روانشناسی عامه پسند (روانشناسی پاپ) یا همان روانشناسی زرد، باورها و ایده های رایجی را توصیف می کند که در سراسر جوامع در زمینه روانشناسی مورد بحث قرار گرفته است. با این حال، بسیاری از مردم مطمئن نیستند که آیا روانشناسی پاپ دقیق است یا از حرف ها و باورهای غلط ساخته شده است.
رویکرد های روانشناسی زرد اغلب با تاکید بر احساسات شخصی، آخرین روند در فرهنگ عامه و تکنیک های خودیاری مشخص می شوند. این رویکرد ها ممکن است مورد حمایت علمی یا تحقیق قرار نگیرند، اما در میان افرادی که می خواهند بهزیستی روانی خود را بهبود بخشند، محبوب شده اند. در این مقاله در مورد روانشناسی زرد صحبت شده است.
روانشناسی زرد چیست
روانشناسی عامه پسند که روانشناسی پاپ و روانشناسی زرد نیز نامیده می شود، به دانش روانشناختی اشاره دارد که اغلب توسط عموم تکرار و درک می شود. ممکن است برای ارائه بینش ارزشمند در مورد سلامت روان، روابط و سایر پدیده های روان شناختی به افراد جامعه، بر به کارگیری نظریه های علمی تکیه کند. برای بسیاری، این دانش مبتنی بر موضوعات پرطرفدار در رسانه های اجتماعی، حوزه های رایج سلامت روان در زمینه روان شناختی و درس های آموخته شده از درمان است.
روانشناسی رایج ممکن است درمان شناختی-رفتاری، روانشناسی مثبت، روانشناسی تکاملی، علوم اعصاب، روان درمانی، مراقبه ذهن آگاهی و نظریه دلبستگی را در میان سایر زمینه ها مورد بررسی قرار دهد. این حوزه های موضوعی ممکن است به جوامع کمک کند تا افکار و احساسات را در زمینه های مختلف بهتر درک کنند. زمانی که دانش صحیح و مبتنی بر تحقیق و تفکر انتقادی باشد، می تواند بر ادراک عمومی از روانشناسی تاثیر مثبت بگذارد. با این حال، زمانی که تصورات غلط و افسانه ها در اطراف جوامع پخش می شود، روانشناسی زرد می تواند تاثیر منفی داشته باشد.
تمرین مبتنی بر شواهد به معنای نگاه عینی به یافته های تحقیق به جای تکیه بر اطلاعات حکایتی یا نظر خود در مورد راهبرد ها یا مداخلات روانشناختی است. تفکر انتقادی می تواند باعث ایجاد ذهنی باز در هنگام تفسیر داده ها شود که می تواند به افراد کمک کند از فرضیات یا سوگیری در تفسیر مفاهیم روانشناختی رایج اجتناب کنند.
تاریخچه روانشناسی پاپ
تاریخچه روانشناسی پاپ به قرن هفدهم برمی گردد، زمانی که فیلسوفانی مانند دکارت و لاک از دانش خود در مورد طبیعت انسان برای «اثبات» آنچه که امروزه نظریه های علمی می نامیم استفاده کردند. روانشناسی زرد به دلیل تئوری های روانکاوانه فروید که برای توده ها در کتاب او با عنوان «تعبیر رویاها» منتشر شد، با قدرت کامل ظهور کرد. در آن زمان، علاقه زیادی به اعمال این ایده ها در زندگی روزمره وجود داشت.
در دهه 1960، تجدید حیات روانشناسی پاپ منجر به انتشار کتاب های بحث برانگیزی مانند "فرار از آزادی" اریک فروم شد. این کتاب اولین کتابی بود که علاقه پس از جنگ جهانی دوم به ادیان شرقی و یوگا را با نیاز ما به آزادی فردی گره زد. دهه 1970 شاهد رونق کتاب های روانشناسی زرد بود، با عناوینی مانند «من خوبم - تو خوب هستی» نوشته توماس هریس. سپس، در سال 1980، جان گری کتاب « مردان مریخی و زنان ونوسی» را منتشر کرد که به یکی از محبوب ترین کتاب های خودیاری در تمام دوران تبدیل شد.
اخیرا، رسانه های اجتماعی به ظهور تاثیر گذاران سلامتی کمک کرده اند که اغلب محصولات و خدماتی را که ریشه در توصیه های روان شناسی زرد دارند، به بازار عرضه کنند. چنین تاثیرگذارانی اغلب سعی می کنند تقریبا تمام مشکلاتی را که افراد تجربه می کنند به واکنش های تروما نسبت دهند یا پیشنهاد می کنند که افراد می توانند از استراتژی هایی مانند تفکر مثبت یا خودیاری برای غلبه بر بیماری های روانی جدی استفاده کنند.
به گفته همین تاثیرگذاران روانشناسی زرد، بهترین راه برای غلبه بر این مشکلات این است که به حلقه شفابخش پیج های آنها پیوسته، در برنامه آنها ثبت نام کنید یا کتاب آنها را بخرید. چنین تاثیرگذارانی اغلب از زبان روانشناختی برای مشروعیت بخشیدن به ایده های مشکوک و اعمال مشکوک استفاده می کنند.
توجه به این نکته مهم است که بسیاری از کارشناسان معتبر سلامت روان اطلاعات مفید و ارزشمندی را از طریق رسانه های اجتماعی به اشتراک می گذارند. در حالی که آنها ممکن است تاثیرگذار بر سلامت روان باشند، اطلاعاتی که به اشتراک می گذارند ریشه در تجربه و تخصص آنها دارد.
انواع روانشناسی زرد
در دنیای امروزی روانشناسی زرد از منابع مختلفی پخش می شود. در ادامه برخی از انواع رایج روانشناسی زرد یا عامه پسند که ممکن است با آنها برخورد کنید آورده شده است.
وبلاگ های روانشناسی زرد: وب سایت های شخصی نوشته شده توسط نویسندگان بدون تخصص در یک موضوع خاص.
برنامه های تلویزیونی، پادکست: این ها می توانند کیفیتشان متفاوت باشد، از میزبانی توسط روانشناس گرفته تا میزبان افرادی که هرگز روانشناسی نخوانده اند.
کانال های یوتیوب: بسیاری از یوتیوبرها هستند که ویدیوهایی در مورد موضوعات مربوط به سلامت روان می سازند و ادعا می کنند که در این زمینه متخصص هستند. مهم است که قبل از تماشای هر یک از این کانال ها برای مشاوره در مورد شرایط آنها تحقیق کنید.
کتاب های خودآموز: کتاب های خودیاری گاهی حاوی روش هایی هستند که مبتنی بر شواهد یا تایید تحقیقات علمی نیستند.
محصولات خودیاری: بسیاری از محصولات خودیاری را می توان به صورت آنلاین پیدا کرد، اما همه آنها مبتنی بر روش های مبتنی بر شواهد نیستند.
حساب های رسانه های اجتماعی: حساب های رسانه های اجتماعی محبوب در تیک تاک و اینستاگرام اغلب اطلاعاتی را به اشتراک می گذارند که ریشه در روانشناسی زرد دارد. چنین پست هایی برای به اشتراک گذاشتن و الهام بخشیدن به کلیک ها، بازدیدها و خریدها طراحی شده اند، اما اغلب شواهدی برای حمایت از ادعا های خود دارند. برخی دیگر ممکن است ریشه در ایده های تحقیقاتی داشته باشند، اما ممکن است ادعاها را بیش از حد بیان کنند یا تعمیم دهند.
باورهای غلط در روانشناسی زرد
چند افسانه و تصور غلط رایج وجود دارد که ممکن است از طریق اشکال محبوب رسانه ها، از جمله رسانه های اجتماعی و تلویزیون منتشر شود. این باورها می توانند سلامت روان را بیشتر مورد انگ قرار دهند و می تواند اثرات نامطلوبی داشته باشد. در ادامه برخی از این مثال ها و باورها مطرح شده است.
چپ مغز در مقابل شخصیت راست مغز
یکی از رایج ترین افسانه ها در روان شناسی پاپ این است که افراد دارای شخصیت «چپ مغز» یا «راست مغز» هستند. بر اساس این ایده، افراد چپ مغز منطقی، تحلیلگر و جزئیات گرا هستند، در حالی که افراد راست مغز خلاق، احساسی و شهودی هستند. تحقیقات علوم اعصاب نشان می دهد که مغز ممکن است بسیار بیشتر از آنچه که نظریه دوگانگی چپ و راست نشان می دهد، بهم پیوسته و پیچیده تر باشد. هر دو نیمکره مغز شامل فرآیند های شناختی مختلفی هستند. هیچ فردی منحصرا به یک طرف متکی نیست.
افسانه 10 درصد استفاده از مغز
باور غلط دیگری که ممکن است افراد در روانشناسی زرد بشنوند این است که انسان ها فقط از 10 درصد مغز خود استفاده می کنند. این ایده برای دهه ها وجود داشته است و ممکن است توسط فیلم ها و فرهنگ پاپ تداوم یابد. به گفته ساینتیفیک امریکن، افراد بیش از 10 درصد از مغز خود را از جمله هنگام انجام کارهای روزانه استفاده می کنند. هر قسمت از مغز عملکردی دارد و بیشتر مناطق در طول روز فعال هستند. اکثر افراد 100 درصد از قدرت مغز خود را روزانه استفاده می کنند.
فرومون ها شرکا را جذب می کنند
بسیاری از مردم در مورد پدیده فرومون ها بحث می کنند که در حیوانات مورد مطالعه قرار گرفته و در قلمرو حیوانات وجود دارد. اگرچه بسیاری از برندها در مورد استفاده از "فرومون" در محصولات خود برای افزایش جذابیت صحبت می کنند، هیچ مطالعه ای مدرکی برای وجود فرمون در انسان پیدا نکرده است، حتی اگر محققان معتقدند که ممکن است وجود داشته باشند. به همین دلیل، خرید عطری که ادعا می کند «فرومون» در آن وجود دارد، می تواند یک اثر دارونما باشد، زیرا هیچکس فرمونی را پیدا نکرده است که بتوان آن را اندازه گیری کرد یا به معجونی مانند عطر اضافه کرد.
تاثیر روانشناسی زرد چیست
روانشناسی پاپ اغلب باعث کنجکاوی و علاقه به مفاهیم روانشناختی می شود. با در دسترس تر کردن روان شناسی، می تواند افراد را به کاوش در این زمینه تشویق کند و به طور بالقوه به دنبال اطلاعات عمیق تر از منابع معتبر باشد. با توجه بیشتر مردم به روانشناسی، ممکن است جوامع شروع به عقب نشینی از باورهای غلط و آموزش اعضای خود در مورد کلیشه های مضر کنند.
بسیاری از ایده های روانشناسی پاپ، مانند ذهنیت رشد یا هوش هیجانی، ممکن است افراد را ترغیب کنند تا در مورد افکار و رفتار های خود فکر کنند. این درون نگری می تواند به رشد شخصی و بهبود خود منجر شود. اما روانشناسی پاپ گاهی اوقات مبتنی بر علم، ایده ها یا نظریه های قدیمی است. همچنین ممکن است علم واقعی را نادرست معرفی کند یا اثراتی را که ممکن است تجربه کنید به طرز چشمگیری اغراق آمیز کند.
برخی از محتواها ممکن است با ارزش ها و باورهای خاص شما همخوانی نداشته باشند. به عنوان مثال، شخصی که به یک مذهب خاص تعلق دارد ممکن است آموزه های ادیان دیگر را در روانشناسی زرد مورد اعتراض قرار دهد. روانشناسی پاپ اغلب برای کسب سود هیجانی و ساده سازی می شود. اگر برای روانشناسی پاپ پول خرج می کنید، ممکن است قربانی چیزی شوید که به آن «علم آشغال» می گویند. به عبارت دیگر، کسانی که درمان های مبتنی بر روانشناسی زرد را ترویج می کنند، هرگز ایده های خود را در عرصه علمی آزمایش نمی کنند.
روانشناسی پاپ همچنین می تواند شامل چیزی باشد که به عنوان "اثر دارونما" شناخته می شود. اثر دارونما زمانی اتفاق میافتد که به گروهی «درمان» داده شود که در واقع تاثیری ندارد. با این حال، گروه یک نتیجه مثبت را تجربه می کند، زیرا انتظارات آنها از وقوع آن است.
بسیاری از مردم از جستجوی کمک حرفه ای می ترسند، زیرا ممکن است بر این باور باشند که صحبت با یک درمانگر نشانه ضعف است. مطالعات نشان داده اند که مردان کمتر به دنبال حمایت هستند، زیرا آنها اغلب این تفاسیر را در مورد درمان دارند. بنابراین ممکن است برای نجات خود به روانشناسی زرد رو بیاورند و آسیب های جدی در زمینه های مختلف زندگی تجربه کنند.
سوالات متداول
1- روانشناسی زرد چیست؟
روانشناسی عامه پسند، روانشناسی پاپ و روانشناسی زرد نیز نامیده می شود که در متن مقاله توضیح آن شرح داده شده است.
2- تاریخچه روانشناسی پاپ چیست؟
تاریخچه روانشناسی پاپ به قرن هفدهم برمی گردد، زمانی که فیلسوفانی مانند دکارت و لاک وجود داشتند که در متن مقاله شرح داده شده است.
3- انواع روانشناسی زرد چیست؟
در دنیای امروزی روانشناسی زرد از منابع مختلفی مثل فضای مجازی و کتاب ها پخش می شود که در متن مقاله توضیح داده شده است.