مرگ واقعیت انکار ناپذیری است که برای تمام افراد و عزیزان آن ها اتفاق می افتد . ضرب المثل این شتری است که در خانه هر کس می خوابد ، نشان دهنده این موضوع است که مرگ فقط برای دیگران نیست و برای ما و خانواده ما نیز اتفاق می افتد .
زمانی که فرد یکی از عزیزان خود را از دست می دهد به سوگ آن فرد می نشیند ، سوگ در لغت به معنای غم و اندوه است . فرآیند به سوگ نشستن کسی یعنی تمامی واکنش ها ، احساسات و افکاری که فرد در زمانی که یکی از عزیزان خود را از دست می دهد ، نشان می دهد .
فرد برای اینکه با وقعیت مرگ عزیز خود کنار بیاید و بتواند شرایط به وجود آمده را درک کند ، به اصلاح چرخه سوگ را طی کند ، نیاز به زمان دارد . اما اگر نتواند این چرخه سوگ را طی کند ، درگیر اثرات مخرب احساسی و روانی می شود که زندگی او را مختل خواهد کرد .
نزدیکان فرد باید به هر روشی که ممکن است به او کمک کنند تا بتواند این چرخه سوگ را طی کند و واقعیت مرگ عزیزانش را بپذیرد و با آن کنار بیاید . سعی کنید اطلاعاتی را در مورد مرگ عزیز از دست رفته به فرد بازمانده بدهید که باعث اختلالات روانی و سوگ عارضه دار او نشود .
واکنش های وحشتناک افراد بازمانده نسبت به مرگ عزیزانشان طبیعی است اما مهم این است که بتوانید در زمان معین او را با واقعیت مرگ و مفهوم آن آشنا کنید تا بهتر بتواند با شرایط به وجود آمده ، کنار بیاید .
تعریف سوگ مرگ
همانطور که گفتیم زمانی که فردی ، عزیز خود را از دست می دهد نسبت به مرگ او واکنش ها و احساسات مختلف و وحشتناکی را نشان می دهد که در مورد هر کس متفاوت است و شدت آن نیز متفاوت است .
در نتیجه سوگ عبارت است از مجموعه احساسات ، افکار و تمامی واکنش های فرد نسبت به از دست دادن یک فرد مورد علاقه . فرد برای گذراندن سوگ مراحلی را باید طی کند که اگر به خوبی طی شود فرد می تواند این واقعیت را بپذیرد و می تواند فقدان های بعدی را هم راحت تر تحمل کند .
اما اگر فرد در طی کردن مراحل سوگ موفق نباشد دچار اختلالات روانی و احساسی شده و همچنین در زندگی روزمره خود به مشکل می خورد . می توان گفت فرایند سوگ مجموعه واکنش های فرد بازمانده است که در تمامی انسان ها متفاوت است و هر کسی در برابر مرگ عزیزی که از دست داده است ، یک واکنشی دارد .
از جمله اعمالی که باید انجام شود تا فرد بازمانده بتواند به زندگی عادی خود برگردد می توان به کمک کردن به او برای قبول کردن واقعیت به وجود آمده ، کنار آمدن او با دنیایی که دیگر عزیزش در آن وجود ندارد ، گذراندن مراحل سوگ و پایان دادن به آن و ایجاد ارتباط با متوفی اشاره کرد .
واکنش به مرگ در سنین مختلف
همانطور که گفتیم واکنش افراد نسبت به مرگ مانند همدیگر نیست ، همچنین می توان گفت واکنش آن ها در سنین مختلف نیز متفاوت است و هر کسی در سن خود یک واکنش نسبت به مرگ دارد . در سنین مختلف احساسات ، عواطف ، درک ، تصورات و تفسیر هر کسی با دیگری متفاوت است و به همین دلیل است که واکنش هیچکس نسبت به مرگ مانند دیگری نیست .
واکنش نسبت به مرگ در سن یک تا پنج سالگی
سوگ در کودکان در این سنین به دلیل اینکه درک واضحی از موضوع مرگ و از دست دادن ندارند، به این صورت است که فکر می کنند مرگ یک انسان نیز مانند مرگ یک جاندار است و آشنایی آن ها در مورد مرگ در این حد است که فکر می کنند فرد به خواب رفته است.
واکنش نسبت به مرگ در سن پنج تا ده سالگی
کودکان وابسته در مرحله آشنایی با مرگ هستند و این واقعیت را می پذیرند اما همیشه از اینکه مرگ برای والدینشان پیش بیاید ، می ترسند و نگران تنها و بی پناه ماندن خود می شود .
واکنش نسبت به مرگ در سن ده تا پانزده سالگی
فرد کاملا مسئله مرگ را درک می کند و به این باور می رسد که مرگ نه تنها برای دیگران بلکه برای خانواده خود و حتی خودش نیز پیش می آید .
واکنش نسبت به مرگ در سن بلوغ
نوجوانان در سن بلوغ باور کرده اند که مرگ پدیده ای غیر قابل بازگشت است و می دانند که مرگ به معنای نابودی و فنا پذیری نیست . اما با این وجود آن ها در مقابل مرگ عزیزان خود بسیار ناراحت می شوند . در نتیجه می توان گفت افراد بالغ در مقایسه با کودکان و نوجوانان راحت تر می توانند مسئله مرگ را بپذیرند و با آن کنار بیایند .
گاه برخی از والدین ممکن است در مورد مرگ با فرزند خود صحبت نکنند و این مسئله را از او پنهان کنند ، اما لازم است بدانید عدم آشنایی کودکان با مرگ ممکن است سبب بروز مشکلاتی در واکنش های آن ها نسبت به مرگ شود . اغلب کودکان در مورد مرگ ، خیال بافی های متعددی می کنند . به طور مثال فکر می کنند که متوفی او را می بیند و از اعمال او آگاه می شود . همین موضوع باعث می شود کودک کارهایی را انجام دهد که به خیال خودش ، باعث خوشحالی او می شود .
نیازهای افراد بازمانده در واکنش به مرگ
در صورت مرگ یک عزیز ، بالغین نه تنها مجبور هستند خودشان را با شرایط به وجود آمده سازگار کنند بلکه باید مراقب کودکان و نوجوانان کوچکتر نیز باشند . بالغین نیاز به سوگواری و طی کردن فرایند سوگ را دارند . این به این معنا نیست که تنها کودکان نیاز به مراقبت دارند بلکه بستگان نیز باید از دیگر بازماندگان بالغ نیز مراقبت کنند .
به طور مثال بالغین برای کنار آمدن با مرگ عزیز از دست رفته ، باید در مراسم های متناسب با رسم و رسوم خود شرکت کنند ، به آن ها این اطمینان را دهید که در هر شرایطی کنار او هستید و به او کمک خواهید کرد .
سوالات متداول
1- ✔️ واکنش افراد نسبت به مرگ چیست ؟
✔️ در واقع همانطور که می دانید مرگ اتفاقی است که برای تمام می افتد اما واکنش افراد به مرگ با توجه به سن و شخصیت های آن ها متفاوت می باشد که در متن مقاله بیشتر در مورد آن توضیح داده شده است .
2- ✔️ مفهوم سوگ چیست ؟
✔️ سوگ در واقع نوعی واکنش افراد به مرگ بوده که شامل عزاداری ، گریه ، حالت های مختلف افراد نسبت به مرگ عزیزانشان می باشد که در متن مقاله بیشتر در مورد آن توضیح داده شده است .
3- ✔️ واکنش مرگ در سنین کودکی چگونه است ؟
✔️ در سنین کودکی فرد مسئله مرگ را درک نکرده و حتی می تواند نسبت به آن بی توجه باشد یا مرگ را مانند یک خواب بداند که در متن مقاله بیشتر در مورد آن توضیح داده شده است .
» مشکلات خود را به شکلات تبدیل کنید
» تاثیرات خاطرات تلخ کودکی در انتخاب عشق جوانی