دعوای والدین امری عادی است و همه مردم دعوا می کنند و این واقعیت زندگی است. والدین می توانند بر سر خیلی چیزها دعوا کنند. از چیزهای کوچکی مانند اینکه چه کانال تلویزیونی را تماشا کنیم تا چیزهای مهمی مانند اینکه آیا آنها باید فرزند دیگری داشته باشند، خطرات و احساسات می تواند زیاد باشد. همه دعواهای والدین وحشتناک نیستند و نیازی به اجتناب دوری ندارند.
اما نحوه برخورد بزرگسالان با این تعارضات در مقابل فرزندانشان می تواند عواقب متفاوتی برای کودکان داشته باشد. مشاجره والدین اجتناب ناپذیر است اما آشکار کردن همه چیز در مقابل فرزندانتان می تواند بر سلامت عاطفی و روانی کودک شما تاثیر منفی بگذارد. در واقع، در درازمدت، حتی در برخی کشورها با کودک آزاری برابری می کند. در این مقاله در مورد تاثیر دعوای پدر و مادر بر کودکان صحبت شده است.
چرا دعوای پدر و مادر برای کودک مناسب نیست
تحقیقاتی وجود دارد که نشان می دهد کودک 6 ماهه می تواند تحت تاثیر منفی والدینی باشد که دعوا می کنند. اما این فقط بچه های کوچک نیستند که تحت تاثیر دعوای والدین قرار می گیرند. مطالعات دیگر نشان می دهد که جوانان تا سن 19 سالگی می توانند نسبت به تعارضات در ازدواج والدین خود حساس باشند.
این نشان می دهد که کودکان در تمام سنین، از دوران نوزادی تا اوایل بزرگسالی، تحت تاثیر نحوه برخورد والدینشان برای مدیریت تفاوت هایشان قرار می گیرند. محققان بر این باورند که ازدواج های پر تعارض بر سلامت روان کودک تاثیر می گذارد. در اینجا برخی روش های تاثیر دعوای والدین بر کودکان مطرح شده است.
می تواند باعث احساس ناامنی شود.
دعوا احساس امنیت کودکان در مورد ثبات خانواده را تضعیف می کند. کودکانی که در معرض دعواهای زیاد قرار می گیرند ممکن است نگران طلاق باشند یا از خود بپرسند که قهر کردن یکی از والدین کی قرار است به پایان برسد. از آنجایی که دعوا ممکن است غیر قابل پیش بینی باشد، می تواند احساس عادی بودن در خانواده را برای آنها دشوار کند.
می تواند بر روابط والدین و فرزند تاثیر بگذارد.
موقعیت های پر تعارض برای والدین نیز استرس زا هستند و والدینی که استرس دارند ممکن است زمان زیادی را با بچه ها صرف نکنند. علاوه بر این، کیفیت رابطه ممکن است تحت تاثیر قرار گیرد، زیرا ممکن است برای والدین دشوار باشد که در هنگام عصبانیت و ناراحتی از والدین دیگر، گرمی و محبت را نشان دهند.
می تواند یک محیط استرس زا ایجاد کند.
شنیدن دعواهای مکرر یا شدید برای بچه ها استرس زا است. استرس می تواند بر سلامت جسمی و روانی آنها تاثیر بگذارد و در رشد طبیعی و سالم آن ها اختلال ایجاد کند.
تاثیر بلند مدت دعوای والدین بر سلامت روان کودک
در سال 2012، مطالعه ای در مجله رشد کودک منتشر شد که به تاثیر دعوای مادر پدر بر کودکان از مهدکودک تا کلاس هفتم پرداخت. زمانی که فرزندانشان در مهدکودک بودند، از والدین پرسیده شد که در ازدواجشان چقدر درگیری داشته اند. همچنین از آنها خواسته شد تا در مورد یک موضوع دشوار مانند امور مالی صحبت کنند و محققان به بررسی میزان انتقاد شرکا از یکدیگر پرداختند. هفت سال بعد، محققان خانواده ها را پیگیری کردند. از بچه ها و والدین در مورد دعوا در ازدواج والدین و سلامت عاطفی و رفتاری بچه ها سوال شد.
کودکان مهدکودکی که والدینی داشتند که به طور مکرر دعوا می کردند، تا رسیدن به کلاس هفتم بیشتر با افسردگی کودکانه، اضطراب و مسائل رفتاری مواجه می شدند. البته اینها تنها مشکلاتی نیستند که بچه ها در هنگام دعوای والدینشان اغلب با آن مواجه می شوند. در اینجا برخی از چیزهایی که محققان هنگام بررسی تاثیرات دعوای مادر پدر بر کودکان دریافته اند مطرح شده است.
کاهش عملکرد شناختی
یک مطالعه در سال 2013 نشان داد که استرس مرتبط با زندگی در خانه های با درگیری بالا ممکن است عملکرد شناختی کودک را مختل کند. همچنین برنامه برای حل سریع مسائل و مشاهده سریع الگو ها در کسب اطلاعات جدید نیز به خطر افتاد. در همین راستا، مطالعات دیگری نشان داده اند که زندگی در یک خانواده با اختلاف زیاد، احتمال ترک تحصیل از دبیرستان و گرفتن نمرات ضعیف را بالا می برد.
مسائل مربوط به رابطه
قرار گرفتن در معرض دعوای والدین، این احتمال را افزایش می دهد که بچه ها با دیگران رفتار خصمانه داشته باشند. برای بچه ها معمول است که شروع به حل دعواهای خواهر و برادر با همان تاکتیک هایی کنند که شاهد بوده اند شما استفاده می کنید. بچه هایی که به دعوا های خانوادگی عادت کردهاند، ممکن است برای تشخیص اینکه واقعا در زندگی به چه کسی می توانند اعتماد کنند، یا برای حفظ روابط سالم در بزرگسالی با مشکل روبرو شوند.
مشکلات رفتاری
از تاثیرات درگیری والدین بر کودکان افزایش پرخاشگری، بزهکاری و مشکلات رفتاری در کودکان است. علاوه بر این، کودکان بیشتر در معرض مشکلات اجتماعی و افزایش مشکل در سازگاری با مدرسه هستند.
اختلالات خوردن و مشکلات جسمی
چندین مطالعه اختلالات خوردن مانند بی اشتهایی و پرخوری عصبی را با اختلاف زیاد والدین مرتبط دانسته اند. یک کودک همچنین ممکن است اثرات فیزیکی ناشی از دعوا داشته باشد، مانند مشکلات خواب، معده درد یا سردرد.
استفاده از مواد
محققان دریافته اند که زندگی در خانه ای با سطوح بالای درگیری، احتمال سیگار کشیدن، مشروبات الکلی و مصرف ماری جوانا را نسبت به خانواده های متاهل و والدین کم درگیر افزایش می دهد.
نگرش منفی به زندگی
کودکانی که در خانه هایی با درگیری های زیاد بزرگ می شوند، احتمالا دیدگاه های منفی نسبت به روابط خانوادگی خود دارند. آنها همچنین به احتمال زیاد خود را منفی نگاه می کنند. مطالعه ای که در سال ۲۰۱۲ در مجله جوانان و نوجوانان منتشر شد، نشان داد که کودکانی که در معرض دعوای والدین قرار می گیرند، بیشتر احتمال دارد که عزت نفس پایینی داشته باشند.
دعوا های مشکل ساز برای کودکان
وقتی با کودکان زندگی می کنیم، گاهی اوقات این درگیری ها جلوی بچه ها مطرح می شود. مشاهده مشاجره والدین همیشه ناراحت کننده و استرس زا است. خبر خوب این است که همه انواع درگیری ها در درازمدت اثرات نامطلوبی بر روی کودکان نخواهد داشت و تاثیرات دعوای والدین در مقابل کودک به فراوانی، شدت، زمینه و نحوه حل آن بستگی دارد.
همیشه برای کسی استرس زا است که شاهد فریاد زدن دو نفر بر سر یکدیگر باشد. اما برای بچه های کوچک ناراحت کننده تر است. دعوای منظم والدین عصبانی می تواند منجر به ناراحتی بیشتر در کودکان کوچک شود. هنگامی که کودک در مضیقه است، سطح هورمون استرس کورتیزول افزایش می یابد. اگر این مشاجره فقط گاهی اتفاق بیفتد، سطح هورمونی کودک بلافاصله پس از آن قسمت به حالت عادی باز می گردد.
با این حال، درگیری های مداوم نوسانات مکرری در سطح کورتیزول ایجاد می کند و الگوهای کورتیزول را مختل می کند و باعث مشکلات سلامت جسمانی مانند کوچک شدن مغز، اختلال خواب، و ضعف سیستم ایمنی می شود. تعارضات مکرر نیز با افزایش مشکلات رفتاری مانند پرخاشگری و سرکشی و اختلالات سلوک در کودکان مانند اختلال نافرمانی مقابله ای همراه است. روابط فرزندان با والدین نیز در نتیجه بدتر خواهد شد. کودکانی که دعوای منظم والدین را تجربه می کنند نیز واکنش پذیرتر هستند. هنگامی که بعدا با درگیری مواجه می شوند، واکنش های آنها شدیدتر می شود.
وقتی والدین در مقابل فرزندانشان به شدت دعوا می کنند، کودک تنش، احساسات منفی و تهدید را متوجه می شود. هنگامی که کودک در معرض تاکتیک های مخرب مانند پرخاشگری کلامی، خشونت فیزیکی یا تهدیدهای عجیب و غریب قرار می گیرد، رفتار پرخاشگرانه او نیز افزایش می یابد. مشکلات عاطفی و مسائل مربوط به سلامت روان مانند عزت نفس پایین، افسردگی، عصبانیت و آسیب رساندن به خود در این کودکان بیشتر رخ می دهد.
تاثیر مشاجره والدین بر کودکان نیز به نحوه تعبیر کودک از تعارض والدین بستگی دارد. اگر تعارض مربوط به کودک باشد، ممکن است از اینکه به دعوا کشیده شود احساس شرمندگی و نگرانی کند. دعوای این چنینی نه تنها باعث ناراحتی کودک نمی شود، بلکه تهدید کننده نیز هست. موضوعات درگیری از این نوع نیز تمایل به برانگیختن سطح بالاتری از پرخاشگری دارند.
کاهش تاثیر دعوای مادر پدر بر کودک
گاهی اوقات، اختلاف نظر از کنترل خارج می شود. یک نفر چیزی را می گوید که منظورش نیست، والدین دیگری متوجه نمی شوند که فرزندانشان از آن طرف دیوار گوش می دهند. یکی دو دعوا به این معنا نیست که شما به طور جبران ناپذیری به فرزندتان آسیب رسانده اید. با این حال، ممکن است بخواهید چند قدم بردارید تا تاثیرات چیزهایی که دیدند و شنیدند را کاهش دهید. در اینجا راه های کاهش تاثیر دعوای والدین بر فرزندان مطرح شده است.
در مورد دعوا صحبت کنید.
اگرچه لازم نیست در مورد آنچه شما و شریک زندگی تان در مورد آن اختلاف نظر داشتید وارد جزئیات شوید، یک جلسه خانوادگی برگزار کنید و چیزی شبیه این بگویید: «من و بابا دیشب با هم دعوا کردیم که از کنترل خارج شد. ما در مورد چیزی که برای هر دوی ما مهم بود، نظر یکسانی نداشتیم، اما این اشتباه بود که اینطور دعوا کنیم.»
به بچه ها اطمینان دهید.
به آنها یادآوری کنید که این فقط یک بحث بود و نشان دهنده مشکلات بزرگتر نیست. به آنها اطمینان دهید که هنوز همدیگر را دوست دارید و قرار نیست طلاق بگیرید (البته با فرض اینکه این یک جمله درست باشد).
مشکل را ببندید.
مطمئن شوید که فرزندانتان درک می کنند که شما هنوز یک خانواده قوی هستید. توضیح دهید که گاهی اوقات مشاجره اتفاق می افتد و مردم ممکن است عصبانی شوند. با این حال، همه شما با وجود اختلاف نظرها یکدیگر را دوست دارید.
الگو باشید.
اگر با احترام مخالف باشیم، همه دعوا ها بد نیستند. فرض کنید دو بچه با هم دعوا می کنند، چطور می خواهید آن ها را حل کنند. سپس دفعه بعد که با شریک خود وارد مشاجره شدید شدید دقیقا همین کار را انجام دهید که فکر می کنید در دعوای کودکان باید اتفاق بیافتد. بچه ها از رفتارهای ما یاد می گیرند. مبادلات خصمانه بین والدین ناخواسته الگوی رفتار پرخاشگرانه است. آنها به بچه ها می آموزند که پرخاشگر بودن "راه بزرگسالی" برای حل تعارض است. بنابراین، احترام گذاشتن به مبادلات بین اعضای خانواده به کودکان مهارت های حل تعارض را آموزش می دهد. احترام نگه داشتن مشاجره بین والدین از تشدید اختلافات نیز جلوگیری می کند.
اگر فکر می کنید دعوای شما با همسر یا شریک زندگی تان به سلامت روانی فرزندتان آسیب می زند، به یک درمانگر مراجعه کنید. یک درمانگر می تواند تعیین کند که آیا یکی از شما می تواند از درمان فردی برای یادگیری مهارت هایی مانند مدیریت خشم یا تنظیم هیجان سود ببرد یا اینکه باید در مشاوره زوجین شرکت کنید تا روی رابطه خود با هم کار کنید.
سوالات متداول
1- چرا دعوای پدر مادر برای کودک مناسب نیست؟
تحقیقاتی وجود دارد که نشان می دهد کودک 6 ماهه می تواند تحت تاثیر منفی دعوای والدین باشد که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- تاثیر بلند مدت دعوای والدین بر سلامت روان کودک چیست؟
قرار گرفتن در معرض دعوای والدین، این احتمال را افزایش می دهد که بچه ها با دیگران رفتار خصمانه داشته باشند که در متن مقاله شرح داده شده است.
3- دعوا های مشکل ساز برای کودکان چیست؟
وقتی با کودکان زندگی می کنیم، گاهی اوقات این درگیری ها جلوی بچه ها مطرح می شود که در متن مقاله توضیح آن ارائه شده است.
پاسخ مشاور: احتمالا بله
پاسخ مشاور: بله قطعا ولی والدین تا حد امکان باید مراقبت کنند که کودک دخالت نکند