در گذشته فاصله سنی کمتری بین والدین و فرزندان وجود داشت. با این حال به نظر می رسد که این اختلاف سن امروز افزایش یافته است. اگرچه این افزایش ممکن است مزایایی داشته باشد، اما مشکلات قابل توجهی ایجاد می کند. یک مزیت این است که بسیاری از والدین سن بالاتر بالغ تر هستند. یک والدین 40 ساله در مقایسه با بسیاری از والدین جوان بی تجربه، دانش کافی برای تعیین آنچه فرزندشان برای زنده ماندن نیاز دارد، جمع آوری کرده است.
بر خلاف پدران و مادران جوان تر، والدین مسن تر از صبر و شکیبایی بیشتری برخوردارند. اما اختلاف سنی زیاد بین والد و فرزند معایبی نیز می تواند داشته باشد که شامل تفاوت بین نسل ها و عقاید است. در این مقاله در مورد اختلاف سنی با فرزندان و مزایا و معایب آن صحبت شده است.
اختلاف سنی مناسب با فرزند
تا حالا چند بار بین شما و والدینتان یا شما و فرزندتان در مورد چیزهای کوچک دعوا شده است؟ ادراکات، ایدئولوژی ها، تجربیات و ترجیحات متفاوت بین فرزند و والدین به خوبی شکاف نسلی و دعوا های خانوادگی بین والد و فرزند را مشخص می کند. با این شکاف، چالش هایی برای درک یکدیگر به وجود می آید. در مورد انجام یک کار، یک فرد مسن تر تمایل دارد قضاوت انتقادی از خود نشان دهد و یک فرد جوان تر آن را یک امر روزمره می بیند.
اختلاف سن با فرزندان و شکاف نسلی عبارت است از واگرایی در باور ها و نگرش ها در بین نسل ها، به ویژه بین فرزندان و والدینشان. افراد مسن و جوان به دلیل تفاوت در تجربیات، نگرش ها، عادات و رفتار، یکدیگر را درک نمی کنند. ممکن است تفاوت هایی در سیاست، ارزش ها، فرهنگ و سایر بخش ها وجود داشته باشد. در حالی که تفاوت های نسلی در طول تاریخ وجود داشته است، دامنه این نابرابری ها در قرن بیستم و بیست و یکم گسترش یافته است.
در سرتاسر جهان صنعتی کاهش اندازه خانواده و تاخیر در سن باروری وجود داشته است. در سال 1970 که میانگین سن اولین تولد 21.4 سال بود، در سال 2018 به 26.9 رسیده است. اگرچه ممکن است فقط یک تاخیر کوچک به نظر برسد، افزایش سن والدین ممکن است عواقبی برای سلامت و رفاه والدین و فرزندان آن ها داشته باشد. به همین دلیل پیامد های بالقوه تاخیر در فرزندآوری هم توسط پزشکان و هم توسط محققان اجتماعی مورد بررسی قرار گرفته است.
در حالی که به نظر می رسد تعداد نسبتا کمی است، برخی تحقیقات نشان داده اند که این تاخیر در بچه دار شدن ممکن است بر پیشرفت و نتایج سلامتی تاثیر بگذارد. تحقیقات نشان می دهد که والدین جوان تر ممکن است انرژی بیشتری برای همگام شدن با کودکان خردسال داشته باشند در حالی که والدین بزرگتر منابع و تجربه بیشتری برای مراقبت از بچه ها دارند.
تاثیر اختلاف سنی با فرزندان بر کودک
تحقیقات نشان می دهد که داشتن فرزند در دوره های سنی مختلف زندگی، فواید و همچنین معایبی دارد. در اینجا تاثیر اختلاف سنی والدین با فرزندان مطرح شده است.
تاثیر اختلاف سنی زیاد پدر با فرزند
در حالی که تمرکز اغلب بر ارتباط بین سن مادر و نقایص مادرزادی است، برخی از تحقیقات نگران کننده کاهش پیامدهای عصبی شناختی را در میان کودکان آمریکایی مرتبط با سن والدین بزرگتر نشان داده اند. مطالعه ای در سال 2009 نشان داد که داشتن پدر بزرگ تر با اختلالات ظریف در پیامد های عصبی شناختی در دوران نوزادی و کودکی مرتبط است.
کودکانی که پدران بزرگ تری دارند، در همه مهارت های استدلال، حافظه، یادگیری، تمرکز، درک، صحبت کردن و خواندن به جز مهارت های حرکتی، نمرات پایین تری دارند. هر چه پدر بزرگتر باشد، ارتباط بین سن پدر و میزان پایین مهارت شناختی قوی تر است. در مقابل کودکانی که مادران بزرگ تری دارند، احتمال بیشتری دارد که عملکرد بهتری در توانایی شناختی داشته باشند.
در حالی که مدت ها اعتقاد بر این بود که مردان می توانند تا سنین بالا بدون عواقب واقعی بر سلامت فرزندان خود به فرزندآوری ادامه دهند، تحقیقات جدیدتر نشان می دهد که این ممکن است درست نباشد. مطالعه دیگری نشان داده که درصد مشخصی از افزایش اوتیسم به پدران مسن تر مربوط می شود. با این حال، در حالی که سن بالاتر پدر با اثرات سلامتی در کودکان مرتبط است و سن پدر در دهه های اخیر افزایش یافته است، محققان معتقد نیستند که این یک نگرانی عمده برای سلامت عمومی باشد.
تاثیر اختلاف سنی زیاد مادر با فرزند
در مورد تاثیر سن مادر بر پیامد های سلامت کودک چطور؟ بارزترین نگرانی بیولوژیکی این است که افزایش سن مادر با نقایص مادرزادی، افزایش خطر زایمان زودرس و وزن کم نوزاد هنگام تولد همراه است. با این حال مطالعات همچنین نشان می دهد که ممکن است سایر نگرانی های سلامتی مرتبط با مادر شدن جوان نیز وجود داشته باشد. یک مطالعه در مقیاس بزرگ نشان داد که مادران جوانی که زیر 25 سال بودند فرزندانی با پیامد های سلامت بدتر از نظر قد، چاقی و شرایط سلامتی عمومی تشخیص داده شده اند.
تاثیر بر سلامت روانی
نگرانی های بیولوژیکی واضحی در ارتباط با اختلاف سنی با کودکان و تاثیر آن بر سلامت کودک وجود دارد، اما در مورد تاثیر ذهنی آن در سنین مختلف چطور؟ مطالعات کمی انجام شده است که به تاثیر روانشناختی تاخیر در فرزندآوری بر والدین و فرزندان آنها پرداخته است. برای مثال، یک مطالعه نشان داد که والدینی که دیر بچه دار می شوند، با تاثیرات منفی بر رفاه کودک مرتبط نیستند.
در حالی که تفاوت هایی بین مادران جوان تر و مسن تر بر روی عوامل مختلف وجود داشت، محققان دریافتند که هیچ مزیت روانی اجتماعی واضحی برای هیچ گروه سنی مادری از نظر تاثیر بر رفاه کودک وجود ندارد. این مطالعه همچنین نشان داد که مادران مسن تر تمایل به داشتن وضعیت تحصیلی بالاتر، درآمد بالاتر و کمتر درگیر رفتارهای پرخطر در دوران بارداری داشتند.
تاثیر اختلاف سنی با فرزندان بر والدین
اختلاف سنی با فرزندان فقط بر کودک تاثیر نداشته و والدین را نیز درگیر می کند. در اینجا تاثیر اختلاف سنی با فرزندان بر والدین شرح و نام برده شده است.
پیامد های سلامت جسمی
تحقیقات به طور فزاینده ای نشان می دهد که سنی که در آن افراد برای اولین بار والدین می شوند ممکن است در واقع پیامد های سلامتی طولانی مدت داشته باشد. برای مثال زنانی که در اواخر نوجوانی و اوایل دهه 20 خود مادر می شوند، نسبت به کسانی که دیرتر والدین می شوند، میزان مرگ و میر بالاتری دارند.
مطالعات دیگر نشان داده اند که داشتن اولین فرزند در حدود 22 یا 23 سالگی تاثیر مضری بر سلامتی در طول زندگی بعدی دارد. این والد شدن زودهنگام با نرخ بالاتر افسردگی نیز مرتبط است. یک مطالعه نشان داد که بین 16 تا 44 درصد از مادران نوجوان از افسردگی رنج می برند.
پیامد های سلامت روانی
یافته های مربوط به تاثیرات فرزندپروری در سن بالا بر سلامت روان متفاوت است. برخی ارتباط بین افزایش سن مادر و اثرات مضر بر سلامت در مراحل بعدی زندگی را نشان می دهند. برخی تحقیقات همچنین ارتباط بین اولین تولدها پس از 35 سالگی و افزایش افسردگی را نشان می دهد.
با این حال والد شدن در مراحل بعدی زندگی به زنان اجازه می دهد تا به سطوح بالاتری از تحصیلات دست یابند، یک رابطه طولانی مدت برقرار کنند و به امنیت مالی بیشتری دست یابند. اضافه کردن به این ترکیب پیچیده این واقعیت است که اختلاف سنی بیشتر با فرزند با افزایش عوارض پزشکی مانند پره اکلامپسی، فشار خون بالا و دیابت بارداری همراه است که برخی از آنها ممکن است پیامدهای سلامتی طولانی مدت داشته باشند.
مزایای فاصله سنی زیاد با فرزندان چیست
تعداد والدین مسن در حال افزایش است. بر اساس گزارشی از مرکز کنترل بیماری، بسیاری از زنان تا 30 و 40 سالگی منتظرند تا بچه دار شوند. هنگام برنامه ریزی برای بارداری و آینده خانواده خود، مشکلات و مزایای منحصر به فردی را که والدین مسن با آن روبرو هستند در نظر بگیرید. اولین فایده بچه دار شدن در سن بالاتر امنیت مالی است. والدین سن بالاتر که منتظر بچه دار شدن بوده اند، احتمالا بیشتر عمر بزرگسالی خود را صرف کار کرده اند. آنها به احتمال زیاد قبلا از نردبان شغلی بالا رفته اند و از نظر مالی برای بزرگ کردن فرزندان احساس آمادگی می کنند.
با امنیت مالی می توان زمان بیشتری برای گذراندن با بچه ها داشت. اما معمولا در اختلاف سنی کم با فرزندان والدین مشکلات مالی داشته و حتی برخی مجبور به کار کردن در چند شیفت یا چند شغل هستند. اما در سنین بالاتر حتی اگر یکی از والدین کار خود را برای تبدیل شدن به یک والدین خانه نشین رها کند، ممکن است شریک آنها چندین هفته فرصت داشته باشد تا برای تعطیلات خانوادگی کار خود را ترک کند یا وقتی بچه ها بیمار هستند در خانه کمک کند.
اگر بیشتر عمرتان منتظر بچه دار شدن بوده اید، قدردانی شما نسبت به آن کودک به محض ورود او عمیق تر می شود. تحقیقات نشان داده است که والدین مسن تر تمایل دارند در نقش های والدینی خود مثبت تر باشند. این نگرش مثبت والدین ممکن است به کودکانی تبدیل شود که مشکلات رفتاری، اجتماعی یا عاطفی کمتری دارند.
والدین سن بالاتر معمولا سال ها و حتی دهه ها را صرف برنامه ریزی برای نوزادان خود می کنند، برای نوزادان خود پول پس انداز می کنند و به سادگی در مورد فرزندان آینده خود رویا می بینند. این برنامه ریزی اضافی ممکن است به آنها قدردانی بیشتری از شادی های پدر و مادر شدن زمانی که آن نوزاد در آغوششان است، بدهد.
والدین بزرگتر ممکن است یک دهه یا بیشتر تجربه زندگی داشته باشند. در اختلاف سنی بیشتر با فرزندان بر اساس سن و تجربه زندگی، تمایل دارند با بلوغ بیشتری به فرزند پروری نزدیک شوند. تعدادی امتیاز وجود دارد که با سال های اضافی بزرگسالی همراه است. آنها شامل دانستن اینکه شما به عنوان یک شخص چه کسی هستید و احساس نمی کنید که چیزی را در زندگی خود از دست داده اید، زیرا بچه های بسیار کوچکی دارید. شما بهتر می توانید موقعیت های پزشکی، مدرسه، و روزمره را با نمایش کمتر، دانش بیشتر و آرامش مدیریت کنید.
معایب فاصله سنی زیاد با فرزندان چیست
والدین سن بالاتر معایب زیادی نیز دارند، مانند شکاف نسل ها، وقتی آنها از دبیرستان فارغ التحصیل می شوند، شما همسن پدربزرگ و مادربزرگ های دیگر بچه ها خواهید بود. حتی والدینی که در دهه بیست زندگی خود هستند، گاهی اوقات احساس می کنند که در مورد بچه هایشان چه می گذرد. اما والدین بزرگتر ممکن است سه تا چهار دهه با فرزندانشان فاصله داشته باشند و این شکاف آنها را از نظر عقاید و طرز تفکر و فرهنگ بیشتر می کند. اما در اختلاف سنی کم با کودکان، والدین معمولا دنیای کودک را بیشتر درک کرده و به او نزدیک تر هستند.
شاید نخواهید اعتراف کنید، اما مدت زیادی است که در این سیاره بوده اید. شما کاملا خسته هستید و این خستگی زمانی که بچه دار شوید بزرگتر می شود. همانطور که نوزادان به کودکان نوپا تبدیل می شوند و کودکان نوپا به بچه های بزرگتر تبدیل می شوند، ممکن است آرزو کنید که بتوانید کمی چرت بزنید. بچه ها انرژی بی پایانی دارند و متاسفانه بزرگتر ها، این مقدار انرژی را ندارند. اما در سنین کمتر شما انرژی بیشتری برای تربیت فرزند خود دارید.
در سنین بالاتر نه تنها باید نگران سلامت فرزندتان باشید، بلکه ممکن است نگران سلامتی خود نیز باشید. والدین در هر سنی ممکن است با مشکلات سلامتی مواجه شوند، اما والدین با سن بالاتر فقط به این دلیل که پیر شده اند در معرض خطر بیشتر مشکلات پزشکی هستند که در والدین کوچک تر این مسائل دیده نمی شود.
سوالات متداول
1- اختلاف سنی مناسب با فرزند چیست؟
در سرتاسر جهان صنعتی کاهش اندازه خانواده و تاخیر در سن باروری وجود داشته است که در متن مقاله توضیحات ان ارائه شده است.
2- تاثیر اختلاف سنی با فرزندان بر کودک چیست؟
بارزترین نگرانی بیولوژیکی این است که افزایش سن مادر با نقایص مادرزادی همراه است که در متن مقاله توضیح داده شده است.
3- تاثیر اختلاف سنی با فرزندان بر والدین چیست؟
اختلاف سنی با فرزندان فقط بر کودک تاثیر نداشته و والدین را نیز درگیر می کند که در متن مقاله کامل شرح داده شده است.
پاسخ مشاور: هرکدوم مزایا و معایبی داره که داخل متن گفته شده
پاسخ مشاور: برای هر کسی متفاوت هست