فرض کنید که برای یک روز تعطیل بعد از یک هفته کاری سخت، برنامه چادر زدن در طبیعت به همراه خانواده تان را از قبل برنامه ریزی کرده اید. قطعا می توانید یک روز با شکوه و به یاد ماندنی را در کنار همسر و فرزندانتان سپری کنید. اما درست زمانی که در حال جمع آوری وسایل هستید ناگهان تلفن موبایلتان به صدا در می آید و صدایی لرزان از پشت خط از شما تقاضای کمک می کند.
او دوست و همکار شماست که دچار مشکل شده و به همکاری و کمکتان نیاز دارد. چه پاسخی به او می دهید؟ اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که احتمالا علی رغم میل باطنیتان، خود را در اختیار دوستتان قرار می دهید و برنامه تفریحی با خانواده را به وقت دیگری موکول می کنید، زیرا نمی توانید به کسی "نه" بگویید، این مقاله می تواند برایتان مفید باشد زیرا در این مقاله ده نکته کلیدی بیان کرده ایم که می توانند قدرت نه گفتن شما را بالا ببرند.
مزایای توانایی نه گفتن
بله گفتن هنگام روردوایسی داشتن همواره ساده ترین و سرراست ترین جوابی است که می توان به هر درخواستی داد. در عوض مردم معمولا از گفتن پاسخ "نه" می ترسند یا شرم دارند، در حالی که اگر بدانند که همین کلمه کوتاه چه پیامدهایی در زندگی شان دارد شاید سعی کنند که در شرایط لازم از آن استفاده کنند.
جالب اینجاست که توانایی نه گفتن ارتباط تنگاتنگی با اعتماد به نفس دارد. افرادی که اعتماد به نفس پایینی دارند معمولا به هر خواسته ای تن می دهند تا دیگری را از خود نرنجانند و حمایت و توجه او را از دست ندهند و در نهایت آن ها همواره نیاز های طرف مقابلشان را بر نیازها و خواسته های خودشان ترجیح می دهند.
ناتوانی در مهارت نه گفتن شما را خسته و مضطرب می کند زیرا احتمالا ساعت ها نگران چگونگی بیرون آمدن از تعهدی می شوید که قبلا پذیرفته اید. از طرف دیگر در واقع زمانی که به یک درخواست پاسخ بله می دهید، در قبال آن یک "نه" بزرگ به چیزی گفته اید که می توانست انتخابتان باشد. به این معنی که:
-
وقتی به چیزی که دوست ندارید بله می گویید، مانند این است که به تمام چیز های مورد علاقه تان نه گفته اید.
-
وقتی در پاسخ به درخواست کاری که علاقه ای به انجام آن ندارید، بله می گویید، به آروزهایتان نه گفته اید.
-
وقتی به کسی که دوستش ندارید بله می گویید، به شکل گیری یک رابطه پر از احساس پشت پا زده و نه گفته اید.
-
وقتی قبول می کنید که اضافه کاری به جای دوست یا همکارتان بایستید، در واقعیت به زندگی اجتماعی و لحظات لذت بخش خود نه گفته اید.
نکته: البته تمامی موارد ذکر شده به این معنی نیست که نباید به دوست، آشنا، همکار و به طور کلی همنوع خود کمک کرد، بلکه موارد ذکر شده در خصوص شرایطی مطرح شده اند، که این گونه یاری گرفتن ها جنبه سواستفاده داشته باشند و شما قادر به رد درخواست های بیش از حد دیگران نباشید.
ده نکته برای داشتن توانایی نه گفتن
یک تکنیک مدیریت زمان که معمولا به اندازه کافی مورد توجه قرار نمی گیرد و افراد کمی توانایی استفاده از آن را دارند، صرفا مهارت نه گفتن است. به این معنی که ما فورا در پاسخ به انواع درخواست ها پاسخ بله می دهیم، بعد مجبور می شویم که وقت و زمان ارزشمند خود را هزینه کنیم و در نهایت متعجب می شویم که چرا برای انجام کارهایی که مورد علاقه مان است، فرصتی نداریم.
اکنون اگر متوجه شدید که لیست فعالیت های روزانه تان پر از کارهایی است که هیچ علاقه ای به انجامشان ندارید و هر روز درخواست های همکاری و کمک جدید از جانب دوست و آشنایانتان به این لیست اضافه می شود؛ وقت آن رسیده که شروع به نه گفتن کنید. در این بخش از مقاله 10 نکته طلایی درباره توانایی نه گفتن را برایتان مطرح کرده ایم که با مطالعه آن ها بتوانید با صراحت نه بگویید و وقت و انرژی خود را هدر ندهید.
1. اولویت هایتان را به وضوح مشخص کنید
به این فکر کنید که اولویت زندگیتان چیست؟ خواه خانواده یا شغل یا روابطتان باشد، می توانید به هرچیزی که به اولویت زندگیتان لطمه می زند، نه بگویید. هرچه اهداف زندگی تان را با وضوح بیشتری رتبه بندی کنید، در پاسخ به درخواست های بی اهمیت با صراحت بیشتری از کلمه نه استفاده خواهید کرد زیرا اکنون می دانید که دقیقا می خواهید به چه چیزی بله بگویید.
2. در مقابل هر چیزی بله نگویید
نکته دیگر این است که ما به طور معمول در پاسخ به درخواست های کوچک به راحتی بله می گوییم، زیرا با خود می اندیشیم به نظر نمی رسد وقت زیادی از من بگیرد، شاید مجبور باشم که فقط یک ربع از زمانم را به آن اختصاص دهم، برای من کار سختی نیست و غیره. با این حال ، این لحظات کوچک به مرور زمان جمع می شوند و تبدیل به بزرگترین زمان از دست رفته زندگی تان می شوند.
بنابراین هر وقت درخواستی دریافت کردید، قبل از اینکه بله یا نه بگویید، حتما فکر کنید. اگر به آن بله بگویید چه اتفاقی می افتد؟ پیامدهای طولانی مدت چیست؟ چه چیزی به دست خواهید آورد؟ در صورت موافقت چه چیزی را از دست خواهید داد؟ آیا واقعاً باید بله بگویید؟ چه چیزی مجبورتان می کند که بله بگویید؟
3. بدانید که نه گفتن اشکالی ندارد
زمانی که می خواهیم جواب منفی بدهیم، بعضی تفکرات ذهنمان را احاطه می کنند با خود می گوییم با این کلمه باعث خشم و ناراحتی طرف مقابلمان می شویم، اگر خواسته کسی را رد کنیم آدم بدی هستیم و رفتارمان یک بی ادبی بزرگ است و غیره. "نه گفتن" هیچ مشکلی ندارد و مردم هر روز در این دنیا به یکدیگر بله و نه می گویند. پس به این فکر کنید که قطعا شما تنها کسی نیستید که به شخص دیگری نه می گویید.
همچنین بدانید که بیشتر ترس ما از برخورد طرف مقابل کاملا ساخته و پرداخته ذهنمان هستند و واقعیت ندارند. اگر فردی که درخواست دهنده است، ذهن باز داشته باشد ، وقتی نه بگویید متوجه شده و می پذیرد.
4. در محیطی که راحتتر هستید پاسخ نه را مطرح کنید
این موضوع کاملا بستگی به سلیقه افراد دارد، ممکن است برایتان راحت تر باشد که جواب منفی خود را در قالب یک پیامک به گوشی طرف مقابلتان ارسال کنید، در فضای مجازی با او در میان بگذارید و یا در تماس تلفنی و یا حضوری به طرف مقابلتان نه بگویید. در هر صورت راهی را انتخاب کنید که برایتان آرامش بیشتری دارد و بهتر می توانید حرفتان را به طرف مقابلتان بزنید.
5. مختصر و مفید بگویید نه
اگر قصد انجام کاری را ندارید، فقط کلمه نه به همراه یک توضیح مختصر کفایت می کند. دلیلی وجود ندارد که طرف مقابلتان را قانع کنید که به شما حق بدهد و نیازی به توضیح بیش از حد وجود ندارد، بنابراین می توانید بگویید " نه، الان مشغول کار مهمی هستم" ، " نه، برنامه دیگری برای امروز دارم" و یا حتی ساده تر " نه، انشاالله دفعه بعد".
6. پاسخ نه خود را همراه با یک پیشنهاد جایگزین مطرح کنید
اگر فکر می کنید فرد مناسبی برای درخواست طرف مقابلتان نیستید و کسی را می شناسید که مناسب تر است، پیشنهاد دهید و یا اگر در حال حاضر آزاد نیستید اما دوست دارید که بعدا با دوست درخواست دهنده تان همکاری داشته باشید، یک زمان جایگزین را برای شروع همکاریتان پیشنهاد دهید.
7. با احترام نه بگویید
بسیاری از افراد از نه گفتن می ترسند چون آن را نوعی بی احترامی می دانند اما واقعیت این است که نحوه بیان کلمه نه، می تواند نشان دهند ادب هر کس باشد، نه صرفا عمل "نه گفتن". بنابراین جواب منفی خود را با احترام مطرح کنید و از جملات صحیح استفاده کنید. به عنوان مثال به جای " نه علاقه ای به انجام این کار دارم و نه می خواهم" می توانید بگویید " با این که دوست داشتم این کار را انجام دهم ولی نمی توانم".
8. خود را کمتر در دسترس قرار دهید
اگر با شرایطی روبرو هستید که هر روز درخواست های زیادی از افراد مختلف به سمتتان روانه می شود، فقط کافی است که خود را کمتر در دسترس قرار دهید. بلافاصله به تک تک درخواست ها پاسخ ندهید ، زیرا این کار فقط یک پیام را برای مخاطبانتان ارسال می کند: شما همیشه برای کمک به آن ها هستید.
با پاسخ ندادن به تمامی پیام هایی که در خواست کمک دارند، به دیگران می گویید که وقتتان برایتان با ارزش است و دیگران هم باید به آن احترام بگذارند.
9. ابتدا همه چیز را بنویسید
هر آنچه در ذهنتان می گذرد را بنویسید. چیزی که میخواهید به طرف مقابلتان بگویید از قبل روی کاغذ بنویسید. احتمالا در ابتدا نوشته تان ناامید کننده خواهد بود، اما آن را تغییر دهید، جمله بندی ها را درست کنید و در آخر نوشته تان را یک دور مرور کنید و آماده باشید که آن را به فرد درخواست کننده منتقل کنید.
10. پاسخ خود را به تأخیر بیندازید
اگر علاقه زیادی به انجام درخواست مطرح شده ندارید ، تأخیر در پاسخ دادن راهی برای نشان دادن عدم علاقه است. این رفتار به طرف مقابلتان این سیگنال را می فرستد که شما رغبتی به انجام آن کار ندارید و در اکثر اوقات، فرد در همین مرحله درخواست خود را پس می گیرد و یا حداقل پافشاری بیشتری نمی کند.
کلام آخر
نه گفتن یک مهارت است که با داشتن آن می توانید زمان و انرژی خود را برای کارهای مورد علاقه تان صرف کنید. بنابراین لازم است که هر فردی این توانایی را در خود تقویت کند تا از این طریق بتواند از استرس فزاینده قبول مسئولیت های گاه و بی گاه پرهیز کند و کیفیت زندگی خود را بالا ببرد.
سوالات متداول
1- ✔️ چرا افرادی که نمی توانند نه بگویند از اعتماد به نفس پایینی برخوردارند؟
✔️ زیرا همواره نیازهای طرف مقابل را به خواسته های خود ترجیح می دهند برای مطالعه مطالب تکمیلی در این زمینه می توانید متن مقاله را مطالعه کنید.
2- ✔️ برای کسب مهارت در نه گفتن باید چه نکاتی را رعایت کرد؟
✔️ برای این منظور می توانید اولویت هایتان را مشخص کنید، پیامد های بله گفتن را بشناسید و دیگر مواردی که در مقاله به طور کامل بیان شده اند.
3- ✔️ چرا نباید همیشه به نیاز های دیگران پاسخ دهیم؟
✔️ زیرا این گونه رفتار به دیگران تفهیم می کند که ما همیشه پاسخگو خواهیم بود و این امر مضررات زیادی مانند اتلاف وقت و انرژی دارد که در مقاله به طور مفصل توضیح داده شده اند.
» ارتباط مستقیم مهارت ارتباطی و ازدواج
» هر آنچه که باید در مورد ارتباط والدین با فرزندان بدانید
پاسخ مشاور: سلام جواب منفی و محترمانه دادن گاهی بهتر از جواب ندادن است و از سوءتفاهم جلوگیری می کند.
پاسخ مشاور: سلام خیر نه گفتن باید در مواقعی که رضایت درونی وجود نداره باشه و نه در هر موقعیتی بلکه در حد تعادل و سازنده