روابط بین فردی هر رابطه ای را تشکیل می دهد که طیفی از نیازهای فیزیکی و عاطفی را برای شما برآورده می کند. اینها افرادی هستند که در زندگی خود با آنها صمیمی ترین هستید. در حالی که روابط عاشقانه هم بین فردی هستند، اعضای خانواده و دوستان صمیمی نیز شامل آن هستند. چیزی به نام روابط بین فردی ثانویه نیز وجود دارد. اینها شامل آشنایان، همسایگان و دیگرانی است که به طور منظم با آنها در ارتباط هستید.
به طور خلاصه، شما با همه کسانی که می شناسید نوعی رابطه بین فردی دارید. با توجه به اهمیت روابط برای بهزیستی عاطفی و فیزیکی، لازم است یاد بگیریم که چگونه آنها را توسعه دهیم و حفظ کنیم. در این مقاله در مورد راه های حفظ روابط بین فردی صحبت شده است.
مراحل روابط بین فردی
روابط ناگهانی ایجاد نمی شود. یک روانشناس به نام جورج لوینگر، پنج مرحله از روابط بین فردی را در یک مطالعه در سال 1980 شناسایی کرد. این مراحل روابط بین فردی شامل:
-
آشنایی
-
ایجاد کردن
-
ادامه دادن
-
زوال
-
خاتمه
یک رابطه بین فردی موفق فقط سه مرحله اول را طی می کند. رابطه ای که به جدایی با یک دوست یا شریک عاشقانه ختم شود، تمام این پنج مرحله را طی می کند. همه روابط باعث نمی شوند که از مرحله اول آشنایی نیز عبور کنند. بخشی از اهمیت نظریه لوینگر این است که نشان دهد روابط بین فردی به همان اندازه که متنوع هستند پویا هستند.
اهمیت روابط بین فردی
روابط بین فردی برای شادی کلی جسمی و عاطفی شما مهم است. روابط به مبارزه با احساس تنهایی کمک می کند و در عین حال به شما احساس هدفمندی در زندگی می دهد. به عنوان مثال، صمیمیت شما با خانواده و دوستان بخش مهمی از حمایت اجتماعی شما است.
روابط در سایر جنبه های زندگی شما خارج از روابط عاشقانه و خانوادگی نیز می تواند تاثیر مثبتی روی شما بگذارد، مانند دور هم جمع شدن با آشنایان برای یک علاقه یا سرگرمی مشترک. همه روابط بین فردی بر پایه وفاداری، حمایت و اعتماد بنا شده است. روابط نزدیک نیز ممکن است بر پایه عشق بنا شود. احترام متقابل و این ویژگی ها در حفظ همه روابط شما مهم است. در غیر این صورت، رابطه می تواند یک طرفه شود.
راه های حفظ روابط بین فردی
انسان ذاتا اجتماعی است. ارتباطاتی که ما با دیگران ایجاد می کنیم برای سلامت روانی، اجتماعی، عاطفی و جسمی حیاتی است. دانستن چگونگی حفظ روابط بین فردی می تواند به شما کمک کند تا یک سیستم حمایتی بسازید که در کنار آمدن با چالش های زندگی، قدرت را فراهم می کند.
رابطه بین فردی یک ارتباط اجتماعی یا وابستگی بین دو یا چند نفر است. انواع مختلف روابط بین فردی می تواند شامل ارتباطات شما با شریک زندگی، عزیزان، دوستان نزدیک، آشنایان، همکاران و بسیاری دیگر که ارتباطات اجتماعی در زندگی شما را تشکیل می دهند، باشد. در ادامه راه های حفظ روابط بین فردی مطرح شده است.
روابط بین فردی نیاز به باز بودن دارد.
برای ایجاد و حفظ پیوند های قوی با دیگران، باید در مورد به اشتراک گذاشتن اطلاعات با یکدیگر یک داد و ستد متقابل وجود داشته باشد. دوستان باید با شما باز صحبت کنند، اما شما نیز باید مایل باشید که اجازه دهید. دیگران در آن حضور داشته باشند و جزئیات مربوط به تجربیات، احساسات و نظراتتان را به اشتراک بگذارید. به هر حال، از طریق این اشتراک گذاری متقابل است که شما با یکدیگر آشنا می شوید. این فرآیند که به عنوان خودافشایی شناخته می شود، پیوندها را ایجاد می کند و صمیمیت بین افراد را عمیق تر می کند.
در نظر بگیرید که اگر کسی که برایتان مهم است، اطلاعات مهمی را در مورد اتفاقاتی که در زندگی اش میافتد با شما به اشتراک نگذارد، چه احساسی خواهید داشت. ممکن است احساس کنید که آنها به شما اعتماد ندارند یا شما را دوست صمیمی نمی دانند. اجازه دادن به دیگران همیشه آسان نیست. با اشتراک گذاری، به آن ها نشان می دهید که به آن ها اعتماد دارید و به آنها اهمیت می دهید و به آنها فرصت می دهید که در ازای آن همان مراقبت را نشان دهند. برای حفظ روابط بین فردی، روی یادگیری باز بودن با افراد زندگی خود کار کنید. به خودتان اجازه دهید آسیب پذیر باشید. به دنبال فرصت هایی باشید که بتوانید به مردم اجازه دهید شما را "واقعی" بشناسند.
روابط بین فردی نیاز به مرز دارد.
باز بودن به این معنا نیست که باید به دیگران دسترسی نامحدود به افکار، احساسات یا وقت خود بدهید. مرزهای سالم نیز پایه ای حیاتی برای هر رابطه قوی هستند. مهم است که نه تنها این مرزها را تعیین کنید، بلکه آن ها را نیز اجرا کنید. یک مرز می تواند به عنوان چیزی تعریف شود که شما مایل به پذیرش آن در یک رابطه هستید. این مرزها نمایانگر ارزش ها، انتظارات و محدودیت های شما هستند.
یک مرز در روابط بین فردی شما ممکن است به صورت محدودیت هایی در زمانی که با هم وقت می گذرانید یا انتظاراتی که از همدیگر دارید باشد. همچنین می تواند شامل میزان تمایل شما به اشتراک گذاری احساسات، جسمی و حتی دیجیتالی شما باشد. این مرزها در روابط شما با دیگران مهم هستند، اما همچنین برای رابطه شما با خودتان نیز اهمیت دارند. مهم است که دیگران به مرزهای شما احترام بگذارند، اما به همان اندازه مهم است که شما نیز به مرزهای آن ها احترام بگذارید. احترام به این مرزها نشان می دهد که شما به ارزش ها، اهداف، احساسات و نیازهای یکدیگر اهمیت می دهید.
روابط بین فردی نیاز به گوش دادن دارند.
ارتباطات خوب برای هر رابطه ای ضروری است، اما مهم است که به یاد داشته باشید که برقراری ارتباط خوب شامل توانایی گوش دادن نیز میشود. گوش دادن فعال به معنای درگیر شدن با آنچه که شریک گفتگو می گوید، است. شما فقط ساکت نیستید و به آن ها اجازه نمی دهید که صحبت کنند، بلکه در حال تامل بر کلمات آن ها هستید، با بازگو کردن آنچه که گفته اند نشان می دهید که در حال گوش دادن هستید و سوالاتی که ممکن است داشته باشید را مطرح می کنید.
گوش دادن نشان می دهد که شما اهمیت می دهید. این نشان می دهد که شما در زندگی شخص دیگر درگیر هستید و به آنچه که آن ها می خواهند بگویند علاقه دارید. گوش دادن یک راه عالی برای یادگیری بیشتر درباره شخص دیگر است. همچنین به شما اجازه می دهد که حمایت و تایید عاطفی دهید، که می تواند به شدت باعث شود شخص دیگر شما را به عنوان یک دوست و محرم اسرار ارزشمند بداند. نکاتی برای گوش دادن فعال:
-
وسط حرف دیگران نپرید.
-
از بیان نظرات یا قضاوتها خودداری کنید.
-
ارتباط چشمی خوبی داشته باشید.
-
سوالات باز بپرسید.
-
آنچه که شخص دیگر گفته است را بازگو کنید.
روابط بین فردی نیاز به احترام دارد.
برای حفظ روابط بین فردی، باید به دیگران نیز احترام بگذارید. این بدان معنا نیست که شما باید با هر چیزی که آنها می گویند موافق باشید یا آنچه را که می خواهند انجام دهید. با این حال این بدان معناست که باید نشان دهید که برای احساسات، نظرات، زمان و علایق آنها ارزش قائل هستید. هنگام نشان دادن احترام در روابط بین فردی، باید:
-
از تحقیر چیزهایی که از آنها لذت می برند بپرهیزید.
-
به تعهداتی که نسبت به آنها داده اید عمل کنید.
-
به موقع حاضر شوید.
-
مراقب احساسات آنها باشید.
-
به آنها گوش دهید، حتی اگر مخالف هستید.
روابط بین فردی نیاز به همدلی دارد.
همدلی شامل این است که بتوانید خود را به جای دیگران بگذارید و آنچه را که آنها احساس می کنند احساس کنید. این بدان معناست که شما چیزها را از منظر آنها می بینید و درد آنها را طوری احساس می کنید که گویی درد خود شماست. حفظ روابط بین فردی به طرق مختلف از همدلی سود می برد. وقتی نشان می دهید که احساس دیگری دارید، به طرف مقابل کمک می کند تا احساس تعلق داشته باشد. این به دیگران کمک می کند تا احساس کنند درک شده اند و این درک به عنوان پایه ای برای اعتماد و نزدیکی در یک رابطه عمل می کند.
تحقیقات همچنین نشان می دهد که همدلی علاوه بر تقویت روابط، مهربانی، همکاری و رفتارهای کمکی را نیز تقویت می کند و سلامت روان را بهبود می بخشد. نکات دیگر:
-
اعتماد را به دست آورید.
-
تلاش کنید تا به شما اهمیت دهند.
-
مهارت شنیداری خود را بهبود بخشید.
-
چیزهایی را در مورد خودتان به اشتراک بگذارید.
-
بازخورد را بپذیرید.
-
صادق باشید.
-
احساسات آنها را تایید کنید.
چه زمانی روابط بین فردی تمام می شود
همه روابط سالم نیستند و گاهی اوقات ممکن است لازم باشد یک رابطه سمی یا دردناک را رها کنید. علاوه بر این، مدت زمان برخی از روابط صرفا به دلیل ماهیت ارتباط محدود می شود. برای مثال، رابطه شما با یک همکار، متخصص مراقبت های بهداشتی یا معلم ممکن است بر اساس تغییرات مختلف در زندگی شما به پایان برسد.
سایر روابط ممکن است به دلایل مختلفی از جمله جدایی، طلاق، نقل مکان یا مرگ پایان یابد. به یاد داشته باشید که طیفی از احساسات، از جمله غم، عصبانیت یا اندوه، زمانی که یک رابطه به پایان می رسد، طبیعی است. اگر پس از از دست دادن یک رابطه بین فردی دچار مشکل هستید، با متخصص یا درمانگر خود صحبت کنید.
وقتی می گویند به پایان یک رابطه بین فردی فکر کنید، ممکن است به جدایی از شریک عاشقانه خود فکر کنید. اما سایر روابط بین فردی نیز می تواند پایان یابد. به عنوان مثال، وقتی از مدرسه فارغ التحصیل می شوید، ممکن است با همه معلمان و دانش آموزان خود در ارتباط نباشید. زمانی که شغلی را رها می کنید و به سراغ شغل دیگری می روید نیز همینطور است.
توانایی حفظ روابط بین فردی قوی نقش مهمی در رفاه جسمی و عاطفی شما دارد. در مورد ویژگی هایی که در روابط خود بیشترین ارزش را برای شما قائل هستید، مانند اعتماد، احترام، دوستی، مهربانی و صداقت فکر کنید و روی نشان دادن همان فضایل به دیگران کار کنید.
در حالی که گرفتار شدن در مشغله های زندگی روزمره می تواند آسان باشد، عادت کنید که زمان خود را صرف پرورش و محافظت از روابط خود با افرادی کنید که بیشترین اهمیت را دارند. کمی زمان، توجه و تلاش می تواند تضمین کند که از مردم حمایت لازم را می کنید و در ازای آن، همان حمایت را دریافت می کنید.
سوالات متداول
1- مراحل روابط بین فردی چیست؟
جورج لوینگر، پنج مرحله از روابط بین فردی را در یک مطالعه در سال 1980 شناسایی کرد که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- اهمیت روابط بین فردی چیست؟
روابط بین فردی برای شادی کلی جسمی و عاطفی شما مهم است که در متن مقاله به طور کامل توضیح داده شده است.
3- راه های حفظ روابط بین فردی چیست؟
دانستن چگونگی حفظ روابط بین فردی می تواند به شما کمک کند تا یک سیستم حمایتی بسازید که در متن مقاله مطرح شده است.