ازدواج مفهومی است که امروزه در جوامع مختلف با توجه به آداب و رسوم خاص مردم هر جامعه، اتفاق می افتد. دختران و پسرانی که به سن قانونی برای تشکیل خانواده رسیده اند و از لحاظ جسمی و عاطفی به قدری رشد کرده اند که برای یک زندگی مشترک آمادگی لازم را دارند؛ به فکر ازدواج و تشکیل خانواده می افتند.
غالبا پسر هایی که خود را برای یک زندگی جدید آماده می دانند، با پیروی از احکام الهی و روایات معصومین برای انجام ازدواج قدم پیش می گذارند. دختران نیز با توجه به شرایط خواستگار خود و بر اساس معیار هایی که از همسر آینده خود انتظار دارند، پیشنهاد ازدواج فرد مناسب را می پذیرند.
ازدواج ها در هر فرهنگ و جامعه ای بر اساس عقاید و فرهنگ مردم آن جامعه و با آداب و رسوم خاص آن ها شکل می گیرد. اما هر نوع ازدواجی خواه سنتی، خواه مدرن، خواه خانوادگی، خواه خارج از خانواده، خواه ایرانی و یا اروپایی؛ اهداف مشترکی را دنبال می کنند که در این مقاله این علت های کلی به همراه رسوم ازدواج ها به طور کلی بیان شده اند.
ازدواج چیست
امر ازدواج که در دین اسلام از آن به نکاح یاد می شود یک پیوند زناشویی بوده و نوعی پیمان است که بر اساس آن زن و مرد به یکدیگر متعهد شده و شریک زندگی یکدیگر به حساب می آیند تا در کنار هم یک خانواده را تشکیل دهند.
تمایل به تشکیل خانواده امری نهادینه در ذات انسان است به این معنی که انسان ها فطرتا به تشکیل خانواده، رابطه جنسی مشروع، وفاداری، تعهد و فرزند آوری علاقه دارند و برای رسیدن به این مقاصد ازدواج کردن یک راهکار مناسب است. به طور کلی از قدیم الایام ازدواج، امری حیاتی برای حفظ اخلاق و تمدن هر جامعه ای بوده است.
علت ازدواج چیست
اگر متاهل هستید احتمالا بهتر می توانید درک کنید که چرا ازدواج انقدر مهم است و بسیاری از خوبی های آن را عمیقا تجربه کرده اید. تجربه های شگفت انگیزی که به همراه همسرتان از سر گذرانده اید، حس اتحادی که همواره میان شما و همسرتان وجود داشته، رسیدن به تکامل و بلوغ فکری در کنار فردی که برایتان بی اندازه عزیز است، همه و همه از مزایای ازدواج است.
با وجود این که تمامی موارد ذکر شده می توانند تجربیات ناب و شگفت انگیزی باشند اما برای ازدواج، علت های بزرگتری وجود دارد که در این بخش از مقاله به آن ها اشاره می کنیم. هدف از ازدواج و در واقع علت های اصلی ازدواج عبارتند از:
رابطه جنسی صمیمی تر و مشروع یکی از مهمترین علت های ازدواج
دختر و پسر ها مانند هر نیاز اساسی دیگری، مانند نیاز به غذا، آب و خواب، به رابطه جنسی صحیح نیز نیاز دارند. ازدواج یک بستر پاک و مشروع برای برطرف کردن نیاز جنسی شان را فراهم می کند. بسیاری از دختر و پسر های متاهل معتقدند که روابط جنسی با همسرشان از صمیمیت و عمق بیشتری برخوردار است.
دستیابی به عشق واقعی علت ازدواج
عشق احساسی شگفت انگیز است که هر انسانی از تجربه آن لذت می برد. با ازدواج، فردی را در کنار خود دارید که در تمامی لحظات سخت و آسان زندگی همراهیتان می کند، غم و خوشحالی های زیادی را در کنارش تجربه می کنید و شما را با عشق واقعی آشنا می کند.
پرورش خصوصیات مثبت، یکی دیگر از علت های ازدواج
ازدواج و زندگی مشترک شما را با چالش های زیادی رو به رو می کند. مهم نیست که چقدر عاشق هم هستید، زندگی همواره سورپرایز های بزرگی برایتان دارد. زمانی که وارد یک زندگی مشترک می شوید، در سختی ها و بحران های زندگیتان، یاد می گیرید که صبور باشید، شرایط و همسرتان را درک کنید و استقامت داشته باشید.
وفاداری، تعهد، مهربانی، گذشت و غیره، دیگر صفاتی است که در جریان زندگی مشترک آن ها را مرتبا تمرین کرده و می آموزید. در واقع ازدواج شما را به انسان بهتری تبدیل می کند.
فرزند آوری یکی از علت های اصلی ازدواج
برخی از دختر و پسر ها شوق در آغوش گرفتن نوزاد و فرزند خود را دارند و به همین جهت می خواهند فورا ازدواج کنند. آن ها می خواهند صاحب فرزند شوند تا حس مادر یا پدر بودن را تجربه کنند. اگر چه این موضوع برای برخی از افراد یک علت اصلی به شمار می رود اما در صورتی که تنها ملاک اصلی برای ازدواج باشد، نمی توان به دوام زندگی مشترک امیدی داشت.
برآورده کردن انتظارات جامعه علت برخی از ازدواج ها
احتمالا برایتان پیش آمده که در مراسم و مهمانی ها سوال پیج شوید که چرا ازدواج نمی کنید؟ چه زمانی قصد ازدواج کردن دارید؟ و سوالاتی مانند این ها. با وجود این که این گونه سوالات دخالت در زندگی شخصی افراد به حساب می آید و به هیچ وجه پسندیده نیست، اما به هر حال جو اجتماعی و انتظارات جامعه یک امر غیر قابل انکار است. از طرف دیگر خانواده یک رکن مهم برای ساختن یک جامعه متمدن و قدرتمند است.
زمانی که به سن ازدواج می رسید، والدین، اقوام و دوستان به شما فشار می آورند که هر چه سریع تر برای آینده تان برنامه ریزی کنید و به اصطلاح سر و سامان پیدا کنید. فضای این چنینی اغلب بر جوانان تاثیر گذاشته و آن ها را در جهت موج غالب جامعه یعنی ازدواج و تشکیل خانواده هدایت می کند.
خودشناسی یکی از علت های ازدواج
بعد از ازدواج همسرتان بهترین و صمیمی ترین دوست شما خواهد بود و می تواند به افزایش مهارت خودشناسی شما کمک کند. او مانند یک آینه تمامی نقاط قوت و ضعفتان را به شما نشان می دهد. با کمک همسر خود می توانید متوجه شوید که در چه زمینه هایی استعداد و توانایی بالایی دارید و چه چیز هایی جزو نقاط ضعفتان محسوب می شود تا در صورت امکان آن ها را اصلاح کنید.
آرامش و سلامت روانی علت دیگری برای ازدواج
با ازدواج یکی از قدم های اصلی را در جهت رشد و تکامل خود بر می دارید و در کنار فردی که برایتان بسیار عزیز است می توانید آرامش وصف نیافتنی را تجربه کنید. احساس خوشبختی و آرامشی که در کنار همسرتان تجربه می کنید شما را از افسردگی دور کرده و سیستم ایمنی بدنتان را در مقابل انواع بیماری ها بالا می برد.
علت اقتصادی ازدواج
ازدواج فارغ از تمامی مزایای معنوی، یک مزیت و فایده اقتصادی نیز دارد. با ازدواج این شانس را دارید که هزینه هایتان را تقسیم کنید و منابع مالی و درآمد خود را مشترکا جمع کنید. قطعا سرمایه گذاری و جمع آوری مال اگر به صورت دو نفره انجام شود، نتایج بهتری خواهد داشت.
از طرف دیگر زمانی که دختر و پسر تصمیم به ازدواج می گیرند، بیشتر از زمانی که مجرد بودند، به مسائل اقتصادی فکر می کنند و برای ارتقای سطح اقتصادی شان تلاش می کنند. زیرا پس از ازدواج مسئولیت اداره کردن یک خانواده را باید بر دوش بکشند.
افزایش طول عمر علت دیگر ازدواج
مطالعات متعددی نشان داده اند که افراد متاهل نسبت به مجرد ها، طول عمر بیشتری دارند. اگر هم بیماری ای آن ها را تهدید کند، سریع تر از افراد مجرد متوجه آن شده و برای درمان اقدام می کنند. بنابراین می توان گفت ازدواج به نوعی تضمین کننده سلامتی جسمی برای زنان و مردان است.
به اشتراک گذاشتن نگرانی ها علتی برای ازدواج
همه ما در محیط کار یا روابط کاری و اجتماعی خود گاها دچار استرس می شویم. متاهل بودن به این معنی است که کسی وجود دارد که می توانید مشکلات و نگرانی هایتان را با او در میان بگذارید، با او صحبت کنید و با همفکریش برای برطرف کردن مشکلات کاری و اجتماعیتان برنامه ریزی کنید.
ادامه نسل علت بسیاری از ازدواج ها
برخی از مردان برای این که نسل و نام خانوادگیشان ادامه پیدا کند، ازدواج می کنند. با ازدواج این امکان وجود دارد که صاحب فرزند شوند و فرزندشان، فرزندانی به دنیا بیاورد و همین طور این روند ادامه پیدا کند تا نسل و نام خانوادگیشان زنده نگه داشته شده و شجره نامه خانوادگیشان را شاخ و برگ بیشتری دهند.
گسترش دایره دوستان و آشنایان یکی از علت های ازدواج
زمانی که با یک فرد دیگر، متحد شده و عملا یکی می شوید، دوستان و نزدیکان او را نیز خواهید شناخت. پس از ازدواج دوستان معتمد، آشنایان و فامیل همسرتان، همگی دوست و آشنا و فامیل شما نیز محسوب می شوند. آشنایی با افراد بیشتر و حلقه گسترده تر از دوستان و آشنایان می تواند برای پیشرفت و رشدتان فرصت های بیشماری به بار بیاورد.
رسوم ازدواج کدامند
برای ازدواج کردن معمولا یک سری آداب و رسوم و گاها تشریفات وجود دارد که از جامعه ای به جامعه دیگر متفاوت است. اغلب به هر اندازه که در جامعه ای، ازدواج نقش مهم و پررنگی داشته باشد، بیشتر به مراسم و آداب و رسوم مرتبط با آن شاخ و برگ می دهند.
آداب و رسوم ازدواج به طور کامل بسته به فرهنگ اجتماعی است که ازدواج در آن شکل می گیرد. در جوامعی که در آن ها عروس و داماد توسط والدینشان انتخاب و بر گزیده می شوند، فرض بر این است که عشق بعد از ازدواج حاصل می شود. در این ازدواج ها که به عنوان سنتی شناخته می شوند، بیشتر مزایای اقتصادی - اجتماعی مطرح است.
در برخی جوامع، ازدواج های مدرن بیشتر اتفاق می افتند. به این معنی که دختر و پسری که به سن ازدواج می رسند، همسر خود را انتخاب می کنند و فرض بر این است که عشق مقدم بر ازدواج و تعیین کننده آن می باشد. در این نوع ازدواج ها معمولا کمتر به جنبه اقتصادی - اجتماعی توجه می شود و عشق و احساس شکل گرفته میان دو جوان حرف اول را می زند.
اما در هر صورت، ازدواج به هر شکلی که اتفاق بیفتد، سنتی یا مدرن، رعایت آداب و رسوم ازدواج لازم است. این رسوم در کشور ما، ایران شامل چند مورد اصلی است که در این بخش از مقاله بیان شده اند. اگر چه قومیت های مختلف ممکن است رسوم دیگری نیز اضافه بر این موارد داشته باشند اما هدف ما ارائه رسوم ازدواج مشترک در اغلب نقاط ایران بوده است. رسوم ازدواج عبارتند از:
خواستگاری
چه دختر و پسر خودشان یکدیگر را انتخاب کرده باشند و چه والدین آن ها را مناسب یکدیگر دانسته باشند، انجام مراسم خواستگاری کاملا عرف است. برای انجام مراسم خواستگاری، والدین پسر از خانواده دختر خانم وقت می گیرند برای به اصطلاح امر خیر.
برای این منظور خانواده پسر به همراه گل و شیرینی در موعد مقرر به منزل دختر خانم می روند و سوالات خواستگاری در رابطه با تمامی مسائل از جمله، شغل پسر، تحصیلات، شرایط خانوادگی، مذهب، مهریه دختر و هر مسئله مهم دیگری پرسیده می شوند.
بله برون
در صورت دریافت پاسخ مثبت از دختر و خانواده اش، در مهمانی بعدی خانواده پسر به همراه حلقه نشان و چند هدیه دیگر به خانه دختر می روند. در این مهمانی قول و قرار های عقد گذاشته می شود.
جشن حنابندان
این جشن یک آیین سنتی بوده که به منظور خداحافظی عروس با خانه پدریش برگزار می شود. در این جشن اقوام و آشنایان به همراه هدایایی در خانه پدر عروس دور هم جمع می شوند و روی دست عروس و داماد حنا می گذارند. حنا در این مراسم نشانه ای خوش یمن از بهشت و پیام آور شادی و خوشبختی است.
مراسم عقد و عروسی
در این مراسم سفره عقد که شامل آینه و شمعدان، تخم مرغ، عسل، آجیل و نان سنگک و غیره است، چیده می شود و عروس و داماد در کنار سفره قرار می گیرند. عاقد در حضور مهمانان خطبه عقد را جاری می کند و به صورت رسمی آن دختر و پسر را زن و شوهر اعلام می کند.
ماه عسل
عروس و داماد پس از مراسم، مدتی را با یکدیگر به سفر می روند. شناخت همسر، هدف اصلی از این سفر است که با نام ماه عسل شناخته می شود.
کلام آخر
ازدواج یک پیوند عاطفی، اجتماعی و حقوقی میان زوجین است که با انجام آداب و رسوم مختص به هر جامعه ای صورت می گیرد. دختران و پسرانی که تصمیم به ازدواج می گیرند دلایل متفاوتی برای انجام این کار دارند که از جمله می توان به دستیابی به عشق، آرامش، رابطه جنسی مناسب و غیره اشاره کرد.
سوالات متداول
1- ✔️ ازدواج به چه معناست؟
✔️ ازدواج یا نکاح یک پیوند زناشویی است که بر اساس آن زن و مرد نسبت به هم متعهد می شود. توضیحات بیشتر در این رابطه در مقاله بیان شده است.
2- ✔️ علت های ازدواج چه مواردی هستند؟
✔️ هر فردی برای ازدواج علت خاص خود را دارد اما به طور کلی علت های ازدواج شامل دستیابی به عشق، فرزندآوری و دیگر مواردی است که در متن مقاله به طور کامل توضیح داده شده اند.
3- ✔️ رسوم ازدواج شامل چه مواردی می شود؟
✔️ رسوم ازدواج بسته به هر جامعه و فرهنگی متفاوت است اما رسم های کلی در ایران شامل خواستگاری، بله برون و غیره می شود که در مقاله به طور کامل بیان شده است.
» نیازهای انسان و تحقق آن ها با ازدواج
» اهمیت آموزش مسائل جنسی پیش از ازدواج