کودکان گاهی اوقات بحث می کنند، پرخاشگر هستند، یا در اطراف بزرگسالان عصبانی بوده یا سرکشی می کنند. زمانی ممکن است اختلال رفتاری تشخیص داده شود که این رفتارهای مخرب برای سن کودک در آن زمان غیرمعمول باشد، در طول زمان ادامه یابد یا شدید باشد.
از آنجایی که اختلالات رفتار مخرب شامل اعمال و نشان دادن رفتار ناخواسته نسبت به دیگران است، گاهی اوقات آنها را اختلالات بیرونی سازی می نامند. اختلال سلوک (CD) یک وضعیت سلامت روان است که شامل الگوی ثابتی از رفتار های پرخاشگرانه و نافرمانی است. اختلال سلوک در کوکان علت و علائمی داشته و در بسیاری مواقع قابل درمان است. در این مقاله در مورد اختلال سلوک در کودکان صحبت شده است.
اختلال سلوک در کودکان چیست
اختلال سلوک به گروهی از مشکلات رفتاری و عاطفی اشاره دارد که با بی توجهی به دیگران مشخص می شود. کودکان مبتلا به اختلال سلوک در پیروی از قوانین و رفتار به شیوه قابل قبول اجتماعی مشکل دارند. رفتار آنها می تواند خصمانه و گاهی همراه با خشونت فیزیکی باشد.
در سال های اولیه زندگی، ممکن است علائم اولیه پرخاشگری از جمله هل دادن، ضربه زدن و گاز گرفتن دیگران را نشان دهند. نوجوانان و جوانان مبتلا به اختلال سلوک ممکن است به رفتارهای جدی تری از جمله قلدری، آسیب رساندن به حیوانات، دعوا کردن، دزدی، خرابکاری و آتش سوزی روی آورند. کودکان مبتلا به اختلال سلوک را می توان در همه نژادها، فرهنگ ها و گروه های اجتماعی-اقتصادی یافت. آن ها اغلب مشکلات روانی دیگری نیز دارند که ممکن است در ایجاد اختلال سلوک کودکان نقش داشته باشد و این اختلال در پسران بیشتر از دختران است.
علائم اختلال سلوک کودک چیست
رفتارهای مشخصه اختلال سلوک به تدریج در طول زمان ایجاد می شود. کودکان مبتلا به اختلال سلوک معمولا تکانشی هستند و مدیریت آنها دشوار است و به نظر می رسد که آنها نگران احساسات دیگران نیستند. در اینجا علائم اختلال سلوک در کودک ذکر شده است.
چهار رفتار اصلی اختلال سلوک کودکان:
-
تجاوز به افراد و حیوانات و یا نقض حقوق اولیه دیگران
-
تخریب اموال
-
فریب دادن، دروغگویی و یا دزدی در نوجوانان و کودکان
-
نقض جدی قوانین
علائم رفتار پرخاشگرانه نسبت به دیگران:
-
قلدری
-
خشونت فیزیکی (احتمالا با سلاح)
-
دعواهای لفظی
-
تهدید کننده
-
تحمیل فعالیت جنسی
-
سرزنش دیگران به خاطر رفتار خود
-
صدمه زدن به حیوانات
علائم تخریب اموال:
-
آتش زدن عمدی
-
خرابکاری یا تخریب اموال دیگران
نشانه های فریب، دروغ و دزدی:
-
دروغ گفتن برای برآورده شدن درخواست یا اجتناب از مسئولیت
-
سرقت از افراد یا فروشگاه ها
-
نفوذ به خانه ها یا مشاغل
علائم نقض قوانین:
-
شکستن قوانین بدون دلیل روشن
-
به مدرسه نرفتن
-
فرار از خانه
-
به طور مکرر قوانین تعیین شده توسط والدین خود را زیر پا گذاشتن
سایر علائم شایع اختلال سلوک:
-
مصرف زیاد الکل و یا مصرف مواد سنگین
-
درگیر شدن در رابطه جنسی مکرر و پرخطر
-
به راحتی ناامید می شوند.
-
هیچ تلاشی برای پنهان کردن رفتارهای پرخاشگرانه خود انجام نمی دهند.
-
عدم ابراز پشیمانی از اعمال خود
-
مشکل در ایجاد و حفظ دوستی
توجه به این نکته مهم است که رفتارهای سرکشانه گاه به گاه در دوران کودکی و نوجوانی رایج است. علائم و نشانه هایی که منجر به تشخیص اختلال سلوک در کودک می شود، الگوی مخرب و تکراری را نشان می دهد. کودکان، نوجوانان و بزرگسالان در صورتی که چندین مورد از علائم ذکر شده در بالا را نشان دهند، می توانند با اختلال سلوک تشخیص داده شوند. علائم باید حداقل برای یک سال وجود داشته باشد تا تشخیص داده شود. هنگام تشخیص کودکان یا نوجوانان، روانپزشک ممکن است بخواهد رفتار کودک را مشاهده کند و همچنین با والدین و معلمان او صحبت کند.
از آنجایی که بسیاری از علائم اختلال سلوک مشابه اختلال شخصیت ضداجتماعی است، نمی توان یک بزرگسال را با هر دو بیماری تشخیص داد. تفاوت زیادی بین این دو اختلال وجود ندارد، اما اختلال سلوک معمولا در کودکان تشخیص داده می شود، بنابراین اگر بزرگسالی معیارهای هر دو اختلال را داشته باشد، به جای اختلال سلوک، تشخیص اختلال شخصیت ضداجتماعی به او داده میشود.
با این حال، کودکان و بزرگسالانی که تشخیص اختلال سلوک دریافت می کنند ممکن است دارای تشخیص های همزمان باشند، از جمله اختلال بیش فعالی کمبود توجه، سوء مصرف مواد، اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)، اختلالات اضطرابی، افسردگی یا اختلال دوقطبی، آنها همچنین ممکن است مشکلات یادگیری داشته باشند.
علت اختلال سلوک در کودک
محققان مطمئن نیستند که دقیقا چه چیزی باعث اختلال سلوک در کودک و بزرگسال می شود، اما فکر می کنند که این ترکیب پیچیده ای از عوامل ژنتیکی-بیولوژیکی و محیطی است.
عوامل ژنتیکی-بیولوژیکی:
-
مطالعات مختلف نشان می دهد که برخی از ویژگی های اختلال سلوک در کودکان می تواند ارثی باشد، از جمله رفتار ضد اجتماعی، تکانشگری، خلق و خوی، پرخاشگری و عدم حساسیت به تنبیه.
-
سطح بالای تستوسترون با پرخاشگری مرتبط است.
-
آسیب مغزی تروماتیک، تشنج و آسیب عصبی می تواند به پرخاشگری کمک کند.
تاثیر والدین، خانواده و محیط:
-
والدین نوجوانان مبتلا به اختلال سلوک اغلب درگیر مصرف مواد و رفتارهای ضد اجتماعی هستند. آنها همچنین اغلب مبتلا به ADHD، اختلالات خلقی، اسکیزوفرنی یا اختلال شخصیت ضد اجتماعی تشخیص داده می شوند.
-
محیط خانه فاقد ساختار و نظارت کافی همراه با درگیری های مکرر بین والدین می تواند منجر به رفتار ناسازگار در کودکان شود که می تواند منجر به اختلال سلوک می شود.
-
کودکانی که به طور مکرر در معرض خشونت خانگی قرار می گیرند، بیشتر در معرض ابتلا به اختلال سلوک هستند.
-
زندگی در محیط های اجتماعی و اقتصادی پایین همراه با ازدحام و بیکاری منجر به استرس اقتصادی و اجتماعی با فقدان فرزندپروری کافی می شود. سلوک بر کودکانی که در محیط های اقتصادی پایین زندگی می کنند تاثیر می گذارد.
-
در دسترس بودن مواد مخدر و افزایش جرم و جنایت در محله کودک، خطر ابتلا به اختلال سلوک را افزایش می دهد.
توجه به این نکته مهم است که اختلال سلوک می تواند در کودکان خانواده های سالم و با عملکرد بالا رخ دهد.
راه های درمان اختلال سلوک در کودکان
درمان اختلال سلوک بسته به سن فرد و علائم آن متفاوت خواهد بود. اختلال سلوک گاهی می تواند منجر به افسردگی، اختلال دوقطبی یا سایر چالش های سلامت روانی و رفتاری در آینده شود، بنابراین ارزیابی و درمان زودهنگام برای کودکان کلیدی است.
درمان ممکن است دشوار باشد زیرا کودکان اغلب همکاری نمی کنند و نسبت به بزرگسالان بی اعتماد هستند. برای والدین و سایر بزرگسالان مهم در زندگی کودک یا نوجوان بسیار مهم است که صبور و متعهد به کار با آنها پیش روند. درمان اختلال سلوک معمولا شامل درمان فردی و خانوادگی است و هدف اصلی درمان کمک به فرد برای بهبود تعاملات با دیگران است. دراینجا راه های مختلف برای درمان اختلال سلوک در کودکان مطرح شده است.
روان درمانی
روان درمانی (نوعی مشاوره) با هدف کمک به کودک برای بیان و کنترل خشم به روش های مناسب تر است. نوعی درمان به نام درمان شناختی-رفتاری با هدف تغییر شکل دادن به تفکر (شناخت) کودک به منظور بهبود مهارت های حل مسئله، مدیریت خشم، مهارت های استدلال اخلاقی و کنترل تکانه است. خانواده درمانی ممکن است برای کمک به بهبود تعاملات خانوادگی و ارتباط بین اعضای خانواده استفاده شود. یک تکنیک درمانی تخصصی به نام آموزش مدیریت والدین (PMT) به والدین راه هایی را آموزش می دهد که رفتار فرزندشان را در خانه به طور مثبت تغییر دهند.
گروه درمانی
گروه درمانی با همسالان کودک یا نوجوان نیز گاهی برای کمک به رشد مهارت ها و رفتارهای بین فردی که همدلی را تقویت می کند، استفاده می شود.
حمایت در مدرسه
حمایت مدرسه بخش مهم دیگری از درمان اختلال سلوک کودک است. برای کودکان و نوجوانان در مدرسه، تیمی از افراد برای کمک به فرزند شما با اختلال سلوک تشکیل می شود. این تیم معمولا شامل مشاوران مدرسه، روانشناسان مدرسه، مددکاران اجتماعی، مدیران و دیگران است. اگر کودک شما مبتلا به اختلال سلوک تشخیص داده شود، ممکن است واجد شرایط یک برنامه آموزشی فردی یا یک طرح باشد که می تواند تسهیلات لازم را برای اطمینان از موفقیت تحصیلی و اجتماعی در مدرسه برای او فراهم کند.
دارو درمانی
اگرچه هیچ دارویی برای درمان اختلال سلوک به طور رسمی تایید نشده است، اما ممکن است از داروهای مختلفی برای درمان برخی از علائم ناراحت کننده آن (تکانشگری، پرخاشگری، خلق نامرتب) و همچنین سایر بیماری های روانی که ممکن است وجود داشته باشد استفاده شود. مانند ADHD یا افسردگی اساسی.
آموزش مدیریت خشم
هدف از مدیریت خشم کاهش احساسات عاطفی کودک و برانگیختگی فیزیولوژیکی ناشی از خشم است. شما نمی توانید از شر چیزها یا افرادی که آنها را عصبانی می کنند خلاص شوید یا کاملا از آنها دوری کنید، بنابراین آموزش مدیریت خشم به فرزند شما می آموزد که چگونه واکنش های خود را کنترل کند.
با درمانگر فرزندتان در مورد سایر متخصصینی که در مراقبت از فرزند شما مشارکت خواهند داشت صحبت کنید. فرزند شما ممکن است از تیمی شامل مشاوران، درمانگران، مددکاران اجتماعی، روانشناسان و روانپزشکان مراقبت دریافت کند. تیم مراقبت از کودک شما به نیازهای او و میزان جدی بودن اختلال بستگی دارد. ارتباط با سایر والدینی که فرزندی با اختلال سلوک دارند ممکن است مفید باشد. اگر احساس خستگی یا استرس می کنید، با درمانگر خود در مورد یک گروه حمایتی برای مراقبین کودکان مبتلا به اختلال سلوک صحبت کنید.
پیشگیری از اختلال سلوک در کودکان
اگرچه ممکن است پیشگیری از اختلال سلوک امکان پذیر نباشد، اما شناسایی و اقدام بر روی علائم در زمان بروز می تواند ناراحتی کودک و خانواده را به حداقل برساند و از بسیاری از مشکلات مرتبط با این بیماری جلوگیری کند. علاوه بر این، فراهم کردن یک محیط خانگی خوب، حمایت کننده و سازگار با تعادل عشق و انضباط ممکن است به کاهش علائم و جلوگیری از اپیزودهای رفتار آزاردهنده کمک کند.
محققان بر این باورند که والدین مثبت و همچنین ایجاد یک محیط امن و حمایتی برای کودک می تواند خطر ابتلا به اختلال سلوک را کاهش دهد. کاهش عوامل خطر که می تواند احتمال اختلال سلوک را افزایش دهد، مانند فقر و سوء استفاده، احتمالا بهترین نتیجه را برای کودک تضمین می کند.
اگر فکر می کنید که فرزند شما ممکن است اختلال سلوک داشته باشد، در تماس با پزشک، مشاور مدرسه، یا یک متخصص بهداشت روان تردید نکنید. تشخیص و درمان زودهنگام برای جلوگیری از مشکلات سلامت روان و چالش های رفتاری اضافی حیاتی است. با حمایت مناسب، کودکان و نوجوانان می توانند تعامل مثبت بیشتری با همسالان و بزرگسالان خود داشته باشند و یاد بگیرند که رفتارهای مضر را اصلاح کنند.
سوالات متداول
1- اختلال سلوک در کودکان چیست؟
اختلال سلوک به گروهی از مشکلات رفتاری و عاطفی اشاره دارد که با بی توجهی به دیگران و سایر موارد مشخص می شود که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- علائم اختلال سلوک کودک چیست؟
رفتار های مشخصه اختلال سلوک در کودکان به تدریج در طول زمان ایجاد می شود که در متن مقاله توضیح داده شده است.
3- علت اختلال سلوک در کودک چیست؟
محققان مطمئن نیستند که دقیقا چه چیزی باعث اختلال سلوک در کودک و بزرگسال می شود اما در متن مقاله برخی دلایل ذکر شده است.
پاسخ مشاور: علائمی که در متن گفته شده و تشخیص پزشک
پاسخ مشاور: بله سلوک بیشتر برای کودکان به کار برده میشه و ادامه دار شدنش منجر به ضد اجتماعی می شود