آیا با قرص پروورا (Provera) آشنایی دارید؟ یکی از دردناک ترین مشکلاتی که خانم ها با آن ها مواجه می شوند، درد ها و ناراحتی های قاعدگی، یائسگی و هر نوع مشکلی است که مربوط به تغییرات هورمونی شان باشد. قرص ها معمولا راحت ترین و سریع ترین درمان برای انواع این مشکلات هستند.
از آنجایی که مشکلات قاعدگی در میان زنان بسیار زیاد اتفاق می افتد، در این مقاله شما را با قرص پروورا که یکی از انواع قرص های درمانی در زمینه مشکلات قاعدگی و هورمونی برای زنان است؛ آشنا می کنیم. با مطالعه این مقاله می توانید درد های خود را تخفیف داده و از انواع فواید دیگر این قرص استفاده کنید، به شرط این که از عوارض و موارد منع مصرف آن که در مقاله عنوان شده، آگاه باشید.
موارد مصرف قرص پروورا
پروورا که نام مدروکسی پروژسترون (Medroxyprogesterone) نیز شناخته می شود، نوعی هورمون زنانه پروژسترون است. این دارو نوع مصنوعی و مشابه پروژسترونی است که به طور طبیعی در بدن زنان تولید می شود. این قرص که در دوز های 2.5، 5 و 10 میلی گرم در بازار موجود است، کاربرد های مختلفی برای خانم ها دارد که در این بخش از مقاله به آن ها اشاره می کنیم:
درمان آمنوره (Amenorrhea) یا فقدان قاعدگی
درمان قاعدگی های نامنظم
درمان خونریزی غیر طبیعی از رحم که به دلیل عدم تعادل هورمونی باشد نه به دلایل دیگر مانند سرطان
جلوگیری و درمان آندومتریوز یا Andometriosis (بیماری ای که نشانه اش رشد بافتی شبیه به بافت دیواره رحم اما در خارج رحم است)
درمان خون ریزی های شدید در دوره پریود
پیشگیری از سرطان رحم
کاهش علائم یائسگی (مانند گر گرفتگی)
درمان درد های دوره قاعدگی
پیشگیری از بارداری
عوارض مصرف قرص پروورا
با این که قرص پروورا کاربرد های درمانی زیادی دارد و می تواند بسیار مفید باشد اما عوارضی نیز دارد که لازم است قبل از مصرف با آن ها آشنا شوید تا در صورت بروز این علائم دچار نگرانی نشوید. در این بخش از مقاله عوارضی که کاملا طبیعی هستند و عوارضی که خطرناک هستند بیان شده اند. عوارض جانبی شایع ممکن است شامل موارد زیر باشد:
لکه بینی یا خونریزی
تغییر در دوره های قاعدگی
خارش واژن یا ترشح
حساسیت یا ترشح پستان
سردرد ، سرگیجه ، تغییرات خلقی مانند عصبانیت یا افسردگی
کبودی یا تورم رگ ها
خارش، بثورات پوستی، آکنه
رشد موهای زاید و ریزش مو های سر
ناراحتی های معده مانند نفخ و حالت تهوع
افزایش وزن
تغییرات بینایی مانند تاری دید جزئی
مشکلات خواب (بی خوابی های شبانه)
عوارض ذکر شده جزئی و قابل تحمل هستند و از طرف دیگر خطر جدی ای در پی ندارند اما در صورتی که هر کدام از علائمی که در ادامه ذکر می شود را مشاهده کردید، فورا مصرف دارو را قطع کنید و با پزشک خود تماس بگیرید.
اگر در سینه هایتان توده ای احساس کرده اید.
اگر احساس ضعف و از حال رفتگی کردید.
اگر تب کردید.
اگر متوجه زردی پوست و یا چشم شدید.
اگر تورم شدید در دست و پا به خصوص مچ پا دارید.
اگر علائم حمله قلبی مانند فشار و درد در قفسه سینه و تعریق دارید.
اگر علائم سکته مغزی مانند بی حسی و ضعف ناگهانی به ویژه در یک طرف بدن، سردرد های شدید ناگهانی، اختلال و مشکل در گفتار یا تعادل دارید.
علائم لخته شدن خون در ریه هایتان دارید که این علائم می توانند شامل سرفه ناگهانی، خس خس سینه، خون سرفه کردن باشد.
اگر قبلا یائسه شده اید، اما بعد از مصرف قرص دچار خون ریزی شدید.
نحوه استفاه از قرص پروورا
قبل از مصرف هر دارویی، حتما لازم است اطلاعاتی در رابطه با نحوه مصرف آن بدانید، قرص پروورا نیز از این قاعده مستثنی نیست. به همین دلیل در این قسمت از مقاله نحوه مصرف این قرص را با توجه به هدف درمانی ای که دنبال می کنید، بیان کرده ایم. اما اگر پزشکتان بنا بر شدت مشکلی که دارید دوز و زمان مصرف را به صورت دیگری برایتان تجویز کرد، حتما طبق دستور پزشکتان این دارو را مصرف کنید.
نحوه مصرف قرص پروورا برای محافظت از پوشش رحم در حین درمان با استروژن ها
برای این منظور باید از روز شانزدهم دوره 28 روزه درمان استروژن، روزانه 10 میلی گرم به مدت 10 الی 12 روز مصرف کنید. پریود شما 3 الی 7 روز پس از قطع داروی پروورا شروع خواهد شد. اگر این اتفاق نیفتاد، به احتمال بارداری تان فکر کنید و آزمایشات بارداری را انجام دهید.
نحوه مصرف پروورا برای آندومتریوز
برای درمان آندومتریوز لازم است که از اولین روز قاعدگی تان، 10 میلی گرم از قرص پروورا را سه مرتبه در روز و به مدت سه ماه مصرف کنید. اگر در حین درمان، لکه بینی یا خونریزی نامنظمی داشتید، کاملا طبیعی است و جای نگرانی وجود ندارد.
نحوه مصرف پروورا برای درمان آمنوره
بسته به تجویز پزشک دوز داروییتان بین 2.5 تا 10 میلی گرم را در روز 16 تا 21 چرخه قاعدگی تان (5 روز) مصرف کنید و این درمان را برای سه دوره متوالی تکرار کنید. چند روز بعد از پایان دوره درمان و قطع مصرف قرص ها احتمالا خونریزی تان شروع می شود.
نکات مهم درباره استفاده از قرص پروورا
حال که با نحوه مصرف قرص پروورا آشنا شدید، لازم است که به نکاتی که در این قسمت از مقاله بیان شده اند نیز دقت کنید و هنگام استفاده از این قرص، این نکات را مد نظر قرار دهید.
سعی کنید دارو را دقیقا در زمان مقرری که پزشک توصیه کرده و سر ساعت مصرف کنید.
در صورتی که یک نوبت مصرف قرص را فراموش کردید، به محض یادآوری، آن را مصرف کنید و بقیه قرص ها را در زمانی که از قبل برایشان تعیین کرده بودید، مصرف کنید.
برای جبران دوز فراموش شده، دو دوز را به صورت همزمان استفاده نکنید.
مصرف پروورا در دوز های بالا مانع بارداری می شود. برای مطالعه دیگر روش های جلوگیری از بارداری کلیک کنید.
قرص پروورا ممکن است تداخل دارویی ایجاد کند، بنابراین اگر داروی دیگری نیز مصرف می کنید حتما به پزشکتان اطلاع دهید.
اگر باردار هستید مصرف قرص پروورا به احتمال زیاد منجر به سقط جنین نمی شود اما می تواند آسیب های زیادی به جنین وارد کند.
حتما دوره درمانی را تکمیل کنید و بدون مشورت با پزشک، مصرف دارو را قطع نکنید.
به دلیل خطر لخته شدن خون، از سیگار کشیدن در هنگام مصرف پروورا خودداری کنید.
پروورا به شیر مادر منتقل می شود و ممکن است به کودک شیرخوار آسیب برساند. قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.
مصرف قرص پروورا در نتیجه آزمایش و تست های بارداری اختلال ایجاد می کند.
اگر بیماری کبدی، سرطان مرتبط با هورمون مانند سرطان پستان یا رحم، سابقه سکته مغزی یا لخته شدن خون یا خون ریزی غیر طبیعی واژن دارید، نباید قرص پروورا مصرف کنید.
کلام آخر
قرص پروورا یکی از قرص هایی است که برای درمان مشکلات قاعدگی خانم ها، تسکین علائم ناراحت کننده یائسگی، جلوگیری از بارداری و سرطان رحم استفاده می شود. علی رغم فواید و کاربرد های فراوانی که این دارو دارد باید آن را با احتیاط و طبق نظر پزشک مصرف کرد تا از عوارض خطرناک آن در امان ماند.
سوالات متداول
1- ✔️ قرص پروورا چیست؟
✔️ قرص پروورا نوعی هورمون زنانه مصنوعی است که برای درمان مشکلات قاعدگی و دیگر مشکلات بانوان که در متن مقاله بیان شده است، استفاده می شود.
2- ✔️ عوارض مصرف قرص پروورا چیست؟
✔️ قرص پروورا یک سری عوارض طبیعی مانند لکه بینی، خارش واژن و غیره دارد و یک سری عوارض خطرناک که در متن مقاله توضیح داده شده است.
3- ✔️ نحوه استفاده قرص پروورا چگونه است؟
✔️ نحوه مصرف قرص پروورا بر مبنای هدف درمانی، متفاوت خواهد بود که در مقاله نحوه مصرف در تمامی مقاصد درمانی بیان شده است.
پاسخ مشاور: سلام خیر ابتدا از طریق مراجعه به دکتر زنان علت به تاخیر افتادن پریودیتان را پیگیری و سپس درمان های لازم را دریافت کنید.
پاسخ مشاور: با سلام به دلیل 5 روز تاخیر در پریود نیازی به مصرف قرص ندارید بهتر است دست نگه دارید و کمی بیشتر صبر کنید و در صورت تاخیر بیشتر ابتدا برای معاینات لازم به پزشک مراجعه کنید.
پاسخ مشاور: با سلام بله برخی از درد ها و ناراحتی های یائسگی با این قرص بهبود می یابند.
پاسخ مشاور: با سلام بله برای جلوگیری از بارداری بهتر است از وسایل پیشگیری دیگر استفاده شود زیرا قرص ها هورمونی بوده و عوارض دارند. مصرف اصلی قرص پروورا بیشتر در زمینه تنظیم دوره های قاعدگی و به طور کلی مشکلات مرتبط با پریود است.
پاسخ مشاور: با سلام این قرص ها در دوز بالا می توانند باعث سقط جنین شوند اما اولا دوز بالا را نباید بدون تجویز پزشک مصرف کنید و ثانیا احتمال دارد که فقط باعث آسیب رساندن به جنین شوند و نه سقط آن.
پاسخ مشاور: با سلام بله اگر طبق دستوری که در مقاله عنوان شده است عمل کنید، موثر خواهد بود.