حتما شما تاحالا آن دسته از افرادی که در ددلاین ها یک فرد باحال و آرام به نظر می رسند، را دیده اید. کسانی که شام ناهنجار خانوادگی را با مهربانی اداره می کنند. آنهایی که به راحتی با شما ارتباط می گیرند، بدون اینکه نیازی به گفتن چیزهای زیادی داشته باشید. این به این دلیل است که آنها ممکن است دارای یک مجموعه مهارت خاص به نام هوش هیجانی باشند.
هوش در معنای عام، توانایی یادگیری مفاهیم جدید و به کارگیری دانش خود در مسائل است. هوش هیجانی eq نیز مشابه است. این توانایی یادگیری در مورد خودتان و به کار بردن آن خرد در دنیای اطرافتان است. تحقیقات نشان می دهد که هوش هیجانی بالا با مجموعه ای از مزایا، از بهبود سلامت روانی و روابط، تا رضایت شغلی بالاتر و عملکرد تحصیلی مرتبط است. در این مقاله در مورد تعریف هوش هیجانی یا EQ صحبت شده است.
هوش هیجانی چیست
هوش هیجانی (که به عنوان ضریب عاطفی یا EQ شناخته می شود) توانایی درک، استفاده و مدیریت احساسات خود به روش های مثبت برای کاهش استرس، برقراری ارتباط موثر، همدلی با دیگران، غلبه بر چالش ها و خنثی کردن تعارض است. هوش عاطفی به شما کمک می کند تا روابط قوی تری ایجاد کنید، در مدرسه و کار موفق شوید و به اهداف شغلی و شخصی خود برسید. همچنین می تواند به شما کمک کند تا با احساسات خود ارتباط برقرار کنید، قصد را به عمل تبدیل کنید و تصمیمات آگاهانه ای در مورد آنچه برای شما مهم است بگیرید. هوش هیجانی معمولا با 5 ویژگی تعریف می شود:
1خودآگاهی
اگر خودآگاه باشید، می توانید الگوهای رفتاری و انگیزه های خود را ببینید. شما می دانید که چگونه احساسات و اعمال بر اطرافیان شما تاثیر می گذارد، چه خوب و چه بد. می توانید وقتی احساسات خود را مطرح می کنید نام ببرید و بفهمید که چرا آنجا هستند. همچنین می توانید محرک های خود را بشناسید، نقاط قوت خود را شناسایی کنید و محدودیت های خود را ببینید. خودآگاه بودن همچنین می تواند به این معنی باشد که شما متواضع هستید، بالاخره همه ما فقط انسان هستیم.
2خود تنظیمی
اگر بتوانید خودتنظیمی داشته باشید، واکنش های عاطفی شما متناسب با شرایط داده می شود. شما می دانید که چگونه در صورت نیاز مکث کنید و تکانه های خود را کنترل کنید، قبل از اقدام فکر کنید و عواقب آن را در نظر بگیرید. همچنین به این معنی است که می دانید چگونه تنش را کاهش دهید، تعارض را مدیریت کنید، با سناریوهای دشوار کنار بیایید و با تغییرات محیط خود سازگار شوید. همه چیز در مورد بیرون آوردن بخشی از خود است که به مدیریت احساسات کمک می کند.
3با انگیزه
اگر ذاتا انگیزه دارید، تشنه پیشرفت شخصی هستید و شما به شدت به سمت موفقیت سوق دارید. شما برای دستیابی به اهداف الهام گرفته اید زیرا به شما کمک می کند به عنوان یک فرد رشد کنید، نه اینکه این کار را برای پاداش های بیرونی مانند پول، شهرت، موقعیت یا شناخت انجام دهید.
4همدلی
اگر همدل هستید، سطح سالمی از نفع شخصی دارید، اما نه خود محور. در مکالمات، می توانید بفهمید که یک نفر از کجا آمده است. به اصطلاح می توانید « با کفش های آن ها راه بروید». حتی اگر سناریوی دقیقی برای شما اتفاق نیفتاده باشد، می توانید از تجربه زندگی خود استفاده کنید و تصور کنید که ممکن است چه احساسی داشته باشد و نسبت به آنچه که آنها می گذرانند دلسوز باشید. شما در قضاوت دیگران کند هستید و این آگاهی را دارید که همه ما با شرایطی که به ما داده شده است بهترین کار را انجام می دهیم. وقتی بهتر بدانیم، بهتر عمل می کنیم.
5مهارت های اجتماعی
اگر مهارت های اجتماعی خود را توسعه داده اید، در کار گروهی مهارت دارید. شما از دیگران و نیازهای آنها در گفتگو یا حل تعارض آگاه هستید. شما در مکالمه، از گوش دادن فعال، تماس چشمی، مهارت های ارتباط کلامی و زبان بدن باز استقبال می کنید. شما می دانید که چگونه می توانید با دیگران رابطه برقرار کنید یا در شرایط خاص رهبری خود را ابراز کنید.
اهمیت هوش هیجانی چیست
انسان ها حیواناتی اجتماعی هستند، ما برای ارتباط ساخته شده ایم. هر چه بیشتر بتوانیم روابط مثبت ایجاد کنیم و ارتباطات مشارکتی را توسعه دهیم، ممکن است زندگی ما غنی تر شود. جای تعجب نیست که تحقیقات نشان داده است که بین EQ بالاتر و شادی همبستگی وجود دارد. اما حتی زمانی که کار سخت می شود، EQ می تواند در این مورد نیز به ما کمک کند. در یک محیط دانشگاهی، دانش آموزانی که هوش هیجانی بالایی دارند، به ویژه در زمینه های تنظیم هیجانی و همدلی، ممکن است کمتر دچار قلدری شوند.
تحقیقات در سال 2013 نشان می دهد که هوش هیجانی خوب می تواند به شما در دستیابی به اهداف سازمانی و افزایش رضایت شغلی کمک کند، تا حدی به دلیل روابط مثبتی که در محل کار ایجاد می شود. در واقع، طبق همان مطالعه، EQ بالا می تواند به سایر افراد اطراف شما کمک کند تا به موفقیت، به ویژه در پروژه های گروهی دست یابند. وقتی احساسات خود را مدیریت می کنید، این موضوع بر اطرافیان شما تاثیر می گذارد که همین کار را انجام دهند. بنابراین همه برنده می شوند.
تاثیر هوش هیجانی بر زندگی
هوش هیجانی بالا می تواند به شما کمک کند تا پیچیدگی های اجتماعی محل کار را مرور کنید، دیگران را رهبری و انگیزه دهید و در حرفه تان برتری پیدا کنید. در واقع، وقتی نوبت به سنجش نامزدهای شغلی مهم می رسد، اکنون بسیاری از شرکت ها هوش هیجانی را به اندازه توانایی فنی مهم ارزیابی می کنند و قبل از استخدام از تست EQ استفاده می کنند.
اگر قادر به مدیریت احساسات خود نیستید، احتمالا استرس خود را نیز مدیریت نمی کنید. این می تواند منجر به مشکلات جدی سلامتی شود. استرس کنترل نشده فشار خون را افزایش می دهد، سیستم ایمنی را سرکوب می کند، خطر حملات قلبی و سکته را افزایش می دهد، به ناباروری کمک می کند و روند پیری را تسریع می کند. اولین قدم برای بهبود هوش هیجانی، یادگیری نحوه مدیریت استرس است.
احساسات کنترل نشده و استرس نیز می تواند بر سلامت روان شما تاثیر بگذارد و شما را در برابر اضطراب و افسردگی آسیب پذیر کند. اگر نمی توانید احساسات خود را درک کنید، با آنها راحت شوید یا احساسات خود را مدیریت کنید، برای ایجاد روابط قوی نیز دچار مشکل خواهید شد. این به نوبه خود می تواند شما را دچار احساس تنهایی و انزوا کند و هر گونه مشکل سلامت روانی را تشدید کند.
یکی دیگر از تاثیرات هوش هیجانی بر روابط است، با درک احساسات خود و نحوه کنترل آنها، بهتر می توانید احساسات خود را بیان کنید و احساس دیگران را درک کنید. این به شما این امکان را می دهد که به طور موثرتر ارتباط برقرار کنید و روابط قوی تری را هم در محل کار و هم در زندگی شخصی خود ایجاد کنید.
هماهنگ بودن با احساسات یک هدف اجتماعی را دنبال می کند و شما را با افراد دیگر و دنیای اطرافتان مرتبط می کند. هوش اجتماعی شما را قادر می سازد دوست را از دشمن تشخیص دهید، علاقه فرد دیگری را نسبت به خود بسنجید، استرس را کاهش دهید، سیستم عصبی خود را از طریق ارتباطات اجتماعی متعادل کنید و احساس دوست داشته شدن و شادی کنید.
تفاوت IQ و EQ
هوش انسان به طرز شگفت آوری پیچیده است. قرن هاست که محققان و فیلسوفان سعی در تعریف آن داشته اند. در عصر مدرن، محققان برای اندازهگیری آنچه مردم می دانند و سرعت حل مشکلات با استفاده از استدلال، بر تست های هوش (IQ) تکیه کرده اند. اما تست های IQ به تنهایی لزوما طیف کاملی از توانایی های فکری شما را محاسبه نمی کنند. تست های هوش همیشه موفقیت در مدرسه، زندگی یا کسب و کار را پیش بینی نمی کنند.
بنابراین، در دهه های اخیر، محققان تعریف هوش را گسترش داده اند تا مجموعه ای از مهارت ها را شامل شود. در 20 سال گذشته، مفهوم هوش هیجانی (EQ) به عنوان راهی برای توصیف مجموعه دیگری از مهارت های تفکر پدیدار شده است. هوش هیجانی به توانایی شما در تشخیص و تنظیم احساسات و استفاده از آگاهی اجتماعی در حل مسئله اشاره دارد. تست های هوشی و تست های EQ ممکن است تصویر کامل تری از هوش انسان را به محققان ارائه دهند.
بهره هوشی IQ:
IQ شما معمولا به توانایی فکری شما اشاره دارد. برخی از رایج ترین عناصر ضریب هوشی شامل توانایی شما در موارد زیر است:
از منطق برای حل مسائل استفاده کردن
-
برنامه ریزی و استراتژی
-
درک ایده های انتزاعی
-
یاد گرفتن و با تغییر سازگار شدن
-
زبان را درک و از آن استفاده کردن
هوش هیجانی EQ:
هوش هیجانی شما (EQ) به طور کلی به توانایی شما در درک احساسات در خود و سایر افراد اشاره دارد. همچنین به نحوه استفاده شما از این آگاهی برای هدایت رفتارتان اشاره دارد. به طور کلی، اگر EQ بالایی دارید، ممکن است برایتان آسان تر باشد که:
-
احساسات خود و دیگران را شناسایی کنید.
-
با افراد دیگر همدلی کنید.
-
احساسات و رفتار خود را با شرایط مختلف تطبیق دهید.
-
تکانه های خود را کنترل کنید.
-
مقاومت در برابر وسوسه ها و تاخیر در رضایت داشته باشید.
-
تعارضات با دیگران را حل کنید.
-
ارتباط موثر برقرار کنند.
از لحاظ تاریخی، نمرات در آزمون های IQ با عملکرد تحصیلی بهتر، حقوق بالاتر و عملکرد شغلی بهتر مرتبط بوده است. با این حال، مطالعات جدیدتر سوالاتی را در مورد این نتایج مطرح کرده است. هوش هیجانی با موفقیت شغلی و روابط رضایت بخش تر ارتباط دارد. همچنین شواهدی وجود دارد که هوش هیجانی ممکن است به شما در مدیریت استرس کمک کند. یک بررسی تحقیقاتی در سال 2019 به این نتیجه رسید که هوش هیجانی می تواند به شما کمک کند تا سریعتر از استرس حاد بهبود پیدا کنید. هر دو نوع هوش می توانند به طور چشمگیری بر کیفیت زندگی و دستاوردهای شما تاثیر بگذارند. درک و توسعه هر دو نوع هوش ممکن است بهترین گزینه برای افزایش شانس موفقیت شما در تمام زمینه های زندگی باشد.
راه های افزایش هوش هیجانی
در حالی که برخی از افراد ممکن است به طور طبیعی به مهارت های عاطفی خود دست یابند، برخی شواهد نشان می دهد که این توانایی است که می توانید آن را توسعه و بهبود دهید. به عنوان مثال، یک کارآزمایی تصادفی کنترل شده در سال 2019 نشان داد که آموزش هوش هیجانی می تواند توانایی های عاطفی را در محیط های کار بهبود بخشد. باهوش بودن از نظر عاطفی مهم است، اما چه قدم هایی می توانید برای بهبود مهارت های اجتماعی و عاطفی خود بردارید؟ در اینجا چند راه افزایش هوش هیجانی وجود دارد.
گوش دادن
اگر می خواهید بفهمید که دیگران چه احساسی دارند، اولین قدم توجه کردن است. برای گوش دادن به آنچه که مردم سعی دارند به شما بگویند، چه به صورت شفاهی و چه غیرکلامی، وقت بگذارید. زبان بدن می تواند معنای زیادی داشته باشد. وقتی احساس می کنید که شخصی احساس خاصی دارد، عوامل مختلفی را در نظر بگیرید که ممکن است در ایجاد آن احساس نقش داشته باشند.
همدلی کردن
درک احساسات بسیار مهم است، اما شما همچنین باید بتوانید خود را به جای دیگران بگذارید تا دیدگاه آنها را به درستی درک کنید. همدلی با افراد دیگر را تمرین کنید. تصور کنید در موقعیت آنها چه احساسی خواهید داشت. چنین فعالیت هایی می توانند به شما در ایجاد درک عاطفی از یک موقعیت خاص و همچنین توسعه مهارت های عاطفی قوی تر در بلندمدت کمک کنند.
منعکس کردن
توانایی استدلال با احساسات بخش مهمی از هوش هیجانی است. در نظر بگیرید که چگونه احساسات شما بر تصمیمات و رفتارهای شما تاثیر می گذارد. وقتی به این فکر می کنید که دیگران چگونه پاسخ می دهند، نقشی را که احساسات آنها بازی می کند، ارزیابی کنید.
چرا این شخص چنین احساسی دارد؟ آیا عوامل نادیده ای وجود دارد که ممکن است به این احساسات کمک کند؟ چگونه احساسات شما با آنها متفاوت است؟ با بررسی چنین سوالاتی، ممکن است متوجه شوید که درک نقشی که احساسات در نحوه تفکر و رفتار افراد ایفا می کنند آسان تر می شود.
سوالات متداول
1- هوش هیجانی چیست؟
هوش هیجانی توانایی درک، استفاده و مدیریت احساسات خود به روش های مثبت است که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- اهمیت هوش هیجانی چیست؟
هوش هیجانی خوب می تواند به شما در دستیابی به اهداف سازمانی و افزایش رضایت شغلی کمک کند که در متن مقاله مطرح شده است.
3- تاثیر هوش هیجانی بر زندگی چیست؟
هوش هیجانی بالا می تواند به شما کمک کند تا پیچیدگی های اجتماعی محل کار را مرور کنید که در متن مقاله توضیح داده شده است.
پاسخ مشاور: تست هوش هیجانی بار ان را بدهید
پاسخ مشاور: داخل متن کامل توضیح داده شده، هوش هیجانی مربوط به روابط و توانایی کنترل هیجانات است