آیا تا به حال نام بیماری ایدز به گوشتان خورده است ؟ از بیماری ایدز چه اطلاعاتی دارید ؟ آیا می دانید بیماری ایدز چگونه انتقال پیدا خواهد کرد ؟ آیا می دانید علائم و نشانه های ایدز چیست ؟ در واقع می توان گفت بیماری ایدز یک واحد بیماری می باشد که مجموعه ای از حالات و علائم فرد می باشد در زمانی که بدن به وسیله ویروس اچ ای وی ( HIV ) آسیب می بیند .
آیا با ویروس اچ ای وی آشنا هستید ؟ در واقع اچ ای وی ویروس نقص ایمنی بدن بوده که این ویروس سلول های خاصی از بدن را که در مقابل بیماری دفاع می کنند را نابود می کند در نتیجه سیستم دفاعی بدن را ضعیف خواهد کرد .
در صورت ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن فرد به بیماری هایی همچون سرطان و یا انواع عفونت ها مبتلا خواهد شد . لازم است بدانید که راه های انتقال بیماری ایدز از طریق روابط جنسی که شامل رابطه واژنی ، مقعدی و دهانی می شود ، می باشد .
لازم به ذکر است بدانید که روابط جنسی محافظت نشده ، انتقال خون آلوده ، بارداری مادر مبتلا و زایمان و یا شیردهی سبب ایدز و ضعف سیستم دفاعی بدن خواهد شد .
از نشانه های بیماری ایدز و یا اچ ای وی چه می دانید
بیماری ایدز مانند دیگر بیماری ها نشانه و علائم مختلفی دارد که در زمان مشخصی ظاهر خواهد شد ، فرد می تواند با بروز نشانه های اولیه بیماری ایدز به پزشک مراجعه کند و در حد امکان خود را درمان کرده و یا از پیشرفت بیماری جلوگیری کند .
اما اگر فرد مبتلا به بیماری ایدز ، درمان خود را جدی نگیرد علائم و نشانه های بیماری شدید تر خواهد شد و در نهایت فرد می میرد . در ادامه سه مرحله از علائم بیماری ایدز را بیان خواهیم کرد :
نشانه اول : عفنونت حاد
نشانه دوم : دوره نهفتگی
نشانه سوم : بیماری ایدز
آشنایی با نشانه اول یعنی عفونت حاد
ویروس ایدز مانند برخی از بیماری ها نشانه های مشخصی نداشته و در نتیجه زمانی که فرد به آن مبتلا می شود متوجه بیماری خود نخواهد شد . بلکه طی 2 هفته تا 6 هفته سیستم ایمنی بدن فرد با ویروس مبارزه خواهد کرد .
نشانه های اولیه بیماری ایدز شبیه به بیماری آنفولانزا بوده است که این علائم بین یک تا دو هفته طول خواهد کشید و سپس از بین می رود . در ادامه برخی از نشانه های اولیه بیماری ایدز که شبیه به نشانه های آنفولانزا است را بیان خواهیم کرد :
-
حالت های تهوع در فرد
-
گلو درد
-
تب
-
درد ماهیچه ای
-
سردرد
-
خستگی و کوفتگی
-
تورم غدد لنفاوی
-
اسهال
-
استفراغ
-
جوش های قرمز رنگ در بدن که خارش ندارند
نکته مهم این است که اگر فرد حدود 72 ساعت پس از این که در معرض ویروس اچ ای وی قرار گرفت متوجه آن شود و درمان را شروع کند ، ویروس در بدن او مهار شده و به بیماری ایدز دچار نخواهد شد .
آشنایی با نشانه دوم یعنی مرحله نهفتگی
بدن تا مدتی می تواند در مقابل ویروس اچ ای وی مقاومت کند ، در نتیجه پس از مدتی نیز توانایی محافظت از بدن را نداشته و مقاومت خود را از دست خواهد داد . در این حین علائم بیماری ایدز به طور کامل از بین خواهد رفت و دیگر نشانه هایی از آن ها باقی نخواهد ماند .
این مرحله که فرد هیچ گونه ازعلائم بیماری را ندارد ؛ مرحله نهفتگی است . در مرحله نهفتگی فرد توانایی انتقال بیماری را داشته و می تواند توسط روش های گفته شده بیماری را به دیگران انتقال دهد .
شاید عجیب به نظر برسد اما این مرحله می تواند حتی تا 10 سال نیز طول کشیده بدون اینکه فرد هیچ گونه علائمی از بیماری ایدز را داشته باشد . در این مدت ترکیب داروها توسط تجویز پزشک می تواند به مبارزه با ویروس کمک کرده و از گسترش آن جلوگیری کند .
لازم است بدانید که بدون درمان این بیماری سیستم ایمنی بدن فرد از بین خواهد رفت و فرد دیگر توانایی مقابله و با مبارزه با ویروس ها و عفونت ها را نخواهد داشت و بدن او بسیار آسیب پذیر خواهد شد .
آشنایی با نشانه سوم یعنی بیماری ایدز
مرحله سوم از پیشرفت عفونت ویروس اچ ای وی ، بیماری ایدز می باشد . در این حالت با پیشرفت ویروس و ضعف سیستم ایمنی بدن تعداد سلول های t - cell 4 cd به کمتر از 200 سلول در هر میکرولیتر رسیده و فرد به بیماری ایدز مبتلا شده است .
همچنین ممکن است فرد در مرحله مبتلا به بیماری های مقاربتی ، به برخی از بیماری های خاص مرتبط با عفونت مانند پنومونی ( Pneumonia ) که نوعی بیماری ریوی است و یا سرطان پوستی مبتلا شود . در ادامه برخی از نشانه های فرد مبتلا به بیماری ایدز را بیان خواهیم کرد :
-
کاهش شدید وزن فرد
-
تب که بیش از 10 روز طول بکشد
-
لرز بدن
-
تعریق شبانه
-
تنگی نفس و سخت نفس کشیدن
-
اسهال شدید و طولانی
-
لکه های قرمز ماندگار در پوست
-
خستگی زیاد و احساس کوفتگی
-
احساس ضعف شدید
-
تورم غدد لنفاوی گردن و یا کشاله ران
راه های مختلف انتقال بیماری ایدز
ویرس اچ ای وی واگیر دار بوده و روش های انتقال این بیماری به شرح زیر می باشد :
-
رابطه جنسی پر خطر با فرد مبتلا به بیماری ایدز از طریق مقعد ، مهبل و یا از رابطه جنسی دهانی
-
از طریق ورود و یا برخورد مایع منی فرد مبتلا با واژن و یا مقعد فرد
-
انتقال خون آلوده به فرد
-
قرار گرفتن در برابر فرآورده های خونی آلوده
-
از طریق مادر آلوده به ایدز به نوزاد در هنگام بارداری یا شیردهی
روش های گفته شده در صورت پر خطر بودن و یا استفاده نکردن از کاندوم در روابط جنسی قابل انتقال می باشد ، البته لازم است بدانید که ویروس اچ ای وی از طریق موارد زیر قابل انتقال نبوده و جای نگرانی نیست .
-
دست دادن با فرد مبتلا ، بوسیدن ، در آغوش گرفتن و یا نوازش کردن او
-
استفاده مشترک از ظروف با یک فرد مبتلا به ایدز
-
سرفه کردن و یا عطسه
-
استفاده مشترک از استخر و یا استخرهای عمومی
-
گزیدگی حشرات و یا حیوانات
-
استفاده مشترک از سرویس های بهداشتی و یا حمام
-
خوردن غذایی که فرد مبتلا آن را تهیه کرده است
نتیجه گیری
بیماری ایدز از جمله بیماری های مقاربتی می باشد که از طریق رابطه جنسی پر خطر با فرد مبتلا اتفاق خواهد افتاد . همچنین می توان گفت شناخته شده ترین بیماری مقاربتی نیز ایدز می باشد که همانطور که گفتیم در صورت تشخیص ایدز در روزهای اول قابل درمان می باشد .