکن می کند.
هورمون های موجود در آی یو دی های دیگر از دو طریق از بارداری جلوگیری می کنند، یکی مخاطی را که روی دهانه رحم زندگی می کند غلیظ می کند که اسپرم را مسدود و به دام می اندازد و دوم این که هورمون ها گاهی اوقات از خروج تخمک جلوگیری می کنند، بنابراین تخمک گذاری رخ نداده و هیچ تخمکی برای بارور شدن اسپرم وجود ندارد.
یکی از چیزهای شگفت انگیز در مورد iud این است که سال ها دوام می آورند، اما دائمی نیستند. اگر تصمیم به بارداری دارید یا دیگر نمی خواهید آی یو دی خود را داشته باشید، پرستار یا پزشک شما می تواند به سرعت و به راحتی آن را خارج کند. شما می توانید بلافاصله پس از برداشتن IUD باردار شوید. FDA استفاده از IUD را بر اساس جدول زمانی زیر تایید کرده است:
-
پاراگارد: از بارداری به مدت 10 سال جلوگیری می کند.
-
میرنا: از بارداری به مدت 8 سال جلوگیری می کند.
-
لیلتا: از بارداری به مدت 6 سال جلوگیری می کند.
-
کیلینا: از بارداری به مدت 5 سال جلوگیری می کند.
-
اسکایلا: از بارداری به مدت 3 سال جلوگیری می کند.
بسته به عواملی مانند سن و سلامتی شما پزشک ممکن است توصیه کند که می توانید با خیال راحت از یک دستگاه برای مدت طولانی تری استفاده کنید و همچنان همان مقدار محافظت را دریافت کنید.
مزایا و معایب دستگاه آی یو دی
هر نوع روش جلوگیری از بارداری مزایا و معایب خود را می تواند داشته باشد و دستگاه iud نیز از این قاعده مستثنی نیست. در اینجا مزایا و معایب استفاده از روش IUD ذکر شده است.
مزایای آی یو دی:
-
قاعدگی راحت تر دارید: اگر در طول قاعدگی پریودهای شدید یا گرفتگی شدید دارید، آی یو دی ممکن است مشکل شما را برطرف کند. آی یو دی های هورمونی می توانند باعث نازک شدن دیواره رحم شما شوند که منجر به خونریزی کمتر در اکثر زنان و گرفتگی کمتر می شود.
-
بدن شما ثابت می ماند: وزن شما، میل جنسی شما، واکنش شما به داروها، تجربه جنسی، تولید شیر شما در صورت لزوم، هیچ تغییر نمی کند. شما حتی با آن نفخ نخواهید کرد. در مورد تخمک گذاری نیز جای نگرانی نیست. به محض برداشتن IUD می توانید باردار شوید.
-
در پیشگیری بسیار خوب عمل می کند: آی یو دی 99 درصد در پیشگیری از بارداری موثر است. بسته به نوع IUD، تنها 0.1 تا 0.8 درصد از زنان با استفاده از این روش بارداری می شوند.
-
بدون نیاز به زحمت است: بدون نیاز به نگهداری، IUD یک گزینه طولانی مدت و بدون نیاز به نگهداری برای زنانی است که نمی خواهند هر روز یک قرص را به خاطر بسپارند. بسته به نوع آی یو دی، پس از قرار دادن، می تواند برای سه تا 10 سال در جای خود باقی بماند.
معایب آی یو دی:
-
در موارد بسیار نادر، در کمی بیش از نیمی از زنان دارای IUD، IUD می تواند رحم شما را هنگام گذاشتن یا برداشتن سوراخ کند. این به احتمال زیاد در عرض شش هفته پس از زایمان اتفاق می افتد، به خصوص اگر شیر می دهید.
-
برخی از زنان کاندیدای IUD نیستند. اگر در حال حاضر سرطان سینه، عفونت فعال یا نقص ساختاری روی رحم خود دارید، آن را دریافت نکنید و اگر به مس حساسیت دارید یا به بیماری ویلسون مبتلا هستید به جای آن یک نسخه هورمونی دریافت کنید.
-
خطرات اندک و نادر هستند. گاهی اوقات زنان با استفاده از IUD باردار می شوند. سپس دستگاه باید فورا برداشته شود، هم برای ایمن نگه داشتن نوزاد و هم برای جلوگیری از عوارض بارداری. همچنین به ندرت، یک IUD می تواند چند قسمت شود و یا خارج شود. اگر این اتفاق افتاد به متخصص بهداشت خود مراجعه کنید.
-
عفونت: هنگامی که IUD شما قرار داده می شود، باکتری ها می توانند وارد بدن شما شوند و باعث عفونت شوند. احتمال بروز عفونت در 20 روز اول پس از قرار دادن آن وجود دارد. پزشک دهانه رحم شما را در حین قرار دادن IUD تمیز می کند تا خطر را کاهش دهد.
در ضمن اگر فقط با یک مرد در رابطه جنسی نیستید، باید اصرار داشته باشید که همه شرکای شما از کاندوم به عنوان یک اقدام احتیاطی اضافی در برابر بیماری های مقاربتی استفاده کنند. آی یو دی از بیماری های مقاربتی جلوگیری نمی کند. در مجموع IUD یک روش قابل اعتماد برای پیشگیری از بارداری است. آنها با تاثیر طولانی، مقرون به صرفه، برگشت پذیر و موثر هستند و عوارضشان نادر هستند. آی یو دی ها گزینه خوبی برای اکثر زنان فعال جنسی در سنین باروری هستند که به دنبال باردار شدن در آینده نزدیک نیستند.
آیا آی یو دی دردناک است
استفاده از دستگاه آی یو دی، برای اکثر مردم ممکن است ناراحت کننده باشد، اما نباید خیلی درد بکشید. زمانی که پزشک IUD شما را وارد می کند ممکن است کمی گرفتگی احساس کنید. برخی از افراد وقتی می خواهند بعد از آن بایستند دچار سرگیجه یا غش می شوند. به همین دلیل ایده خوبی است که قبل از گرفتن آی یو دی برای تسکین درد برنامه ریزی کنید.
داروهای مسکن:
-
ژل یا اسپری لیدوکائین در داخل واژن شما
-
یک داروی بی حسکننده که پزشک در اطراف دهانه رحم شما تزریق می کند
-
قرص هایی مانند ترامادول و ناپروکسن
داروی ضد اضطراب:
برخی از افراد دچار تنش می شوند. پزشک شما ممکن است داروهای ضد اضطراب مانند لورازپام را برای کمک به آرامش اعصاب شما پیشنهاد کند.
بیهوشی:
این دارو در طول عمل شما را به خواب می برد. اگر معمولا در طول معاینه لگن درد دارید، پزشک ممکن است آن را پیشنهاد کند. همچنین اگر تجربه دردناکی با گذاشتن IUD داشته باشید یا درد مزمن لگن یا اندومتریوز داشته باشید، ممکن است کمک کننده باشد.
سوالات متداول
1- IUD چیست؟
یکی از این راه های جلوگیری از بارداری استفاده از دستگاه IUD است که در متن مقاله توضیح آی یو دی کامل ارائه شده است.
2- انواع دستگاه آی یو دی چیست؟
پنج نوع IUD موجود است که در دو دسته هورمونی و مسی قرار می گیرند و کارکرد متفاوت دارند که در متن مقاله توضیح داده شده است.
3- دستگاه iud چگونه کار می کند؟
هم آی یو دی های مسی و هم آی یو دی های هورمونی با تغییر روش حرکت سلول های اسپرم عمل می کنند که در متن مقاله شرح داده شده است.
پاسخ مشاور: ای یو دی
پاسخ مشاور: بله چون ای یو دی از بیماری مقاربتی جلوگیری نمیکنه