برخی از افراد اعتماد کردن را آسان تر می دانند، در حالی که برخی دیگر نسبت به آن محتاط تر هستند و قبل از اینکه به یک فرد اعتماد کنند، زمان زیادی طول می کشد. اما برای گروه خاصی از افراد، اعتماد به شخص دیگری ممکن است یک اتفاق غیر ممکن به نظر برسد.
افرادی که از پیستتروفوبیا رنج می برند، ترس عمیق و غیرمنطقی از اعتماد به افراد، ایجاد روابط عاشقانه نزدیک و آسیب پذیر بودن در ارتباطات بین فردی دارند. در حالی که توسط راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-V) به رسمیت شناخته نشده است، این اصطلاحی است که در سال های اخیر محبوبیت پیدا کرده است. در این مقاله در مورد ترس از اعتماد کردن صحبت شده است.
ترس از اعتماد کردن
پیستانتروفوبیا نوعی فوبیا از آسیب دیدن توسط فردی در یک رابطه عاشقانه است. فوبیا نوعی اختلال اضطرابی است که به صورت ترس مداوم، غیر منطقی و بیش از حد در مورد یک شخص، فعالیت، موقعیت، حیوان یا شی ظاهر می شود. اغلب، هیچ تهدید یا خطر واقعی وجود ندارد، اما برای جلوگیری از هر گونه اضطراب و ناراحتی، فردی که فوبیا دارد به هر قیمتی شده از فرد، شی یا فعالیت محرک اجتناب می کند.
فوبیا، صرف نظر از نوع آن، می تواند روال روزانه را مختل کند، روابط را تحت فشار قرار دهد، توانایی کار را محدود کند و عزت نفس را کاهش دهد. تحقیقات زیادی به طور خاص در مورد پیستتروفوبیا وجود ندارد. بلکه یک فوبیا خاص در نظر گرفته می شود، یعنی یک فوبیای منحصر به فرد مربوط به یک موقعیت یا چیز خاص. فوبیای خاص بسیار رایج هستند. طبق گزارش موسسه ملی سلامت روان، تخمین زده می شود که 12.5 درصد از آمریکایی ها در طول زندگی خود فوبیای خاصی را تجربه خواهند کرد.
پیستانتروفوبیا، ترس از اعتماد به دیگران است و اغلب نتیجه تجربه یک ناامیدی جدی یا پایان دردناک یک رابطه قبلی است. در نتیجه ضربه، فرد مبتلا به این فوبیا ترس از آسیب دیدن دوباره دارد و از قرار گرفتن در یک رابطه دیگر به عنوان راهی برای محافظت در برابر تجربیات دردناک مشابه در آینده اجتناب می کند. اما هنگامی که از روابط اجتناب می کنید، در نهایت خود را از تجربه جنبه های مثبت یک رابطه باز می دارید. وقتی این اتفاق می افتد، نمی توانید رابطه ای در آینده داشته باشید که ممکن است به شما کمک کند دیدگاه یا درک درستی در مورد اینکه چرا رابطه قبلی ممکن است برای شروع مناسب نبوده باشد، داشته باشید.
علائم ترس از اعتماد کردن به دیگران
اعتماد، این باور است که شخص دیگری صادق و قابل اعتماد است. این احساسی است که شما می توانید به آن شخص وابسته باشید زیرا آنها امنیت را ارائه می دهند. اعتماد به عنوان یک اعتقاد راسخ به توانایی، قدرت، قابلیت اطمینان و حقیقت کسی یا چیزی توصیف شده است. رفتار های مختلفی وجود دارد که ممکن است نشان دهنده این باشد که شما بی اعتماد به دیگران هستید. برخی از علائم ترس از اعتماد به دیگران در ادامه مطرح شده است.
همیشه بدترین ها را فرض می کنید.
مسائل مربوط به اعتماد شما می تواند باعث شود که بدترین چیز ها را در مورد افراد اطرافتان تصور کنید، حتی زمانی که آنها در گذشته ثابت کرده اند که قابل اعتماد هستند. به عنوان مثال، وقتی کسی به شما پیشنهاد کمک می دهد، فکر می کنید که آیا بعدا چیزی از شما انتظار دارد یا خیر.
مشکوک هستید.
مسائل مربوط به اعتماد می تواند باعث شود که شما نسبت به نیات دیگران مشکوک شوید، حتی اگر کمی نشان دهد که اقدامات آنها مشکوک است. ممکن است احساس کنید دیگران سعی دارند به شما آسیب برسانند یا شما را فریب دهند.
خود تخریبی می کنید.
مسائل مربوط به اعتماد اغلب منجر به تخریب خود می شود. به عنوان مثال، ممکن است رفتار هایی را انجام دهید که در روابط شما اختلال ایجاد می کند، زیرا تصور می کنید بهتر است به جای اینکه بعدا ناامید شوید، همین حالا به همه چیز پایان دهید.
روابط ناسالم برقرار می کنید.
افرادی که مشکلات اعتماد دارند تقریبا همیشه برای ایجاد روابط سالم و طولانی مدت تلاش می کنند. طبیعی است که اعتماد مدتی طول بکشد تا در روابط عاشقانه ایجاد شود، اما افراد بدون اعتماد ممکن است هرگز این نوع ارتباط را تجربه نکنند.
بخشش ندارید.
وقتی اعتماد یک مسئله است، ادامه کار پس از وقوع خیانت در اعتماد، اگر غیر ممکن نباشد، دشوار است. این ناتوانی در بخشش و فراموش کردن می تواند کل زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهد. نه فقط تعامل شما با دیگران می تواند منجر به احساس گناه، شرم، تلخی و پشیمانی شود.
فاصله می گیرید.
در بسیاری از موارد، ترس از اعتماد کردن می تواند افراد را به ایجاد دیوار بین خود و افراد دیگر سوق دهد. به دلیل ترس از خیانت یا ناامیدی به کلی از روابط اجتناب می کنید.
تمرکز بر موارد منفی زیاد است.
مهم نیست که در چه موقعیتی هستید، همیشه بر روی آنچه که انتظار دارید اشتباه می شود تمرکز می کنید. شما تمایل دارید به جای تمرکز بر ویژگی های مثبت دیگران، متوجه معایب، ضعف ها یا اشتباهات دیگران شوید.
وقتی اعتماد در توانایی شما برای ایجاد روابط سالم و باثبات اختلال ایجاد می کند، همچنین می تواند احساس انزوا، تنهایی و سوء تفاهم را در شما ایجاد کند.
علت ترس از اعتماد
یک مطالعه در سال 2017 نشان داد که تمایل به اعتماد تحت تاثیر عوامل ژنتیکی است. از سوی دیگر، بی اعتمادی به ژنتیک مرتبط نیست و در درجه اول با عوامل اجتماعی شدن، از جمله پویایی و تاثیرات خانواده مرتبط است. مردم معمولا مشکلات اعتماد دارند زیرا در گذشته به آنها خیانت شده است. تجارب اولیه دوران کودکی، به ویژه، نقش مهمی در شکل دادن به توانایی شما برای اعتماد به افراد اطرافتان دارند.
روانشناس اریک اریکسون نظریه ای را در مورد رشد ارائه کرد که نشان می دهد اولین سال های زندگی همه در مورد این است که بدانید آیا می توان به اطرافیان شما در مراقبت و ایمنی اعتماد کرد یا خیر. او پیشنهاد کرد که چه این اعتماد یا بی اعتمادی را یاد بگیرید، نقش اساسی در توسعه آینده دارد. این بدان معنی است که مسائل مربوط به اعتماد می تواند از هر منبعی ناشی شود، از جمله:
-
خیانت در یک رابطه: خیانت به طور باورنکردنی آسیب زا است و می تواند منجر به مشکلات اعتماد در روابط آینده شود.
-
تعارضات والدین: اگر فرزندان شاهد مشکلات اعتماد در خانواده خود باشند، ممکن است ترس داشته باشند که در روابط عاشقانه آینده در بزرگسالی نیز همین اتفاق برای آنها بیفتد.
-
طرد اجتماعی: طرد شدن توسط همسالان در دوران کودکی یا نوجوانی ممکن است اعتماد به دیگران را دشوار کند. این نوع مسئله اعتماد زمانی تشدید می شود که فرد طرد شده نتواند تشخیص دهد که چرا طرد شده است. رد کردن مکرر می تواند مسائل مربوط به اعتماد و غلبه بر آنها را بسیار دشوار کند.
-
تجارب منفی زندگی: افرادی که تروما را تجربه کرده اند، به خصوص در دوران رشد، احتمالا در بزرگسالی دچار مشکلات اعتماد می شوند. این مسائل مربوط به اعتماد می تواند به طرق مختلف ظاهر شود، از جمله مشکل در اعتماد به دوستان یا شرکای عاشقانه، ترس از خیانت ناشی از اعتماد، یا مشکل در بخشش افراد برای شکستن اعتمادشان.
-
سبک های دلبستگی: کارشناسان همچنین پیشنهاد می کنند که سبک دلبستگی یا الگوی رفتاری مشخص شما در یک رابطه نیز در نحوه پاسخ شما به اعتماد در روابط نقش دارد. افرادی که سبک دلبستگی ایمن دارند ممکن است بیشتر به دیگران اعتماد کنند و اشتباهات را ببخشند. از سوی دیگر، کسانی که دارای سبک های دلبستگی ناایمن هستند، بیشتر با اعتماد دست و پنجه نرم می کنند و احتمال بیشتری دارد که حسادت و اضطراب را در روابط تجربه کنند.
داشتن یک یا چند مورد از این نوع مشکلات اعتماد لزوما به این معنی نیست که شما با اعتماد مشکل دارید. اما ممکن است نشان دهنده این باشد که اگر این مسائل برای شما دردسر ایجاد می کنند یا مانع از ایجاد یا حفظ روابط بین فردی شما می شوند، باید به آنها رسیدگی کنید.
درمان ترس از بی اعتمادی
در حالی که می تواند یک تعهد عاطفی چالش برانگیز باشد، می توان با اعتماد بر مشکلات غلبه کرد. در اینجا چند راه بهبود ترس از اعتماد کردن وجود دارد که می توانید از آنها استفاده کنید.
به آرامی اعتماد ایجاد کنید.
این مهم است که به اندازه کافی به افراد اعتماد کنید تا به آنها اجازه ورود به زندگی خود را بدهید و در برخی موارد، آنها را به خاطر اشتباهاتشان ببخشید. وقت گذاشتن با آن گاهی اوقات می تواند کمک کننده باشد. اگر متوجه شدید که سعی می کنید خیلی سریع (و شاید خیلی شدید) اعتماد کنید، ممکن است زمان آن رسیده باشد که عقب نشینی کنید و دوباره به آن سطح اعتماد برسید.
در مورد مسائل اعتماد خود صحبت کنید.
در حالی که نیازی به ارائه تمام جزئیات در مورد آنچه در گذشته برای شما رخ داده نیست، باز بودن در مورد اینکه چرا با اعتماد مشکل دارید می تواند به دیگران کمک کند شما را بهتر درک کنند. با برقراری ارتباط با شریک زندگی خود، آنها می توانند از نحوه تفسیر اعمال خود آگاه تر شوند.
بین اعتماد و کنترل تمایز قائل شوید.
افرادی که مشکلات اعتماد دارند اغلب احساس نیاز به کنترل دارند. این گاهی اوقات می تواند به صورت رفتار بی اعتمادی ظاهر شود. اگر کنترل کامل بر هر موقعیتی نداشته باشید، ممکن است احساس کنید به شما خیانت شده یا از شما سوء استفاده می شود. با این حال، این تنها در دراز مدت به روابط شما آسیب می زند. یادگیری میزان کنترلی که باید در یک موقعیت خاص داشته باشید، کلید ایجاد اعتماد با افراد دیگر است.
اعتماد را در اولویت قرار دهید.
اعتماد به دیگران ممکن است دشوار باشد، اما اعتمادسازی بخش مهمی از هر رابطه ای است، چه عاشقانه و چه غیر عاشقانه. اعتماد را در اولویت زندگی خود قرار دهید، حتی اگر انجام آن چالش برانگیز باشد.
قابل اعتماد باشید.
اگر سعی می کنید با شخص دیگری اعتماد ایجاد کنید، ابتدا باید به او اعتماد کنید. این به این معنی است که در مورد احساسات، نظرات، افکار و محدودیت های خود باز باشید. همچنین به معنای درک زمانی است که شخص این اعتماد را می شکند زیرا همه اشتباه می کنند. یادگیری چگونگی ایجاد تعادل بین این دو ایده به برقراری روابط بین فردی سالم که مبتنی بر اعتماد است کمک می کند.
درمان را در نظر بگیرید.
درمان همچنین می تواند برای غلبه بر مشکلات اعتماد مفید باشد. اتحاد درمانی که با درمانگر خود تشکیل می دهید می تواند ابزار قدرتمندی برای یادگیری نحوه اعتماد به افراد دیگر باشد. با کار با یک متخصص سلامت روان باتجربه، می توانید در مورد اینکه چرا با اعتماد دست و پنجه نرم می کنید بیشتر بیاموزید و مهارت های مقابله ای جدیدی را بیاموزید که به شما کمک می کند اعتماد را در روابط خود بازسازی کنید.
سوالات متداول
1- ترس از اعتماد کردن چیست؟
ترس از اعتماد یا پیستانتروفوبیا نوعی فوبیا از آسیب دیدن توسط فردی در یک رابطه عاشقانه است که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- علائم ترس از اعتماد کردن به دیگران چیست؟
رفتار های مختلفی وجود دارد که ممکن است نشان دهنده این باشد که شما بی اعتماد به دیگران هستید که در متن مقاله کامل توضیح داده شده است.
3- علت ترس از اعتماد چیست؟
یک مطالعه در سال 2017 نشان داد که تمایل به اعتماد تحت تاثیر عوامل ژنتیکی است که در متن مقاله علت آن کامل شرح داده شده است.