همه ما از این که توجه دیگران را به خود معطوف کنیم یا در مرکز توجه باشیم، لذت می بریم، اما زمانی که از جلب توجه کردن به صورت افراطی آن صحبت می کنیم، قضیه کمی فرق می کند. نیاز به جلب توجه کردن را به صورت کودکی تصور کنید که جیغ می زند و خواهر کوچکتر خود را کتک می زند تا توجه پدر و مادرش را به دست بیاورد.
جلب توجه کردن صرفا مختص به کودکان نیست و این رفتار در بزرگسالان نیز دیده می شود. یک مثال عینی که امروزه در دنیای فضای مجازی، بسیار مشاهده می کنیم، مردان و زنانی هستند که تجملات زندگی، ماشین ها و خانه های لوکس و غیره خود را در صفحات شخصی خود به نمایش می گذارند. تمامی این موارد نوعی جلب توجه محسوب می شوند. در این مقاله به موضوع نیاز به جلب توجه به صورت ریشه ای پرداخته شده است.
نیاز به جلب توجه چیست
دانشمندان معتقدند که: " ما همان قدر که به غذا و آب برای ادامه زندگی نیاز داریم، به توجه نیز نیاز داریم". این جمله کاملا درست است زیرا ما زندگی اجتماعی داریم و نیاز داریم که در جامعه مان مورد توجه قرار گیریم. اما زمانی که این تمایل طبیعی ما برای جلب توجه از حد اعتدال خارج شود، می تواند به یک نابهنجاری رفتاری و یا حتی اختلال روانی تبدیل شود.
در واقع رفتار جلب توجه، انجام هر گونه رفتاری است (چه مثبت، چه منفی) و به صورت آگاهانه یا ناخودآگاه برای قرار گرفتن در مرکز توجه انجام می گیرد و گاهی اوقات نیز برای به دست آوردن اعتبار یا تحسین دیگران صورت می گیرند. اگر این رفتار ها به ناهنجاری تبدیل شود به شکل نمایشگری، اغراق آمیز بودن رفتارها و عواطف، تحریک جنسی یا هرزگی و انجام اقدامات خود تخریبی مانند سو مصرف مواد یا حتی خودزنی خود را نشان می دهد.
دلایل نیاز به جلب توجه
رفتار های جلب توجه به هر حال در جامعه وجود دارند و رفته رفته به اختلالات شخصیتی تبدیل می شوند، بنابراین به جای بی اهمیت بودن نسبت به آنها، بهتر است علت های زیربناییشان را بشناسیم تا بتوانیم تا حد امکان از بروز این گونه رفتار ها جلوگیری کنیم. در این بخش از مقاله دلایلی که می توانند باعث بروز رفتار جلب توجه شوند بیان شده است.
عزت نفس پایین: عزت نفس اصطلاحی گسترده است که انواع مختلفی از حالتهای روانی پیچیده را در بر می گیرد و به طور کلی شامل چگونگی نگاه به خود است. هنگامی که مرد یا زنی معتقد باشد که نادیده گرفته شده است، دچار اضطراب و کمبود عزت نفس می شود. پس دست به رفتار های جلب توجه می زند تا از این طریق این کمبود را جبران کند.
حسادت: یک مثال واضح در این زمینه کودکی است که به برادر خود حسودی می کند، بنابراین هر گونه رفتار جلب توجهی را انجام می دهد تا توجه والدینش را به خود جلب کند. مثال دیگری که در مورد بزرگسالان صدق می کند، رفتار های مردان و زنانی است که به دلیل توجه همسرشان به زن یا مرد دیگر، حسادت می کنند و شروع به خودنمایی و رفتار های جلب توجه می کنند.
تنهایی: به طور کلی تنهایی و انزوا می تواند یکی از دلایل تمایل به جلب توجه باشد.
بعضی اوقات رفتار جلب توجه نتیجه اختلالات شخصیتی خوشه B است، مانند:
-
اختلال شخصیت هیستریونیک
-
اختلال شخصیت مرزی
-
اختلال شخصیت خودشیفته
درمان نیاز به جلب توجه
تکنیک های رفتاری بهترین گزینه برای درمان و برطرف کردن مشکلات جلب توجه و خودنمایی است. در این بخش از مقاله چند راهکار موثر در این زمینه مطرح شده است که به کمک آن ها می توانید رفتار جلب توجه را در اطرافیانتان از بین ببرید.
رفتارهای جلب توجه را نادیده بگیرید.
ارائه حداقل توجه ممکن، از ادامه دار شدن رفتار جلب توجه جلوگیری می کند و یک راهکار مقابله ای است. معمولا مرد یا زنی که رفتار جلب توجه را نشان می دهد به دنبال هدفی است و در صورتی که متوجه شود که با آن رفتار به خصوص نمی تواند به هدف خود که جلب کردن توجه شماست، برسد مطمئنا تصمیم می گیرد رفتارش را تغییر داده و روش دیگری را امتحان کند.
یک جایگزین مناسب برای رفتار جلب توجه داشته باشید.
همانطور که بیان شد، زمانی که رفتار فرد نادیده گرفته می شود و به اصطلاح تیرش به سنگ می خورد تلاش می کند که رفتار دیگری را نشان دهد، این درست زمانی است که شما باید آن رفتار را به او نشان دهید. برای این منظور می توانید به فرد دیگری توجه نشان دهید که رفتار جلب توجه را نشان نمی دهد.
رفتار جلب توجه را تنبیه یا توبیخ نکنید.
به یاد داشته باشید که برای درمان و مقابله با رفتار جلب توجه به هیج عنوان از تنبیه استفاده نکنید. تنبیه، توبیخ و هر گونه واکنش منفی ای به هر حال نوعی توجه است. بنابراین حتی اگر در مقابل رفتار های مرد، زن یا کودکی که خواهان جلب توجه شماست، واکنش منفی نشان دهید، او را به خواسته اش رسانده اید.
کلام آخر
به طور کلی رفتار جلب توجه در حد طبیعی و نرمال آن در وجود تمامی انسان ها قرار دارد و در واقع دریافت توجه دیگران لذت بخش است. اما اگر این رفتار از حد بگذرد و حالتی بیمار گونه پیدا کند، زمان آن است که به طور ریشه ای این مشکل را بررسی و علت یابی کنیم و در صورتی که رفتار جلب توجه کردن اطرافیانمان آزار دهنده است با تکنیک های رفتاری مانند بی توجهی و غیره این مشکل را برطرف کنیم.
سوالات متداول
1- ✔️ نیاز به جلب توجه چیست؟
✔️ نیاز به جلب توجه هر گونه عمل عمدی یا ناخودآگاه برای جلب توجه دیگران و دریافت تحسین آن هاست که نکات تکمیلی در این رابطه در متن مقاله بیان شده است.
2- ✔️ علت نیاز به جلب توجه چیست؟
✔️ این مشکل رفتاری می تواند علت های متفاوتی از جمله کم بودن عزت نفس، حسادت و غیره داشته باشد که در مقاله به طور کامل ذکر شده اند.
3- ✔️ درمان و مقابله با نیاز به جلب توجه چگونه است؟
✔️ برای درمان این مشکل از تکنیک های رفتاری مانند نادیده گرفتن و غیره استفاده می شود که در مقاله توضیح داده شده اند.
پاسخ مشاور: سلام سعی کنید کار هایی که انجام می دهید را برای خودتان انجام دهید و به نظر و توجه دیگران به میزان کمتری دقت نکنید چون تایید دیگران به شما حال خوب می دهد اما تا زمانی که خودتان راضی نباشید فایده ندارد، حتما با یک مشاور در مورد این مسئله صحبت کنید. تا علت توجه طلبی شما پیدا شده و سپس برای رفعش اقدام کنید. گاهی توجه طلبی ناشی از مهرطلبی است
پاسخ مشاور: با سلام در چنین مواقعی سعی کنید قندان یا دیگر وسایلی که احتمال پرتاب کردن یا شکستنشان را دارد از دسترس او دور کنید، از کودک دیگرتان محافظت کنید، به طور کلی هر اقدامی که انجام می دهید بدون نگاه کردن به فرزندتان باشد، انگار که او اصلا وجود ندارد.