از کودکانمان انبار باروت نسازیم! لجبازی کودکان موضوعی بسیار کلافه کننده است! فرزند شما گرسنه است، شما او را دعوت به غذا خوردن می کنید اما او فقط به دلیل اینکه به او گفته اید غذا بخور، از خوردن آن سر باز می زند و به نوعی لجبازی می کند! این مسئله را در کودکان امروزی بیشتر هم می توان یافت.
کودک لجباز به والدین خود بسیار آسیب می رساند به خصوص مادر که زمان زیادی را با فرزند خود می گذراند اما موضوعی که مطرح است اینکه اصلاً لجبازی کودکان از کجا نشات می گیرد و چه چیزی باعث می شود که این رفتار بیشتر و بیشتر شود؟ گاه خودمان در لجبازی کودکان نقش مهمی داریم! در این مقاله به بررسی این موضوع می پردازیم.
چه زمانی کودک لجبازی می کند
لجبازی کودکان از چه زمانی آغاز می شود؟ دوره های زمانی که کودکان به سمت لجبازی می روند متفاوت است و حتی نوع لجبازی نیز متفاوت است. شاید باورش کمی سخت باشد اما اولین دوره هایی که مادر با کودک لجباز دست و پنجه نرم می کند، دوره شیردهی است. یکی از دلایل شیر نخوردن کودک، لجبازی است، یعنی کودک با وجود گرسنگی زیاد، در حالی که گریه می کند حاضر به گرفتن سینه مادر نیست!
دوره های اصلی لجبازی کودکان بیشتر مربوط به سنینی است که کودک به جاه طلبی می رسد، رده های سنی 3 الی 5 سال، کودک این تصور را دارد که همه چیز در دنیا برای او است، این سن حتی کودک علاقه ای به داشتن برادر و خواهر ندارد. اگر به او بگویید که اسباب بازی خود را به کودک دیگری بدهد لج می کند و این کار را نخواهد کرد! در این دوره کودک حس مالکیت را ضمیمه لجبازی می کند.
دوره بعدی از لجبازی و نافرمانی مقابله ای کودکان معمولاً زمانی است که پا به عرصه نوجوانی می گذارند! این دوره با بیشترین حد از لجبازی همراه است و نوجوان با شنیدن ساده ترین حرف ها جنبه دفاع به خود می گیرد. لجبازی کودکان زمانی که والدین به آنها سخت می گیرند بیشتر و بیشتر می شوند حتی اگر سخت گیری از روی محبت زیاد باشد.
معمولاً خواستن کاری که کودک میلی به انجام آن ندارد با لجبازی همراه است یعنی کودک حس می کند در یک قفس گرفتار شده است، قفسی که نمی گذارد خودش فکر کند و نتیجه بگیرد. در این راستا والدین نقش مهمی دارند و شرایط ایده آل را فراهم می سازند. اینطور که مشخص است کودکان لجباز اغلب سعی می کنند با رفتارهای خشونت آور سعی به اعلام اعتراض خود داشته باشند و در این زمینه هرچه بیشتر نسبت به آنها حساس شویم شرایط بدتر و پیچیده تری دیده می شود.
علت لجبازی کودکان چیست
لجبازی کودک دلایل مختلفی داشته که فرزندپروری یکی از مهمترین آن ها است، در اینجا علت لجبازی کودکان را مشاهده می کنید.
گاه یکی از مهمترین دلایل لجبازی کودکان این است که دوست دارند از سایر کودکان تقلید کنند، یعنی وقتی یک سری رفتارها از سایر همنوعان خود میبینند دوست دارند که آنها را تکرار کنند و در این زمینه تا حد زیادی پیش می روند.
اگر پدر و مادر یا سایر افراد سعی کنند که حس مالکیت را از کودکان خود بگیرند، این شرایط ایجاد می شود که کودک دچار لجبازی شده و احساس پوچی داشته باشد. در واقع حس مالکیت به کودک حس غرور می دهد.
والدین گاه بیش از اندازه روی غذا خوردن، راه رفتن، حرف زدن و خوابیدن کودکان حساس هستند، این رفتار از روی دلسوزی است اما کودک در این تصور است که والدین به او زور می گویند بنابراین یک کودک لجباز در صدد است که خلاف گفته های پدر و مادر خود را اجرا کند.
یکی از دلایلی که منجر به لجبازی کودکان می شود اینکه کودک قصد دارد بزرگ شدن خود را به زبانی اعلام کند. در واقع کودک در صدد است که موقعیت خوبی برای خود ایجاد کند و در این زمینه از رفتارهای لجبازانه استفاده می کند. موضوعی که می بایست مورد بررسی قرار بگیرد اینکه کودکان در دنیای امروزه سعی به اجرای رفتارهایی دارند که دیگران از آنها حساب ببرند.
محیط زندگی پر تنش و اختلافات زناشویی در آن
تاثیرات محیطی دیگر و محیط آموزشی ناسالم
عدم محبت و یا محبت افراطی
چندگانگی در تربیت کودک و فرزندپروری
عوامل ارثی
عواملی که کودک را به سمت لجبازی می کشاند، مانند ترس بیش از حد از والدین، نبود فضای شاد در زندگی و یا وجود بیماری های مختلف
راه های برخورد با لجبازی کودکان
اگر بخواهیم راه های برخورد با لجبازی کودک را بررسی کنیم نیاز است در ابتدا نوع لجبازی مشخص شود: برخی از افراد با قهر لجبازی خود را نشان می دهند و برخی دیگر با پرخاش و داد و فریاد! از راه های زیر می توان برای کنترل این قضیه استفاده کرد.
1به فرزند خود بگویید که باور دارید او بزرگ شده است
این روش برای دوره های نوجوانی بسیار عالی است. اگر فرزند شما لجبازی را برای رسیدن به اهداف خود انتخاب کرده است به او بگویید که بزرگ شده است و هرطور که مایل است می تواند رفتار کند اما نظر شما این است که اشتباه می کند! در این حالت او به فکر فرو می رود.
2با فرزند خود مشورت کنید
مشورت با کودک یکی از روش های مهم برخورد با کودک لجباز است. سعی کنید از ساده ترین مسائل تا پیچیده ترین موارد با کودکان خود مشورت کنید. این حس در کودک ایجاد می شود که چقدر مهم است.
3تکنیک جایزه دادن به کودک
در تکنیک جایزه دادن به کودک برای هر کار مثبتی که از فرزند خود می بینید به او جایزه دهید، حتی یک شکلات کوچک را در یک ورق کاغذ کادو بپیچید و این مسیر را برای مدت مشخصی دنبال کنید.
4بگذارید کودک اشتباه کند
هیچ کس بدون غلط زندگی نمی کند بنابراین یکی از راه های برخورد با لجبازی کودکان این است که بگذارید خطا کند و آسیب ناشی از خطا را تجربه کند به این ترتیب خود تصمیم می گیرد که چطور باید مسیر یادگیری را طی کند.
5از روش پاداش استفاده کنید
به جای اینکه بگویید اگر ناهار خود را تمام نکند مجازات می شود و خبری از شام نیست بگویید که اگر ناهار کافی بخورد یک شام خوشمزه جایزه می گیرد.
6امر و نهی به کودک تعطیل
هیچ کودک لجبازی به واسطه امر و نهی به راه درست هدایت نمی شود. اینکه مدام به فرزند خود دستور دهید از او انبار باروت می سازد بنابراین بهتر است هرچه می گوییم فقط جنبه مشاوره و راهنمایی داشته باشد.
کلام آخر
اگر لجبازی کودکان فضای زندگی را تحت شعاع قرار داده است بهتر است دست به کار شویم و تکنیک های برخورد با لجبازی کودکان را که برخی از آنها بسیار ساده است، دنبال کنیم. کودک لجباز از یک جایی تصمیم به لجبازی گرفته است بنابراین چه خوب است بدانیم که ریشه کار کجاست و برای حل آن با کمک مشاوره کودک و نوجوان یا بدون آن اقدام کنیم.
سوالات متداول
1- ✔️ چه زمانی کودک لجبازی می کند؟
✔️ دوره های زمانی که کودکان به سمت لجبازی می روند متفاوت است که در متن مقاله توضیحات کامل آن شرح داده شده است.
2- ✔️ علت لجبازی کودکان چیست؟
✔️ لجبازی کودکان دلایل مختلفی داشته که فرزندپروری یکی از مهمترین آن ها است، در متن مقاله علت لجبازی کودکان مطرح شده است.
3- ✔️ راه های برخورد با لجبازی کودکان چیست؟
✔️ اگر بخواهیم راه های برخورد با لجبازی کودک را بررسی کنیم نیاز است در ابتدا نوع لجبازی مشخص شود که در متن مقاله توضیحات آن ارائه شده است.