وقتی در پاسخ به احساسات غذا می خورید، به آن غذا خوردن احساسی می گویند. همه گاهی این کار را می کنند. بدن ما برای زنده ماندن به غذا نیاز دارد. منطقی است که غذا خوردن سیستم پاداش در مغز را روشن می کند و باعث می شود احساس بهتری داشته باشید. وقتی غذا خوردن احساسی اغلب اتفاق می افتد و شما راه های دیگری برای مقابله ندارید، می تواند یک مشکل باشد.
اگرچه ممکن است راهی برای کنار آمدن در آن لحظات به نظر برسد، اما غذا خوردن مشکل واقعی را حل نمی کند. اگر احساس استرس، اضطراب، بی حوصلگی، تنهایی، غمگینی یا خستگی می کنید، غذا این احساسات را برطرف نمی کند. برای برخی افراد، این چرخه روی آوردن به غذا برای کنار آمدن، احساس گناه و شرم را ایجاد می کند. در این مقاله در مورد غذا خوردن احساسی صحبت شده است.
غذا خوردن احساسی چیست
در یک دنیای عالی، شما تصمیم می گیرید در پاسخ به گرسنگی که از شکمتان سر می زند، یک میان وعده یا شام بخورید. با این حال، واقعیت بسیار متفاوت است. چند بار تا به حال در طول یک بازی فوتبال استرس زا، به طور غافلانه چیپس های زیادی خورده اید، یا به دلیل غمگینی یا بی حوصلگی، به دنبال یک تکه شکلات اضافی رفته اید؟
در حالی که زیاده روی گاه به گاه کاملا خوب است، هر دوی این سناریوها می توانند نمونه ای از غذا خوردن احساسی باشند. اول از همه، خوردن عاطفی یک مکانیسم مقابله ای بسیار طبیعی در پاسخ به احساسات قوی است. سوزان آلبرز روانشناس، می گوید: «تعریف فنی غذا خوردن احساسی، خوردن برای فرار، بی حس کردن، تغییر یا تقویت احساسات است. همانطور که ممکن است انتظار داشته باشید، خوردن احساسی نیز بسیار رایج است.»
دکتر آلبرز خاطرنشان می کند: «تحقیقات نشان می دهد که حدود 75 درصد از کل غذا خوردن ما به صورت عاطفی انجام می شود. ما غذا می خوریم نه به این دلیل که گرسنه هستیم، بلکه به این دلیل که بی حوصله، استرس یا مضطرب هستیم.» یک ارتباط بیولوژیکی بین غذا خوردن احساسی و استرس وجود دارد، یعنی زمانی که احساس نگرانی یا ناراحتی می کنید بدن شما شروع به تولید هورمونی به نام کورتیزول می کند.
دکتر آلبرز می گوید: "کورتیزول ما را به خوردن غذاهای شیرین، چرب یا شور وادار می کند." در زمان های قدیم در زمان استرس، شما به تمام کالری هایی که می توانستید دریافت کنید نیاز داشتید، زیرا در موقعیت های جنگ یا گریز درگیر بودید. وقتی استرس دارید، با غریزه زیستی خود سروکار دارید که به شما می گوید: «برو غذا بیاور».
جامعه و فرهنگ همچنین غذا را به عنوان چیزی ایده آل به تصویر می کشد، اگر شما نیاز به تقویت خلق و خوی دارید. دکتر آلبرز می گوید: «اگر به آگهی های بازرگانی یا تبلیغات نگاه کنید، اغلب مردم را تشویق می کنند که به غذا به عنوان چیزی که آرامش بخش است روی آورند. «غذا نیز چیزی است که 24/7 در دسترس است. ما می توانیم در هر زمانی از روز به آن دست پیدا کنیم. بنابراین زمانی که ما احساس استرس می کنیم، ایجاد خط مشی برای غذا بسیار آسان است.»
علت غذا خوردن احساسی چیست
تقریبا هر چیزی می تواند میل به خوردن را تحریک کند و این در افراد بسیاری پیش می آید. در ادامه برخی علت های خوردن احساسی مطرح شده است.
مشکل در تشخیص گرسنگی جسمی و عاطفی
در بزرگ شدن، احتمالا به نشانه های بیرونی تکیه کرده اید تا به شما بفهمانند که غذا خوردن را تمام کرده اید. دکتر آلبرز می گوید: «برای مثال، اگر من یک بشقاب غذا می خورم، یکی از نشانه های بیرونی این است که وقتی بشقاب من تمام شد، یعنی کارم تمام شد. «یا اگر یکی از والدین به من بگوید، «تو باید بشقابت را تمام کنی تا غذا خوردن تمام شود»، آنوقت به جای آن نشانه های درونی توجه به حرف والدین صورت می گیرد. با خوردن عاطفی، اغلب در تشخیص تفاوت بین این نشانه های درونی که نشان دهنده گرسنگی فیزیکی است یا علائمی که بدن شما می فرستد تا به شما اطلاع دهد زمان تغذیه فرا رسیده است مشکل دارید.
رژیم گرفتن
رژیم غذایی گرفتن اغلب منجر به خوردن احساسی می شود، زیرا تلاش برای کاهش دادن چیزهای ناسالم اغلب به این معنی است که میزان خوردن خود را محدود می کنید و غذاهای خاصی را حذف می کنید. دکتر آلبرز می گوید: «تغذیه محدود یکی از بزرگترین محرک های خوردن احساسی است.»
اضطراب
او اضافه می کند که اضطراب یکی دیگر از محرک های مهم برای خوردن عاطفی است. اما در حالی که بسیاری از مردم هنگام احساس اضطراب بیشتر غذا می خورند، دیگران در جهت مخالف حرکت می کنند. دکتر آلبرز می گوید: «آنها غذا نمی خورند زیرا اشتهای خود را از دست می دهند. «احساسات آن ها آنقدر بزرگ و شدید است که احساس گرسنگی را کنار می زند یا جایگزین می کند و دیگر با آن هماهنگ نمی شوند. این می تواند مشکل ساز باشد، زیرا برای مقابله با استرس و احساسات به غذا نیاز داریم.»
استرس های موقعیتی
خوردن احساسی می تواند از استرس های موقعیتی نیز ناشی شود. به عنوان مثال، بیماری همه گیر کرونا روال معمول را مختل کرد و منجر به انزوا گزینی و کسالت شد و یک محیط ایده آل برای غذا خوردن احساسی ایجاد کرد. دکتر آلبرز می گوید: «ما زیاد به خاطر حوصله سر رفتن غذا می خوریم، زیرا غذا خوردن هدفمند است. زمان ما را پر می کند، به ما سرگرمی می دهد. در طول همه گیری، اضطراب، استرس و از سر بی حوصلگی غذا خوردن اتفاق افتاد.
عوامل استرس زا فصلی
عوامل استرس زای فصلی مانند دماهای سردتر و غروب های زودتر و همچنین تعطیلات نیز می توانند منجر به دوره هایی از غذا خوردن احساسی شوند. دکتر آلبرز می گوید: «تعطیلات می تواند مشغله، استرس، تماس با اعضای خانواده و در دسترس بودن انواع خوراکی های عالی برای تعطیلات را به همراه داشته باشد. گاهی اوقات این طوفان عالی برای غذا خوردن احساسی است.
علائم غذا خوردن احساسی
نشانه های متعددی وجود دارد که نشان می دهد شما ممکن است فردی مستعد خوردن احساسی باشید. در ادامه برخی علائم غذا خوردن احساسی مطرح شده است.
هوس های ناگهانی و فوری
گرسنگی جسمی در طول زمان به آرامی رشد می کند. بعد از غذا خوردن، ممکن است برای مدتی سیر شوید و سپس گرسنگی شما افزایش یابد. شما به غذاهای مختلف میل دارید، احساس سیری می کنید و می توانید احساس سیری یا سیری بیشتر را در حین غذا خوردن دنبال کنید. غذا خوردن احساسی، در مقابل، به طور ناگهانی اتفاق می افتد و ممکن است فوریت داشته باشد. شما می گویید، من باید چیزی بخورم. مثلا من به مقداری شکلات نیاز دارم.
هوس خوردن غذاهای خاص
نه تنها هوس شما به طور ناگهانی ظاهر می شود، بلکه ممکن است فقط بخواهید غذاهای خاصی بخورید. اگر با خود می گویید، من نمی خواهم فقط چیزی بخورم زیرا گرسنه هستم. مثلا من شکلات می خواهم، و این تنها چیزی است که مرا راضی می کند.
پرخوری
پرخوری یکی دیگر از ویژگی های بارز خوردن احساسی است. احساسی که بسیاری از افراد در مورد آن صحبت می کنند این است که می خواهند آن غذا به آنها احساس بهتر یا رضایت بدهد. مهم نیست چقدر غذا می خورند، هرگز واقعا آنها را به این احساس نمی رساند تا زمانی که احساس بیماری یا سیری بیش از حد نکنند و بعد از خوردن دست بکشند. اما آنها امیدوارند که در حین غذا خوردن، به نوعی احساس خوب دست پیدا کنند.
شرم یا گناه
احساس ناراحتی عاطفی، مانند شرم یا گناه، به خاطر عادت های غذایی شما نشانه دیگری است.
راه های جلوگیری از غذا خوردن احساسی
تغییر عادتی مانند غذا خوردن احساسی ممکن است سخت باشد، اما ممکن است. در زیر چند راه برای کمک به شما برای جلوگیری از غذا خوردن عاطفی آورده شده است.
بدانید چه اتفاقی می افتد.
برخی افراد زمانی که تحت استرس هستند کمتر غذا می خورند. دیگران به حواس پرتی و غذای راحت یا میان وعده های چاق کننده در زمانی که اوضاع درست پیش نمی رود، نیاز دارند. از آنجایی که اثر موقتی است، ممکن است متوجه شوید که وقتی گرسنه نیستید یا بدون فکر کردن غذا می خورید که می تواند منجر به تصمیمات ناسالم شود. پس همیشه حواستان باشد که چه می خورید و چرا آن را می خورید.
یک دفترچه خاطرات غذایی داشته باشید.
هر چیزی که در طول روز می خورید را یادداشت کنید. همچنین توجه داشته باشید که در چه زمانی آن را خوردید. دفتر خاطرات غذایی ابزاری عالی برای کمک به ردیابی عادات و الگوهای خود است. آیا بین وعده های غذایی میان وعده می خورید؟ آیا غذا همراه همیشگی است؟ متوجه خواهید شد که انتخاب های غذایی شما چقدر سالم یا ناسالم هستند. بهتر از آن، به شما کمک می کند تا اهدافی را تعیین کنید که واقعا می توانند کمک کنند.
بررسی کنید که آیا واقعا گرسنه هستید یا خیر.
اگر یک وعده غذایی بزرگ خورده اید و همچنان به سراغ میان وعده ها می روید، از خود بپرسید: آیا گرسنه هستید یا احساسات شما باعث هوس خوردن می شوند؟ ممکن است بخواهید تا زمانی که میلتان از بین برود، کاری متفاوت انجام دهید، مانند قدم زدن یا تماس با یک دوست. یا می توانید سعی کنید کمی آب بنوشید. بدن شما ممکن است سعی کند به شما بگوید که کم آب شده است.
حمایت دریافت کنید.
مطمئن شوید که خانواده و دوستانی دارید که می توانند شما را در مواقع استرس مثبت و متمرکز نگه دارند. این واقعا می تواند به شما کمک کند تا به یک سبک زندگی سالم پایبند باشید. تحقیقات نشان میدهد افرادی که مشاغل پر استرس دارند، زمانی که شبکه های حمایتی قوی داشته باشند، از سلامت روانی بهتری برخوردارند.
روی اهداف خود تمرکز کنید.
زیاد به چیزهایی مانند کالری شماری، برنامه ریزی منو و تماشای ترازو توجه نکنید. ممکن است باعث شود شما تغییرات سبک زندگی را که به دنبال آن هستید از دست بدهید. در واقع، گیر افتادن در افکار در مورد غذا می تواند منجر به هوس بیشتر شود. از امتحان کردن غذاهای جدید یا روش های مختلف تهیه غذاهای قدیمی نترسید. در صورت رسیدن به یک هدف کلیدی، مطمئن شوید که با یک خوراکی سالم به خودتان پاداش می دهید.
خودتان را وسوسه نکنید.
میل به خوردن میان وعده های غذایی ناسالم را با دور نگه داشتن آنها از خانه از بین ببرید. آیا نگران انتخاب های بد هنگام خرید هستید؟ به یک لیست خواربارفروشی دقیق از غذاهای سالم پایبند باشید و هرگز در هنگام گرسنگی یا بد خلقی به فروشگاه مواد غذایی مراجعه نکنید.
سوالات متداول
1- غذا خوردن احساسی چیست؟
هنگامی که در پاسخ به احساسات غذا می خورید، به آن غذا خوردن احساسی می گویند که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- علت غذا خوردن احساسی چیست؟
تقریبا هر چیزی می تواند میل به خوردن را تحریک کند و این در افراد بسیاری پیش می آید که در متن مقاله توضیح داده شده است.
3- علائم غذا خوردن احساسی چیست؟
شانه های متعددی وجود دارد که نشان می دهد شما ممکن است فردی مستعد خوردن احساسی باشید که در متن مقاله مطرح شده است.