آخر شب در اینستاگرام یا تیکتاک می چرخید و ناگهان با مجموعه ای از عکس ها یا ویدیوهای دوستان یا خانواده تان مواجه می شوید که بدون شما خوش گذرانده اند. از خود می پرسید: چرا من را دعوت نکردند؟ آیا آنها فراموش کردند که من را در نظر بگیرند؟ و سپس به همان سرعت، ذهنتان درگیر می شود و فکر می کنید چه اشتباهی انجام داده اید، آرزو می کنید که شما هم در آنجا می بودید.
فومو، یا ترس از دست دادن، در چند دهه اخیر بسیار رایج شده است. این تجربه ای است که بسیاری از ما با آن آشنا هستیم و در حالی که مستقیما با عزت نفس و ارزش خود ارتباط دارد، تاثیر مستقیمی بر سلامت جسمی، روانی و عاطفی ما نیز دارد. وقتی اطرافیان شما بدون شما سرگرم می شوند و یا وقتی دیگران دارن از موضوعی صحبت می کنند و شما از آن خبر ندارید، فومو به سراغ شما می آید. در این مقاله در مورد فومو یا ترس از عقب ماندن صحبت شده است.
فومو چیست
به ترس از دست دادن یا عقب افتادن از دیگران، فومو (fear of missing out)، می گویند. به این احساس یا تصور اشاره دارد که افراد دیگر در حال تفریح، تجربه چیزهای جدید یا زندگی بهتر از شما هستند و در حالی که اغلب با دیدن یا درک این ویژگی ها در افرادی که دوستشان دارید و با آنها صمیمی هستید ظاهر می شود، ممکن است در روابط فرا اجتماعی نیز رخ دهد. وقتی می بینید افرادی که نمی شناسید اما آنها را در شبکه های اجتماعی دنبال می کنید کارهای بسیار جالبی انجام می دهند که دوست داشتید انجام می دادید، می تواند تاثیری ماندگار بر احساس شما نسبت به خودتان داشته باشد.
با پیشرفت رسانه های اجتماعی، مردم احساس می کنند که نمی توانند از فومو فرار کنند. ما در 24 ساعت شبانه روز و هفت روز هفته به همه چیز دسترسی داریم و اکثر مردم در چندین پلتفرم هستند. به همین دلیل، مردم احساس می کنند که یا از دست می دهند یا به اندازه کافی برای رسیدن به پتانسیل کامل خود تلاش نمی کنند. FOMO کاملا به رسانه های اجتماعی وابسته نیست (هر چند رسانه های اجتماعی شاید بزرگترین مقصر آن باشند). فومو می تواند برای هر کسی در هر مکانی و در هر زمان اتفاق بیفتد.
ورزشکاری که مرتبا فردی را می بیند که او به دنبال آن است تا چهار تا پنج روز در هفته در باشگاه تمرین کند، ممکن است استرس مرتبط با این باور را تجربه کند که نمی تواند به زمان خود متعهد شود یا استاندارد های بالایی را رعایت کند. کسی که از خواندن لذت می برد ممکن است با فهرست طولانی کتاب های دیگری که در طول یک سال دیگران خوانده اند تحریک شود و ممکن است احساس کند که به اندازه کافی باهوش، به اندازه کافی تحصیل کرده یا قادر به حفظ آن سطح از درک نیست.
نوع دیگر فومو زمانی اتفاق می افتد که افراد صفحات مجازی در مورد یک موضوع پر سر و صدا مدام خبر و پست می گذارند و شما هم برای این که احساس عقب ماندن نداشته باشید، موج را دنبال کرده و در مورد موضوع مطلب می گذارید. خیلی وقت ها افراد حتی از موضوع منتشر شده اطلاعات کاملی هم ندارند، اما با این حال خود را با دیگران همراه می کنند.
علت فومو چیست
فومو می تواند هر کسی را تحت تاثیر قرار دهد، اما برخی از افراد در صورت داشتن یک بیماری زمینه ای سلامت روان یا سطح پایینی از عزت نفس در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به FOMO هستند. البته رسانه های اجتماعی همگی بد نیستند، اما اگر رابطه شخصی شما با تصویر بدنتان به هم ریخته باشد، می تواند به ویژه مضر باشد و به طور خاص، اختلال اضطراب و افسردگی هر دو خود را به تجربه فومو به طور مکرر و با اثرات طولانی تر نزدیک می کنند.
آنچه نگران کننده است، افرادی هستند که مستعد ابتلا به اختلالات عاطفی مانند اضطراب یا افسردگی هستند، معمولا از موقعیت ها کناره گیری می کنند یا از آنها دوری می کنند و راه ارتباط آنها با دیگران ممکن است از طریق رسانه های اجتماعی باشد. تجربه انسانی همه چیز در مورد ارتباط است، بنابراین ما نیاز ذاتی به اتصال داریم. اما در مورد یک فرد مبتلا به اضطراب یا افسردگی، بیشتر ارتباط آنها ممکن است از طریق رسانه های اجتماعی باشد.
یک مطالعه در سال 2017 استفاده روزانه بیشتر از رسانه های اجتماعی را با احتمال بالاتر ابتلا به اختلال اضطراب مرتبط دانست. در حالی که یک مطالعه در سال 2022 نشان می دهد که علائم افسردگی و اضطراب هر چه بیشتر در رسانه های اجتماعی بگذرانیم بدتر می شوند. در حالی که رسانه های اجتماعی احتمالا به این زودی ها به جایی نمی رسند، نحوه استفاده ما و تعداد دفعات استفاده از آن مطمئنا تاثیر مستقیمی بر توانایی ما برای تجربه فومو دارد.
وقتی نیاز های اساسی داریم که برآورده نشده اند و برای ارضای آن نیازها به استفاده از رسانه های اجتماعی وابسته هستیم، احتمالا شدت علائمی را که تجربه می کنیم تشدید می کند. مطالعات همچنین نشان می دهد که فومو یک حالت عاطفی منفی است که ناشی از نیازهای برآورده نشده ارتباط اجتماعی است. احتمالا FOMO در نوجوانان یا بزرگسالان جوان تر آزاردهنده ترین است، بهویژه به این دلیل که آن ها تلاش می کنند بفهمند در کجای زندگی قرار می گیرند و در چه گروه هایی دوست دارند باشند.
تاثیر فومو بر زندگی
فومو می تواند تاثیر مستقیمی بر سلامت جسمی، روانی و عاطفی شما داشته باشد. ممکن است از نظر فیزیکی برخی از علائم مرتبط با اضطراب را تجربه کنید. در اینجا برخی تاثیر های فومو مطرح شده است.
تنش معده و حالت تهوع
سردرد
بدن درد و فشار روانی
تپش قلب و افزایش ضربان قلب
احساس ناراحتی عاطفی
از نظر ذهنی و عاطفی، ممکن است افزایش افکار مزاحم را تجربه کنید. حتی ممکن است در چرخه خودگویی منفی غرق شوید و مدیریت و باور به احساس ارزشمندی و داشتن عزت نفس را دشوارتر کند. اگر در هر زمانی هر یک از این علائم به طور فزاینده ای مخرب شد، مهم است که از یک فرد حرفه ای کمک بخواهید.
از دیدگاه روانشناختی، وقتی فومو شروع به تاثیر گذاری بر زندگی روزمره شما می کند، می دانیم که یک مشکل وجود دارد و این هر حوزه ای از زندگی می تواند باشد، تعاملات اجتماعی، ورزش، مدرسه، روابط و سایر موارد. هر چه که ممکن است باشد، اگر هر جنبه ای از زندگی شما مختل شود، باید بتوانیم ریشه مشکل و هر راه حل بالقوه ای را که می تواند کمک کند شناسایی کنیم.
راه های مقابله با فومو
بنابراین، آیا راه حل فومو به سادگی استراحت از رسانه های اجتماعی است؟ یا راه های دیگری وجود دارد که می توانید یاد بگیرید که با استرس مرتبط با استفاده فضای مجازی کنار بیایید؟ کاری که باید انجام دهیم این است که محدودیت های مناسبی را تعیین کنیم و یک ارزیابی مبتنی بر ارزش از اهدافمان و آنچه به ما در دستیابی به آن اهداف، از جمله استفاده از رسانه های اجتماعی کمک می کند، انجام دهیم. برخی از راه حل های مفید برای اجتناب و مقابله با فومو در اینجا شرح داده شده است.
تمرکز خود را تغییر دهید.
به جای تمرکز بر چیزهایی که کمبود دارید، سعی کنید به آنچه دارید توجه کنید. گفتن این موضوع آسان تر از انجام آن در رسانه های اجتماعی است، جایی که ممکن است با تصاویری از چیزهایی که نداریم بمباران شویم، اما می توان آن را انجام داد. افراد مثبت بیشتری را به صفحات خود اضافه کنید. افرادی را که تمایل زیادی به لاف زدن دارند یا از شما حمایت نمی کنند حذف کنید.
می توانید صفحات خود را تغییر دهید تا کمتر منجر به ایجاد پدیده فومو در شما شود و مواردی را اضافه کنید که باعث می شود احساس خوبی نسبت به خودتان داشته باشید. روی شناسایی آنچه که ممکن است شادی شما را در فضای آنلاین کم کند کار کنید.
سم زدایی دیجیتال را امتحان کنید.
صرف زمان زیاد روی تلفن یا برنامه های رسانه های اجتماعی می تواند فومو را افزایش دهد. کاهش استفاده یا حتی انجام سم زدایی دیجیتالی که در آن از دستگاه های دیجیتال فاصله می گیرید، ممکن است به شما کمک کند تا بدون انجام مقایسه های مداوم بیشتر روی زندگی خود تمرکز کنید.
اگر انجام سم زدایی کامل دیجیتال امکان پذیر نیست، استفاده خود را از برخی برنامه های رسانه اجتماعی محدود کنید که به شما احساس از دست دادن می دهند. آن برنامه ها را موقتا حذف کنید، محدودیت های روزانه برای میزان استفاده از آن ها تعیین کنید تا افرادی را که باعث می شوند احساس بدی نسبت به خودتان یا زندگی تان ایجاد شود، حذف کنید.
روزنگاری کنید.
معمول است که در رسانه های اجتماعی پست کنید تا کارهای سرگرم کننده ای را که انجام می دهید ثبت کنید. با این حال ممکن است توجه کنید که آیا افراد تجربیات شما را به صورت آنلاین تایید می کنند یا خیر. اگر اینطور است، ممکن است بخواهید برخی از عکس ها و خاطرات خود را به صورت آفلاین بگیرید و یک دفتر خاطرات شخصی از بهترین خاطرات خود، چه آنلاین یا روی کاغذ، نگه دارید. داشتن دفتر خاطرات می تواند به شما کمک کند تا تمرکز خود را از تایید عمومی به قدردانی خصوصی از چیزهایی که زندگی شما را عالی می کنند تغییر دهید. این تغییر گاهی اوقات می تواند به شما کمک کند تا از چرخه رسانه های اجتماعی و فومو خارج شوید.
به دنبال ارتباطات واقعی باشید.
ممکن است زمانی که احساس افسردگی یا اضطراب می کنید به دنبال ارتباط بیشتر باشید و این سالم است. احساس تنهایی یا طرد شدن در واقع روشی است که مغز ما به ما می گوید که می خواهیم به دنبال ارتباط بیشتر با دیگران باشیم و احساس تعلق خود را افزایش دهیم.متاسفانه، تعامل با رسانه های اجتماعی همیشه راهی برای انجام این کار نیست، ممکن است از یک موقعیت بد به موقعیتی بدتر فرار کنید. به جای تلاش برای برقراری ارتباط بیشتر با مردم در رسانه های اجتماعی، چرا قرار ملاقات حضوری با شخصی را نمی گذاریم؟
برنامه ریزی با یک دوست خوب، ایجاد یک گردش گروهی یا انجام هر کار اجتماعی که شما را با دوستان بیرون می آورد، می تواند یک تغییر خوب برای مقابله با فومو باشد و می تواند به شما کمک کند تا این احساس را که از دست داده اید، از بین ببرید. این شما را در مرکز عمل قرار می دهد. اگر برای برنامه ریزی وقت ندارید، حتی یک پیام مستقیم در رسانه های اجتماعی به یک دوست می تواند ارتباط بیشتر و صمیمانه تری نسبت به ارسال پست برای همه دوستانتان و امید به "لایک" ایجاد کند.
سوالات متداول
1- فومو چیست؟
با پیشرفت رسانه های اجتماعی، مردم احساس می کنند که نمی توانند از فومو فرار کنند که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- علت فومو چیست؟
وقتی نیاز های اساسی داریم که برآورده نشده اند و برای ارضای آن نیازها به استفاده از رسانه های اجتماعی وابسته هستیم، دچار فومو می شویم که در متن مقاله شرح داده شده است.
3- تاثیر فومو بر زندگی چیست؟
فومو می تواند تاثیر مستقیمی بر سلامت جسمی، روانی و عاطفی شما داشته باشد که در متن مقاله شرح داده شده است.
» فواید و مضرات اینترنت برای کودکان
» 8 نکته طلایی برای کنترل استفاده از فضای مجازی