فیبرومیالژیا یک اختلال است که با درد گسترده اسکلتی عضلانی همراه با خستگی، خواب، حافظه و مشکلات خلقی مشخص می شود. محققان بر این باورند که فیبرومیالژیا با تاثیر بر نحوه پردازش سیگنال های دردناک و غیر دردناک توسط مغز و نخاع، احساسات دردناک را تقویت می کند. علائم اغلب پس از یک رویداد شروع می شود، مانند ضربه فیزیکی، جراحی، عفونت یا استرس روانی قابل توجه. در موارد دیگر، علائم به تدریج در طول زمان و بدون هیچ رویداد محرکی جمع می شوند.
برای این بیماری هیچ درمانی وجود ندارد اما ترکیبی از دارو، ورزش، مدیریت استرس و عادات سالم ممکن است علائم شما را به اندازه کافی کاهش دهد که بتوانید یک زندگی عادی و فعال داشته باشید. در این مقاله در مورد علائم، علت و درمان فیبرومیالژیا صحبت شده است.
فیبرومیالژیا چیست
فیبرومیالژیا یک وضعیت سلامتی طولانی مدت (مزمن) است که باعث درد و حساسیت در سراسر بدن شما می شود. باعث درد و خستگی اسکلتی عضلانی نیز می شود. افراد مبتلا به فیبرومیالژیا معمولا علائمی را تجربه می کنند که در دوره هایی به نام عود شدن ظاهر می شوند و می روند. گاهی اوقات، زندگی با فیبرومیالژیا می تواند خسته کننده و چالش برانگیز باشد. قله ها و دره های بین احساس خوب و تشدید ناگهانی علائم می تواند بسیار طاقت فرسا باشد. فیبرومیالژیا واقعی است و احساس شما نیز همینطور است.
کارشناسان نمی دانند چه چیزی باعث فیبرومیالژیا می شود، اما مطالعات نشان داده اند که برخی از شرایط سلامتی، استرس و سایر تغییرات در زندگی شما ممکن است باعث آن شوند. اگر یکی از والدین بیولوژیکی شما مبتلا به فیبرومیالژیا باشد، ممکن است احتمال بیشتری برای ابتلا به فیبرومیالژیا وجود داشته باشد.
هر درد جدید در بدن شما اغلب اولین علامت فیبرومیالژیا است، به ویژه در عضلات. به غرایز خود اعتماد کنید و به بدن خود گوش دهید. اگر درد، خستگی و سایر علائم جدید را تجربه می کنید، حتی اگر احساس می کنید که می آیند و می روند، به یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی مراجعه کنید. هر کسی ممکن است به فیبرومیالژیا مبتلا شود. افراد در هر سنی از جمله کودکان را تحت تاثیر قرار می دهد. حدود 4 میلیون نفر در ایالات متحده با فیبرومیالژیا زندگی می کنند. احتمال تشخیص فیبرومیالژیا در زنان و افراد بالای 40 سال بیشتر است.
علائم فیبرومیالژیا
در افراد مبتلا به فیبرومیالژیا به عبارت ساده، همه جایشان درد می کند. علائم رایج فیبرومیالژیا عبارتند از:
-
درد عضلانی، سوزش، پرش یا سفتی
-
درد در بازو ها، پاها، سر، سینه، شکم، پشت و باسن
-
احساس می کنید بدنتان درد می کند، می سوزد یا می تپد
-
آستانه درد پایین یا نقاط حساس زمانی که شما را لمس می کنند
-
خستگی شدید و فورانی
-
مشکل در تمرکز و به خاطر سپردن، به نام "مه فیبرو"
-
بی خوابی یا خوب نخوابیدن
-
احساس عصبی، نگرانی یا افسردگی
فیبرومیالژیا می تواند شبیه به آرتروز، بورسیت و تاندونیت باشد. اما به جای آسیب در یک ناحیه خاص، درد و سفتی می تواند در سراسر بدن شما باشد. علائم دیگر می تواند شامل موارد زیر باشد:
-
درد شکم، نفخ، بی حالی، یبوست و اسهال (سندرم روده تحریک پذیر)
-
سردردهای مکرر، از جمله میگرن
-
خشکی دهان، بینی و چشم
-
حساسیت به سرما، گرما، نور یا صدا
-
دفعات ادرار کردن
-
احساس بی حسی، گزگز، یا خزیدن در بازوها و پاها
-
سفت شدن عضلات یا مفاصل
-
درد در مثانه شما
-
درد در لگن شما
-
هنگام باز و بسته کردن دهان خود مشکل در حرکت فک یا کلیک کردن و بیرون زدن آن دارید
-
درد در عضلات صورت یا فک در داخل یا نزدیک گوش
-
آپنه خواب
-
سندرم پای بی قرار
-
سوزش چشم
-
تاری دید
علت ابتلا به فیبرومیالژیا
بسیاری از محققان معتقدند که تحریک عصبی مکرر باعث تغییر مغز و نخاع افراد مبتلا به فیبرومیالژیا می شود. این تغییر شامل افزایش غیرطبیعی سطوح برخی از مواد شیمیایی در مغز است که نشان دهنده درد هستند. علاوه بر این، به نظر می رسد گیرنده های درد مغز نوعی حافظه از درد ایجاد می کنند و حساس می شوند، به این معنی که می توانند بیش از حد به سیگنال های دردناک و غیر دردناک واکنش نشان دهند. احتمالا عوامل زیادی وجود دارد که منجر به این تغییرات می شود، از جمله:
ژنتیک
از آنجایی که فیبرومیالژیا در خانواده ها ایجاد می شود، ممکن است جهش های ژنتیکی خاصی وجود داشته باشد که ممکن است شما را مستعد ابتلا به این اختلال کند.
عفونت ها
به نظر می رسد برخی از بیماری ها باعث ایجاد یا تشدید فیبرومیالژیا می شوند.
رویدادهای فیزیکی یا احساسی
فیبرومیالژیا گاهی اوقات می تواند توسط یک رویداد فیزیکی مانند تصادف رانندگی ایجاد شود. استرس روانی طولانی مدت نیز ممکن است باعث این بیماری شود.
حتی اگر متخصصان نمی توانند به طور قطع بگویند که چه چیزی باعث فیبرومیالژیا می شود، برخی از شرایط سلامتی و سایر مسائل عوامل خطر برای ایجاد آن هستند. عوامل خطر فیبرومیالژیا عبارتند از:
سن شما
افراد بالای 40 سال بیشتر در معرض ابتلا به فیبرومیالژیا هستند. اما ممکن است هر کسی از جمله کودکان را تحت تاثیر قرار دهد.
تعیین جنسیت شما در بدو تولد
احتمال ابتلا به فیبرومیالژیا در افرادی که در بدو تولد به آنها زن اختصاص داده شده است، دو برابر بیشتر است.
بیماری های مزمن
افراد مبتلا به بیماری هایی مانند استئوآرتریت، افسردگی، اختلالات اضطرابی، کمردرد مزمن و سندرم روده تحریک پذیر بیشتر در معرض ابتلا به فیبرومیالژیا هستند.
عفونت
برخی از افراد پس از ابتلا به عفونت، به خصوص اگر علائم شدیدی را تجربه کنند، دچار فیبرومیالژیا می شوند.
استرس
میزان استرسی که تجربه می کنید را نمی توان در آزمایش اندازه گیری کرد، اما استرس بیش از حد می تواند بر سلامت شما تاثیر بگذارد.
تروما
افرادی که ضربه فیزیکی یا عاطفی یا آسیب جدی را تجربه کرده اند، گاهی اوقات به فیبرومیالژیا مبتلا می شوند.
درمان فیبرومیالژیا
درمان شما در صورتی بهترین نتیجه را خواهد داشت که شامل رویکرد های متعدد و پزشکان با تخصص های مختلف باشد. علاوه بر پزشکان، ممکن است از مراجعه به فیزیوتراپیست و متخصص سلامت روان نیز بهره مند شوید. در ادامه برخی درمان های فیبرومیالژیا شرح داده شده است.
داروی فیبرومیالژیا
بسته به علائم شما، پزشک ممکن است مسکن ها، داروهای ضد افسردگی، شل کننده های عضلانی، داروهای ضد تشنج و داروهایی که به خواب شما کمک می کنند، تجویز کند. سه داروی مورد تایید خاص برای درد فیبرو عبارتند از:
-
دولوکستین (Cymbalta)
-
میلناسیپران (Savella)
-
پرگابالین (Lyrica)
پزشک شما ممکن است داروهای دیگری را بدون برچسب تجویز کند. این بدان معنی است که آنها ممکن است کمک کنند اما به طور خاص برای فیبرومیالژیا تایید نشده اند. مسکن های بدون نسخه مانند استامینوفن نیز ممکن است کمک کنند. داروهای ضد التهاب بدون نسخه معمولا کمکی نمی کنند زیرا فیبرومیالژیا شامل التهاب نمی شود.
داروهای ضد درد قوی تر، مانند اپیوئید ها، در درازمدت خوب عمل نمی کنند. در واقع، شواهدی وجود دارد که مواد افیونی می توانند آن را بدتر کنند. همچنین ممکن است عوارض جانبی جدی داشته باشید و ممکن است به آنها وابسته شوید. برخی از افراد مبتلا به فیبرومیالژیا فکر می کنند که حشیش یا محصولات حاوی کانابیدیول (CBD) در آنها می تواند کمک کند. اما داده های کافی برای دانستن اینکه آیا واقعا این کار را می کنند وجود ندارد.
خودمراقبتی فیبرومیالژیا
ورزش متوسط به طور منظم کلید کنترل فیبرو است. شما می خواهید فعالیت های کم تاثیری انجام دهید که استقامت شما را افزایش می دهد، عضلات را کشش و تقویت می کند و توانایی شما را برای حرکت آسان بهبود می بخشد، مانند یوگا، تای چی، پیلاتس و حتی پیاده روی. ورزش همچنین باعث ترشح اندورفین می شود که با درد، استرس و احساس ضعف مبارزه می کند. ورزش همچنین می تواند به خواب بهتر شما کمک کند. برای کاهش درد و استرس نیز می توانید درمان های مکمل از جمله ماساژ، طب سوزنی و دستکاری کایروپراکتیک را امتحان کنید.
یک مشاور، درمانگر یا گروه پشتیبانی ممکن است به شما کمک کند تا با احساسات دشوار مقابله کنید و چگونه به دیگران توضیح دهید که چه اتفاقی برای شما می افتد. ه طور کلی، ممکن است به شما کمک کند که به یاد داشته باشید:
-
فیبرومیالژیا یک وضعیت سلامتی است و درد شما واقعی است.
-
اگرچه اختلال شما تهدید کننده زندگی نیست، اما همچنان زندگی را تغییر می دهد و دشوار است.
-
درمان ها و سایر اقداماتی که انجام می دهید می تواند به شما در کاهش درد، خواب و خلق و خوی شما کمک کند.
-
یادگیری در مورد فیبرومیالژیا و پذیرش اینکه به خوبی درک نشده است ممکن است به شما در مقابله با آن کمک کند.
رژیم غذایی فیبرومیالژیا
هیچ رژیم غذایی فیبرومیالژیا توصیه شده ای وجود ندارد. اما این امکان وجود دارد که رژیم غذایی یا تغذیه شما نقشی داشته باشد. بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری از مکمل های غذایی استفاده می کنند. اما به یاد داشته باشید که مکمل ها مانند داروها تنظیم نمی شوند. ممکن است کمبود ویتامین یا مواد معدنی برای موارد زیر داشته باشید:
-
ویتامین دی
-
ویتامین سی
-
ویتامین E
-
منیزیم یا سایر مواد معدنی
اگر نگران کمبود برخی از مواد مغذی مورد نیاز خود هستید، به دکتری مراجعه کنید که می تواند سطح شما را بررسی کند و به شما کمک کند تصمیم بگیرید که آیا مصرف ویتامین ها یا سایر مکمل ها ارزش امتحان کردن دارد یا خیر. همچنین شواهدی وجود دارد که نشان می دهد میکروب های روده شما ممکن است نقشی داشته باشند. از پزشک خود در مورد پروبیوتیک ها و اینکه آیا امتحان کردن آنها خوب است یا خیر بپرسید.
برخی از مطالعات به چگونگی تاثیر تغییرات رژیم غذایی بر فیبرومیالژیا پرداخته اند. به عنوان مثال، یکی پیشنهاد می کند که روغن زیتون فوق بکر ممکن است کمک کند. مطالعه دیگری به افزودن یک دانه باستانی به نام گندم خراسان به جای دانه های دیگر پرداخت و شاهد بهبودی بود. می توانید سعی کنید از MSG یا گلوتن نیز اجتناب کنید تا ببینید آیا کمک می کند یا خیر.
یک مطالعه 4 هفته ای نشان داد که رژیم غذایی با FODMAP کم کمک می کند. رژیم غذایی کم FODMAP گاهی اوقات برای IBS استفاده می شود و بسیاری از افراد مبتلا به فیبرومیالژیا IBS یا علائم روده دارند. اینها کربوهیدرات های زنجیره کوتاهی هستند که بدن شما به خوبی جذب نمی کند، از جمله:
-
لاکتوز
-
فروکتوز آزاد
-
پلی ال
-
فروکتان ها
-
گالاکتو-الیگوساکارید ها
رژیم های دیگری که می توانید امتحان کنید یا از پزشک خود در مورد آزمایش بپرسید عبارتند از:
-
رژیم کم کالری
-
رژیم گیاهخواری
-
رژیم غذایی مدیترانه ای
البته به خاطر داشته باشید که اکثر مطالعات رژیم غذایی و فیبرومیالژیا کوچک هستند. آنها همچنین سایر توضیحات را رد نمی کنند یا مطمئن نمی شوند که مردم واقعا به رژیم غذایی که در حال آزمایش است پایبند هستند. مشخص نیست که آیا ماندن در رژیم غذایی خاص به مدت طولانی کمک کننده خواهد بود یا خیر زیرا اکثر مطالعات فقط چند هفته طول می کشد. این امکان وجود دارد که ایجاد تغییرات سالم در رژیم غذایی به شما کمک کند احساس بهتری داشته باشید. اما اطلاعات کافی برای گفتن اینکه رژیم غذایی یا تغذیه چقدر می تواند به شما در درمان درد فیبرومیالژیا و سایر علائم کمک کند، وجود ندارد.
سوالات متداول
1- فیبرومیالژیا چیست؟
فیبرومیالژیا یک وضعیت سلامتی طولانی مدت است که باعث درد و حساسیت در سراسر بدن شما می شود که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- علائم فیبرومیالژیا چیست؟
در افراد مبتلا به فیبرومیالژیا به عبارت ساده، همه جایشان درد می کند که در متن مقاله علائم آن توضیح داده شده است.
3- درمان فیبرومیالژیا چیست؟
درمان شما در صورتی بهترین نتیجه را خواهد داشت که شامل رویکرد های متعدد و پزشکان با تخصص های مختلف باشد که در متن مقاله مطرح شده است.