سندرم استکهلم معمولا به آدم ربایی و گروگان گیری مرتبط است. جدای از پرونده های جنایی معروف، افراد عادی نیز ممکن است در پاسخ به انواع مختلف تروما دچار این وضعیت روانی شوند. سندرم استکهلم وضعیتی است که در آن گروگان ها در حین اسارت با اسیرکنندگان خود اتحاد روانی ایجاد می کنند. قربانیان با اسیرکنندگان خود پیوند های عاطفی برقرار کرده و با آنها همدردی می کنند.
افراد گروگان گرفته شده ممکن است در صورت فرصت فرار نکنند و حتی ممکن است سعی کنند از مواجه شدن اسیرکنندگان خود با عواقب اعمال خود جلوگیری کنند. در این مقاله در مورد سندرم استکهلم، مضرات آن و سایر مسائل مربوط مطالبی شرح داده شده است.
سندرم استکهلم چیست
سندرم استکهلم یک پاسخ روانی است. این زمانی اتفاق می افتد که گروگان ها یا قربانیان آزار و اذیت با گروگان گیران یا متجاوزان خود پیوند برقرار می کنند. این ارتباط روانی در طول روزها، هفته ها، ماه ها یا حتی سال های اسارت یا آزار ایجاد می شود. با این سندرم، گروگان ها یا قربانیان آزار ممکن است با ربوده کنندگان خود همدلی کنند. این برعکس ترس، وحشت و تحقیر است که ممکن است در این شرایط از قربانیان انتظار برود.
در طول زمان، برخی از قربانیان احساسات مثبتی نسبت به اسیرکنندگان خود پیدا می کنند. حتی ممکن است احساس کنند که اهداف و علل مشترکی دارند. قربانی ممکن است شروع به ایجاد احساسات منفی نسبت به پلیس یا مقامات کند. آنها ممکن است از هر کسی که ممکن است سعی کند به آنها کمک کند تا از موقعیت خطرناکی که در آن قرار دارند فرار کنند، ناراحت شوند. این پارادوکس با هر گروگان یا قربانی اتفاق نمی افتد و مشخص نیست که چرا در زمان وقوع رخ می دهد.
بسیاری از روانشناسان و متخصصان پزشکی سندرم استکهلم را مکانیزمی برای مقابله یا راهی برای کمک به قربانیان برای مقابله با آسیب های ناشی از یک موقعیت وحشتناک می دانند. در واقع، سابقه این سندرم ممکن است به توضیح علت این امر کمک کند. نمونه هایی از آنچه به عنوان سندرم استکهلم شناخته می شود احتمالا برای چندین دهه و حتی قرن ها رخ داده است. اما تا سال 1973 بود که این پاسخ به به دام افتادن یا سوء استفاده نامگذاری نشد.
این زمانی بود که دو مرد پس از سرقت از بانک در استکهلم سوئد، چهار نفر را به مدت 6 روز گروگان گرفتند. پس از آزادی گروگان ها، آنها از شهادت علیه اسیرکنندگان خودداری کردند و حتی شروع به جمع آوری پول برای دفاع از خود کردند. پس از آن، روانشناسان و کارشناسان بهداشت روان، اصطلاح "سندرم استکهلم" را به وضعیتی اختصاص دادند که زمانی رخ می دهد که گروگان ها با افرادی که آنها را در اسارت نگه داشته اند، ارتباط عاطفی یا روانی ایجاد می کنند.
با وجود اینکه سندرم استکهلم به خوبی شناخته شده است، در نسخه جدید راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی به رسمیت آورده نشده است. این راهنما توسط کارشناسان بهداشت روان و سایر متخصصان برای تشخیص اختلالات سلامت روان استفاده می شود.
علائم سندرم استکهلم
سندرم استکهلم که معمولا زنان درگیر آن می شوند با سه رویداد یا علائم مشخص می شود. علائم سندرم استکهلم در ادامه توضیح داده شده است.
-
قربانی احساسات مثبتی نسبت به فردی که او را اسیر می کند یا از او سوء استفاده می کند، پیدا می کند.
-
قربانی احساسات منفی نسبت به پلیس، مقامات رسمی یا هر کسی که ممکن است در تلاش باشد به آنها کمک کند تا از اسیر کننده خود دور شوند، ایجاد می کند. آنها حتی ممکن است از همکاری علیه اسیر کننده خود امتناع کنند.
-
قربانی شروع به درک انسانیت اسیرکننده خود می کند و معتقد است که آنها اهداف و ارزش های یکسانی دارند.
این احساسات معمولا به دلیل موقعیت عاطفی و پر باری است که در طول یک گروگان گیری یا چرخه سوء استفاده رخ می دهد. برای مثال، افرادی که ربوده می شوند یا به گروگان گرفته می شوند، اغلب از سوی اسیرکننده خود احساس خطر می کنند، اما برای بقا نیز به شدت به آنها وابسته هستند. اگر آدم ربا یا آزارگر مقداری مهربانی به آنها نشان دهد، ممکن است به خاطر این «شفقت» نسبت به اسیرکننده خود احساسات مثبتی را احساس کنند. با گذشت زمان، این ادراک شروع به تغییر شکل می کند و نحوه نگرش آن ها به فردی که او را گروگان نگه می دارد یا از او سوء استفاده می کند، تغییر می دهد.
علت سندرم استکهلم
هیچ کس دلایل دقیقی را نمی داند که چرا برخی از قربانیان به سندرم استکهلم مبتلا می شوند. هنگامی که بازرسان FBI با مهماندارانی که در جریان هواپیما ربایی گروگان گرفته شده بودند مصاحبه کردند، به این نتیجه رسیدند که برای ایجاد سندرم استکهلم سه عامل ضروری است:
وضعیت بحرانی باید چند روز یا بیشتر ادامه می یافت.
گروگان گیران مجبور بودند در تماس نزدیک با قربانیان باقی بمانند. (قربانیان را نمی توان در یک اتاق جداگانه قرار داد.)
گروگان گیران باید نسبت به قربانیان مهربانی نشان می دادند یا حداقل از آسیب رساندن به آنها خودداری می کردند.
گروگان گیران باید نسبت به قربانیان مهربانی نشان می دادند یا حداقل از آسیب رساندن به آنها خودداری می کردند.
ایجاد رابطه با اسیر کننده در واقع تشویق می شود. ایجاد پیوند با مجرم می تواند شانس بقای گروگان ها را افزایش دهد. با این حال، جالب است که قربانیانی که به سندرم استکهلم مبتلا می شوند، اغلب بعدا در طول تحقیقات بعدی یا در طول محاکمه های قانونی از همکاری خودداری می کنند.
درمان سندروم استکهلم
درک روانشناسی زمینه ای پیرامون سندرم استکهلم می تواند به شما کمک کند تا بدانید چگونه به فردی که به آن مبتلا است کمک کنید. سندرم استکهلم پاسخ قربانی به تروما است و پویایی های اجتماعی زیادی را شامل می شود. برخی از این پویایی های اجتماعی شامل انطباق، تفکر گروهی، فردیت زدایی، عشق عاشقانه و خطای اسنادی اساسی و غیره است. در ادامه برخی راه های درمان سندرم استکهلم مطرح شده است.
آموزش روانی را امتحان کنید.
آموزش روانی شامل آموزش به قربانیان سندروم استکهلم است که در حال وقوع است. ضرب المثل "دانش قدرت است" را به خاطر دارید؟ دانستن اینکه با چه چیزی روبرو هستید، بهترین تخلف برای پیروزی در نبرد برای آزادی عزیزتان است. از گیج کردن او خودداری کنید. سعی نکنید قربانی را به صفات شرورانه متجاوز متقاعد کنید. این ممکن است باعث شود قربانی دچار تناقض شود و از مجرم دفاع کند.
از روش سقراطی استفاده کنید.
از قربانی سوال کنید که موقعیت را چگونه می بیند، چه احساسی دارد و چگونه فکر می کند و معتقد است که چه چیزی باید اتفاق بیفتد.
بدون قضاوت گوش کنید.
از آنجایی که قربانی درباره هر اتفاقی که افتاده است فکر می کند و تجربیات خود را با مجرم پردازش می کند، گوش دهید و از تامل برای نشان دادن نگرانی و تایید استفاده کنید.
نصیحت نکنید.
قربانیان سوء استفاده باید برای تصمیم گیری خود اختیار داشته باشند. اگر بیایید و به آنها بگویید چه کاری انجام دهند زیرا "بدیهی است که بهتر می دانید"، در این صورت به قربانی کمک نمی کنید تا عضله قدرت شخصی خود را بسازد. به یاد داشته باشید، راه شفای سوء استفاده اغلب این است که قربانی را توانمند کنیم تا خودش تصمیم بگیرد، این را بداند و صاحب آن شود.
به ناهماهنگی شناختی رسیدگی کنید.
قرار گرفتن در یک رابطه دستکاری روانی می تواند باعث ناهماهنگی شناختی شود. این بدان معناست که شهود قربانی آسیب دیده است و ممکن است در مورد واقعیت سردرگم شوند. با تایید حقیقت آنها و تشویقشان به اعتماد به خود به آنها کمک کنید.
سندرم استکهلم در دنیای امروزی
در حالی که سندرم استکهلم معمولا با وضعیت گروگانگیری یا آدم ربایی همراه است، در واقع می تواند در چندین شرایط و روابط دیگر نیز صدق کند. در ادامه برخی شرایط دیگر سندروم استکهلم مطرح شده است.
روابط توهین آمیز
تحقیقات نشان داده است که افراد مورد آزار و اذیت ممکن است وابستگی عاطفی به سوء استفاده کننده خود ایجاد کنند. آزار جنسی، جسمی و عاطفی و همچنین زنای با محارم می تواند سال ها ادامه داشته باشد. در طول این مدت، ممکن است یک فرد احساسات مثبت یا همدردی با فردی که از آنها سوء استفاده می کند، ایجاد کند.
کودک آزاری
سوء استفاده کنندگان اغلب قربانیان خود را به آسیب، حتی مرگ تهدید می کنند. قربانیان ممکن است سعی کنند با رعایت قوانین، از ناراحت کردن آزارگر خود و کودک آزار جلوگیری کنند. سوء استفاده کنندگان همچنین ممکن است مهربانی نشان دهند که می تواند به عنوان یک احساس واقعی تلقی شود. این ممکن است بیشتر کودک را گیج کند و باعث شود که او ماهیت منفی رابطه را درک نکند.
تجارت قاچاق جنسی
افرادی که قاچاق می شوند اغلب برای مایحتاج خود مانند غذا و آب به سوء استفاده کنندگان خود متکی هستند. هنگامی که سوء استفاده کنندگان این را ارائه می دهند، قربانی ممکن است شروع به ایجاد احساسات مثبت نسبت به سوء استفاده کننده خود کند. آنها همچنین ممکن است از ترس انتقام جویی در برابر همکاری با پلیس مقاومت کنند یا فکر کنند برای محافظت از خود باید از متجاوزان خود محافظت کنند.
مربیگری ورزشی
درگیر شدن در ورزش یک راه عالی برای افراد برای ایجاد مهارت ها و روابط است. متاسفانه، برخی از این روابط ممکن است در نهایت منفی باشند. تکنیک های سخت کوچینگ حتی می توانند توهین آمیز شوند. ورزشکار ممکن است به خود بگوید که رفتار مربی شان به نفع خودشان است و این، طبق یک مطالعه در سال 2018، در نهایت می تواند به نوعی از سندرم استکهلم تبدیل شود.
سوالات متداول
1- سندرم استکهلم چیست؟
این سندرم زمانی اتفاق می افتد که گروگان ها یا قربانیان آزار و اذیت با گروگان گیران یا متجاوزان خود پیوند برقرار می کنند که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- علائم سندرم استکهلم چیست؟
سندرم استکهلم که معمولا زنان درگیر آن می شوند با سه رویداد یا علائم مشخص می شود که در متن مقاله شرح داده شده است.
3- علت سندرم استکهلم چیست؟
هیچ کس دلایل دقیقی را نمی داند که چرا برخی از قربانیان به سندرم استکهلم مبتلا می شوند اما در متن مقاله برخی دلایل احتمالی توضیح داده شده است.