دلایل مختلفی وجود دارد که ممکن است فردی در دوران کودکی دچار ریزش مو شود. برخی از علل عبارتند از عفونت قارچی و باکتریایی و آلوپسی. ریزش مو در کودکان ممکن است الگوهای متفاوتی از ریزش موی بزرگسالان داشته باشد. به عنوان مثال، آلوپسی آندروژنتیک، یا طاسی، شایع ترین علت در بزرگسالان است. در کودکان علل شایع شامل عفونت های قارچی یا باکتریایی، تلوژن افلوویوم (ریزش موی ناشی از استرس) و آلوپسی کششی است.
با این حال، شایع ترین علت ریزش مو در کودکان، کرم حلقوی پوست سر است که یک عفونت قارچی قابل درمان است. پزشکان می توانند اکثر علل ریزش مو را درمان کنند و اغلب می توانند آن را معکوس کنند. در این مقاله در مورد انواع ریزش مو کودکان و علت و درمان آن صحبت شده است.
علت ریزش مو در کودکان
اغلب ریزش مو در کودکان به دلیل عفونت یا مشکلات دیگری در پوست سر ایجاد می شود، اما گاهی هم علت آن مربوط به مشکلات سلامت روان کودک است. در اینجا برخی از شایع ترین علت ریزش مو در کودک مطرح شده است.
کچلی سر
این عفونت پوست سر زمانی گسترش می یابد که کودکان وسایل شخصی مانند شانه و کلاه را به اشتراک بگذارند. همچنین به عنوان کرم حلقوی پوست سر شناخته می شود، اگرچه توسط یک قارچ ایجاد می شود. کودکان مبتلا به کچلی دچار تکه هایی از ریزش مو با نقاط سیاه می شوند که در آن موها شکسته می شوند. پوست آنها ممکن است قرمز، پوسته پوسته و ناهموار شود. تب و تورم غدد از دیگر علائم احتمالی است.
یک متخصص پوست می تواند با معاینه پوست سر کودک شما را تشخیص دهد. گاهی اوقات پزشک یک تکه کوچک از پوست عفونی را می تراشد و برای تایید تشخیص به آزمایشگاه می فرستد. کچلی با یک داروی ضد قارچ که از طریق دهان به مدت حدود هشت هفته مصرف می شود، درمان می شود. استفاده از شامپوی ضد قارچ همراه با داروهای خوراکی از انتقال ویروس به سایر کودکان جلوگیری می کند.
آلوپسی آره آتا (طاسی منطقه ای)
آلوپسی یک بیماری خود ایمنی است که باعث ریزش مو می شود. سیستم ایمنی بدن شما به فولیکول هایی که مو از آن رشد می کند حمله می کند. تقریبا از هر 1000 کودک، 1 کودک دارای نوع موضعی به نام آلوپسی آره آتا است. آلوپسی بسته به الگوی ریزش مو کودک به اشکال مختلف ظاهر می شود:
-
آلوپسی آره آتا: لکه های طاس روی پوست سر کودک ایجاد می شود.
-
آلوپسی توتالیس: تمام موهای سر می ریزد.
-
آلوپسی یونیورسالیس: تمام موهای بدن می ریزد.
کودکان مبتلا به آلوپسی آره آتا ممکن است کاملا کچل شوند. برخی نیز موهای بدن خود را از دست می دهند. پزشکان با بررسی پوست سر فرزندتان آلوپسی آره آتا را تشخیص می دهند. آنها ممکن است چند تار مو را برای بررسی زیر میکروسکوپ بردارند. هیچ درمانی برای آلوپسی آره آتا وجود ندارد، اما برخی از درمان ها می توانند به رشد مجدد مو کمک کنند:
-
کرم، لوسیون یا پماد کورتیکواستروئید
-
ماینوکسیدیل
-
آنترالین
با درمان مناسب، اکثر کودکان مبتلا به آلوپسی آره آتا در عرض یک سال موهایشان دوباره رشد می کند.
تریکوتیلومانیا
تریکوتیلومانیا اختلالی است که در آن بچه ها به اجبار موهای خود را می کشند. کارشناسان آن را به عنوان نوعی اختلال وسواس فکری- جبری دسته بندی می کنند. برخی از بچه ها موهای خود را به عنوان نوعی رهایی می کشند. دیگران متوجه نمی شوند که این کار را انجام می دهند. کودکان مبتلا به این عارضه دارای نواحی تکه ای موی از دست رفته و شکسته خواهند بود. برخی از کودکان موهایی را که می کشند می خورند و می توانند گلوله های بزرگی از موهای هضم نشده در شکم خود ایجاد کنند.
زمانی که بچه ها از کشیدن آن دست بردارند، موها دوباره رشد می کنند. درمان شناختی رفتاری به بچه ها می آموزد که از کشیدن مو آگاه تر شوند. این درمان به آن ها کمک می کند تا احساساتی را که باعث تحریک رفتار می شوند، درک کنند تا بتوانند آن را متوقف کنند.
تلوژن افلوویوم
تلوژن افلوویوم وضعیتی است که در آن چرخه زندگی مو قطع می شود. به طور معمول، حدود 10 تا 15 درصد از موهای سر فرزند شما در فاز تلوژن هستند. اما در تلوژن افلوویوم، بسیاری یا همه موها به فاز تلوژن پرتاب می شوند. پس از چند هفته یا چند ماه، طاسی جزئی یا کامل رخ می دهد. تلوژن افلوویوم می تواند به دلایل مختلفی از جمله تب شدید، استرس ناشی از بیهوشی عمومی، مصرف بیش از حد ویتامین A، آسیب، عوارض جانبی یک دارو (به عنوان مثال، آکوتان)، یا استرس شدید کودکان رخ دهد.
هیچ آزمایش تشخیصی برای تلوژن افلوویوم وجود ندارد. معمولا پس از معاینه دقیق و سابقه پزشکی تشخیص داده می شود. این عارضه به خودی خود از بین می رود و موهای بچه ها معمولا در عرض شش ماه تا یک سال به طور کامل رشد می کنند.
ترومای ساقه مو
استرس فیزیکی به مو که به عنوان ضربه و تروما به ساقه مو شناخته می شود، معمولا باعث ریزش مو در کودکان می شود. ضربه به ساقه مو می تواند ناشی از کشیدن مداوم موها (به عنوان مثال، دم اسبی یا بافته های محکم)، اصطکاک بیش از حد (مانند مالیدن به بالش یا صندلی چرخدار)، یا سوختگی شیمیایی ساقه مو باشد. همچنین ممکن است در کودکان مبتلا به تریکوتیلومانیا رخ دهد، یک وضعیت روانی که باعث می شود افراد با وسواس موهای خود را بیرون بیاورند. اگر پزشک کودک شما به ترومای ساقه مو مشکوک باشد، مشخص خواهد کرد که چه اقدامی باعث آن شده است. هنگامی که علت ضربه به ساقه مو شناسایی و متوقف شد، موها معمولا دوباره رشد می کنند. اما در برخی موارد، ضربه به ساقه مو می تواند به اندازه ای طول بکشد که باعث ایجاد زخم شود و موها دوباره رشد نکنند.
استرس ناشی از مسائل خانوادگی
گاهی اوقات، استرس در کودکان می تواند ناشی از مسائلی مانند تاثیر جدایی والدین یا درگیری های سمی والدین باشد. این می تواند رشد مو در کودکان را نیز تحت تاثیر قرار دهد. اگر شرایط استرس زا برای مدت طولانی ادامه داشته باشد، اثرات منفی بیشتر مشهود است. در واقع، دیده شده است که موقعیت های استرس زای طولانی مدت باعث ریزش موی بیشتری نسبت به دوره های استرس زا به خصوص در کودکان می شود.
کمبود مواد مغذی
اگرچه کمتر رایج است، اما ریزش مو فرزند می تواند نشانه کمبود برخی مواد مغذی باشد، از جمله:
-
ویتامین H یا بیوتین یکی از ویتامین های گروه B است که به بدن کمک می کند تا کربوهیدرات ها را به گلوکز تبدیل کند تا سوخت بدن تامین شود.
-
روی، یک ماده معدنی ضروری است که در بسیاری از جنبه های متابولیسم سلولی نقش دارد. همچنین از رشد و تکامل طبیعی در دوران بارداری، کودکی و نوجوانی حمایت می کند.
-
در برخی موارد، ریزش مو می تواند نشانه مصرف بیش از حد ویتامین A باشد.
با یک رژیم غذایی سالم و متنوع، اکثر کودکان کمبودهای تغذیه ای را که منجر به ریزش مو می شود، تجربه نخواهند کرد. با این حال، اگر به مشکلی مشکوک هستید، قبل از دادن مکمل های غذایی با پزشک کودک خود صحبت کنید.
مشکلات غدد درون ریز
در برخی از کودکان علت ریزش مو کم کاری تیروئید است، وضعیتی که در آن تیروئید کم کار است و مقدار ناکافی هورمون های تیروئیدی مورد نیاز برای تنظیم متابولیسم تولید می کند. تشخیص کم کاری تیروئید با آزمایش خون انجام می شود. درمان ممکن است شامل داروهای تجویز شده توسط متخصص غدد برای جایگزینی هورمونهای کمبود باشد، اما به تعدادی از عوامل زیر مرتبط است:
-
سن، سلامت کلی و سابقه پزشکی کودک شما
-
وسعت بیماری
-
تحمل فرزند شما برای داروها، رویه ها یا درمان های خاص
-
انتظارات برای سیر بیماری
-
نظر یا ترجیح شما
ریزش موی نوزاد
در طول شش ماه اول زندگی، اکثر نوزادان موهایی را که با آن متولد شده اند از دست می دهند. موهای نوزاد می ریزند تا راه را برای موهای جدید و بالغ باز کنند. این نوع ریزش مو کاملا طبیعی است و جای نگرانی نیست.
اصطکاک ریزش مو
برخی از نوزادان موهای پشت سر خود را از دست می دهند زیرا سر خود را به طور مکرر به تشک، زمین یا چیز دیگری می مالند. کودکان با تحرک بیشتر و شروع به نشستن و ایستادن این رفتارشان بیشتر می شود. هنگامی که آنها مالش را متوقف می کنند، موهایشان باید دوباره رشد کنند.
درمان ریزش مو کودکان
ریزش موی کودکان می تواند والدین را به اندازه فرزندانشان تحت تاثیر قرار دهد. اغلب احساس گناه، نگرانی و درماندگی مطلق وجود دارد. آنها می خواهند از فرزند خود مراقبت کنند و درد عاطفی را از بین ببرند و گاهی هیچ کاری نمی توانند برای بهبود آن انجام دهند. آنها احساس می کنند که نمی توانند به فرزندشان کمک کنند. بنابراین، واقعیت این است که ریزش موی کودک، مشکل کل خانواده است و والدین به اندازه فرزندانشان به حمایت نیاز دارند.
ریزش مو می تواند برای هر کسی در هر سنی ناراحت کننده باشد. اما می تواند به خصوص برای کودک آسیب زا باشد. به فرزندتان توضیح دهید که چرا ریزش مو اتفاق افتاده است و چگونه قصد دارید مشکل را برطرف کنید. اگر نتیجه یک بیماری قابل درمان است، توضیح دهید که موهای آنها دوباره رشد می کند. اگر برگشت پذیر نیست، راه هایی برای پنهان کردن ریزش مو فرزندتان پیدا کنید:
-
مدل مو جدید
-
كلاه گيس
-
کلاه
-
روسری
برای مدیریت ریزش مو از متخصص اطفال فرزندتان و همچنین از یک آرایشگر آموزش دیده برای کار با کودکانی که موهای خود را از دست داده اند کمک بگیرید. در اکثر موارد ریزش مو در کودکان به خودی خود از بین می رود و رشد مو به حالت عادی باز می گردد. اما گاهی اوقات اینطور نیست، بیشتر زمانی که ریشه مو به طور جبران ناپذیری آسیب دیده است. در این صورت، کاشت مو برای جوانان با در نظر گرفتن تمام اقدامات احتیاطی می تواند یکی از درمان های احتمالی باشد. با این حال، قبل از انجام این روش، دکتر ابتدا علل را روشن می کند و تجزیه و تحلیل بسیار دقیق مو را انجام می دهد تا ببیند آیا می توان علل برگشت پذیر را رد کرد یا خیر.
اگر مشکل ریزش مو کودک در حوزه سلامت روان است، بسیاری از انواع درمان می تواند از افراد مبتلا به تریکوتیلومانیا حمایت کند و حتی به آنها کمک کند تا کشیدن مو را به طور کامل متوقف کنند. تغییر عادت این اغلب درمان اصلی تریکوتیلومانیا است. این به شما کمک می کند تا به جای کشیدن مو، عادت های دیگر کم ضررتر را تمرین کنید، مانند مشت کردن دستتان در زمانی که میل به کشیدن موهایتان دارید. درمان شناختی هم به کودکان کمک می کند تا باورهایی را که منجر به کشیدن مو می شود، کشف کرده و تغییر دهند.
سوالات متداول
1- علت ریزش مو در کودکان چیست؟
ریزش مو در کودکان به دلیل عفونت یا مشکلات دیگری در پوست سر ایجاد می شود که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- درمان ریزش مو کودکان چیست؟
به فرزندتان توضیح دهید که چرا ریزش مو اتفاق افتاده است و چگونه قصد دارید مشکل را با متخصص برطرف کنید که در متن مقاله شرح داده شده است.
3- تریکوتیلومانیا در کودکان چیست؟
تریکوتیلومانیا اختلالی است که در آن بچه ها به اجبار موهای خود را می کشند که در متن مقاله کامل توضیح داده شده است.
پاسخ مشاور: به خاطر استرس و اضطراب هست