اختلالات خوردن در بین نوجوانان غیر معمول نیست. اختلال خوردن یک مشکل مداوم در رفتار خوردن است که می تواند بر سلامت جسمی یا روانی تاثیر منفی بگذارد. اختلالات خوردنی که می تواند نوجوانان را تحت تاثیر قرار دهد شامل بی اشتهایی عصبی، پرخوری عصبی، اختلال پرخوری و بولیمیا و اختلال خوردن اجتنابی است.
اختلالات خوردن اغلب در سنین نوجوانی یا اوایل بزرگسالی شروع می شود، اما می تواند در افراد در هر سنی رخ دهد. اختلال خوردن اجتنابی اغلب در دوران کودکی شروع می شود. در این مقاله در مورد اختلالات خوردن در دوران نوجوانان و علت و درمان آن مطالبی ارائه شده است.
اختلالات خوردن در نوجوانان چیست
اختلالات خوردن در نوجوانان، از جمله بی اشتهایی عصبی، پرخوری عصبی و اختلال پرخوری، اختلالات روانشناختی هستند که شامل اختلالات شدید در رفتار خوردن است. یک نوجوان مبتلا به بی اشتهایی از ماندن در وزن طبیعی بدن خودداری می کند. فرد مبتلا به پرخوری عصبی، دوره های مکرر پرخوری و به دنبال آن رفتارهای اجباری مانند استفراغ یا استفاده از ملین ها برای دفع غذا از بدن دارد. اما پرخوری، با پرخوری کنترل نشده مشخص می شود.
بی اشتهایی عصبی از هر 100 دختر یک نفر را مبتلا می کند. نوجوانان مبتلا به بی اشتهایی از افزایش وزن می ترسند و حداقل 15 درصد کمتر از وزن ایده آل خود هستند. آنها بر این باورند که معیار اصلی ارزش خود، تصویر بدنی آنهاست. کارشناسان معتقدند بسیاری از دختران آمریکایی مبتلا به بولیمیا هستند و این مشکل را مخفی نگه داشته اند. پرخوری عصبی اغلب در اواخر نوجوانی و اوایل بزرگسالی شروع می شود. افراد مبتلا به بولیمیا در چرخه هایی از خوردن ،مقادیر زیادی غذا را خورده و به دنبال آن استفراغ، استفاده از ملین ها یا دیورتیک ها یا ساعت ها ورزش هوازی را به عنوان پاکسازی انجام می دهند.
علت اختلال خوردن در نوجوانان
علل اختلالات خوردن در نوجوان پیچیده است. با این حال، ترکیبی از عوامل می تواند احتمال ابتلای فرد به اختلال خوردن را افزایش دهد، در اینجا برخی دلایل اختلالات خوردن در نوجوانان مطرح شده است.
عوامل بیولوژیکی
شواهدی وجود دارد که نشان می دهد ژنتیک در ایجاد اختلال خوردن نقش دارد. سروتونین همچنین ممکن است به دلیل نقشی که در تنظیم خلق و خو و اشتها دارد، بر ایجاد اختلالات خوردن تاثیر بگذارد.
عوامل اجتماعی-فرهنگی
رسانه ها و ارزش های فرهنگی که لاغری را ترویج می کنند ممکن است در ایجاد اختلال خوردن در نوجوانان نقش داشته باشند.
عوامل رشد
اختلال در رشد معمولی دوران کودکی ممکن است خطر ابتلا به اختلال خوردن را افزایش دهد.
عوامل رفتاری
برخی از انواع رفتار ها ممکن است منجر به اختلالات خوردن شود. به عنوان مثال، یک مطالعه 2020 نشان می دهد که ایجاد اختلالات خوردن می تواند ناشی از رژیم غذایی باشد.
تروما
تروما و آسیب هایی مانند سوء استفاده عاطفی یا بی توجهی، آزار جسمی، طلاق والدین یا سوء استفاده جنسی ممکن است باعث ایجاد و یا تداوم اختلال خوردن شود.
قلدری
در حالی که قلدری به هیچ وجه مفهوم جدیدی نیست، در سال های اخیر قلدری افزایش یافته است. رسانه های اجتماعی و اینترنت، قلدری ناشناس مردم را بسیار آسان کرده است. درد عاطفی و عذابی که بسیاری از نوجوانان در مدرسه و به صورت آنلاین دریافت می کنند، می تواند منجر به تعدادی تظاهرات روانشناختی از جمله افسردگی، اضطراب، اعتماد به نفس پایین و نارضایتی از بدن یا وزن فرد شود.
فشار همسالان
شرمساری با وزن زمانی اتفاق می افتد که نوجوانان یا بزرگسالان وزن دیگران را برای پایین آوردن شخصیت آن ها توصیف می کنند. اگر کودکی بر این باور باشد که از نظر همسالانش اضافه وزن دارد، ممکن است برای سازگاری با دیگران به سرعت وزن خود را کاهش دهد.
دستاورد ورزشی
برای بسیاری از نوجوانان، سال های تحصیلی آنها زمانی در زندگی آنهاست که بیشترین فعالیت را دارند. با ورزش های گروهی در مدرسه و خارج از خانه و همچنین تربیت بدنی، فشار زیادی برای عملکرد خوب وجود دارد. محدودیت وزن در برخی ورزش ها مانند کشتی، باله و ژیمناستیک می تواند به ایجاد اختلال خوردن در نوجوان کمک کند.
عوامل روانشناختی
انجمن روانپزشکی آمریکا بیان می کند که اختلالات خوردن اغلب با شرایط سلامت روانی مانند اختلالات خلقی و اختلال وسواس فکری-اجباری (OCD) همراه است.
علائم اختلالات خوردن در نوجوانان
در مراحل اولیه اختلال خوردن، علائم را می توان به راحتی فراموش کرد. بسیاری از مردم وعده های غذایی گاه به گاه را حذف کرده اند یا غذا های خاصی را دوست ندارند. با پیشرفت یک اختلال خوردن، نوجوانان ممکن است علائم خود را از دیگران پنهان کنند. به عنوان مثال آنها ممکن است لباس های گشاد بپوشند یا در مورد غذا خوردن دروغ بگویند. علائم همچنین بسته به نوع اختلال خوردن نوجوان می تواند متفاوت باشد. والدین و مراقبان ممکن است متوجه تغییراتی در وزن یا رفتار نوجوان در مورد غذا و زمان غذا شوند. در ادامه علائم برای انواع اختلالات خوردن ذکر شده است:
بی اشتهایی عصبی
بی اشتهایی عصبی دارای دو زیرگروه است، محدود کننده و بی اشتهایی. هر دو زیرگروه شامل افرادی است که محدودیت های شدیدی را در مورد انواع و مقدار غذا های مصرفی خود اعمال می کنند. فردی که دارای زیرگروه پاکسازی بیش از حد است، دوره هایی نیز دارد که به سرعت مقادیر زیادی غذا مصرف می کند و سپس آن را از بدن پاک می کند، به عنوان مثال، با استفراغ یا استفاده از ملین ها یا دیورتیک ها. علائم بی اشتهایی در نوجوانان عبارتند از:
-
ترس شدید از افزایش وزن
-
خوردن بسیار محدود
-
انکار یا تحریف دید نسبت به بدن خود
-
امتناع از افزایش وزن یا حفظ وزن متوسط
-
عزت نفس به شکل بدن و وزن مرتبط است
-
کاهش تراکم عضلات و استخوان
-
کم خونی
-
ناخن و مو شکننده
-
پوست خشک و زرد
-
رشد موهای ظریف بدن
-
یبوست
پرخوری عصبی
پرخوری عصبی یا بولیمیا با خوردن اجباری و به دنبال آن رفتار های جبرانی مشخص می شود. به عنوان مثال می توان به استفراغ، ورزش زیاد و استفاده از ملین اشاره کرد. علائم آن عبارتند از:
-
درد مزمن یا التهاب گلو
-
غدد بزاقی متورم
-
مشکلات دندانی مانند درد، ساییدگی مینای دندان و پوسیدگی دندان
-
کم آبی بدن
-
رفلکس اسید معده
-
مشکلات گوارشی
-
عدم تعادل الکترولیت، به طور بالقوه منجر به حمله قلبی یا سکته مغزی می شود
اختلال پرخوری
اختلال پرخوری شامل دوره های مکرر خوردن مقدار زیادی غذا، فراتر از چیزی است که فرد برای رفع گرسنگی خود نیاز دارد. پس از هر قسمت، فرد اقداماتی مانند پاکسازی یا ورزش بیش از حد انجام نمی دهد. از بین تمام اختلالات خوردنی که پزشکان در ایالات متحده شناسایی کرده اند، اختلال پرخوری رایج ترین است و علائم آن عبارتند از:
-
خوردن منظم مقدار زیادی غذا در مدت زمان کم
-
غذا خوردن از نقطه سیری گذشته است
-
سریع غذا خوردن
-
سعی مکرر در رژیم گرفتن
-
احساس شرم ناشی از خوردن
-
خوردن در حالی که هیچ کس دیگری تماشا نمی کند
اختلال مصرف غذای اجتنابی (ARFID)
فردی که با این اختلال زندگی می کند، مصرف غذای خود را به دلایلی که شامل تصویر بدن یا ترس از افزایش وزن نمی شود، محدود می کند. در عوض، ممکن است بو، طعم یا بافت بسیاری از غذاها را دوست نداشته باشند یا نگران عواقبی مانند خفگی باشند. علائم عبارتند از:
-
غذا خوردن نامرتب
-
کمبود اشتها
-
بی علاقگی به غذا
-
احساس بیماری در زمان صرف غذا
-
ترس از خفگی
-
کاهش وزن
-
مشکلات گوارشی بدون علت شناخته شده
-
غذاهای محدود دوست داشتن
مانند بی اشتهایی، ARFID به دلیل کمبود مواد مغذی می تواند منجر به علائم پزشکی شود. این شامل تغییرات در ضربان قلب، کاهش تراکم استخوان و بی حالی است.
تاثیر اختلالات غذا در نوجوان
در صورت عدم درمان، اختلالات غذا در نوجوان می تواند منجر به بیماری جدی و حتی مرگ شود. همراه با وزن پایین بدن، دختران مبتلا به بی اشتهایی عصبی می توانند دوره های قاعدگی خود را از دست بدهند (آمنوره). از دست دادن پریود با استئوپنی، از دست دادن زود هنگام استخوان که می تواند منجر به شکستگی های دردناک شود، همراه است.
اختلالات خوردن همچنین با سایر مشکلات جدی سلامتی مانند بیماری کلیوی، بیماری کبد و بیماری قلبی مرتبط است. هر یک از این مشکلات سلامتی نیاز به آزمایشات و درمان خاصی دارد. نوجوانان در یک گذار رشدی حیاتی قرار دارند که طی آن بدن و ذهن آنها برای عملکرد بهینه و حمایت از رشدشان به تغذیه مناسب نیاز دارد. رفتارهای اختلال خوردن منجر به سوء تغذیه می شود که می تواند عواقب شدید سلامتی داشته باشد مانند:
-
آسیب به اندام های حیاتی
-
از دست دادن چرخه قاعدگی و یا ناباروری در زنان
-
عوارض قلبی عروقی و افزایش خطر نارسایی قلبی
-
تاثیر شدید بر عملکرد زندگی روزمره
-
مشکل در تمرکز
-
از دست دادن استخوان و عضله
-
پوست خشک یا موهای شکننده
-
افزایش علائم سایر بیماری های روانی مانند اختلال افسردگی اساسی، اختلال اضطراب فراگیر، PTSD، مصرف مواد و غیره
-
بیماری لثه و یا پوسیدگی یا از دست دادن دندان
-
تراکم استخوان پایین
-
زخم های بدن
درمان اختلالات خوردن در نوجوانان
اگر درمان زود هنگام شروع شود، بهبودی کامل از اختلال خوردن در نوجوانان آسان تر است. هر چه فردی بیشتر با یک اختلال خوردن زندگی کند، احتمال بروز عوارض پزشکی یا اثرات نامطلوب بر سلامت روان بیشتر می شود. درمان اختلال خوردن اغلب چند وجهی است و ممکن است شامل موارد زیر باشد:
روان درمانی
درمان می تواند فردی، گروهی یا خانوادگی باشد. درمان شناختی رفتاری (CBT) یک درمان خط اول برای اختلالات خوردن است. با این حال، خانواده درمانی ممکن است به نوجوانان مبتلا به اختلالات خوردن نیز کمک کند.
دارو درمانی
وقتی اختلالات خوردن همزمان با شرایطی مانند افسردگی یا اختلالات خلقی رخ می دهد، داروهایی برای درمان آن مسائل می توانند کمک کنند. پزشکان همچنین ممکن است داروهایی مانند فلوکستین (پروزاک) را برای برخی از اختلالات خوردن تجویز کنند.
مشاوره تغذیه
تغذیه درمانی به فرد کمک می کند تا رابطه خود را با غذا تغییر دهد تا بتواند وزن بدن و سطح مواد مغذی خون خود را تثبیت کند.
مراقبت های پزشکی
برخی از نوجوانان ممکن است برای تثبیت هرگونه مشکل حاد مرتبط با سوء تغذیه و همچنین برای جلوگیری از اثرات منفی طولانی مدت با ارائه حمایت از پزشک تغذیه، نیاز به بستری شدن در بیمارستان داشته باشند. برنامه درمانی یک فرد ممکن است به نوع اختلال خوردن نوجوان بستگی داشته باشد. مراقبت های بعد از آن نیز برای جلوگیری از بهبودی مهم است.
سوالات متداول
1- اختلالات خوردن در نوجوانان چیست؟
اختلالات خوردن در نوجوانان، از جمله بی اشتهایی عصبی، پرخوری عصبی و اختلال پرخوری است که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- علت اختلال خوردن در نوجوانان چیست؟
علل اختلالات خوردن در نوجوان پیچیده است و با این حال، ترکیبی از عوامل دخیل است که در متن مقاله توضیح داده شده است.
3- علائم اختلالات خوردن در نوجوانان چیست؟
در مراحل اولیه اختلال خوردن، علائم را می توان به راحتی فراموش کرد و یا نادیده گرفت که در متن مقاله توضیح داده شده است.