آدرنالین که همچنین به عنوان اپی نفرین شناخته می شود، نوعی هورمون است که هر زمان فرد ترس، اضطراب یا استرس را تجربه می کند، ترشح می شود. این هورمونی است که پاسخ جنگ یا گریز را تحریک می کند. آدرنالین با افزایش گردش خون و تنفس، بدن را برای مبارزه یا فرار از خطر آماده می کند. در حالی که این پاسخ برای بقا بسیار مهم است، قرار گرفتن بیش از حد در معرض آدرنالین می تواند به سلامت فرد آسیب برساند.
تصور کنید در حال دوچرخه سواری هستید و ناگهان شخصی جلوی شما ظاهر می شود و باعث منحرف شدن شما می شود. بدن شما آدرنالین تولید می کند که منجر به واکنش فیزیکی فوری می شود. ممکن است عرق کنید، ضربان قلبتان را احساس کنید یا بدنتان بلرزد. در این مقاله در مورد هورمون آدرنالین صحبت شده است.
آدرنالین چیست
آدرنالین که اپی نفرین نیز نامیده می شود، به بدن شما کمک می کند تا سریعتر به یک تهدید واکنش نشان دهد. ضربان قلب را تندتر می کند، جریان خون را به مغز و ماهیچه ها افزایش می دهد و بدن را تحریک می کند تا قند بسازد تا از آن برای سوخت استفاده کند. هنگامی که آدرنالین به طور ناگهانی ترشح می شود، اغلب به عنوان هجوم آدرنالین یا راش ادرنالین شناخته می شود.
آدرنالین هورمونی است که توسط غدد فوق کلیوی و برخی نورون ها ترشح می شود. غدد فوق کلیوی در بالای هر کلیه قرار دارند. آنها مسئول تولید بسیاری از هورمون ها هستند، از جمله:
-
آدرنالین
-
آلدوسترون
-
کورتیزول
-
نورآدرنالین
غده هیپوفیز غدد فوق کلیوی را کنترل می کند. غدد فوق کلیوی به دو بخش تقسیم می شوند، غدد خارجی (قشر فوق کلیوی) و غدد داخلی (بصل الکلیف) که غدد درونی آدرنالین تولید می کنند.
چگونه آدرنالین کار می کند
آدرنالین با تحریک بخشی از سیستم عصبی به نام سیستم عصبی سمپاتیک که اعمال ناخودآگاه بدن را تنظیم می کند، عمل می کند. این غدد در زمان استرس فیزیکی و احساسی توسط غدد فوق کلیوی که در بالای هر کلیه قرار دارند آزاد می شود. وقتی آدرنالین ترشح می شود، به شش روش کلیدی بر بدن تاثیر می گذارد:
۱این امر باعث می شود که مجاری هوا گشاد شوند تا ماهیچه ها اکسیژن مورد نیاز خود را برای مبارزه یا فرار از خطر فراهم کنند.
۲باعث باریک شدن (انقباض) عروق خونی می شود تا جریان خون را به گروه های عضلانی اصلی از جمله قلب و ریه ها هدایت کند.
۳باعث می شود ضربان قلب افزایش یابد و قلب با شدت بیشتری منقبض شود تا اکسیژن بیشتری به ماهیچه ها و بافت ها برسد.
۴باعث ترشح قند خون (گلوکز) در کبد می شود که انرژی بدن را تامین می کند.
۵باعث گشاد شدن مردمک چشم شما می شود (معروف به میدریازیس ناشی از استرس) به طوری که شما حتی در تاریکی واضح تر می بینید.
۶درک درد (معروف به بی دردی ناشی از استرس) را کاهش می دهد تا بتوانید حتی در صورت آسیب دیدگی به مبارزه یا فرار ادامه دهید.
آدرنالین نه تنها زمانی که خطر واقعی وجود دارد، بلکه در لحظات استرس عاطفی نیز ترشح می شود. این ممکن است شامل انجام تست، تماشای یک فیلم ترسناک، صحبت در جمع، بیرون رفتن در یک قرار یا انجام یک ورزش شدید مانند چتربازی باشد.
علائم ترشح آدرنالین چیست
ترشح آدرنالین معمولی بلافاصله شروع می شود و می تواند تا یک ساعت پس از کاهش استرس ادامه یابد. علائم رایج هجوم آدرنالین یا راش آدرنالین عبارتند از:
-
به عضلات شما انرژی می دهد: هورمون آدرنالین این کار را با اتصال به گیرنده های سلول های کبدی انجام می دهد تا مولکول های بزرگتر قند را به یک قند کوچکتر و قابل استفاده تر به نام گلوکز تجزیه کند.
-
باعث می شود سریع تر نفس بکشید: به گیرنده های سلول های ماهیچه ای در ریه ها متصل می شود.
-
ضربان قلب شما را افزایش می دهد: سلول های قلب را تحریک می کند تا تندتر بزنند.
-
خون را به ماهیچه های شما می فرستد: رگ های خونی را تحریک می کند تا منقبض شوند و خون را به سمت گروه های عضلانی اصلی هدایت کنند.
-
باعث تعریق شما می شود: سلول های ماهیچه ای زیر سطح پوست را منقبض می کند تا تعریق را تحریک کند.
-
تولید انسولین را متوقف می کند: به گیرنده های لوزالمعده متصل می شود تا تولید انسولین را متوقف کند، هورمونی که میزان گلوکز خون را تنظیم می کند.
هجوم آدرنالین چیزی است که به شما این توانایی را می دهد تا قبل از اینکه فرصتی برای فکر کردن به آن داشته باشید، از سر راه خودروی روبروی خود طفره بروید. این تغییرات آنقدر سریع اتفاق می افتند که حتی ممکن است به طور کامل آنچه را که در حال رخ دادن است پردازش نکنید.
تاثیر آدرنالین بر ذهن و بدن
برخی افراد دوست دارند افزایش هورمون آدرنالین را تجربه کنند. بانجی جامپرها، مسابقات اتومبیل رانی و ورزشکاران ممکن است این احساس را دنبال کنند و خود را به فراتر از مرزهای خود سوق دهند. برای افرادی که به دنبال هیجان هستند، آدرنالین اعتیاد آور است. آدرنالین بیش از حد می تواند مشکل ساز شود، به خصوص اگر استرس مزمن را تجربه می کنید. اگر دائما در حالت "جنگ یا گریز" هستید، علائم طولانی مدتی را تجربه خواهید کرد که می تواند به ذهن و بدن شما آسیب برساند. مقدار زیاد آدرنالین می تواند منجر به موارد زیر شود:
-
مشکلات گوارشی
-
سردرد
-
تنش عضلانی
-
افزایش وزن
-
اضطراب
-
افسردگی
-
فشار خون بالا
-
بیماری قلبی
-
سکته
اختلالات غده آدرنال همچنین در صورت عدم تولید هورمون کافی یا تولید بیش از حد ممکن است رخ دهد. به عنوان مثال، فئوکروموسیتوم توموری است که می تواند از آدرنالین بیش از حد ایجاد شود. این می تواند منجر به فشار خون بالا و سایر علائم شود.
علت ترشح آدرنالین
دلایل مختلفی می توانند باعث ترشح آدرنالین در بدن شما شوند که در اینجا شرح داده شده است.
ترس
از آنجایی که کار آدرنالین کمک به زنده ماندن شما است، ترس اولین عاملی است که باعث ترشح هورمون می شود. همانطور که آدرنالین در رگ های شما جریان می یابد، بدن شما را آماده می کند تا با ترس شما روبرو شود یا از آن دور شود. همین اتفاق زمانی می افتد که بدون اینکه واقعا در معرض خطر قرار بگیرید، خود را می ترسانید، مثلا اگر از یک خانه جن زده عبور کنید یا یک فیلم ترسناک تماشا کنید.
هیجان
برای افزایش آدرنالین نیازی به ترس یا خطر ندارید. هیجان ورزش های شدید و رفتارهای پرخطر نیز می تواند باعث افزایش آدرنالین شود. سوار شدن بر ترن هوایی یا یک سواری هیجان انگیز در یک شهربازی راه خوب دیگری برای افزایش آدرنالین است حتی اگر در خطر نباشید.
اضطراب
اضطراب بسیار شبیه ترس است و هر موقعیتی که شما را مضطرب کند باعث ترشح آدرنالین نیز می شود. گاهی اوقات، یک نگرانی بیهوده می تواند گلوله برفی را به اضطراب تبدیل کند و همین عجله را برانگیزد. اگر چیزها یا موقعیت های خاصی وجود دارد که شما را وحشت زده می کند، مانند صحبت کردن در جمع، ممکن است فقط از فکر کردن به آن چیز، اضطراب و افزایش آدرنالین را تجربه کنید.
فشار
استرس یا فشار روحی یا جسمی می تواند باعث ترشح آدرنالین شود. سیستم عصبی شما این کار را انجام می دهد تا به شما قدرت بیشتری برای عبور از موقعیت استرس زا بدهد. هنگامی که همه چیز آرام شد، آدرنالین کاهش می یابد و متوقف می شود. شما ممکن است این را با یک انفجار ناگهانی قدرت و آگاهی در حین انجام یک کار ورزشی مرتبط کنید. از نظر استرس روانی، این افزایش آدرنالین مانند احساسی است که هنگام شنیدن خبرهای بد یا سرزنش در محل کار یا مدرسه به شما وارد می شود.
راه های کاهش سطح آدرنالین
می توانید تکنیک هایی را برای مقابله با پاسخ استرس بدن خود بیاموزید. تجربه مقداری استرس طبیعی است و گاهی اوقات حتی برای سلامتی شما مفید است. راه های زیادی برای کاهش سطح آدرنالین در بدن وجود داشته که با تغییر سبک زندگی امکان پذیر است و در اینجا شرح داده شده است.
هر روز 20 تا 30 دقیقه ورزش کنید.
فعالیت بدنی باعث بهبود پاسخ ذهنی و فیزیکی شما به استرس می شود. اگر تازه ورزش می کنید، این زمان را به دوره های کوچکتر تقسیم کنید تا بتوانید بهتر از پس آن برآیید. شما همچنین می توانید تمریناتی مانند یوگا یا تای چی را امتحان کنید که دارای عناصری از ورزش و مدیتیشن هستند. در دراز مدت، این تمرینات واقعا می تواند به کاهش سطح آدرنالین شما کمک کند.
غذاهای مغذی بخورید و از کافئین و الکل خودداری کنید.
کافئین، الکل و شکر می توانند علائم اضطراب را تقلید کرده یا افزایش دهند. برای تثبیت سطح قند خون و کاهش احساس اضطراب، غذا های پرچرب، پرشکر و فرآوری شده را با غذا های کامل و سالم جایگزین کنید. مقدار زیادی میوه، سبزیجات، غلات کامل و گوشت بدون چربی برای اطمینان از اینکه بدن شما مواد مغذی مورد نیاز خود را دریافت می کند، مفید هستند.
تکنیک های تمدد اعصاب مانند یوگا و مدیتیشن را تمرین کنید.
درمانگر شما می تواند شما را با برخی از تکنیک های تنفس عمیق آشنا کند که می توانید در هنگام بروز اضطراب از آنها استفاده کنید. یوگا و تای چی برای عضلات منقبض شما عالی هستند زیرا آرامش ذهنی و فیزیکی را تشویق می کنند. برای آموزش خوب هم لازم نیست هزینه زیادی کنید. تعداد زیادی ویدیوی یوگا خوب به صورت رایگان در یوتیوب و سایر سایت ها موجود است.
هر شب حداقل ۷ تا ۹ ساعت بخوابید.
اگر می خواهید پاسخ استرس خود را مدیریت کنید، خواب کافی ضروری است. خواب خوب به بدن شما این فرصت را می دهد که پس از یک روز هوشیاری بهبود یابد تا سرحال بیدار شوید. این می تواند ناامید کننده باشد، به خصوص اگر سطوح بالاتر آدرنالین شما باعث ایجاد مشکل در به خواب رفتن یا ماندن در خواب شود. در کوتاه مدت، پزشک ممکن است برای شما یک قرص خواب آور تجویز کند تا به شما در ایجاد یک الگوی خواب منظم کمک کند.
به درمانگر مراجعه کنید.
برای کمک به مدیریت استرس با یک درمانگر کار کنید. گفتار درمانی با تمرکز بر اضطراب های خاص شما می تواند به شما در مدیریت بهتر علائم کمک کند. بر اساس صحبت درمانی اولیه، درمانگر شما ممکن است انواع دیگری از درمان را برای کمک به کاهش علائم شما توصیه کند که شامل درمان شناحتی رفتاری یا سایر درمان ها می شود.
با پزشک خود در مورد درمان پزشکی صحبت کنید.
علائم خود را همراه با داروها یا مکمل هایی که مصرف می کنید برای پزشک خود شرح دهید. آنها همچنین احتمالا از شما سؤالاتی در مورد سبک زندگی، فعالیت ها و رژیم غذایی شما خواهند پرسید. آنها به همه این اطلاعات نیاز دارند تا بفهمند آیا علائم شما ناشی از سطوح بالای آدرنالین است یا چیز دیگری. در اکثر مواقع، سطح آدرنالین اضافی را با پیدا کردن علت آن و سپس درمان آن درست می کنید. داروی خاصی وجود ندارد که بتوانید مستقیما سطح آدرنالین را کاهش دهید.
سوالات متداول
1- آدرنالین چیست؟
آدرنالین که اپی نفرین نیز نامیده می شود، به بدن شما کمک می کند تا سریعتر به یک تهدید واکنش نشان دهد که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- چگونه آدرنالین کار می کند؟
آدرنالین با تحریک بخشی از سیستم عصبی به نام سیستم عصبی سمپاتیک عمل کرده که در متن مقاله توضیح داده شده است.
3- علائم ترشح آدرنالین چیست؟
ترشح آدرنالین معمولی بلافاصله شروع می شود و می تواند تا یک ساعت ادامه یابد که در متن مقاله به طور کامل ذکر شده است.
پاسخ مشاور: بله
پاسخ مشاور: بله