زیاد خوابیدن یا بیش از نه ساعت خوابیدن در شبانه روز به دلایل زیادی اتفاق می افتد. شاید به این دلیل که در حال مبارزه با یک بیماری هستید بیش از حد می خوابید یا بعد از چند شب کم خوابی به پر خوابی دچار می شوید. با این حال، پرخوابی مداوم ممکن است نشانه اختلال خواب، اختلال سلامت روان یا سایر مشکلات سلامتی باشد.
هیچ بحثی در این مسئله وجود ندارد که ما به خواب نیاز داریم. به گفته موسسه ملی قلب، ریه و خون، این برای سلامت روانی و جسمی، کیفیت زندگی و ایمنی کلی ما بسیار مهم است. اما به هر حال برخی افراد دچار مشکل پرخوابی می شوند و و دنبال رفع آن هستند. در این مقاله علت و راه های درمان پرخوابی ارائه شده است.
پرخوابی چیست
پرخوابی یا خواب طولانی، به خواب بیش از 9 ساعت در یک دوره 24 ساعته گفته می شود. پرخوابی وضعیتی را توصیف می کند که در آن شما هم بیش از حد می خوابید و هم خواب آلودگی بیش از حد در طول روز را تجربه می کنید. نارکولپسی و سایر اختلالات خواب معمولا باعث پرخوابی و زیاد خوابیدن می شوند. پزشکان همچنین ممکن است پرخوابی مداوم را که باعث ناراحتی شما در زندگی روزمره می شود، خواب بیش از حد (EQS) بنامند. زمانی که علت خواب آلودگی شما پیدا نشود، این اختلال پرخوابی ایدیوپاتیک نامیده می شود.
به طور متوسط، بیشتر بزرگسالان به حداقل هفت ساعت خواب در شب نیاز دارند. خواب خوب شبانه به سلامت کلی و هوشیاری ذهنی کمک می کند. بدون خواب کافی، ممکن است احساس تنبلی کنید و نتوانید تمرکز کنید. از سوی دیگر، پرخوابی نیز می تواند بر سلامت روانی و جسمی شما تاثیر بگذارد. میزان دقیق خوابی که هر شب نیاز دارید به عادات و فعالیت های روزانه، سلامتی و الگوهای خواب شما بستگی دارد. افراد مسن ممکن است تنها به شش ساعت خواب نیاز داشته باشند در حالی که افراد دیگر، مانند ورزشکاران، ممکن است به یک ساعت خواب اضافی نیاز داشته باشند.
گاهی اوقات ممکن است به خواب بیش از حد معمول نیاز داشته باشید، مثلا بعد از فعالیت شدید یا مسافرت. اگر طولانی تر خوابیدن همچنان در طول روز شما را خسته می کند یا حتی باعث چرت زدن شما می شود، ممکن است نشانه ای از یک مشکل اساسی سلامتی باشد.
علائم پرخوابی چیست
در حالی که خواب بیش از نه ساعت در شب یک پرچم قرمز است، اما این تنها علامتی نیست که باید مراقب آن بود و خواب بیش از نه ساعت در شب همیشه دلیلی برای نگرانی نیست. برخی افراد به طور طبیعی به خواب بیشتری نسبت به دیگران نیاز دارند. حدود 2 درصد از جمعیت پرخواب ها هستند که به 10 تا 12 ساعت خواب شبانه به طور منظم نیاز دارند.
برای این افراد پرخوابی طبیعی است. یک برنامه خواب معمولی ۷ تا ۹ ساعته برای چنین افرادی می تواند مضر باشد و به طور موثری منجر به مشکلات دیگر شود. اگر به طور منظم بیش از نه ساعت در شب می خوابید، اما با احساس سرزندگی و استراحت از خواب بیدار می شوید، احتمالا شما فردی هستید که نیاز به خواب طولانی دارد. اگر بعد از ساعت زیادی از خواب، احساس سرحالی ندارید، ممکن است مشکلی وجود داشته باشد. پرخوابی معمولا با علائم خستگی در طول روز همراه است، از جمله گیجی، سردرد، کاهش انرژی و تغییرات خلقی.
علت پرخوابی چیست
پرخوابی زمانی رخ می دهد که بخواهید کم خوابی خود را جبران کنید. به عنوان مثال، ممکن است مجبور شوید چندین شب متوالی تا دیر وقت بیدار بمانید تا یک پروژه بزرگ را به پایان برسانید و در نتیجه دچار کمبود خواب می شوید. سپس در آخر هفته ممکن است کم خوابی خود را با خوابیدن بیشتر از حد معمول جبران کنید. تعدادی از شرایط سلامتی نیز می تواند منجر به پرخوابی و خواب آلودگی بیش از حد در طول روز شود:
-
اختلالات خواب، از جمله آپنه خواب، بی خوابی و نارکولپسی
-
افسردگی و اضطراب
-
چاقی
-
بیماری قلب و عروقی
-
دیابت
-
درد مزمن
-
کمکاری تیروئید
آپنه خواب
آپنه خواب باعث می شود که در طول خواب به طور موقت تنفس خود را متوقف کنید. در نتیجه در طول شب خروپف می کنید و تنفس کم می آورید و در روز احساس خواب آلودگی می کنید. برای جبران کم خوابی، ممکن است در طول روز چرت بزنید و سعی کنید شب ها طولانی تر بخوابید که منجر به پرخوابی می شود. علائم آپنه خواب اغلب با درمان مناسب برطرف می شود. پس از یک مطالعه خواب که تایید می کند آپنه خواب دارید، پزشک شما ممکن است نسخه ای برای دستگاه CPAP بنویسد. این دستگاه به پشتیبانی از تنفس شما در هنگام خواب کمک می کند.
نارکولپسی
سه نوع نارکولپسی وجود دارد، اما تقریبا در همه موارد، شما در طول روز دچار خواب آلودگی شدید و میل شدید به خواب دارید که به آن حملات خواب می گویند. در نارکولپسی ثانویه، ناشی از آسیب به هیپوتالاموس، ممکن است هر شب بیش از 10 ساعت بخوابید. در حالی که نارکولپسی یک اختلال مادام العمر است، می توان آن را با درمان کنترل کرد، از جمله داروها و تغییر سبک زندگی.
پرخوابی ایدیوپاتیک
اگر متخصصان مراقبت های بهداشتی نتوانند علت اصلی پرخوابی شما را شناسایی کنند، ممکن است شما را مبتلا به پرخوابی ایدیوپاتیک تشخیص دهند. این اختلال خواب با مشکل در بیدار شدن مشخص می شود، خواب آلودگی بیش از حد و ناتوانی در احساس استراحت پس از خواب شبانه یا چرت زدن در طول روز. با این اختلال ممکن است 14 تا 18 ساعت در روز بخوابید.
افسردگی و اضطراب
افراد مبتلا به افسردگی و اضطراب اغلب با اختلالات خواب یا سایر اختلالات سلامت دست و پنجه نرم می کنند. هم پرخوابی و هم مشکل در خوابیدن از عوارض افسردگی هستند و نوجوانان و افراد مسن مبتلا به افسردگی به احتمال زیاد دچار پرخوابی مفرط می شوند. چندین مطالعه نشان داده است که میزان افسردگی در افرادی که طولانی می خوابند بیشتر است. مطالعات دیگر نشان می دهد که افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی نیز بیشتر احتمال دارد خواب طولانی را تجربه کنند که باعث ناراحتی آنها می شود.
نوشیدن الکل
نوشیدن الکل، صرف نظر از میزان مصرف، می تواند باعث ایجاد اختلالات خواب شود. این اختلالات شامل آپنه خواب و خروپف است. همچنین مصرف الکل برای ایجاد اختلالات خواب، به ویژه الگوهای خواب و پرخوابی در طول روز نیز شناخته شده است.
عوارض پرخوابی چیست
خواب زیاد می تواند به اندازه کم خوابی مضر باشد. خواب بیش از حد می تواند فرد را در معرض خطر تعدادی از بیماری ها قرار دهد. خواب بیش از حد می تواند خطر ابتلا به بیماری قلبی را در افراد افزایش دهد. این خطر برای زنان بیشتر است زیرا آنها بیشتر از مردان می خوابند. همچنین تحقیقات نشان داده است افرادی که بیش از حد می خوابند وزن بیشتری دارند. این امکان وجود دارد که وزن بیشتر به دلیل خواب بیشتر و کم تحرکی باشد، هر چه فرد بیشتر بخوابد، حرکت کمتری دارد و کالری کمتری می سوزاند.
خواب زیاد می تواند قند خون را افزایش دهد و خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش دهد. با این حال، این خطر ممکن است بیشتر به بی تحرکی و اضافه وزن مرتبط باشد تا ارتباط خاص بین دیابت و خواب زیاد. بر اساس تحقیقاتی که در مجله گزارش شده است، خواب زیاد میتواند باعث پیری سریع تر مغز و دشوار شدن انجام ساده ترین کارهای روزانه شود. به این معنی که ممکن است خواب ترمیم لازم برای طراوت و بازسازی مغز را نداشته باشند.
افسردگی و خواب معمولا در هم تنیده هستند. افسردگی باعث می شود فرد طولانی تر بخوابد. به نوبه خود، خواب طولانی تر می تواند حالت افسردگی فرد را تداوم بخشد. همچنین زمانی که افرادی که مستعد سردرد هستند زیاد بخوابند، سردرد بیشتری را تجربه خواهند کرد. محققان فکر می کنند این اتفاق می افتد زیرا خواب زیاد باعث تحریک انتقال دهنده های عصبی خاصی در مغز می شود.
گذراندن زمان زیاد در رختخواب می تواند منجر به احساس درد شود، به خصوص برای افرادی که مشکلات کمر دارند. عدم تحرک، دراز کشیدن در یک وضعیت برای مدت طولانی، یا حتی تشک بد، همگی می توانند منجر به درد بیشتر شوند. افرادی که درد دارند از خواب ضعیف نیز رنج می برند که باعث می شود بیشتر بخوابند.
درمان پرخوابی چیست
شکستن یک عادت می تواند بسیار سخت باشد، به خصوص اگر سال ها آن را انجام داده باشید. با این حال، کارهای خاصی وجود دارد که می توانید برای ترک عادت پرخوابی انجام دهید تا بتوانید شروع به خواب بهتر (و کمتر از آن) کنید. ایجاد یک روال، نگه داشتن یک دفتر خاطرات خواب و تغییر نوع آلارمی که استفاده می کنید، همه چیزهایی هستند که می توانند به شما در درمان و جلوگیری از پرخوابی کمک کنند. شکستن برخی از عادات بیشتر از بقیه نیاز به تلاش دارد، بنابراین اگر متوجه نتایج فوری نشدید، ناامید نشوید. در عوض، به کار روی آن ادامه دهید و چیزهای مختلف را امتحان کنید تا ببینید چه چیزی برای شما مفیدتر است. دراینجا برخی راه های درمان پرخوابی مطرح شده است.
وارد یک روال شوید.
ممکن است ساده به نظر برسد، اما یک کاری که می توانید انجام دهید این است که برای خود زمان خواب و بیداری تعیین کنید. این می تواند به بدن شما کمک کند تا برنامه خود را ایجاد کنید، بنابراین به شما کمک می کند از خواب زیاد یا خیلی کم جلوگیری کنید. همچنین می توانید با ایجاد یک برنامه روتین قبل از رفتن به رختخواب، بدن خود را برای خواب کامل شبانه آماده کنید.
انجام فعالیت های آرامش بخش می تواند بدن و ذهن شما را آرام کند و به آن ها کمک کند تا برای استراحت آماده شوند. هر چیزی از مطالعه گرفته تا دوش آب گرم می تواند به شما کمک کند تا آرام شوید. در اینجا چند چیز دیگر وجود دارد که می توانید امتحان کنید:
-
نوشیدن چای بدون کافئین
-
گوش دادن به موسیقی آرامش بخش
-
کششی کار کردن
-
نوشتن احساسات و افکار
محیط خواب کامل را ایجاد کنید.
اینکه بتوانید در زمان خواب دلخواه خود بخوابید نیز می تواند به شما کمک کند در زمان دلخواه خود بیدار شوید، زیرا میزان خواب مناسبی برای بدن خود خواهید داشت. با ایجاد محیطی مناسب برای خواب، می توانید بدن و مغز خود را به آرامش تشویق کنید، که می تواند به شما کمک کند راحت تر به خواب بروید. اگر می خواهید خواب بهتری داشته باشید، اطمینان از تاریک بودن اتاق ضروری است. شما همچنین می خواهید از دمای اتاق آگاه باشید. اگر هوا خیلی گرم یا خیلی سرد است، احتمال اینکه خیلی خوب نخوابید وجود دارد. بنابراین مراقب دمای اتاق باشید.
از پرخوابی در تعطیلات آخر هفته خودداری کنید.
می دانیم خوابیدن در آخر هفته ها گاهی اوقات می تواند مانند یک تعطیلات کوچک باشد. با این حال خواب طولانی تر از حد معمول در آخر هفته ها می تواند برای روال خواب و سلامتی شما مضر باشد. مطالعه ای نشان داد کسانی که آخر هفته به مدت چند ساعت بیشتر می خوابند، نسبت به کسانی که سعی نمی کنند به خواب خود ادامه دهند، احتمالا سلامت قلبی عروقی ضعیفتری دارند.
گوشی و کامپیوتر را کنار بگذارید.
کنار گذاشتن فناوری خود قبل از خواب نیز می تواند به شما کمک کند تا بیش از حد بخوابید. ملاتونین، هورمونی که برای کنترل چرخه خواب و بیداری تولید می شود، اما نور آبی، به طور ویزه این کار را حتی قوی تر می کند. کنار گذاشتن تکنولوژی قبل از خواب یک قدم برای درمان پرخوابی و دانستن اینکه چگونه کمتر و بهتر بخوابید است.
سوالات متداول
1- پرخوابی چیست؟
پرخوابی یا خواب طولانی، به خواب بیش از 9 ساعت در یک دوره 24 ساعته گفته می شود که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- علائم پرخوابی چیست؟
در حالی که خواب بیش از نه ساعت در شب یک پرچم قرمز است، اما این تنها علامت پرخوابی نیست که در من مقاله توضیح داده شده است.
3- علت پرخوابی چیست؟
مشکل پرخوابی زمانی رخ می دهد که بخواهید کم خوابی خود را جبران کنید که در متن مقاله توضیح آن کامل ارائه شده است.
پاسخ مشاور: در فصل بهار این اتفاق طبیعیه و برای خیلی ها رخ میده، سعی کنید بیشتر بیرون برید و ورزش کنید