اریک اریکسون نامی است که ممکن است متوجه شوید بارها و بارها در مجلات والدینی که ورق می زنید به چشم می خورد. او بیشتر به خاطر نظریه رشد روانی-اجتماعی شهرت داشت. رشد روانی اجتماعی فقط یک عبارت است که به این موضوع اشاره می کند که چگونه نیازهای فردی (روانی) یک فرد با نیاز ها یا خواسته های جامعه (اجتماعی) در ارتباط است.
نظریه رشد روانی-اجتماعی اریکسون راهی را به ما می دهد تا بتوانیم رشد یک فرد را در طول زندگی کامل ببینیم. اما مانند همه تئوری ها، محدودیت های خود را دارد، اریکسون روش دقیق حل تعارضات را توصیف نمی کند. او همچنین توضیح نمی دهد که چگونه شما از یک مرحله به مرحله بعد حرکت می کنید. اما در این مقاله در مورد 8 مراحل رشد اریکسون صحبت شده است.
اریک اریکسون کیست
اریک اریکسون بیشتر به خاطر نظریه معروف رشد روانی اجتماعی و مفهوم بحران هویت شناخته می شود. نظریات او تغییر مهمی را در تفکر در مورد شخصیت نشان داد. نظریه روانی-اجتماعی او به جای تمرکز صرف بر رویداد های اولیه دوران کودکی، به چگونگی تاثیرات اجتماعی بر شخصیت ما در تمام طول عمر می پردازد.
اریک اریکسون در 15 ژوئن 1902 در فرانکفورت آلمان به دنیا آمد. مادر جوان یهودی او، کارلا آبراهامسن، اریک را قبل از ازدواج با یک پزشک، دکتر تئودور هومبرگر، مدتی به تنهایی بزرگ کرد. این واقعیت که هامبرگر پدر بیولوژیکی او نبود برای سال ها از اریکسون پنهان بود. هنگامی که او سرانجام حقیقت را فهمید، اریکسون با احساس سردرگمی در مورد اینکه واقعا چه کسی بود، باقی ماند.
نظریه مرحله ای رشد اریکسون باعث ایجاد علاقه و تحقیق در مورد رشد انسان در طول عمر شد. اریک اریکسون زمانی را صرف مطالعه زندگی فرهنگی سیوکس داکوتای جنوبی و یوروک در شمال کالیفرنیا کرد. او از دانشی که در مورد تاثیرات فرهنگی، محیطی و اجتماعی به دست آورد برای توسعه بیشتر نظریه روانکاوی خود استفاده کرد.
در حالی که نظریه فروید بر جنبه های روانی-جنسی رشد متمرکز بود، افزودن تاثیرات دیگر اریکسون به گسترش نظریه روانکاوی کمک کرد. او همچنین به درک ما از شخصیت که در طول زندگی شکل می گیرد، کمک کرد. مشاهدات او از کودکان همچنین زمینه را برای تحقیقات بیشتر فراهم کرد.
مراحل رشد اریکسون چیست
اریکسون یک روانشناس نئو فرویدی بود که بسیاری از اصول اصلی نظریه فروید را پذیرفت اما عقاید و باورهای خود را اضافه کرد. نظریه رشد روانی-اجتماعی اریکسون بر آنچه به عنوان اصل اپی ژنتیک معروف است، متمرکز است که پیشنهاد می کند همه افراد از هشت مرحله عبور کنند. در ادامه مراحل رشد اریکسون کامل توضیح داده شده است.
1اعتماد در مقابل بی اعتمادی
تولد تا 12 یا 18 ماهگی، مرحله اول نظریه اریکسون از بدو تولد شروع می شود و تا زمانی که کودک شما به اولین تولد خود نزدیک می شود و کمی فراتر از آن نزدیک می شود، ادامه می یابد. احتمالا متوجه شده اید که کودک شما برای همه چیز کاملا به شما وابسته است: غذا، گرما و راحتی. نه تنها با مراقبت جسمی، بلکه همچنین با محبت فراوان، در کنار کودک خود باشید و نیازی نیست آغوش خود را دریغ کنید.
با ارائه این نیازهای اساسی، به آنها می آموزید که می توانند به شما وابسته باشند. این باعث ایجاد قدرت روانی اعتماد در آنها می شود. با احساس امنیت، نوزاد شما آماده تجربه جهان خواهد بود. البته هیچ نوزادی در یک دنیای کامل بزرگ نمی شود. تلاطم های گاه به گاه به کودک شما حس احتیاط می دهد. با این کار، زمانی که آنها برای تجربه جهان آماده باشند، مراقب موانع خواهند بود. اما چه اتفاقی می افتد زمانی که والدین به طور مداوم غیرقابل پیش بینی و غیرقابل اعتماد باشند؟ کودکانی که نیازهایشان برآورده نمی شود، با اضطراب، ترس و بی اعتمادی به دنیا نگاه می کنند.
2خودمختاری در مقابل شرم
18 ماهگی تا 3 سالگی، شما می دانید که وقتی کودک نوپا شروع به ابراز استقلال خود می کند به این نقطه عطف رسیده اید. آنها متوجه می شوند که می توانند برخی کارها را به تنهایی انجام دهند و بر آن کارها پافشاری می کنند. به جای اینکه نگران باشید که آیا مهد کودک توانایی شما را برای والدین زیر سوال می برد، عاقل باشید و اجازه دهید بیرون برود.
در این مرحله، کودک نوپای شما ترجیحات غذایی دارد. پس به آنها اجازه دهید تنقلات خود را انتخاب کنند. یا اجازه دهید انتخاب کنند کدام پیراهن را می خواهند بپوشند. (نکته: به آنها دو پیراهن بدهید تا انتخاب کنند.) مطمئنا، مواقعی پیش می آید که لباس هایشان به هم نمی خورد. پوزخند نزده و تحمل کنید زیرا دادن فضای انتخاب به آنها به معنای کمک به آنها برای ایجاد عزت نفس کودکان است.
در اینجا یک موضوع بزرگ دیگر وجود دارد، کودک نوپا شما برای آموزش توالت آماده است. یادگیری کنترل عملکردهای بدن به آنها احساس استقلال یا خودمختاری می دهد. کودکانی که از این مرحله عبور می کنند، خود را باور می کنند و در توانایی های خود احساس امنیت می کنند. به گفته اریکسون، کودکانی که فرصت ابراز وجود (در محدوده هایی که شما تعیین کرده اید) به آنها داده نمی شود، با احساس بی کفایتی و شک به خود دست و پنجه نرم می کنند.
3ابتکار در مقابل احساس گناه
3 تا 5 سالگی، این سال های پیش دبستانی است. همانطور که کودک شما از لحاظ اجتماعی تعامل می کند و با دیگران بازی می کند، می آموزد که می تواند ابتکار عمل را به دست گرفته و اتفاقات را کنترل کند. شما می توانید با اطمینان از داشتن فرصت های فراوان برای تعامل با دیگران، فرزندتان را به برنامه ریزی، رسیدن به اهداف و مسئولیت پذیری تشویق کنید. به آنها اجازه دهید جهان را با محدودیت هایی که شما تعیین کرده اید کشف کنند. برای آنها با همسالانشان زمان بازی تنظیم کنید.
فراموش نکنید که شما هم می توانید همبازی باشید. به فرزندتان فرصت دهید تا نمایش را کارگردانی کند و به او اجازه دهید معلم، پزشک یا کارمند فروش باشد در حالی که شما نقش دانش آموز، بیمار یا مشتری را بازی می کنید. در اینجا زمانی است که کودک شما شروع به پرسیدن سوالات بی پایان می کند. گاهی اوقات فیلسوف شما از خود می پرسد که سگ ها پس از مرگشان کجا می روند، با پرداختن به این سوالات با علاقه واقعی، روی تصویر مثبت فرزندتان از خود سرمایه گذاری می کنید.
این مرحله از رشد اریکسون بسیار بیشتر از فراخوانی عکس است. هم از طریق تعامل اجتماعی با دیگران و هم از طریق بازی، کودک شما اعتماد به نفس را تقویت می کند و یاد می گیرد که از داشتن احساس هدف لذت ببرد. با این حال، اگر والدین هنگام تصمیم گیری فرزند خود را کنترل می کنند یا از او حمایت نمی کنند، ممکن است کودک برای ابتکار عمل آماده نباشد، ممکن است جاه طلبی نداشته باشد و ممکن است مملو از احساس گناه باشد. غلبه بر احساس گناه می تواند کودک را از تعامل با دیگران و خلاقیت باز دارد.
4سختکوشی در مقابل احساس حقارت
5 تا 12 سالگی، فرزند شما وارد مدرسه ابتدایی شده است. این مرحله رشد روانی اجتماعی اریکسون جایی است که آنها مهارت های جدیدی را یاد می گیرند. همچنین این جایی است که دایره نفوذ آنها گسترده می شود. فرزند شما معلمان و همسالان زیادی دارد. آنها ممکن است شروع به مقایسه خود با دیگران کنند. اگر آنها تصمیم بگیرند که از نظر تحصیلی، در زمین ورزشی، در هنر یا از نظر اجتماعی عملکرد خوبی دارند، کودک شما احساس غرور و موفقیت خواهد کرد. (مراقب باشید: آنها همچنین خانواده خود را با خانواده های دیگر مقایسه می کنند.)
اگر متوجه شدید که فرزندتان در یک ناحیه تقلا می کند، به دنبال ناحیه دیگری باشید که بتواند در آن بدرخشد. به کودک خود کمک کنید تا در مناطقی که استعداد طبیعی دارد، نقاط قوت خود را توسعه دهد. آنها ممکن است نابغه ریاضی نباشند، اما شاید بتوانند نقاشی کنند یا آواز بخوانند. آیا آنها به طور طبیعی با بچه های کوچکتر صبور هستند؟ بگذارید آنها در مراقبت از خواهر و برادرشان کمک کنند.
وقتی فرزند شما موفق می شود، احساس تلاش می کند و معتقد است که می تواند اهدافی را تعیین کند و به آنها برسد. با این حال، اگر کودکان تجارب منفی مکرر در خانه داشته باشند یا احساس کنند که جامعه بیش از حد خواستار است، ممکن است احساس حقارت در آنها ایجاد شود.
5هویت در مقابل سردرگمی
12 تا 18 سالگی، دوران بلوغ است. در اینجا فرصتی برای شما وجود دارد که مهارت های تنفس عمیقی را که در دوران کودکی کودک خود ایجاد کرده اید، اصلاح کنید. در این مرحله رشد روانی-اجتماعی اریکسون، فرزند شما با چالش ایجاد حس خود روبرو می شود. آنها هویت خود را با بررسی باور ها، اهداف و ارزش های خود شکل می دهند.
پاسخ به سوالاتی که آنها با آن روبرو هستند آسان نیست: "من کیستم؟"، "من چه کاری می خواهم بکنم؟"، "چگونه در جامعه جا بیفتم؟" در این همه سردرگمی این سوال را مطرح می کند که "چه اتفاقی برای بدن من می افتد؟" و احتمالا آشفتگی هایی را که در دوران نوجوانی داشتید به خاطر خواهید آورد. بیشتر نوجوانان نقش ها و ایده های متفاوتی را کشف می کنند.
چگونه می توانید به نوجوان خود کمک کنید تا این تعارض روانی اجتماعی را با موفقیت حل کند؟ در حالی که اریکسون واضح نیست، بدانید که تشویق و تقویتی که به فرزندتان می دهید برای شکل دادن به هویت شخصی او حیاتی است. علاوه بر این، تجربیات و تعاملات اجتماعی فرزند شما رفتار و ایده آل های او را شکل می دهد.
نوجوانانی که با موفقیت این بحران را پشت سر می گذارند، با حس هویت قوی کنار می آیند. آنها می توانند این ارزش ها را علی رغم چالش هایی که در آینده با آن مواجه خواهند شد، حفظ کنند. اما وقتی نوجوانان هویت خود را جستجو نمی کنند، ممکن است احساس قوی از خود نداشته و تصویر روشنی از آینده خود نداشته باشند. اگر شما به عنوان والدین آنها سعی کنید آنها را تحت فشار قرار دهید تا با ارزش ها و اعتقادات شما مطابقت داشته باشند، همان سردرگمی ممکن است حاکم شود.
6صمیمیت در مقابل انزوا
18 تا 40 سالگی، یادتان هست گفتیم که هر مرحله بر مرحله بعدی استوار است؟ افراد با حس هویت قوی اکنون آماده اند تا زندگی خود را با دیگران به اشتراک بگذارند. این زمان برای سرمایه گذاری در تعهد به دیگران است. چالش روانی اجتماعی در حال حاضر به گفته اریکسون ایجاد روابط عاشقانه طولانی مدت است که احساس امنیت می دهد.
وقتی افراد این مرحله را با موفقیت به پایان برسانند، با روابط ایمن پر از تعهد و عشق کنار می آیند. طبق این نظریه، افرادی که نتوانسته اند مرحله قبلی را با موفقیت پشت سر بگذارند و احساس هویت قوی ندارند، معمولا قادر به ایجاد روابط متعهدانه نیستند. با نداشتن امنیت و گرمای یک رابطه عاشقانه، احتمال بیشتری برای تجربه تنهایی و افسردگی دارند.
7زایندگی در مقابل رکود
40 تا 65 سالگی، مرحله هفتم رشد اریکشون با نیاز به ارائه دادن به دیگران مشخص می شود. در جبهه داخلی، این به معنای بزرگ کردن فرزندانتان است. همچنین می تواند به معنای مشارکت در امور خیریه و رویداد هایی باشد که جامعه را بهتر می کند. در جبهه کار، مردم تلاش می کنند تا خوب کار کنند و سازنده باشند. اگر نمی توانید زمانی را برای انجام همه چیز بیابید استرس نداشته باشید، ممکن است مجبور شوید مدتی صبر کنید تا افراد کوچک خانه شما دیگر چندان سختگیر نباشند.
افرادی که این مرحله را با موفقیت پشت سر می گذارند، از دانستن اینکه به شما نیاز دارند، احساس رضایت می کنند. آنها احساس می کنند که به خانواده، جامعه و محل کار خود کمک می کنند. با این حال، بدون بازخورد مثبت در این زمینه ها، مردم ممکن است دچار رکود شوند. آنهایی که از اینکه نمی توانند خانواده تشکیل دهند، در کار موفق شوند یا به جامعه کمک کنند ناامید هستند، ممکن است احساس کنند که ارتباطشان با همه قطع شده است. آنها ممکن است انگیزه ای برای سرمایه گذاری در رشد شخصی یا بهره وری نداشته باشند.
8همبستگی در برابر ناامیدی
بالای 65 سال سن، مرحله رشد اریکسون که یک نوع بازتاب است. در اواخر بزرگسالی، زمانی که سرعت زندگی کاهش می یابد، مردم به زندگی خود نگاه می کنند تا آنچه را که به دست آورده اند ارزیابی کنند. افرادی که به کاری که انجام داده اند افتخار می کنند، رضایت واقعی را تجربه می کنند. با این حال افرادی که مراحل قبلی را کامل نکرده اند ممکن است احساس از دست دادن و پشیمانی داشته باشند. اگر زندگی خود را بی نتیجه ببینند، ناراضی و افسرده می شوند. جالب است که این آخرین مرحله، به گفته اریکسون، یکی از مراحل چرخشی است. مردم اغلب بین احساس رضایت و پشیمانی متناوب می شوند. نگاه کردن به زندگی برای به دست آوردن حس بسته بودن می تواند به رویارویی با مرگ بدون ترس کمک کند.
سوالات متداول
1- اریک اریکسون کیست؟
اریک اریکسون بیشتر به خاطر نظریه معروف رشد روانی اجتماعی و مفهوم بحران هویت شناخته می شود که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- مراحل رشد اریکسون چیست؟
نظریه رشد روانی-اجتماعی اریکسون راهی را به ما می دهد تا بتوانیم رشد یک فرد را در طول زندگی کامل ببینیم که در متن مقاله توضیح داده شده است.
3- مرحله اول رشد اریکسون چیست؟
مرحله اول نظریه اریکسون از بدو تولد شروع می شود و از تولد تا 12 یا 18 ماهگی است که در متن مقاله توضیح داده شده است.