خانواده درمانی نوعی درمان است که برای کمک به مسائلی طراحی شده که به طور خاص بر سلامت روان و عملکرد خانواده ها تاثیر می گذارد. این روش می تواند به تک تک اعضای خانواده کمک کند تا روابط قوی تری ایجاد کنند، ارتباطات را بهبود بخشند و تعارضات درون سیستم خانواده را مدیریت کنند.
با بهبود نحوه تعامل و ارتباط اعضای خانواده با یکدیگر، خانواده درمانی می تواند باعث ایجاد تغییر در روابط نزدیک شود. برخی از اهداف اولیه خانواده درمانی ایجاد محیط خانه بهتر، حل مسائل خانوادگی و درک مسائل منحصر به فردی است که ممکن است یک خانواده با آن مواجه شود. در این مقاله در مورد خانواده درمانی و فواید آن صحبت شده است.
خانواده درمانی چیست
خانواده درمانی شکلی از روان درمانی گروهی (گفتار درمانی) است که بر بهبود روابط و رفتارهای بین خانوادگی تمرکز دارد. واحد خانواده گروهی از افراد است که به یکدیگر اهمیت می دهند. در خانواده درمانی، یک گروه می تواند از ترکیب های مختلفی از عزیزان، مانند والدین یا سرپرست و فرزندانشان، خواهر و برادر، پدربزرگ و مادربزرگ، خاله و عمو، دوستان، مراقبان خویشاوندی و غیره تشکیل شود. درمان می تواند در شرایطی مانند موارد زیر کمک کند:
-
سازگاری با یک تغییر زندگی جدید (مانند حرکت) یا یک وضعیت پزشکی.
-
تغییرات و چالش هایی که با افزایش سن به وجود می آیند.
-
مرگ و اندوه.
-
تعارضات روابط، مانند تعارض والدین و فرزند یا درگیری خواهر و برادر.
متخصصان بهداشت روان نیز از خانواده درمانی برای کمک به درمان برخی از بیماری های روانی یا شرایط رفتاری برای یک فرد در واحد خانواده استفاده می کنند. به عنوان مثال، خانواده درمانی شامل همه یا چند نفر از اعضای خانواده می تواند به درمان بی اشتهایی برای یک نفر در خانواده کمک کند.
خانواده درمانی با یک متخصص بهداشت روان آموزش دیده و دارای مجوز، مانند روانشناس، درمانگر یا مشاور که دانش تخصصی در کار با خانواده دارد، انجام می شود. اغلب، آنها دارای مجوز درمانگر ازدواج و خانواده هستند. درمان می تواند حمایت، آموزش و راهنمایی را برای شما و عزیزانتان فراهم کند تا به عملکرد بهتر و افزایش رفاه شما کمک کند. انواع مختلفی از خانواده درمانی وجود دارد که از نظر طول درمان، تکنیک ها و اهداف درمانی بسیار متفاوت هستند.
انواع خانواده درمانی
متخصصان سلامت روان از انواع مختلفی از خانواده درمانی استفاده می کنند و بسیاری از متخصصان در انواع خاصی تخصص دارند. انتخاب نوع درمان بستگی به نیازها و شرایط خاص خانواده شما دارد. درمانگران ممکن است عناصری از رویکردهای درمانی مختلف را ترکیب کنند تا نیازهای شما را به بهترین نحو برآورده کنند. برخی از اشکال خانواده درمانی عبارتند از:
خانواده درمانی عملکردی (FFT)
درمانگران اغلب از این نوع برای کمک به خانواده هایی با کودکانی که دارای مشکلات رفتاری هستند استفاده می کنند. FFT پویایی های خانواده را که به رفتار مشکل ساز کودک کمک کرده است، ارزیابی می کند، مهارت های ارتباطی و فرزندپروری خانواده را بهبود می بخشد و از تقویت مثبت حمایت می کند.
مشاوره ازدواج یا زوج درمانی
این درمان شامل شما و همسر یا شریک عاشقانه شما می شود. درمانگران ازدواج و خانواده دارای مجوز (LMFT) به طور خاص آموزش دیده اند تا به زوج ها کمک کنند تا مشکلات خود را تعیین کنند و روی راه حل کار کنند. مسائل ممکن است مربوط به ارتباطات، تربیت فرزندان، امور مالی، درک وضعیت سلامت روان خود یا شریک زندگیتان و موارد دیگر باشد.
خانواده درمانی استراتژیک
این یک مشاوره خانواده کوتاه مدت است که بر ایجاد تغییرات ساختاری و رفتاری مثبت در محیط خانواده تمرکز دارد. بر این اساس استوار است که خانواده مهمترین نقش را در زندگی و رشد کودکان ایفا می کند. درمانگران ممکن است از این فرم درمانی برای خانواده هایی با کودکانی که مشکلات رفتاری دارند استفاده کنند.
خانواده درمانی ساختاری
این نوع درمان به روابط درونی، مرزها و سلسله مراتب درون یک واحد خانواده (ساختار آن) می پردازد. این بر تعاملات مستقیم بین اعضای خانواده شما به عنوان راه اصلی برای ایجاد تغییرات مثبت تمرکز دارد. شالوده اصلی خانواده درمانی ساختاری این است که وقتی خانواده ها توسط یک درمانگر هدایت شوند، جایگزین های خود را برای الگو های مشکل ساز خود در ارتباط با یکدیگر کشف کنند.
خانواده درمانی سیستمی
اساس خانواده درمانی سیستمیک، در نظر گرفتن مسائل خانواده در زمینه های متفاوتی است که در آن زندگی می کنند. به عنوان مثال، درمانگر در نظر خواهد گرفت که چگونه یکی از اعضای خانواده به عنوان شریک در یک رابطه عاشقانه، به عنوان والدین و به عنوان یک فرزند برای والدین خود عمل می کند. زمینه همچنین شامل دیدگاه های فرهنگی، مذهبی و سیاسی و وضعیت اجتماعی-اقتصادی است.
برای خانواده هایی که به دلیل شرایط سلامت روانی در درمان شرکت می کنند، آموزش روانی بخش مهمی از درمان است. آموزش روانی روشی است که متخصصان سلامت روان به افراد و خانواده هایشان در مورد شرایط سلامت روان آموزش می دهند. این شامل اطلاعات اولیه در مورد وضعیت، علل، درمان و پیش آگهی (چشم انداز) است.
خانواده درمانی در چه زمینه هایی کمک می کند
مشکلات در خانوادهتان ممکن است بر تمام زوایای زندگی افراد خانواده تاثیر بگذارد. شما و عزیزانتان ممکن است متوجه مشکلاتی شوید که در محیط کار، مدرسه یا تعاملات روزمره با دیگران به وجود می آید. زمانی که احساس می کنید مسائل در خانواده تان برای شما زیاد شده است و بهبود نمی یابند، ممکن است زمان این باشد تا به یک درمانگر خانوادگی مراجعه کنید. آن ها می توانند به شما کمک کنند تا راه حل ها، تعارضات و چالش ها را به شیوه های جدیدی مدیریت کنید. برخی از مواردی که خانواده درمانگر می تواند به آنها کمک کند عبارتند از:
-
درگیری بین اعضای خانواده
-
سوء مصرف مواد یا اعتیاد
-
بیماری روانی یکی از اعضای خانواده
-
مشکلات مالی یا اختلاف نظر در مورد پول
-
مشکلات در مدرسه
-
مشکلات بین خواهر و برادر
-
مشکلات رفتاری کودکان
-
مراقبت از یکی از اعضای خانواده با نیازهای ویژه
-
مشکلات با اعضای خانواده گسترده
-
بیماری یکی از اعضای خانواده یا مرگ در خانواده
-
جدایی یا طلاق
-
برنامه ریزی برای حضانت مشترک فرزندان
فواید خانواده درمانی
اکنون، اجازه دهید به برخی از مزایا و نکات مفیدی که مشاوره خانوادگی دارد بپردازیم. مهم است که به خاطر داشته باشید که هر فردی چیزی متفاوت از درمان یا مشاوره را برداشت می کند و ممکن است برخی از اعضای خانواده بیشتر از سایرین طول بکشد تا مشکلات را حل کنند، اما اگر به طور کامل مشارکت کنید و از توصیه های درمانگر خود استفاده کنید، این احتمال وجود دارد که شما بتوانید چیز مثبتی از آن بگیرد. در اینجا برخی فواید خانواده درمانی مطرح شده است.
ارتباطات را بهبود می بخشد.
هر نوع درمانی مستلزم برقراری ارتباط است، بنابراین به طور پیش فرض، خانواده درمانی ارتباطات بازتر، صادقانه و سالم تری را ارائه می دهد. همانطور که مشاور شما را در جلسات راهنمایی می کند، ممکن است متوجه شوید که به اندازه کافی راحت هستید که در یک محیط خنثی و عاری از قضاوت احساسات خود را باز کنید و در مورد احساسات خود صحبت کنید. مشاور شما می تواند در مورد نحوه برقراری ارتباط با روشی سالم تر و مثبت تر، روش های گوش دادن و نحوه صحبت کردن به شیوه ای غیر تهاجمی را به شما توصیه و راهنمایی کند. این ها درس هایی هستند که می توانید در آینده از آنها استفاده کنید و می توانند به شما کمک کنند تا در مسائل آینده در تمام زمینه های زندگی خود استفاده کنید.
پیوند های خانوادگی را تقویت می کند.
بسیاری از خانواده ها به مشاوره مراجعه می کنند زیرا پیوند بین آنها شکسته شده یا به نوعی تیره شده است. دلایل زیادی برای این وجود دارد، اما برای خانواده هایی که می خواهند پیوندهای خود را ترمیم و تقویت کنند به جای اینکه هیچ ارتباطی نداشته باشند، مشاوره یک راه عالی برای انجام این کار است. هنگامی که درک کردید که همه چه احساسی دارند و مسائل خود را با اطرافیان خود در میان می گذارید، می توانید بینش بهتری در مورد اعضای خانواده خود و اینکه چگونه می توانید در کنار آنها باشید و از آنها حمایت کنید، به دست آورید. این می تواند به شما کمک کند تا رابطه خود را با یکدیگر بازسازی کنید و پیوند خانواده را تقویت کنید.
مرزها را توسعه دهید.
موارد متعددی وجود دارد که در آن تعارضات و دعوا های خانوادگی از فقدان مرزها ناشی می شود. به عنوان مثال، ممکن است والدینی داشته باشید که احساس می کنند مستحق وقت و توجه شما هستند، حتی اگر باعث ناراحتی شما شود. تعیین حد و مرز در چنین مواردی ممکن است دشوار باشد، به خصوص اگر فکر می کنید ممکن است باعث ناراحتی عاطفی برای طرف مقابل شود. مشاوره می تواند به شما کمک کند بر اساس احساسات، نیازها و خواسته های خود مرزهای روشن و سالمی را تعیین کنید. می توانید در مورد اینکه چرا آن مرزها را می خواهید صحبت کنید و همچنین می توانید یاد بگیرید که مرزهای دیگران چیست و مطمئن شوید که از آنها تجاوز نمی کنید.
نقش های خانوادگی را تعریف کنید.
اکثر خانواده ها در یک سلسله مراتب عمل می کنند و اعضای مختلف خانواده با مهارت های مختلف می توانند نقش های متفاوتی را ایفا کنند. به عنوان مثال، ممکن است یک خواهر یا برادر منطقی داشته باشید که می تواند به شما در حل مشکل کمک کند و خواهر یا برادری که خلاق است و می تواند در علایق و سرگرمی ها به شما کمک کند. سپس ممکن است والدین خود را داشته باشید که قابل اعتماد هستند. برای برخی از خانواده ها، نقش ها چندان واضح نیستند و برخی از کودکان برای شناسایی شخصیت های اقتدار خود یا شناختن نقش های خود تلاش می کنند. خانواده درمانی می تواند به این امر کمک کند. وقتی نقش ها تعریف می شوند، خانواده ها بهتر هستند.
در مورد مشکلات فرزند پروری صحبت کنید.
اکثر والدین سبک های فرزندپروری متفاوتی دارند. برای مثال رایج است که یکی از والدین ممکن است سخت گیرتر از دیگری باشد. این می تواند مشکلات بی شماری را هم برای والدین و هم برای فرزندان ایجاد کند. از دیدگاه والدین، ممکن است به نظر برسد که یکی در حال تضعیف دیگری است که می تواند باعث اصطکاک شود. برای کودکان، می تواند پیام های متفاوتی در مورد اینکه چه چیزی قابل قبول است و چه چیزی غیرقابل قبول است ارسال کند. این می تواند یک پویایی ناکارآمد ایجاد کند. درمان می تواند به والدین کمک کند تا مسائل را حل کنند و به کودکان این فرصت را می دهد تا در مورد چیزهایی که در رابطه با شیوه فرزندپروری والدین خود ناعادلانه می دانند صحبت کنند.
خود را با تغییرات مهم وفق دهید.
علاوه بر از دست دادن، چندین تغییر بزرگ دیگر نیز وجود دارد که ممکن است خانواده ها مجبور باشند با آنها کنار بیایند، مانند طلاق. این تغییری است که خانواده را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار می دهد و سازگاری با آن برای همه سخت است. هر کس با چنین چیزهایی به طور متفاوتی برخورد می کند، اما رویکردهای مختلف می تواند باعث ایجاد مشکلاتی شود و ممکن است سرزنش ها شروع شود. مشاوره خانوادگی می تواند برای خانواده هایی مفید باشد که نیاز به تطبیق با تغییرات بزرگ زندگی دارند، مانند طلاق، زیرا هر عضوی می تواند در مورد احساس خود صحبت کند و درک کند که دیگران چگونه تحت تاثیر قرار می گیرند.
سوالات متداول
1- خانواده درمانی چیست؟
خانواده درمانی شکلی از روان درمانی است که بر بهبود روابط و رفتارهای بین خانوادگی تمرکز دارد که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- انواع خانواده درمانی چیست؟
متخصصان سلامت روان از انواع مختلفی از خانواده درمانی استفاده می کنند که در متن مقاله کامل توضیح داده شده است.
3- خانواده درمانی در چه زمینه هایی کمک می کند؟
خانواده درمانی در حوزه هایی مثل درگیری های خانوادگی، فرزند پروری و مشکلات روانی کمک کرده و در متن مقاله کامل شرح داده شده است.
پاسخ مشاور: بستگی به موقعیت و شرایط هر دو خوب هستند