همانطوری که تمامی اعضای بدن ما با افزایش سن شروع به فرسودگی می کند ، مغز نیز از این قاعده مستثنی نیست . روزی می رسد که در سنین سالمندی متوجه برخی کندی ها در تفکر یا حافظه خود می شویم به طوری که نمی توانیم به راحتی هر خاطره ای را به طور کامل تعریف کنیم . احتمالا تصاویر مبهمی از آن خاطره در ذهن خواهیم داشت که باید آن ها به هم متصل کنیم و داستان بسازیم .
اگرچه عمدتا این گونه تغییرات در دوره سالمندی امری عادی تلقی می شوند اما این احتمال هم وجود دارد که با یک بیماری که مسئول تمامی این فراموشی هاست رو به رو شده باشیم . نام این بیماری آلزایمر است ، بیماری هولناکی که به تدریج پیش می رود و به مرور شروع به از بین بردن سلول های مغزی ما می کند . بنابراین باید با بیماری آلزایمر به طور کامل آشنا شویم تا بتوانیم تمامی توان خود را برای مقابله با آن به کار بگیریم .
آلزایمر را بشناسید
بیماری آلزایمر که معمولا آن را مترادف کلمه فراموشکاری می دانیم ، نوعی اختلال مغزی پیش رونده است که به آرامی حافظه و مهارت های تفکر و در نهایت توانایی انجام ساده ترین کار ها را از بین می برد . برای اولین بار در سال 1906 دکتر آلوئیز آلزایمر متوجه تغیرات رفتاری خاص مانند از دست دادن حافظه ، مشکلات زبان و رفتار غیر قابل پیش بینی در یک زن شد .
پس از اینکه زن درگذشت ، دکتر آلزایمر مغز زن را مورد مطالعه قرار داد و بسیاری توده های غیر طبیعی و دسته های در هم پیچیده در آن مشاهده کرد . این توده های غیر طبیعی و دسته های در هم پیچیده ، همچنان اصلی ترین ویژگی های بیماری ای هستند که امروزه به خاطر فامیلی دکتر آلزایمر ، آن را به نام آلزایمر می شناسیم .
نشانه ها و علائم اصلی آلزایمر
امروزه فراموشی برای افراد مسن به یک غول کشنده و ترسناک تبدیل شده است به طوری که بسیاری از افراد با مشاهده کوچکترین نشانه ای در خود که شاید هم بی ربط باشد ، مهر آلزایمر را بر خود می زنند . این ترس افراطی می تواند باعث استرس و اضطراب شدیدی شود و باعث شود علائم بدنی خود را به اشتباه تعبیر کنید و در نتیجه همواره تصور کنید که در معرض ابتلا به بیماری آلزایمر هستید .
بنابراین باید به شما بگوییم که در چنین شرایطی ممکن است به بیماری آلزایمر مبتلا نباشید اما قطعا قلب خود را در معرض بیماری های خطرناکی قرار خواهید داد . با خواندن این بخش از مقاله می توانید با نشانه های اصلی این بیماری آشنا شوید و به راحتی در قبال هر نوع فراموشکاری ساده ای به خودتان برچسب آلزایمر را نزنید .
دشواری در به خاطر آوردن اتفاقات
عدم توانایی در برنامه ریزی یا حل مشکلات
از دست دادن زمان و مکان
قرار دادن اشیاء در مکان های اشتباه
تصمیم گیری ضعیف
ناتوانی در دنبال کردن مکالمات
دشواری در انجام کارهای آشنا و معمول
مشکلات بینایی
کناره گیری از فعالیت های اجتماعی
تغییرات روحیه و شخصیت
چه کسانی به آلزایمر مبتلا می شوند
با وجود این که همچنان نمی توان به طور دقیق بیان کرد که چه کسانی بیشتر طعمه این بیماری قرار می گیرند اما یک سری روابط بین این بیماری و جنسیت بیماران و سن و غیره وجود دارد که به نظر می رسد می توانند عوامل خطر باشند و احتمال بیماری آلزایمر را بالا ببرند . دراین قسمت از مقاله مواردی که می توانند خطر ساز باشند به طور کامل بیان شده اند .
سن
سن بزرگترین عامل خطر برای آلزایمر است . این بیماری عمدتاً افراد سالمند بالای 65 سال را درگیر می کند و پس از آن به ازای هر دو سال که سن بیشتر می شود ، خطر ابتلا به بیماری آلزایمر هم دو برابر بیشتر می شود . از هر شش نفر که سنشان بالای 80 سال است ، تقریبا یک نفر به بیماری آلزایمر مبتلا می شود .
جنسیت
در سنین بالای 65 سال ، زنان تقریباً دو برابر مردان به آلزایمر مبتلا می شوند . با اینکه نمی توان به طور دقیق دلیل این موضوع را بیان کرد اما توضیحات احتمالی شامل موارد زیر است :
-
زنان به طور متوسط بیشتر از مردان عمر می کنند .
-
فراموشی در زنان ممکن است با از دست دادن هورمون استروژن پس از یائسگی ارتباط داشته باشد .
وراثت ژنتیکی
معمولا بیماری های مرتبط با زوال عقل به ارث نمی رسند ، اما باز هم عوامل ارثی می توانند بسته به شرایط در ایجاد این اختلال تاثیر گذار باشد . افرادی که به صورت ارثی به این بیماری مبتلا می شوند معمولا قبل از 60 سالگی علائم را بروز می دهند . به این نوع از آلزایمر که بین سنین 30 تا 60 سالگی اتفاق می افتد ، آلزایمر زودرس می گویند .
سبک زندگی
افرادی که به خصوص از اواسط زندگی به بعد سبک زندگی سالمی دارند ، کمتر به بیماری آلزایمر مبتلا می شوند.
سبک زندگی سالم شامل انجام ورزش منظم بدنی و حفظ وزن مناسب ، عدم استعمال سیگار ، رژیم غذایی متعادل و عدم مصرف الکل می شود .
مشکلات سلامتی
بسیاری از بیماری ها و مشکلات جسمی وجود دارند که می توانند خطر ابتلا به بیماری آلزایمر و زوال عقل را در فرد افزایش می دهند که این موارد عبارتند از :
-
بیماری های پزشکی مانند دیابت ، سکته مغزی و مشکلات قلبی
-
سایر مشکلات جسمی مانند فشار خون بالا ، کلسترول بالا و چاقی در اواسط زندگی
-
عفونت هایی مانند ذات الریه ، عفونت دستگاه ادراری یا عفونت سینوسی
-
خستگی یا کمبود خواب
-
کمبود ویتامین ، از جمله B-12 ، تیامین ، نیاسین و فولات
-
مشکلات تیروئید ، مانند کم کاری تیروئید
-
شرایط عصبی اضافی
-
اختلالات عصبی خود ایمنی
-
افسردگی
توصیه هایی برای پیشگیری و درمان آلزایمر
در حالی که هیچ درمان یا راه قطعی ای برای متوقف یا کند کردن پیشرفت بیماری آلزایمر وجود ندارد ، می توان از گزینه های دارویی و غیر دارویی که ممکن است به درمان علائم کمک کنند ، استفاده کرد . عمل کردن به توصیه هایی که در ادامه بیان می شوند ممکن است خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را کاهش دهد و همچنین می تواند به افراد مبتلا به این بیماری و مراقبان آنها کمک کند تا با علائم کنار بیایند و کیفیت زندگی را بهبود بخشند .
خواندن کتاب
یادگیری زبان های خارجی
نواختن آلات موسیقی
شرکت در ورزشهای گروهی ، مانند فوتبال
امتحان کردن فعالیت ها یا سرگرمی های جدید
حفظ زندگی اجتماعی فعال
خلاصه کلام
بیماری آلزایمر با وجود شیوع بسیاری که به خصوص در میان افراد سالمند دارد ، همچنان جنبه های مبهم زیادی دارد . با اینکه امروزه می دانیم که علائم اولیه این بیماری شامل مسائلی مانند تصمیم گیری ضعیف ، از دست دادن زمان و مکان و غیره می شود که شدت و تعداد علائم از فردی به فرد دیگر متفاوت است ، اما به طور دقیق نمی توان از علت یا درمان آلزایمر صحبت کرد .
با چنین توضیحاتی به نظر می رسد که تنها می توانیم با داشتن سبک زندگی سالم ، فعالیت های اجتماعی بیشتر ، کتاب خوانی و اموری از این قبیل شانس ابتلا به بیماری را پایین بیاوریم .
زعفران نیز یک ماده کمک کننده به حافظه است. التهاب مغزی و استرس اکسیداتیو نقش مهمی در ایجاد و پیشرفت بیماریھای تحلیل برنده سیستم عصبی ھمچون بیماری آلزایمر ایفا میکنند. کروسین، جزء فعال اصلی گیاه زعفران، دارای خواص آنتی اکسیدانی، ضدالتھابی و ضدآپوپتوز میباشد که بر بهبود حافظه بسیار موثر است.
سوالات متداول
1- ✔️ چگونه می توان شروع آلزایمر را متوجه شد ؟
✔️ برای شناسایی این بیماری 10 نشانه وجود دارد که در صورت دارای بودن آن ها باید به پزشک مراجعه کنید . برای آشنایی با این نشانه ها می توانید به متن مقاله رجوع کنید .
2- ✔️ علت بیماری آلزایمر چیست ؟
✔️ علت بیماری آلزایمر به طور دقیق مشخص نشده است اما تحقیقات نشان داده اند که یک سری موارد می توانند شانس ابتلا به بیماری را بیشتر کنند که تمامی این موارد در متن مقاله بیان شده اند .
3- ✔️ چگونه می توان از ابتلا به بیماری آلزایمر جلوگیری کرد ؟
✔️ به منظور پیشگیری از بیماری آلزایمر و در مواقعی بهبودی این بیماری می توان به یک سری توصیه ها عمل کرد از جمله خواندن کتاب ، نواختن موسیقی و غیره که به تمامی این موارد در متن مقاله اشاره شده است .
» اعتیاد یا احتیاج به داروهای اعصاب و روان
» این همه بیماری ؛ چرا اعتیاد ؟
پاسخ مشاور: با سلام خیر متاسفانه برای این اختلال درمان قاطعی وجود ندارد تنها می توانید با استفاده از روش هایی که در متن مقاله ذکر شده اند ، روند بیماری را کندتر کنید .