اضطراب و استرس، یکی از مشکلاتی است که در درصد قابل توجهی از دانش آموزان وجود دارد و متاسفانه تاثیرات مخربی بر عملکرد دانش آموزان در مدرسه و حتی در خانه دارد. نتیجه این اضطراب و استرس مانند سایر ناتوانی های یادگیری، کاهش عملکرد درسی و تحصیلی دانش آموزان خواهد بود.
علاوه بر این، اضطراب و استرس به مرور زمان، می تواند مشکلات جسمی برای دانش آموزان مضطرب به بار بیاورد. از آنجایی که این نوع اضطراب و استرس عمدی نیست و به صورت کاملا ناخودآگاه بروز می کند، صرفا دعوت کردن دانش آموز به آرامش داشتن تاثیری نخواهد داشت.
اما با تمرین هایی که دانش آموزان می توانند انجام دهند و همچنین همکاری و همراهی والدین و معلمان می توان این اضطراب و استرس را کنترل کرد. در این مقاله نکاتی را برای معلمان، والدین و دانش آموزان مضطرب بیان کرده ایم تا از این طریق دانش آموزان بتوانند با کمک معلم و والدینشان اضطراب و استرس خود را کنترل کنند.
توصیه هایی به معلمان برای کاهش استرس و اضطراب دانش آموزان
اضطراب و استرس در کودک و دانش آموز بیشتر در محیط کلاس و در حضور معلم اتفاق می افتد. بنابراین به نظر می رسد که معلمان بتوانند نقش کلیدی در کنترل و کاهش اضطراب و استرس آن ها ایفا کنند. در این بخش از مقاله توصیه هایی برای معلمان مطرح شده است تا بتوانند به کم کردن اضطراب و استرس دانش آموزشان کمک کنند.
ارائه حمایت های عاطفی برای کاهش اضطراب و استرس دانش آموز
حمایت های عاطفی به دانش آموزانی که اضطراب و استرس دارند می تواند بسیار مفید واقع شود. برای این منظور می توانید به دانش آموز اجازه دهید که یک وسیله آرامش بخش یا به عنوان مثال عکس خانوادگی خود را به همراه داشته باشد و یا به دانش آموزی که اضطراب جدایی دارد اجازه دهید که در زمان های استراحت با والدینش دیدار داشته باشد.
بیان واضح تکالیف و دستورالعمل ها به دانش آموز برای کاهش اضطراب و استرس
یکی از علت های اضطراب و استرس دانش آموزان، متوجه نشدن تکالیفی است که معلم از او انتظار دارد. از این رو اهمیت دارد که انتظاراتتان را واضح بیان کنید و مطمئن شوید که دانش آموز متوجه خواسته تان شده است.
علاوه بر این بهتر است تکالیف را به قطعات کوچکتر تقسیم کنید، یک مشق شب زیاد، به همراه آمادگی برای امتحان فردا، منجر به اضطراب و استرس بیشتر دانش آموز می شود. حتی می توانید انتظارات خود را بعد از هر جلسه به صورت کتبی در اختیار دانش آموز قرار دهید.
معاف کردن دانش آموز از صحبت کردن در حضور دیگران برای کاهش اضطراب و استرس
دانش آموزانی که دچار اضطراب و استرس هستند با قرار گرفتن در حضور دیگران و صحبت کردن در جمع، استرس و اضطرابشان چندین برابر می شود. با توجه به این نکته بهتر است از دانش آموزی که اضطراب و استرس دارد، امتحان شفاهی گرفته نشود و تا حد امکان او را از انجام هر فعالیتی که منوط به قرار گرفتن در مقابل دیگر همکلاسی ها و صحبت کردن با صدای بلند است، معاف کنید.
تنظیم کلاس به منظور کاهش اضطراب و استرس دانش آموزان
موقعیت کلاس درس و صندلی دانش آموز مضطرب می تواند باعث تشدید اضطراب و استرس در او شود. بنابراین بهتر است که صندلی دانش آموز مضطرب در جایی از کلاس قرار بگیرد که او احساس راحتی بیشتری می کند، به عنوان مثال نزدیک درب، کنار پنجره، نزدیک معلم یا نزدیک یک دوست.
توصیه هایی به والدین برای کاهش استرس و اضطراب دانش آموزان
هنگامی که هدف کاهش اضطراب کودکان و دانش آموز باشد، بسیار مهم است که همه افرادی که با او سر وکار دارند، دست به دست هم داده و با همکاری یکدیگر مشکل را برطرف کنند. قبل از هر چیز به خاطر داشته باشید که اضطراب و استرس فرزندتان به دلیل ضعف تربیتی شما نیست و با رعایت نکات زیر می توانید به او کمک کنید.
به احساسات فرزند خود توجه کنید.
از فرزندتان درباره نگرانی هایش سوال کنید و به او اطمینان دهید که در کنارش هستید و با کمک هم اوضاع را بهتر می کنید.
با فرزند مضطرب خود درباره راه های کاهش اضطراب و استرس صحبت کنید که می توانند شامل ورزش، گوش دادن به موسیقی و غیره می شود.
دستاوردهای کوچک او را ستایش کنید و از کمال گرایی دست بردارید.
اشتباهات یا عدم پیشرفت را مجازات نکنید.
انعطاف پذیر باشید و انتظارات خود را در دوره های پرتنش تغییر دهید. به این معنی که اگر امروز فرزندتان در بالاترین حد اضطراب و استرس بود می توانید روال کار هر روزه را که شامل انجام تکالیف بعد از رسیدن به منزل می شود، تغییر دهید؛ او را به پارک برده و با او وقت بگذرانید.
توصیه هایی به دانش آموزان برای کاهش اضطراب و استرسشان
مخاطب این قسمت از مقاله دقیقا دانش آموزانی هستند که اضطراب و استرس را در مدرسه، خانه یا هر موقعیت دیگری تجربه می کنند. اگر شما نیز جزو آن دسته از دانش آموزانی هستید که دائما مضطرب می شوند و این حالت، باعث بروز انواع مشکلات از جمله مشکلات خواب، مشکلات تمرکز، مشکلات تحصیلی و غیره در شما شده است.
می توانید با رعایت توصیه هایی که در ادامه بیان شده اند، از شدت اضطراب و استرس خود بکاهید و آرامش بیشتری داشته باشید.
کاهش اضطراب و استرس با صحبت کردن درباره آن
سعی کنید با دوست، معلم یا یکی از اعضای خانواده تان درباره نگرانی ها و استرس هایتان صحبت کنید. صحبت کردن درباره اضطراب و استرس به دو طریق به شما کمک می کند: اول این که صحبت کردن درباره نگرانی ها با یک فرد مطمئن باعث ایجاد حس آرامش می شود، دوما می توانید از طرف مقابلتان راهنمایی های مفیدی در زمینه کنترل استرس و اضطرابتان دریافت کنید.
کاهش اضطراب و استرس با محدود کردن مصرف برخی دارو ها
ممکن است اضطراب و استرستان ناشی از مصرف داروی خاصی باشد. پس مطمئن شوید که در دارویی که مصرف می کنید، کافئین وجود نداشته باشد زیرا کافئین زیاد می تواند ایجاد اضطراب و استرس کند. در صورتی که طبق تجویز پزشک دارویی مصرف می کنید که باعث استرس و اضطرابتان می شود، با پزشک صحبت کنید تا در صورت امکان داروی دیگری را جایگزین کند.
کاهش اضطراب و استرس با سبک زندگی سالم
یکی از مهم ترین نکات درباره راه های کاهش استرس و اضطراب، داشتن سلامت جسمی است. شما باید جسمتان را قوی کنید تا بتواند با اضطراب و استرس مقابله کند. بنابراین، سعی کنید سبک زندگی سالمی داشته باشید، خوب بخورید، به اندازه کافی بخوابید و از نظر جسمی تحرک داشته باشید.
کاهش اضطراب و استرس با برنامه ریزی دقیق
سعی کنید که برای تکالیف مدرسه و انجام تمامی کار های روزمره تان برنامه ریزی دقیق داشته باشید. به هم ریختگی کارها، به خودی خود، استرس زا است. برای این منظور می توانید فعالیت هایی که باید در طول یک روز انجام دهید به اجزاء کوچک تقسیم کنید و همگی آن ها را یادداشت کنید.
کاهش اضطراب و استرس با انجام تمرینات تنفسی
تنفس صحیح یکی از راه های موثر در کاهش اضطراب و استرس است. علاوه بر این اگر تمرینات تنفسی را انجام دهید می توانید عملکرد ذهن و بدنتان را بهبود ببخشید. برای این منظور می توانید به چند روش عمل کنید:
-
نفس عمیق بکشید و به مدت 10 الی 15 ثانیه هوا را ریه هایتان نگه دارید و در این حین عضلات بدنتان را سفت کنید. سپس همزمان با اینکه به آرامی هوا را خارج می کنید، عضلات بدنتان را شل کنید.
-
تکنیک تنفسی بعدی که می تواند به شما کمک کند استرس و اضطرابتان را به خصوص در حضور دیگران کاهش دهید، تکنیک 8، 7، 4 نام دارد. نحوه انجام این تمرین به این شکل است که به مدت 4 ثانیه هوا را از طریق بینی تان وارد ریه می کنید، سپس 7 ثانیه نفستان را حبس می کنید. پس از آن به مدت 8 ثانیه هوا را از راه دهانتان خارج می کنید. نکته مهم در این تمرین حالت زبان است. در هنگام انجام بازدم، باید زبانتان را به پشت لثه دندان های بالایی تان بچسبانید و هوا را از اطراف زبان خارج کنید.
-
تمرین تنفسی سوم، ساده تر انجام می شود. به این شکل که باید به مدت سه دقیقه سوراخ بینی سمت راست را با انگشتتان نگه دارید و فقط از سوراخ بینی سمت چپ نفس بکشید. این عمل هم باعث پایین آمدن فشار خون می شود و هم به آرامشتان کمک می کند.
کلام آخر
اضطراب و استرس در دانش آموزان می تواند منجر به ایجاد مشکلات تحصیلی و حتی مشکلات جسمی و روانی پیچیده تری شود. بنابراین، لازم است که دانش آموز مضطرب با همکاری معلمان و والدین خود هر چه سریع تر برای برطرف کردن این مشکل اقدام کند. در صورتی که با رعایت نکات و توصیه هایی که در مقاله بیان شده، اضطراب و استرس دانش آموز کاهش نیافت، حتما باید به یک مشاور یا روانشناس مراجعه کند.
سوالات متداول
1- ✔️ معلمان چگونه می توانند به کاهش اضطراب دانش آموزان کمک کنند؟
✔️ معلمان با ارائه حمایت های عاطفی، بیان واضح تکالیف و مواردی از این قبیل که در مقاله به طور کامل بیان شده اند، می توانند به کاهش اضطراب دانش آموزان کمک کنند.
2- ✔️ والدین چگونه می توانند به کاهش اضطراب فرزندانشان کمک کنند؟
✔️ والدین دانش آموزان مضطرب باید به احساسات آن ها توجه کنند، دستاوردهای کوچک آن ها را تشویق کنند و دیگر اقداماتی که در متن مقاله بیان شده است.
3- ✔️ دانش آموزان مضطرب برای کاهش اضطرابشان باید چه اقداماتی انجام دهند؟
✔️ دانش آموزان مضطرب برای کنترل اضطرابشان می توانند تمرینات تنفسی انجام دهند، سبک زندگیشان را سالم نگه دارند و غیره که در مقاله به طور کامل ذکر شده است.
» آنچه باید از اختلال خواندن کودکان بدانید
» کودک عصبی خود را کنترل کنید
پاسخ مشاور: سلام ترجیحا نه، حتما باید پزشک تجویز کند
پاسخ مشاور: سلام اگر مدرسه مناسب نیست، می توانید مدرسه او را عوض کنید
پاسخ مشاور: به احتمال زیاد اختلال اضطراب جدایی داره و باید با مشاور مشورت کنید
پاسخ مشاور: سلام حتما از راه های ذکر شده در متن مقاله استفاده کرده و در این مورد با یک مشاور صحبت کنید
پاسخ مشاور: سلام شاید در مردسه به او فشار می آورند، بهترین راه مشورت با یک مشاور است