چگونه شیوه یادگیری خود را بهتر کنیم؟ این سوالی است که به خصوص در زمان نزدیک شدن به امتحانات دانش آموزان و دانشجویان، به میزان زیادی با آن مواجه می شویم. موضوع یادگیری، از فردی به فرد دیگر متفاوت است، به عنوان مثال ممکن است برایتان پیش آمده باشد که در درس مشخصی با دقت تمام جزوه نویسی کنید و وقت زیادی را صرف خواندن مطالب کنید و باز هم نمره دلخواهتان را کسب نکنید.
اما همکلاسیتان بدون هیچ گونه جزوه نویسی، فقط به واسطه گوش کردن فعال در کلاس درس، بدون این که زحمتی به خود بدهد، می تواند در امتحان نمره عالی بگیرد. احتمالا وقتی با چنین چیزی مواجه می شوید اولین چیزی که به ذهنتان می رسد این است که بی عدالتی ای رخ داده و یا ممکن است فکر کنید که همکلاسیتان از هوش و ذکاوتی برخوردار است که شما از آن محرومید.
این موضوع صحت ندارد. واقعیت این است که همانطور که بیان کردیم، هر کسی سبک یادگیری خاص خود را دارد و همکلاسی شما فقط در شناسایی سبک یادگیری خود موفق بوده است. بنابراین، تنها کافی است سبک یادگیری خود را بشناسید تا بتوانید شیوه یادگیریتان را بهتر کنید. در این مقاله به شما کمک می کنیم که بدانید سبک یادگیریتان چیست و از چه طریق می توانید آن را بهبود بخشید.
بهبود شیوه یادگیری با استفاده از سبک مناسب
سبک های یادگیری در واقع نحوه پردازش و نگهداری اطلاعات هستند که در هر کسی به شکلی منحصر به فرد بروز می کند. به طور کلی سه سبک متداول برای شیوه یادگیری وجود دارد که شامل: دیداری، شنیداری و حرکتی - جنبشی هستند و در این بخش از مقاله توضیح داده شده اند.
البته باید توجه کرد که درست است که عموما افراد یک سبک یادگیری غالب دارند ولی از دو شیوه دیگر نیز ممکن است در شرایط مختلف و برای کارهای متفاوت استفاده کنند. نکته دیگری که باید مد نظر قرار گیرد این است که سبک یادگیری برای هیچ کس تا آخر عمر ثابت نیست و ممکن است با ایجاد عادت های جدید و برخورداری از مهارت های مختلف، تغییر کند.
فراگیران دیداری یا بصری: این افراد معمولا کتاب ها جزوه هایشان پر از نشانه های رنگی است و وقتی به تصاویر و نمودار ها نگاه می کنند خیلی بهتر می توانند مطالب آن ها را فرابگیرند.
فراگیران شنیداری: این افراد معمولا بهترین بازدهی و بیشترین گیرایی را در کلاس درس دارند، یعنی دقیقا زمانی که به درس معلم یا استاد گوش می دهند.
فراگیران جنبشی - بساوایی: افرادی که در این دسته قرار می گیرند، با لمس کردن و تجربه عملی موضوعات را بهتر یاد می گیرند.
برای این که بتوانید یادگیری خود را افزایش دهید، ابتدا باید بتوانید سبک یادگیری خود را پیدا کنید. برای این منظور به درس یا مهارتی که اخیرا آموخته اید فکر کنید. سعی کنید که مهارتی را به خاطر بیاورید که در کوتاه ترین زمان فراگرفته اید. سعی کنید به خاطر بیاورید که آن را چگونه یاد گرفته اید؟
اگر این مهارت را با مطالعه در مورد آن و دیدن تصاویر مربوط به موضوع یاد گرفته اید، ممکن است یک یادگیرنده بصری باشید. اگر این مهارت را با گوش دادن به سخنرانی یا یک ویس آموزشی یاد گرفته باشید، احتمالا یک فراگیرنده شنیداری هستید و در نهایت اگر این مهارت را با انجام آزمایشات یا انجام فعالیتهای دیگر فرا گرفته اید، ممکن است که یک یادگیرنده جنبشی - بساوایی باشید.
بهبود شیوه یادگیری با سبک دیداری
همانطور که بیان شد، هر فردی یک سبک یادگیری منحصر به فرد دارد که قبل از هر چیز باید آن را بشناسد. پس از این که سبک یادگیری خود را شناسایی کردید، اگر در دسته یادگیرنده های بصری قرار گرفتید، می توانید از راهکار هایی که در این بخش از مقاله برای بهتر شدن شیوه یادگیریتان ارائه شده، استفاده کنید.
اطلاعات را در نمودار ها و جداول خلاصه کنید:
تا حد امکان اطلاعات را در قالب جدول و نمودار بنویسید، بخصوص در شرایطی که نیاز به دسته بندی مطالب وجود دارد، نمودار ها می توانند بسیار مفید باشند. علاوه بر این می توانید از نقاشی یا تجسم هم استفاده کنید.
اطلاعات را برجسته کنید:
این کار را می توانید با استفاده از مارکر یا خودکار های رنگی انجام دهید. رنگی بودن نشانه گذاری ها این امکان را برایتان به وجود می آورد که هر مطلب را با رنگ منحصر به فرد خود به یاد بیاورید.
یادداشت برداری کنید:
برای یادداشت برداری خوب، نکات کلیدی را روی یک تکه کاغذ (کاغذ های رنگی) بنویسید. یادداشت هایتان نباید کپی هر آنچه که در کتاب می خوانید باشد، در عوض باید حاوی مناسب ترین اطلاعات باشد.
حواس پرتی های بینایی را از بین ببرید:
از آنجا که یادگیرندگان بصری هنگام ارائه اطلاعات به صورت تصویری بهترین عملکرد را دارند، عوامل حواس پرتی بیرونی تمرکز بر مطالعه یا یادگیری را دشوار می کند. بنابراین سعی کنید هر محرک محیطی که می تواند حواس بیناییتان را به خود مشغول کند، حذف کنید و در محیطی آرام به یادگیری بپردازید.
نقشه های ذهنی ایجاد کنید:
سعی کنید آنچه که یاد می گیرید را به صورت تصویری در ذهنتان مجسم کنید و برای آن داستان بسازید. به عنوان مثال اگر می خواهید به خاطر بسپارید که سه رنگ اصلی کدامند، سه دوست که در کلاستان با یکدیگر صمیمی هستند، را با یک تیشرت های به رنگ آبی، زرد و قرمز مجسم کنید.
بهبود شیوه یادگیری با سبک شنیداری
افرادی که در دسته دوم سبک یادگیری قرار می گیرند معمولا از طریق شنوایی، اطلاعات را به خاطر می سپارند. اگر شما هم پس از بررسی هایی به این نتیجه رسیدید که یک یادگیرنده شنیداری هستید می توانید از راهکار هایی که در ادامه این مقاله بیان شده اند برای بالا بردن کیفیت یادگیریتان استفاده کنید.
به شخص دیگری آموزش دهید:
یک روش مفید برای تقویت یادگیری در افرادی که سبک یادگیریشان شنیداری است، آموختن آن به شخص دیگر است. شنیدن صدای خودتان می تواند یک عامل موثر در افزایش یادگیریتان باشد. بنابراین، از دوست خود بپرسید که آیا می توانید در مورد موضوعی که اخیراً در مورد آن یاد گرفتید با او صحبت کنید. اگر آنها با موضوع آشنایی دارند، از آنها بخواهید وانمود کنند که هیچ اطلاع قبلی از موضوع ندارند.
آنچه یاد می گیرید را تکرار کنید:
تکرار عامل مهمی در حفظ اطلاعات است. تکرار اطلاعات کلیدی با صدای بلند، به افرادی که یادگیرنده شنیداری هستند این امکان را می دهد تا اطلاعات را پردازش کرده و آنها را به حافظه بلند مدت خود بفرستند. برای مطالعه اختلالی که مربوط به حافظه می شود و به نام آلزایمر شناخته می شود، کلیک کنید.
از فایل های صوتی و پادکست ها استفاده کنید:
سعی کنید اطلاعات مورد نیازتان را از فایل ها و کتابهای صوتی و یا پادکست ها تهیه کنید، به آن ها گوش دهید و در کوتاه ترین زمان، آن ها را به خاطر بسپارید. برای این منظور می توانید حتی جزوه های خود را بخوانید و صدایتان را ضبط کنید و به هنگام امتحان و مرور درس فقط ویس صدای خودتان را گوش دهید.
جملات کتاب را با صدای بلند بخوانید:
خواندن کلمات کتاب با صدای بلند باعث می شود که اطلاعات به جای این که از راه چشمتان وارد مغز شود؛ از راه گوش وارد مغز شده و مورد پردازش قرار گیرد و به سرعت در حافظه تان ثبت شود.
بهبود شیوه یادگیری با سبک جنبشی - بساوایی
افرادی که در دسته سوم قرار می گیرند، یعنی شیوه یادگیریشان جنبشی - بساوایی است، از طریق حرکت، کاوش عملی و تجربیات یاد می گیرند. آنها با استفاده از دستکاری کردن و یا ساختن ماکت و مدل ها می آموزند. به منظور کارآمدتر شدن یادگیری در این افراد راه حل هایی ارائه شده که می توانند مفید واقع شوند.
از طریق حرکت یاد بگیرید:
از آنجا که فراگیران جنبشی از حرکت برای حفظ و ارزیابی اطلاعات استفاده می کنند، می توانید جنبش را در تکنیک های مطالعه خود بگنجانید. به عنوان مثال هنگام خواندن، از انگشت خود برای ردیابی خطوط متن، عنوان، نمودار و عکس استفاده کنید و یا هنگام مطالعه حرکت کنید، راه بروید و یا انگشت و پاهای خود را حرکت دهید.
از دستانتان استفاه کنید:
هنگام صحبت یا ارائه موضوع، از حرکات دست استفاده کنید تا با آنچه در مورد آن صحبت می کنید ارتباط برقرار کنید. در هنگام یادآوری مطالب به یاد حرکات دست خود خواهید افتاد و ناخودآگاه مطالب مجددا بر زبانتان جاری می شوند.
عملی یاد بگیرید:
یادگیری عملی به زبان آموزان حرکتی کمک می کند تا با موضوع درگیر شوند و اطلاعات را سریعتر پردازش کنند. به این معنی که برای یادگیری اجزاء کامپیوتر بهتر است اجزا داخلی آن را از نزدیک ببینید و در حد امکان برخی از قطعات آن را یک بار جدا کرده و مجددا سر هم بندی کنید. به طور کلی هنگام یادگیری اجسام فیزیکی بهتر است آن ها را لمس کنید.
نکاتی که یادگیری را بهتر می کنند
تا کنون در رابطه با سبک های یادگیری و نحوه یادگیری موثر تر برای افرادی که در هر یک از دسته ها قرار می گیرند، راهبردهایی ارائه شد. اما نکاتی وجود دارد که به طور کلی می تواند سطح یادگیری را افزایش دهد، فارغ از هر سبک یادگیری خاصی. این نکات در این بخش از مقاله بیان شده اند.
-
بین زمان مطالعه خود وقفه ایجاد کنید. به این معنی که بهتر است دو جلسه مطالعه یک ساعته داشته باشید تا یک جلسه دو ساعته بدون استراحت.
-
از خودآزمایی استفاده کنید. مطالبی که یاد می گیرید را برای خود یا کسی که آماده شنیدن آن است با صدای بلند بیان کنید، خود را محک بزنید و بازخورد دریافت کنید.
-
در کلاس یادداشت بردارید و آنها را مرور کنید.
-
بر موضوعات مختلف متمرکز شوید. به عنوان مثال هنگامی که ساعات مطالعه تان را اختصاص دهید به یک ساعت ریاضی، یک ساعت علوم، یک ساعت تاریخ هر سه موضوع را بهتر یاد می گیرید تا زمانی که سه ساعت مطالعه ریاضی داشته باشید.
-
خواب مناسب داشته باشید.
کلام آخر
یادگیری در افراد مختلف به شیوه های متفاوتی اتفاق می افتد. برخی از طریق دیداری، گروهی شنیداری و دسته دیگر از راه جنبشی اطلاعات را به خاطر می سپارند. برای این که بتوانیم یادگیری خود را بهتر کنیم ابتدا باید بدانیم که سبک یادگیریمان چیست و سپس از روش های موثر برای هر سبک یادگیری به خصوص استفاده کنیم.
سوالات متداول
1- ✔️ سبک های یادگیری کدامند؟
✔️ سبک های یادگیری به طور کلی سه نوع هستند که شامل دیداری، شنیداری و جنبشی-بساوایی می شود و در مقاله به طور کامل بیان شده است.
2- ✔️ بالا بردن یادگیری در سبک دیداری چگونه انجام می شود؟
✔️ این عمل با ترسیم نمودار و جدول، استفاده از مارکر برای مشخص کردن نکات مهم و مواردی از این قبیل انجام می گیرد که در مقاله بیان شده اند.
3- ✔️ بالا بردن یادگیری در سبک شنیداری چگونه انجام می شود؟
✔️ برای این منظور می توان از کتاب های صوتی و پادکست ها استفاده کرد و دیگر مواردی که که در مقاله توضیح داده شده است.