اختلالات خلقی، مانند افسردگی و اختلال دوقطبی، افراد را از نظر عاطفی تحت تاثیر قرار می دهند. اگر افسردگی دارید، ممکن است مدام احساس غمگینی کنید. شما همچنین ممکن است مضطرب باشید. اگر اختلال دوقطبی دارید، احتمالا دچار نوسانات خلقی شدید خواهید شد.
احساسات شما ممکن است از بسیار غمگین، پوچ یا بداخلاق تا بسیار شاد بودن متغیر باشد، بین هر حالتی که می خواهید به عقب و جلو بروید. اختلالات خلقی در زنان بیشتر دیده می شود. داشتن یک اختلال خلقی ممکن است خطر خودکشی را افزایش دهد. اگر اختلال خلقی جدی باشد و همچنین با الکل یا مواد مخدر مشکل داشته باشید، این خطر بیشتر است. در این مقاله در مورد اختلالات خلقی صحبت شده است.
اختلالات خلقی چیست
اختلال خلقی یک وضعیت سلامت روان است که در درجه اول بر وضعیت عاطفی شما تاثیر می گذارد. این اختلالی است که در آن شما دوره های طولانی شادی شدید، غم و اندوه شدید یا هر دو را تجربه می کنید. برخی از اختلالات خلقی شامل سایر احساسات پایدار مانند عصبانیت و تحریک پذیری می شود.
طبیعی است که خلق و خوی شما بسته به شرایط تغییر کند. با این حال، برای تشخیص اختلال خلقی، علائم باید برای چند هفته یا بیشتر وجود داشته باشد. اختلالات خلقی می تواند باعث تغییراتی در رفتار شما شود و می تواند بر توانایی شما در انجام فعالیت های معمولی مانند محل کار یا مدرسه تاثیر بگذارد.
انواع اختلالات خلقی
اختلالات خلقی به دو گروه عمده تقسیم می شوند، اختلالات افسردگی و اختلالات دوقطبی، هر گروه شامل چندین نوع مختلف است. در ادامه انواع اختلال خلقی شرح داده شده است.
1اختلالات افسردگی
اختلالات افسردگی باعث از دست دادن لذت در بیشتر یا همه فعالیت ها می شود و در نهایت بر کیفیت زندگی شما تاثیر می گذارد. ممکن است انرژی کمتری داشته باشید، مشکل خواب، مشکل تمرکز، تغییر در اشتها و عدم علاقه داشته باشید. همچنین ممکن است احساس بی ارزشی یا گناه داشته باشید و درد و خستگی نیز تجربه کنید. انواع اختلالات افسردگی عبارتند از:
-
افسردگی اساسی1: معمولا حداقل دو هفته و اغلب بیش از چهار هفته طول می کشد.
-
اختلال عاطفی فصلی: افسردگی فصلی در زمان های خاصی از سال، به طور معمول با تغییر فصل رخ می دهد.
-
اختلال افسردگی مداوم: نوعی افسردگی طولانی مدت که باعث احساس غم و اندوه، پوچی و اغلب ناامیدی می شود.
-
اختلال بی نظمی خلقی مخرب: تشخیصی که برای کودکان و نوجوانان استفاده می شود. این ویژگی دارای دوام، جدیت و پایداری با طغیان مکرر خلق و خوی است که با سن کودک سازگار نیست.
-
اختلال دیسفوریک قبل از قاعدگی: تغییرات خلقی، ناامیدی و احساس غرق شدن یا خارج از کنترل بودن را نشان می دهد. این علائم 10 روز قبل از قاعدگی ظاهر می شوند و در عرض چند روز پس از شروع قاعدگی از بین می روند.
-
افسردگی مربوط به یک وضعیت پزشکی: به دلیل تاثیرات فیزیکی یک مشکل سلامت پزشکی دیگر، باعث از دست دادن لذت زیادی در بیشتر یا همه فعالیت ها می شود.
-
افسردگی مربوط به مصرف مواد یا دارو: علائم افسردگی را نشان می دهد که در طول یا بلافاصله پس از مصرف یک دارو یا پس از ترک این مواد شروع می شود.
2اختلالات دوقطبی
اختلالات دوقطبی دارای نوسانات خلقی است که شامل اوج عاطفی به نام دوره های شیدایی یا هیپومانیک و پایین هایی است که دوره های افسردگی نامیده می شود. این بالا و پایین ها معمولا پیوسته هستند. اما آنها همچنین می توانند از بالا به پایین یا کم به زیاد تغییر کنند، یا به حالت عادی تغییر کنند. گاهی اوقات هر دو اوج و پایین ممکن است با هم رخ دهند. به این اپیزود مختلط می گویند. ممکن است به راحتی حواس تان پرت شود و افکار مسابقه ای داشته باشید. خواب شما نیز ممکن است تحت تاثیر قرار گیرد.
انواع این اختلالات خلقی عبارتند از:
-
اختلال دوقطبی I: خلق و خوی دائما افزایش یافته را نشان می دهد که حداقل یک هفته طول می کشد. به این اپیزود شیدایی می گویند. این بر توانایی کلی شما برای عملکرد تاثیر می گذارد و احتمال شرکت در رفتارهای پرخطر را افزایش می دهد.
-
اختلال دوقطبی II: دارای خلق و خوی دائما افزایش یافته به نام هیپومانیا که حداقل چهار روز و کمتر از یک هفته طول می کشد. ممکن است رفتارهای پرخطری وجود داشته باشد، اما معمولا هیپومانیا تاثیر زیادی بر توانایی شما برای عملکرد ندارد. اما افراد دیگر باید متوجه شوند که چیزی در مورد شما متفاوت است.
-
سیکلوتیمیا: ویژگی هایی که از اوج احساسی به پایین احساسی تغییر می کند که می تواند بر توانایی شما برای عملکرد تاثیر بگذارد. فراز و نشیب های عاطفی به اندازه اختلال دوقطبی I یا II شدید نیست.
-
دوقطبی مربوط به یک وضعیت پزشکی: علائمی مشابه اختلال دوقطبی دارد، اما ممکن است به دلیل یک وضعیت پزشکی باشد. به عنوان مثال، بیماری کوشینگ، مولتیپل اسکلروزیس، سکته مغزی و آسیب مغزی تروماتیک می تواند باعث شیدایی دوقطبی یا هیپومانیا شود.
-
دوقطبی مربوط به استفاده از برخی مواد: علائمی مشابه اختلال دوقطبی است، اما می تواند ناشی از الکل، مواد مخدر یا دارو باشد.
علائم اختلالات خلقی
علائم به نوع اختلال خلقی بستگی دارد. هر اختلال خلقی دارای علائم و یا الگوهای متفاوتی از علائم است. اختلالات خلقی معمولا علائمی دارند که بر خلق و خو، خواب، رفتارهای خوردن، سطح انرژی و توانایی های فکری شما تاثیر می گذارند (مانند افکار مسابقه ای یا از دست دادن تمرکز). در ادامه علائم توضیح داده شده است.
اختلالات افسردگی
اختلالات افسردگی شایع و اغلب طولانی مدت هستند. آنها می توانند:
-
باعث می شود شما احساس غمگینی، پوچی، اضطراب و بدخلقی کنید.
-
بر توانایی تمرکز و عملکرد شما تاثیر می گذارد.
-
باعث از دست دادن لذت در بیشتر یا همه فعالیت ها می شود.
-
بر سطح انرژی و کیفیت زندگی شما تاثیر می گذارد.
-
باعث می شود احساس بی ارزشی یا گناه کنید.
-
بر میزان خوردن و خواب شما تاثیر می گذارد.
-
افکار خودکشی را بالا می برد.
اختلالات دوقطبی
اختلالات دوقطبی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
-
حالات خلقی که بین اوج هیجانی که شیدایی یا هیپومانیا نامیده می شود و حالت های پایین به عقب و جلو می رود، افسردگی نامیده می شود.
-
احساس بودن در بالای دنیا، برتری نسبت به دیگران، یا اینکه آنقدر قوی هستید که هیچ چیز نمی تواند به شما آسیب برساند یا تغییر دهد.
-
افکار مسابقه ای
-
افزایش انرژی
-
اختلال خواب، معمولا کاهش نیاز به خواب، اما سطح انرژی بالا ادامه دارد.
-
رفتارهای تکانشی
-
همچنین ممکن است به راحتی حواس شما پرت شود و بسته به شدت علائم، بیشتر به خودکشی فکر کنید یا برای خودکشی برنامه ریزی کنید.
انواع دیگر اختلالات خلقی ممکن است شامل علائم دیگری نیز باشد.
علت اختلال خلقی چیست
هیچ کس علت دقیق اختلالات خلقی را نمی داند. به نظر می رسد عوامل مختلفی در ایجاد آنها نقش داشته باشد و تمایل دارند در خانواده ها جریان داشته باشند. هیچ عاملی وجود ندارد که به تنهایی باعث اختلالات خلقی شود. درعوض، اعتقاد بر این است که تعدادی از عوامل در این امر نقش دارند و برخی چیزها می توانند خطر ابتلا به اختلال خلقی را در فرد افزایش دهند. برخی از عواملی که می توانند نقش داشته باشند عبارتند از:
-
ژنتیک
-
سابقه خانوادگی اختلالات خلقی
-
داشتن سایر شرایط سلامت روان
-
شرایط سلامت مزمن
-
مصرف داروهای خاص
رویدادهای استرس زای زندگی مانند مرگ، طلاق یا تروما نیز می توانند باعث افسردگی شوند، بهخصوص اگر فردی قبلا آن را داشته یا یک مؤلفه ژنتیکی وجود داشته باشد.
درمان اختلالات خلقی
درمان اختلالات خلقی به شرایط و علائم خاص بستگی دارد. معمولا درمان شامل ترکیبی از دارو درمانی و روان درمانی (که گفتار درمانی نیز نامیده می شود) است. انواع دیگری از درمان مانند درمان تحریک مغز نیز وجود دارد. در ادامه انواع درمان اختلالات خلقی مطرح شده است.
داروها برای اختلالات خلقی
داروهایی که متخصصان ممکن است برای کمک به درمان اختلالات خلقی تجویز کنند عبارتند از:
-
داروهای ضد افسردگی: برخی از داروهای پرکاربرد برای درمان افسردگی و دوره های افسردگی اختلال دوقطبی، مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) هستند. مهارکننده های بازجذب سروتونین و نوراپی نفرین (SNRIs) نیز معمولا تجویز می شوند و از نظر عملکرد مشابه SSRI ها هستند. اگرچه مطالعات نشان می دهد که انواع مختلف داروهای ضد افسردگی به یک اندازه خوب عمل می کنند، برخی از داروهای ضد افسردگی ممکن است بسته به فرد موثرتر باشند. معمولا یک داروی ضد افسردگی چهار تا شش هفته طول می کشد تا شروع به کار کند. مهم است که داروهای ضدافسردگی را طبق دستور مصرف کنید و حتی اگر احساس بهتری دارید به مصرف آنها ادامه دهید.
-
تثبیت کننده های خلق و خو: این داروها به تنظیم نوسانات خلقی که در اختلال دوقطبی یا سایر اختلالات رخ می دهد کمک می کنند. آنها فعالیت غیر طبیعی مغز را کاهش می دهند. ارائه دهندگان ممکن است در برخی موارد تثبیت کننده های خلق و خو را همراه با داروهای ضد افسردگی تجویز کنند. برخی از پرمصرفترین تثبیت کننده های خلقی شامل لیتیوم و داروهای ضد تشنج است.
-
داروهای ضد روان پریشی (نورولپتیک): افراد مبتلا به اختلال دوقطبی که دوره های شیدایی یا مختلط را تجربه می کنند ممکن است با یک داروی ضد روان پریشی غیر معمول (نورولپتیک) مانند آریپیپرازول درمان شوند. پزشکان گاهی اوقات داروهای ضد روان پریشی غیر معمول را برای درمان افسردگی تجویز می کنند، اگر علائم به تنهایی با یک داروی ضد افسردگی کنترل نشود.
روان درمانی برای اختلالات خلقی
-
روان درمانی که گفتار درمانی نیز نامیده می شود، اصطلاحی برای انواع تکنیک های درمانی است که هدف آن کمک به فرد در شناسایی و تغییر احساسات، افکار و رفتارهای ناسالم است.
-
روان درمانی با یک متخصص بهداشت روانی آموزش دیده و دارای مجوز، مانند روانشناس یا روانپزشک انجام می شود. این می تواند برای شما و یا خانواده شما پشتیبانی، آموزش و راهنمایی ارائه دهد تا به شما کمک کند تا عملکرد بهتری داشته باشید و رفاه را افزایش دهید. برخی از رایج ترین انواع روان درمانی عبارتند از:
-
درمان شناختی رفتاری (CBT): این یک نوع روان درمانی ساختار یافته و هدف گرا است. متخصصان سلامت روان از آن برای درمان یا مدیریت شرایط سلامت روان و نگرانی های عاطفی استفاده می کنند.
-
رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT): DBT نوعی از گفتار درمانی است که مبتنی بر رفتار درمانی شناختی (CBT) است، اما به ویژه برای افرادی که احساسات را به شدت تجربه می کنند، سازگار است.
-
درمان روان پویایی: این نوع درمان مبتنی بر این ایده است که رفتار و بهزیستی روانی تحت تاثیر تجربیات دوران کودکی و افکار یا احساسات تکراری مشکل ساز است که خارج از آگاهی شما هستند (آنها ناخودآگاه هستند).
درمان های دیگر برای اختلالات خلقی
سایر درمان های اختلالات خلقی عبارتند از:
-
الکتروشوک درمانی (ECT): ECT یک روش پزشکی است که شامل عبور جریان الکتریکی خفیف از مغز شما و ایجاد یک تشنج کوتاه است. ثابت شده است که این روش اثرات مثبت قوی بر شرایط سلامت روانی شدید و مقاوم به درمان، از جمله افسردگی و اختلال دوقطبی دارد. جلسات ECT را می توان به صورت سرپایی انجام داد. معمولا دو یا سه جلسه در هفته، در یک دوره دو هفته یا بیشتر، مورد نیاز است. معمولا 6 تا 12 جلسه مورد نیاز است.
-
تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال (TMS): TMS درمانی برای افراد مبتلا به افسردگی شدید است که حداقل یک داروی ضد افسردگی به آن کمک نکرده است. این یک نوع درمان تحریک مغز است. TMS انرژی مغناطیسی را ایجاد می کند که به یک جریان الکتریکی در زیر جمجمه تبدیل می شود تا به تنظیم احساسات شما کمک کند.
-
نور درمانی: این تکنیک برای مدت طولانی برای درمان اختلال عاطفی فصلی (SAD) مورد استفاده قرار گرفته است. این بر اساس ایده تکمیل نور طبیعی خورشید با نور مصنوعی روشن در طول پاییز و زمستان است.
سوالات متداول
1- اختلالات خلقی چیست؟
اختلالات خلقی، مانند افسردگی و اختلال دوقطبی، افراد را از نظر عاطفی تحت تاثیر قرار می دهند که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- انواع اختلالات خلقی چیست؟
اختلالات خلقی به دو گروه عمده تقسیم می شوند، اختلالات افسردگی و اختلالات دوقطبی که در متن مقاله توضیح داده شده است.
3- علائم اختلالات خلقی چیست؟
علائم به نوع اختلال خلقی بستگی دارد و هر اختلال خلقی دارای علائم و یا الگوهای متفاوتی از علائم است که در متن مقاله شرح داده شده است.