روانشناسی صنعتی – سازمانی شاخه ای از روانشناسی است که نظریه ها و اصول روانشناسی را در سازمان ها به کار می گیرد. این ترکیبی از روانشناسی صنعتی و روانشناسی سازمانی که اغلب به عنوان روانشناسی I-O شناخته می شود، بر درک عوامل بهره وری در محیط کار و مسائل مربوط به رفاه فیزیکی و روانی کارکنان تمرکز دارد.
روانشناسان صنعتی-سازمانی وظایف متنوعی از جمله مطالعه نگرش ها و رفتار کارکنان، ارزیابی شرکت ها و انجام آموزش های رهبری را انجام می دهند. هدف اصلی این رشته مطالعه و درک رفتار انسان در محیط کار است و می توان از آن در صنایع مختلف استفاده کرد. در این مقاله در مورد رشته روانشناسی صنعتی و سازمانی و فواید آن توضیح داده شده است.
روانشناسی صنعتی و سازمانی چیست
به زبان ساده، روانشناسی صنعتی و سازمانی به مطالعه رفتار انسان در محیط کار می پردازد. بر ارزیابی پویایی های فردی، گروهی و سازمانی و استفاده از آن تحقیقات برای شناسایی راه حل هایی برای مشکلاتی که رفاه و عملکرد سازمان و کارکنان آن را بهبود می بخشد، تمرکز دارد.
روانشناسی سازمانی در درجه اول به همسویی با منافع شرکت و نیازهای نیروی کار آن می پردازد. هدف آن بهبود کیفیت زندگی و شرایط کارکنان برای دستیابی به عملکرد و کارایی برجسته است. روانشناسان سازمانی چگونگی تصمیم گیری ها، تاثیرگذاری ارتباطات سازمانی و نحوه تعامل و همکاری اعضای تیم را مطالعه می کنند. دانستن پاسخ به این سوالات و بسیاری از سوالات دیگر به صاحبان مشاغل کمک می کند تا ارزیابی کنند که کجا سیستم ها و پویایی ها را تغییر دهند تا کسب و کارشان بهتر کار کند.
روانشناسی صنعتی
نقش اصلی جنبه صنعتی روانشناسی صنعتی-سازمانی این است که یاد بگیرد چگونه افراد را به بهترین نحو با نقش های شغلی خاص مطابقت دهد. این بخش از روانشناسی I-O گاهی اوقات به عنوان روانشناسی پرسنل نیز شناخته می شود. افرادی که در این زمینه کار می کنند ممکن است ویژگی های کارکنان را ارزیابی کنند، سپس این افراد را با مشاغلی که احتمالا در آنها عملکرد خوبی دارند، مطابقت دهند. سایر تمرکزهای اصلی که بر روی جنبه صنعتی روانشناسی I-O قرار می گیرد شامل آموزش کارکنان، توسعه استانداردهای عملکرد شغلی و اندازه گیری عملکرد شغلی است.
روانشناسی سازمانی
جنبه سازمانی این نوع رشته بر درک چگونگی تاثیر سازمان ها بر رفتار فردی متمرکز است. ساختار های سازمانی، هنجار های اجتماعی، سبک های مدیریت و انتظارات نقش، همگی عواملی هستند که می توانند بر نحوه رفتار افراد در سازمان تاثیر بگذارند. با درک چنین عواملی، روانشناسان I-O امیدوارند عملکرد و سلامت فردی را بهبود بخشند و در عین حال به کل سازمان کمک کنند. در حالی که روانشناسی صنعتی-سازمانی یک زمینه کاربردی است، تحقیقات نظری پایه نیز ضروری است. این رشته که ریشه در روانشناسی تجربی دارد، دارای تعدادی زیر حوزه های مختلف مانند تعامل انسان و کامپیوتر، روانشناسی پرسنل و عوامل انسانی است.
روانشناسی صنعتی و سازمانی چگونه عمل می کند
زمانی که روانشناسی صنعتی و سازمانی برای اولین بار به عنوان یک رشته مطرح شد، اکثر روانشناسان پست های آکادمیک داشتند. روانشناسانی که خارج از دانشگاه کار می کردند، معمولا این کار را به عنوان مشاور پاره وقت انجام می دادند. در اوایل قرن بیستم، تنها حدود 5 درصد از اعضای انجمن روانشناسی آمریکا (APA) عمدتا در محیط های کاربردی کار می کردند.
بسیاری از روانشناسان I-O هنوز هم مشاغل آکادمیک را دنبال می کنند. با این حال، اکثر فارغ التحصیلان روان شناسی صنعتی-سازمانی، روانشناسی حرفه ای کاربردی را در محیط های کاری شرکت ها به عنوان کارمند تمام وقت یا مشاور انجام می دهند. روانشناسان کاربردی یا حرفه ای بهره وری محیط کار را بهبود می بخشند، سبک های رهبری را ارزیابی می کنند، رضایت کارکنان را ارزیابی می کنند و تعارضات محل کار را حل می کنند. این متخصصان به ابزار ها و استراتژی های مختلفی از جمله پرسشنامه، روش های مشاهده ای، مصاحبه، میانجیگری، کارگاه های آموزشی و تغییر خط مشی تکیه می کنند.
روانشناسان صنعتی و سازمانی در موقعیت های علمی معمولا کلاس ها را تدریس می کنند، بر دانش آموزان نظارت می کنند، وظایف اداری را انجام می دهند و تحقیقات علمی را انجام می دهند. زمینه های تحقیقاتی محبوب شامل انگیزه کارکنان، سبک های رهبری و تغییر ماهیت مشاغل است.
روانشناسی صنعتی-سازمانی ممکن است هم برای متخصصان با تجربه منابع انسانی که به دنبال پیشرفت شغلی هستند و هم برای روانشناسان حرفه ای و آکادمیک I-O جذاب باشد. افرادی که جذب این رشته می شوند تمایل به داشتن توانایی های تحلیلی قوی، مهارت های بین فردی و تخصص پژوهشی دارند.
مزایا و معایب روانشناس صنعتی و سازمانی
بنابراین روانشناس صنعتی و سازمانی حرفه ای است که از اصول روانشناسی و روش های تحقیقاتی شناخته شده برای بهبود کیفیت زندگی در محیط کار استفاده می کند. اما مانند باقی رشته ها و مشاغل مزایا و معایبی به همراه دارد که در ادامه توضیح داده شده است.
معایب روانشناسی صنعتی و سازمانی:
-
شما باید مدرک فوق لیسانس خود را کسب کنید.
سنجش مزایا و معایب روانشناس صنعتی سازمانی بودن باید با ارزیابی الزامات آموزشی طولانی برای این حرفه شروع شود. اگر قصد دارید به عنوان یک روانشناس صنعتی و سازمانی شغلی را دنبال کنید، اولین قدم دریافت مدرک فوق لیسانس از یک دانشگاه معتبر خواهد بود. داشتن رشته روانشناسی برای ادامه تحصیل اجباری نیست اما توصیه می شود. اگر رشته دیگری را به جز روانشناسی انتخاب می کنید، باید مطمئن شوید که دوره هایی مانند اصول روانشناسی، روانشناسی اجتماعی، آمار و روش تحقیق را با موفقیت گذرانده اید. شما باید دانشی را که در این دوره ها به دست می آورید داشته باشید تا در حرفه خود به عنوان یک روانشناس صنعتی و سازمانی موفق شوید.
-
کار شما وقت گیر خواهد بود.
هنگامی که برای ارزیابی کارمندان و گردش کار برای حل مشکلات وارد محل کار می شوید، زمان زیادی را به تحقیق و طراحی استراتژی هایی برای بهبود محل کار اختصاص خواهید داد. به یاد داشته باشید، هر شغلی که دارید، همان تجربه شیرینی پزی نیست. هر مکان و هر شخصی که با آن روبرو می شوید متفاوت خواهد بود و تعاملات متفاوت خواهد بود. شما فقط باید تکه های پازل را کشف کنید، که می تواند زمان زیادی از شما بگیرد.
-
شما می توانید فرسوده شوید.
یکی از معایب روانشناس صنعتی و سازمانی بودن این است که شغل شما می تواند منجر به کارهای بسیار خسته کننده شود. این، همراه با مقاومت کسانی که احساس می کنند تغییر در محل کار غیر ضروری است، می تواند طاقت فرسا و خسته کننده شود. با گذشت زمان این می تواند شما را فرسوده کند، و ممکن است دچار فرسودگی شوید و بخواهید آن را کنار بگذارید. فرسودگی شغلی در این زمینه می تواند منجر شود که بخواهید به طور کلی حرفه را ترک کنید. به این فکر کنید که تمام زمان، پول و انرژی که برای ساختن آن صرف کرده اید به هدر رفته است.
-
باید اجتماعی باشید.
اگر قصد دارید این حرفه را دنبال کنید، هر روز با افراد زیادی از همه اقشار در ارتباط خواهید بود. همه این افراد مختلف، همه شخصیت های متفاوتی خواهند داشت. اگر مردمی نیستید و نمی توانید با افرادی کار کنید که ممکن است گاهی اوقات سخت باشند، احتمالا این شغل برای شما مناسب نیست. به یاد داشته باشید، یکی از مسائلی که در محیط کار با آن روبرو خواهید شد، درگیری در محل کار است.
مزایای روانشناسی صنعتی و سازمانی:
-
پتانسیل کسب درآمد بالایی خواهید داشت.
به عنوان یک روانشناس صنعتی و سازمانی، می توانید انتظار داشته باشید که درآمد بسیار بالایی داشته باشید. دریافت حقوق بالاتر از میانگین یکی از بزرگترین مزیت های روانشناس صنعتی و سازمانی است. متوسط حقوق سالانه ملی برای یک روانشناس صنعتی-سازمانی 96270 دلار است. حقوق واقعی شما ممکن است به میزان قابل توجهی بر اساس تخصص شما در این زمینه، موقعیت مکانی، سال ها تجربه و مجموعه ای از عوامل دیگر متفاوت باشد. شما پتانسیل درآمد زایی بسیار بالایی نیز دارید. اگر جزو 10 درصد روانشناسان صنعتی و سازمانی هستید، احتمالا می توانید درآمد بالایی کسب کنید.
-
چشم انداز شغلی شما در جهت مثبت حرکت می کند.
یکی از مزایای روانشناس صنعتی و سازمانی بودن این است که این رشته چشم انداز شغلی بسیار مثبتی پیش بینی می کند. پیش بینی می شود که چشم انداز شغلی این رشته تا سال 2028 به میزان 12.9 درصد رشد کند. این رشد شغلی به دلیل درک رهبران شرکت از مزایای یک روانشناس صنعتی و سازمانی در شرکت است. خدماتی که به یک شرکت ارائه می دهید به افزایش حفظ کارمندان، بهره وری و نرخ مشارکت کمک می کند.
-
شما می توانید در جاهای مختلف کار کنید.
هنگامی که تصمیم می گیرید سفری را برای تبدیل شدن به یک روانشناس صنعتی و سازمانی آغاز کنید، می توانید در محیط های مختلف کار کنید. داشتن محیط های متنوعی که بتوانید در آن کار کنید یکی از مزایای روانشناس صنعتی و سازمانی بودن است. برخی از این تنظیماتی که می توانید برای کار انتخاب کنید، بیمارستان ها، کلینیک ها یا مدارس هستند. همچنین می توانید روانشناسان صنعتی و سازمانی را در اتحادیه های کارگری، سازمان های دولتی، مراکز استخدام، منابع انسانی، مراکز خصوصی و شرکت های کوچک و بزرگ بیابید. اگر به نظر می رسد یکی برای شما مناسب نیست، پس دیگران هستند که باید امتحان کنید.
-
شما می توانید برنامه ای انعطاف پذیر داشته باشید.
بسته به جایی که برای کار انتخاب می کنید، این پتانسیل را دارید که برنامه ای بسیار انعطاف پذیر داشته باشید. شما می توانید وظایف و مشتریان خود را بر اساس تعهداتی که در زندگی شخصی خود دارید برنامه ریزی کنید. داشتن چنین برنامه کاری منعطف واقعا می تواند چنین تعادل بین کار و زندگی را به شما بدهد.
-
شما می توانید رئیس خود باشید.
اگر احساس می کنید که برای خودتان مناسب تر کار می کنید نه برای شخص دیگری، خوش شانس هستید. به عنوان یک روانشناس صنعتی و سازمانی، می توانید مطب خصوصی خود را راه اندازی کنید. داشتن مطب خصوصی به این معنی است که شما اساسا نمایش را اجرا می کنید. شما می توانید نحوه سپری شدن زمان خود را دیکته کنید و هر روز خود را به دلخواه خود سازماندهی کنید.
-
شما زندگی مردم را بهبود خواهید داد.
در پایان روز، تمام وظایفی که در طول روز انجام می دهید، زندگی مردم را بهبود می بخشد. در مورد آن فکر کنید، اگر روی بهبود گردش کار و فرهنگ یک سازمان کار می کنید، زندگی بسیاری از کارکنان را بهبود می بخشید. وقتی به کارمندان کمک می کنید تا درگیری را حل کنند، یک محیط کاری لذت بخش ایجاد می کنید. مهم نیست که چگونه به آن نگاه می کنید، کار شما حول محور بهبود است که در نهایت زندگی کارمندان را در جایی که شما کار می کنید بهتر می کند.
سوالات متداول
1- روانشناسی صنعتی و سازمانی چیست؟
روانشناسی صنعتی و سازمانی در درجه اول به همسویی با منافع شرکت و نیازهای نیروی کار آن می پردازد که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- روانشناسی صنعتی و سازمانی چگونه عمل می کند؟
بسیاری از روانشناسان صنعتی و سازمانی هنوز هم مشاغل آکادمیک را دنبال می کنند که در متن مقاله نحوه عمل این رشته توضیح داده شده است.
3- مزایا روانشناس صنعتی و سازمانی چیست؟
یکی از مزایای روانشناس صنعتی و سازمانی بودن این است که این رشته چشم انداز شغلی بسیار مثبتی را در پیش دارد که در متن مقاله توضیح داده شده است.