بسیاری از افراد در سنین مختلف و در جنسیت های زن و مرد، از جنسیت بیولوژیکی خود راضی نبوده و قصد تغییر آن را با عمل تغییر جنسیت از دختر به پسر و از پسر به دختر دارند. این تصمیم گیری برای آن ها بسیار سخت بوده و گاهی پشیمانی به همراه دارد.
افرادی که قصد تغییر جنسیت خود را داشته ترنس یا تراجنسیتی بوده که هویت جنسیتی متفاوتی از جنسیت بیولوژیکی خود دارند و از این موضوع احساس مطلوبی ندارند. بنابراین برای مطابقت جنسیت بیولوژیکی و هویت جنسی خود تصمیم به عمل تغییر جنسیت می گیرند، این تصمیم مراحلی داشته که آسان نبوده و نیاز به کمک و حمایت خانواده و فرد متخصص دارد. در این مقاله نحوه عمل تغییر جنسیت مرد به زن یا زن به مرد و مراحل آن ارائه شده است.
مراحل تغییر جنسیت
همانطور که ذکر شد بسیاری از افراد ترنس یا تراجنسیتی به دلیل عدم تطابق هویت جنسی با جسیت بیولوژیکیشان قصد تغییر جنسیت از زن به مرد یا مرد به زن را دارند. این افراد زمانی که به دنیا می آیند توسط پزشک جنسیت گذاری شده اما خود فرد هویت جنسی وی را متفاوت می داند. برای مثال فردی که جنسیت او پسر تشخیص داده شده و دارای آلیت تناسلی است اما خود را زن می پندارد و به او زن ترنس می گویند.
اما عمل تغییر جنسیت زن به مرد یا مرد به زن راحت نبوده و نیاز به طی کردن مراحلی دارد، همچنین متخصصان بسیار محدودی توانایی انجام این عمل را دارند. برای تغییر جنسیت ابتدا مرد ترنس یا زن ترنس باید از روانشناسان متخصص و پزشک قانونی مجوز دریافت کند و مراحل زیر را طی کند.
1ارزیابی سلامت روان برای تغییر جنسیت
2هورمون تراپی برای تغییر جنسیت
3عمل تغییر جنسیت
البته همه افراد این روند را به طور کامل طی نکرده و برخی تنها تا مرحله درمان با هورمون پیش می روند.
مرحله ارزیابی سلامت روان برای تغییر جنسیت
پزشکان پیشنهاد می دهند که برای تغییر جنسیت فرد ترنس ابتدا باید رواندرمانگر و روانشناس متخصص با فرد صحبت کرده و تشخیص سلامت روان را برای فرد بدهد. زیرا بسیاری افراد در سنین مختلف به خصوص نوجوانی به دلیل بحران های مختلف در زندگی، استرس، اضطراب و موارد دیگر قادر به تصمیم گیری درست نیستند.
فرد متخصص تشخیص می دهد که آیا فرد واقعا دچار اختلال هویت جنسی است و به همین دلیل دچار پریشانی ذهنی نیز شده است. پس از تایید این موضوع فرد متخصص شما را از مراحل تغییر جنسیت، نحوه عمل تغییر جنسیت دختر به پسر و پسر به دختر، هورمون درمانی و شرایطی که با آن رو به رو می شوید آگاه می کند.
از دیگر مواردی که به عهده روانشاس است درک میزان حمایت و پشتیبانی که فرد برای این عمل داشته و حتی صحبت با خانواده فرد برای متقاعد ساختن آن ها و جلب حمایت و همدلی آن ها برای فرد است. این جلسات حدود سه تا چهار بار بوده و پس از آن رواندرمانگر شخص ترنس را به متخصص حوزه هورمون و غدد ارجاع می دهد.
درمان با هورمون برای تغییر جنسیت
مرحله دوم برای تغییر جنسیت مرد به زن یا زن به مرد هورمون تراپی است، این درمان برای ویژگی های ثانویه جنسی مانند مو های بدن، سینه و موارد دیگر است. زنان برای هورمون درمانی، هورمون آندروژن که هورمون مردانه است را دریافت می کنند و تغییرات جنسیتی زیر برای آن ها حاصل می شود:
کلفت تر شدن صدا
تقویت عضلات و ماهیچه ها
تقویت و رشد موهای صورت و بدن
بزرگ شدن کلیتوریس زن
تغییر جنسیت مرد به زن پس از دریافت هورمون های زنانه شامل موارد زیر است:
کاهش توده عضلانی و ماهیچه ها
توزیع مجدد چربی بدن
بزرگ شدن سینه ها
کند و نازک کردن رشد موهای بدن
کاهش میزان هورمون تستسترون
این تغییرات در مواقعی حدود یک ماه طول کشیده و برخی اوقات تا 5 سال طول می کشد. این هورمون درمانی عوارضی نیز به همراه دارد بنابراین قبل شروع روند آن باید از سلامت جسمی فرد مطمئن بود.
از عوارض هورمون درمانی در تغییر جنسیت پسر به دختر یا دختر به پسر افزایش فشار خون، افزایش وزن، آپنه خواب، افزایش آنزیم های کبدی، مشکلات قلبی، ناباروری، لخته شدن خون و موارد خطرناک دیگر است. همچنین برخی افراد در روند هورمون تراپی دچار علائم اضطراب شده که باید برای کنترل و کاهش استرس و اضطراب خود تحت نظر مشاروه روان درمانی قرار بگیرد.
جراحی و عمل تغییر جنسیت
طبق آمار ها حدود 75 درصد افرادی که تا مرحله هورمون درمانی پیش می روند هیچ وقت عمل تغییر جنسیت را انجام نمی دهند. این عمل جراحی تغییر جنسیت بسیار پر هزینه بوده و پوشش بیمه در مورد این موضوع متفاوت است.
برخی تا مرحله هورمون درمانی احساس رضایت می کنند و برخی تصمیم به تغییر جنسیت کامل می گیرن. این عمل تغییر جنسیت مرد به زن یا زن به مرد غیر قابل بازگشت بوده و نیاز به تصمیم گیری محکم و بدون پشیمانی دارد. معمولا پیشنهاد می شود که قبل از جراحی فرد حدود 12 ماه درمان با هورمون را پیش ببرد.
این عمل می تواند شامل مورادی مثل سینه گذاشتن برای زن ترنس و برداشتن آن برای مرد ترنس می باشد. مانند تمام جراحی ها عمل تغییر جنسیت زن به مرد یا مرد به زن نیز عوارضی به همراه دارد.
جراحی تغییر جنسیت مرد به زن (زن ترنس):
عمل تغییر جنسیت مرد به زن شامل برداشتن آلت تناسلی و بیضه ها و ایجاد دستگاه تناسلی زنانه که توانایی برقراری رابطه جنسی را دارد. در این عمل برای فرد کلیتوریس گذاشته شده و لب های کوچک و بزرگی که شبیه به دستگاه تناسلی زنان است نیز قرار داده می شود که به این کار لابیوپلاسیتی می گویند.
عمل تغییر جنسیت زن به مرد (مرد ترنس):
عمل تغییر جنسیت زن به مرد شامل برداشتن رحم و لوله های آن بوده تا جلوی قاعدگی گرفته شود سپس به دو صورت ایجاد آلت تناسلی در ناحیه کلیتوریس و یا استفاده از پیوند عضلات و استخوان ها برای برای ایجاد آلت مردانه به همراه برداشتن کامل واژن رخ می دهد.
عوارض عمل تغییر جنسیت چیست
جراحی برای تغییر جنسیت عوارضی به همراه داشته که قبل انجام آن باید آگاهی لازم به فرد انتقال داده شود. این عوارض شامل موارد زیر است:
-
افسردگی یا استرس (در مواقعی هم عمل تغییر جنسیت منجر به کاهش و درمان افسردگی و استرس می شود)
-
خونریزی
-
عفونت
-
اختلال در نعوظ برای مرد ترنس
-
بافت مردگی کلیتوریس یا پوست
-
مشکل در ادرار
-
افتادگی واژن
-
اختلال در انزال
-
درد هنگام دخول برای زن ترنس
کلام آخر
عمل جراحی تغییر جنسیت پسر به دختر یا دختر به پسر چند ساعت طول کشیده اما شاید تا مدت ها فرد درگیر این تغییر جنسیت و عوارض آن باشد، بنابراین نیاز به مراجعه به رواندرمانگر و حمایت خانواده دوستان وی می باشد تا فرد کاملا با جنسیت خود انطباق یافته و آن را بپذیرد.
سوالات متداول
1- ✔️ مراحل تغییر جنسیت چیست؟
✔️ عمل تغییر جنسیت اصلا راحت نبوده و نیاز به طی کردن مراحلی دارد که در متن مقاله شرح کامل مراحل آن مطرح شده است.
2- ✔️ مرحله ارزیابی سلامت روان برای تغییر جنسیت چگونه است؟
✔️ پزشکان پیشنهاد می دهند که برای تغییر جنسیت فرد ترنس ابتدا باید به رواندرمانگر و روانشناس متخصص مراجعه کرد که در متن مقاله شرح داده شده است.
3- ✔️ عمل تغییر جنسیت چگونه است؟
✔️ عمل تغییر جنسیت غیر قابل بازگشت بوده و نیاز به تصمیم گیری محکم و بدون پشیمانی دارد که در متن مقاله نحوه انجام آن ارائه شده است.