از ابتدای تاریخ بشریت یعنی زمانی که قابیل به دلیل حسادت برادر خود هابیل را به قتل رساند ، می توان تظاهر حس حسادت را دید . گاهی اوقات ما به اطرافیان خود و حتی عزیزانمان حسودی می کنیم که اگر از حد طبیعی خود خارج شود ، می تواند خطر آفرین باشد .
واضح است که هیچ کس چه همسر ، خواهر یا برادرتان باشد و چه همکار و دوستتان ، ارتباط با یک فرد حسود را نمی خواهد . علاوه بر این خود فرد نیز مطمئنا از تجربه حس حسادت و زندگی با این احساس منفی و آسیب زا لذت نمی برد و هیچ چیزی نمی تواند سریعتر از حسادت یک رابطه را خراب کند . بنابراین لازم است که ریشه حسادت خود را بشناسید تا بتوانید به طور آگاهانه از این احساس منفی دوری کنید . به همین منظور در ادامه این مقاله علت های حسادت شرح داده شده اند .
عوامل حسادت
حسودی به معنی کینه توزی نسبت به کسی است که از موفقیت یا برتری ای برخوردار است که شما همیشه خواهان آن بوده اید و یا ترس از دست دادن کسی است که به درست یا غلط فکر می کنید که ترکتان خواهد کرد ، این فرد می تواند همسر ، شریک زندگی ، بهترین دوستتان و غیره باشد .
در چنین مواقعی شروع به ساختن داستان هایی در ذهن خود می کنید و در واقعیت به دنبال شواهدی می گردید که سناریویی که در سر دارید را تایید کنند . داستانی که شما برای خودتان تعریف می کنید چیست؟ آیا اعتقاد دارید که دوست داشتنی نیستید و به زودی شریک زندگیتان به این موضوع پی می برد و ترکتان می کند ؟ تا کنون فکر کرده اید که هسته اصلی احساسات حسادتتان چیست ؟ در این بخش از مقاله مواردی که می توانند ریشه حسادتتان باشند بیان کرده ایم .
عزت نفس پایین
روان رنجوری ( دسته ای از اختلالات روانی که علامت اصلیشان اضطراب است )
احساس ناامنی
وابستگی به شریک زندگی خود
احساس عدم کفایت در روابط خود
سبک دلبستگی مضطربانه که در کودکی میان نوزاد و مراقبش شکل می گیرد .
عوامل زمینه ساز حسادت
اکنون می دانید که علت حسادتتان ممکن است عزت نفس پایین ، احساس نا امنی و مواردی از این قبیل باشد . اما برای اینکه بتوانید از احساس حسادت خود خلاص شوید ، لازم است که بدانید چه چیزی باعث شده است که عزت نفستان را از دست بدهید . به همین منظور در این بخش از مقاله عوامل زیربنایی که ممکن است علت های حسودی را به وجود آورده باشند ارائه شده اند .
عوامل حسادت در کودکی
-
فقدان امنیت یا ثبات در دوران کودکی یا مشکلات در روابط نزدیک خانوادگی می توانند باعث کاهش عزت نفستان شده باشند .
-
ممکن است پدر یا مادرتان که به عنوان الگوهای کودکیتان بوده اند نیز حسود بوده اند و شما از حسادت را از آنها تقلید کرده و آموخته باشید .
-
افرادی که در کودکی برایتان با ارزش بوده اند این احساس را به شما القا کرده اند که ناتوان هستید . بنابراین شما باور کرده اید که موفق نیستید و در هیچ کاری هم موفق نخواهید شد .
-
در کودکی به طور مداوم با کودکان دیگر مقایسه شده اید و همین موضوع باعث شده که در بزرگسالی نیز خود را با دیگران مقایسه کنید و حس حسادت را در خود پرورش دهید .
عوامل حسادت در بزرگسالی
-
شاید پیش از این به یک یا چند نفر اعتماد کرده اید و آن ها از اعتمادتان سواستفاده کرده اند . همین موضوع باعث می شود که تصور کنید هیچ کس قابل اعتماد نیست و در نتیجه در روابطتان احساس ناامنی کنید .
-
اگر شریک زندگی قبلی تان ترکتان کرده و خودتان را مقصر می دانید ، احساس کمبود خواهید کرد و به دیگرانی که به نظرتان انسان های کاملی هستند ، حسودی خواهید کرد .
-
اگر در تحصیل ، کار و یا زندگی خود موفق نبوده باشید احساس ناکامی می کنید و اعتماد به نفس شما به طور چشمگیری کاهش می یابد ، بنابراین کاملا طبیعی است که به دوستان و همکاران موفق خود حسادت کنید .
عوامل حسادت در حال حاضر
-
اگر بیش از حد عاشق باشید ، ترس از دست دادن شریک زندگی تان به حدی خواهد بود که دائما احساس حسادت شما را بر می انگیزد .
-
آیا اگر شریک زندگیتان به دلیل مشغله های کاری و غیره اندازه سابق به شما توجه نکند ، علت آن را در وجود خود جستجو می کنید و به دنبال ایراد و نقصتان می گردید ؟ اگر چنین است ، مطمئنا حسی که پس از آن تجربه خواهید کرد ، حس حسادت است .
-
اگر برای اینکه در رابطه فعلی تان باشید بسیار خطر کرده و جنگیده اید ، به طوری که در صورت پایان یافتن رابطه تان ضربه بزرگی می خورید ، کاملا طبیعی است که نسبت به شریک زندگیتان احساس حسادت زیادی داشته باشید .
کلام آخر
به طور کلی حسادت می تواند به راحتی یک رابطه را از هم بپاشد ، می تواند برای اطرافیان فرد حسود خطرناک باشد و همچنین اثرات مخربی بر جسم و روان فرد حسود بر جای بگذارد . اما تنها زمانی می توانید این احساسات منفی را از بین ببرید که ریشه آن را بشناسید و مشکل را به صورت پایه ای برطرف کنید .
ریشه مشکل حسادتتان می تواند بسیار قدیمی باشد و مربوط به دوران کودکی شما بشود . ممکن است ریشه آن را در رابطه های قبلی تان بیابید و یا دلیل اصلی حسادتتان در نشانه هایی باشد که در روابط فعلیتان وجود دارد . با شناسایی عوامل زیربنایی حسادت خود می توانید آن را برطرف کنید .
سوالات متداول
1- ✔️ چه عواملی می توانند باعث حسودی شوند ؟
✔️ حس حسادت می تواند به دلیل پایین بودن عزت نفس و اعتماد به نفس ، احساس ناامنی و مواردی که به طور کامل در مقاله بیان شده اند ، مرتبط باشد .
2- ✔️ چه تجربیاتی در دوران کودکی می تواند باعث ایجاد حس حسادت در بزرگسالی شود ؟
✔️ اگر فردی در کودکی تحقیر شده باشد یا عزت نفسش را از دست داده باشد ، همچنین در شرایطی که در کودکی به طور مداوم مقایسه شده باشد و موارد دیگری که در متن مقاله به طور کامل توضیح داده شده اند ، می تواند حس حسادت را در بزرگسالی خود پرورش دهد .
3- ✔️ چه تجربیاتی در بزرگسالی فرد می تواند باعث ایجاد حس حسادت شود ؟
✔️ گاهی افراد شکست در روابط قبلیشان را تقصیر خود می دانند و گاهی از اعتمادشان توسط چندین نفر سواستفاده شده و غیره که می توانید تمامی این موارد را در مقاله مطالعه کنید .
» چرا زنان به مردان خیانت می کنند
» چرا مردان به زنان خیانت می کنند
پاسخ مشاور: با سلام حس حسادت زنانه معمولا به مرد این احساس را منتقل می کند که به او علاقه دارید اما اگر این حس را بیش از حد تقویت کنید می تواند فاجعه آفرین شود و تبدیل به نوعی پارانویا یا شک بیمارگونه شود. با همسرتان صحبت کنید و به او عواقب کارهای تحریک آمیزش را اطلاع دهید.
پاسخ مشاور: با سلام کودکان معمولا در تقلید بسیار قوی عمل می کنند مخصوصا تقلید از کسانی که افراد مهم زندگیشان هستند یعنی مادر و پدر .
پاسخ مشاور: با سلام متاسفانه فرزند پروری شما اشتباه بوده است اما این موضوع به این معنی نیست که دیگر هیچ کاری نمی توانید برای کودکتان انجام دهید . شما در آن زمان اطلاعی نداشتید که رفتارتان چه تاثیراتی دارد ، پس اشکالی ندارد اکنون می توانید با استفاده از راهبرد هایی که در مقاله بیان شده اند به کودک خود کمک کنید .