همواره میان زن و شوهر ها بحث و مشاجراتی شکل می گیرد که اگر به درستی حل نشوند می توانند به یک فاجعه تبدیل شوند . در چنین مواقعی یک روانشناس یا مشاور می تواند کمک کننده باشد اما در صورتیکه هر دو نفر برای نجات دادن یک رابطه بجنگند و نتیجه ای نگیرند ، احتمالا آخرین راه ممکن ، یعنی جدایی را انتخاب می کنند .
در مراحل مختلف طلاق ممکن است زوجین نتوانند به توافق برسند و کار ها را به وکیل هایشان بسپرند تا بهترین نتیجه را برای هر کدام از آن ها رقم بزنند . در این شرایط ، دادگاه شبیه به یک میدان جنگ می شود که هر کدام از طرفین برای به دست آوردن منافع بیشتر تلاش می کنند .
اما همه زوج ها به دنبال برنده شدن در یک رقابت نیستند ، گاهی آن ها به این نتیجه می رسند که ادامه دادن زندگی مشترک برای هر دو غیر قابل تحمل شده است و تصمیم می گیرند که از یک دیگر به صورت مسالمت آمیز و توافقی جدا شوند و تمامی وظایف یا اموال را میان خودشان تقسیم می کنند .
اگر شما و همسرتان نیز از آن دسته از افرادی هستید که به این نتیجه رسیده اید که زندگی مشترکتان خالی از آرامش شده است و می خواهید با جدا شدن از یکدیگر این آرامش را به هم هدیه دهید ، با مطالعه این مقاله می توانید با فرایند و مراحل طلاق توافقی که باید بگذرانید آشنا شوید .
مرحله قبل از طلاق توافقی
قبل از هر چیز لازم است که با همسرتان درباره تمامی مشکلات صحبت کنید و در صورتی که راهی به جز جدایی وجود دارد حتما آن را امتحان کنید . اما اگر انتخابتان طلاق باشد ، معمولاً دوگانگی و عدم اطمینان زیادی را تجربه خواهید کرد .
هم شما و هم همسرتان شرایط را سبک سنگین کنید ، درد حاصل از طلاق را با درد ادامه دادن به یک زندگی مشترک آشفته مقایسه کنید . انتخاب کردن بین دو مورد که یکی بد و دیگری بدتر است ، می تواند ایجاد استرس و غم زیادی کند . اما پیش از اینکه انتخابی کنید و اقدامی در این زمینه انجام دهید به نتایج طلاق به خوبی فکر کنید با یک روانشناس درباره تمامی مسائل عاطفی که در انتظارتان است و با یک وکیل درباره تمامی حق و حقوقتان صحبت کنید .
مرحله حین طلاق توافقی
در طلاق هایی که توافقی نیستند ، یک یا هر دو طرف در مورد اینکه آیا طلاق بیفتد یا خیر اتفاق نظر ندارند . این عدم توافق می تواند در زمینه تقسیم دارایی ، پرداخت بدهی ها ، نفقه و حضانت فرزندان باشد . اما در طلاق های توافقی و مسالمت آمیز همه چیز کاملا متفاوت است .
در این مرحله معمولا زن و شوهر هایی که دارایی و اموال زیادی ندارند و فرزندی ندارند بهتر می توانند برای طلاق توافقی اقدام کنند . اما درصورتی که شرایطتان این گونه نباشد باید در رابطه با حضانت فرزندتان ، ساعت ها و روزهایی که هر کدام از والدین او را ملاقات می کنند ، هزینه های زندگی فرزندتان و تقسیم اموال و بدهی ها و غیره صحبت کنید و به نتیجه ای که مورد قبول هر دوی شما باشد برسید .
در این مرحله لازم است که خانواده تان را از تصمیمتان مطلع کنید و آن ها را در جریان امور قرار دهید . فرزندتان نیز باید بداند که پس از این تغییراتی در زندگی اش اعمال خواهد شد . برای این منظور حتما در یک فرصت مناسب با آن ها صحبت کنید و به آنها اطمینان دهید که اگرچه از یکدیگر جدا خواهید شد اما او هیچ یک از شما دو نفر را از دست نخواهد داد .
طلاق والدین ، برای اکثر کودکانی که آن را تجربه می کنند ، یکی از استرس زا ترین وقایعی است که تاکنون تجربه کرده اند . حتی زمانی که فرزندان دائما شاهد درگیری های شدید والدین خود باشند ، باز هم ترجیح می دهند والدینشان کنار هم بمانند و شرایط همین طور ادامه پیدا کند .
در چنین شرایطی ، اگرچه پذیرش این موضوع برای کودکان سخت است ، اما باید آن ها را در جریان تصمیمتان قرار دهید . ممکن است والدین تصور کنند که مخفی کردن این موضوع می توانند از کودکانشان محافظت کنند و از آسیب های روحی آن ها جلوگیری کنند ، اما به ندرت این مورد اتفاق می افتد .
به عنوان مثال ، اگر به جای اینکه به کودکتان بگویید که والدینش بعد از این با یکدیگر زندگی نمی کنند ، به او به دروغ بگویید که پدر یا مادرش به مسافرت کاری رفته اند ، بعدا از هر نوع مسافرت یا هرگونه جدایی موقتی از والدین خواهد ترسید .
برای کودکان که نزدیک به سنین نوجوانی هستند ، استفاده از واژه " طلاق " ایده خوبی است. در ادامه می توانید برای او این طور توضیح دهید که : " همانطور که شاهد بوده ای ، تمام تلاشمان را کردیم تا اختلافات خود را برطرف کنیم ، اما نتوانستیم بنابراین به این نتیجه رسیدیم که طلاق و زندگی کردن جدا از یکدیگر برای هر همه ما بهتر خواهد بود " . برای کودکان زیر 4 سال ، فقط توضیح اینکه طلاق به این معنی است که مادر و پدر در خانه های جداگانه ای زندگی می کنند و کودک وقت خود را با هر یک از آنها سپری می کند ، کفایت می کند .
مهم است که با دقت به سوالات و نگرانی های کودکان گوش دهید و تلاش کنید تا دقیق و همدلانه به آنها پاسخ دهید . همچنین بسیار مهم است که فرزندان بدانند از این پس باید انتظار چه تغییراتی را داشته باشند ، محل زندگی پدر و مادر و شرایط دیدار آن ها را به طور کامل برای آنها توضیح دهید . اما به خاطر داشته باشید ، لازم نیست جزئیات مربوط به دلایل جدایی، امور مالی ، خیانت ها یا سایر امور خصوصیتان را بدانند .
فرزندان در طلاق توافقی
هر طلاق منحصر به فرد است و هیچ دو نفری آن را دقیقاً به یک شیوه تجربه نخواهند کرد . با این وجود چیزی که کاملا مشخص است ، این است که طلاق ، حتی زمانی که برنامه ریزی شده باشد و به صورت مسالمت آمیز و توافقی اتفاق بیفتد ، باز هم به منزله از دست دادن امیدها ،رویا ها و آرزوهایی است که قبلاً برای آینده در نظر گرفته شده بودند .
بنابراین ، اگر در حال تجربه شرایط سخت و دردناکی هستید و اطرافیان درکتان نمی کنند ، باید به شما بگویم که در حال حاضر شما عزادار هستید ، عزادار مرگ یک رابطه هستید و در سوگ زندگی مشترکی نشسته اید که به آن خاتمه دادید . بنابراین ، کاملا طبیعی است که مراحل سوگ را پشت سر بگذارید .
در وهله اول پس از انجام طلاق توافقی ، واکنش های عاطفی تان اغلب ترکیبی از شوک ، بی حسی یا انکار خواهد بود . علائم شوک یا انکار ممکن است شامل خوابیدن بیش از حد معمول ، اعتیاد به الکل یا مواد مخدر ، کار بیش از حد معمول باشد. علائم بی حسی ممکن است ناتوانی در بیان احساسات باشد . علاوه بر این ها علائم جسمی مانند درد و اختلالات خوردن نیز در این مرحله شایع هستند .
مرحله بعدی اغلب بروز احساسات شدید است . این مرحله معمولاً در اولین سال پس از جدایی اتفاق می افتد . اشک ریختن ، گاهی خشمگین شدن و همچنین مضطرب شدن در مورد چگونگی کنار آمدن با شرایط زندگی جدیدتان کاملا قابل انتظار هستند . بیشتر افراد نسبت به اشتباهاتی که در طول ازدواج مرتکب شده اند و همچنین نسبت به کارهایی که در طول طلاق انجام می دهند احساس گناه می کنند . کار بازبینی یکی دیگر از موارد رایج در سوگ است و شامل بازگشت به زندگی مشترک از دست رفته و مرور کارهایی است که می توانستید برای نجات رابطه تان انجام دهید .
در این مراحل احساس ناخوشایند زیادی دارید و زمانی است که احتمالا نیاز به حمایت عاطفی اطرافیان و خانواده تان خواهید داشت . به خاطر داشته باشید که ممکن است آنها هنوز هم از تصمیم شما شوکه باشند ، شما و همسر سابقتان را قضاوت کنند و سعی کنند سرزنشتان کنند . اما این امر به این دلیل اتفاق می افتد که متاسفانه آن ها نمی دانند که نصیحت و سرزنش چیزی نیست که در حال حاضر به آن نیاز دارید .
شاید بهتر باشد با آن ها صحبت کنید و به آن ها بگویید که شما و همسرتان هر دو درباره تصمیمی که گرفته اید ، مدت ها فکر کرده اید و راهی جز جدایی نداشته اید . اکنون نیز به محبت ، همدلی و آغوش باز آن ها نیاز دارید نه به قضاوت هایشان ، بنابراین بهترین زمانی است که می توانند در کنارتان باشند و با حضورشان به شما آرامش دهند .
در مرحله آخر ، می پذیرید که همسر سابقتان ، تنها یک همسر سابق است و دیگر در زندگیتان وجود ندارد . بیشتر بر خودتان تمرکز می کنید و نوسانات خلقی و عاطفی تان کاهش پیدا می کند . در این مرحله شما می توانید علایق و فعالیت های جدیدی را تجربه کنید ، متوجه شوید که آمادگی دارید و علاقه مند هستید که یک رابطه جدید را شروع کنید . طلاق ممکن است اکنون برایتان به عنوان یک فرصت و نه یک تجربه دردناک ، باشد و روابط با همسر سابق به احتمال زیاد از نوع همکاری و دوستانه خواهد شد .
کلام آخر :
در نهایت طلاق در هر شرایطی و با هر عنوانی ، یکی از بدترین تجربیات زندگی هر فردی است . فروپاشی یک زندگی مشترک حتی به صورت توافقی می تواند به زن و شوهر و فرزندشان آسیب وارد کند اما در صورتی که اجتناب از این امر غیر ممکن باشد ، بهتر است که زن و شوهر بر سر مسائلی مانند حضانت فرزندشان ، مسائل مالی و غیره به توافق برسند .
پس از اتفاق نظر در تمامی زمینه ها و جدایی توافقی ،زن شوهر مراحل مشابهی را خواهند گذراند که شامل یک دوره سوگ می شود و امری کاملا طبیعی است . پس از طی شدن تمامی مراحل سوگ ، به روال عادی زندگی خود بر می گردند و می توانند برای زندگی و شرایط جدیدشان برنامه ریزی کنند .
سوالات متداول
1- ✔️ قبل از تصمیم به طلاق عاطفی چه مواردی باید انجام گیرد ؟
✔️ قبل از اقدام برای طلاق عاطفی باید اطمینان حاصل کنید که بقیه راه ها امتحان شده اند . جزئیات اقداماتی که باید صورت گیرند در متن مقاله آمده است .
2- ✔️ آیا باید فرزندان را در جریان طلاق توافقی قرار داد ؟
✔️ بله اما همانطور که در متن مقاله به طور کامل توضیح داده شده است ، باید به طور محدود در جریان قرار بگیرند .
3- ✔️ مرحله پس از طلاق توافقی چگونه خواهد بود ؟
✔️ پس از طلاق ، فرد احساساتی مشابه سوگ را تجربه می کند که کاملا طبیعی هستند و در متن مقاله به طور کامل توضیح داده شده اند .
پاسخ مشاور: سلام اگر الان خوب هستید نشان دهنده این موضوع است که دوره سوگ خود را با موفقیت طی کرده اید و این یک امر مثبت است .
پاسخ مشاور: با سلام البته در این مورد که فرزندتان را در جریان مشکلاتتان قرار ندادید کار خوبی انجام دادید اما به خاطر داشته باشید که بسته به سن فرزندتان باید توضیح بدهید به عنوان مثال به کودک 5 ساله نمی توانید بگویید من با مادرت مشکل دارم .