ورزش فقط برای بزرگسالان نیست، ورزش کودکان نیز اهمیت زیادی دارد و سبب رشد صحیح بدن کودکان می شود. کمتر پدر و مادری هستند که از فواید ورزش کودکان بی اطلاع باشند اما موضوع از این قرار است که ورزش کودکان سن خاص خود را دارد و همینطور تکنیک های به کار رفته نیز برای کودک به نسبت بزرگسالان متفاوت است.
سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده است که اگر ورزش از سنین درستی آغاز شود، مشکلات جسمانی در بزرگسالی کاهش چشمگیری خواهد داشت. میزان فعالیت بدنی برای کودکان کمتر از 60 دقیقه در روز و با شدت متوسط مورد تایید قرار گرفته است. این رویکرد بر سلامت روانی کودک شما نیز تاثیر خواهد گذاشت.
سن شروع ورزش برای کودک
سن مناسب برای آغاز ورزش کودکان بستگی به مدلی دارد که قرار است در پیش گرفته شود. بگذارید به شکل دیگری موضوع را توضیح دهیم. یکی از مدل های مشهور برای ورزش کودکان، مدل توسعه ورزشی بلند مدت است که ترکیبی از مدل های تمرینی و رقابتی و ریکاوری است. این مدل از ابتدای تولد آغاز شده و تا 12 سالگی به طول می انجامد. به طور کلی در این روش از ورزش کودکان، سواد حرکتی روز به روز بیشتر می شود. وقتی صحبت از سن شروع ورزش کودکان است یعنی زمانی که سواد حرکتی کودک افزایش یافته است.
پایه سواد حرکتی کودکان معمولاً پیش از هفت سالگی مشخص می شود. اثر بخشی تمرینات ورزشی کودکان از 2 الی 7 سال ثابت شده است.
ورزش کودکان هم به صورت کلاس های کودک محور و هم کلاس های والد و کودک برگزار می شود و معمولاً گام های اولیه ورزش به صورت بازی است.
مرحله دوم از سن مناسب ورزش کودکان به دوره 12 الی 16 سالگی باز می گردد به طوری که مرحله اصلی تمرین محسوب می شود و بیشترین تغییر در وضعیت آمادگی جسمانی و حرکتی صورت می گیرد. فرد نوجوان در این دوره برای رقابت آماده تر است.
دقت شود که ورزش کودکان باید نه به صورت بازی و به صورت ورزش، بلکه ترکیبی از این دو باشد تا به سلامت روانی کودک نیز کمک کند.
در یک بررسی کلی بهترین سن ورزش کودکان، از دو سال آغاز می شود اما کودکان از سنین 4 سال می توانند برای انتخاب ورزش مورد نظر خود آماده شوند. بررسی ها نشان می دهد که هرچه کلاس های ورزش کودکان و والد بیشتر باشد موقعیت آموزش بهتر خواهد بود. بازه سنی 3 الی 7 سال پیش از ورود به مدرسه محسوب می شود و فرصت مناسبی برای انجام حرکات ورزشی خاص است به طوری که کودک خود علاقه به انجام حرکات ورزشی مختلف داشته باشد.
ورزش مناسب برای کودکان در سنین مختلف
ورزش کودکان از سن دو سالگی آغاز می شود اما نه به این معنی که یک کودک دوساله هر ورزشی را می تواند انجام دهد.
ورزش مناسب کودکان 2 الی 4 سال:
ورزش کودکان در سنین 2 الی 4 سال معمولاً به شکل ترکیب بازی و ورزش است. در واقع پیاده راه رفتن و حرکاتی از این قبیل آغاز ورزش کودکان در سن دو سالگی است. کودک در سنین بین دو الی چهار سال باید دویدن، پرش، سوت کردن و گرفتن توپ را یاد بگیرد و معمولاً بازی های عروسکی و همینطور ورزش هایی که در استخر آب برگزار می شود بهترین موارد محسوب می شوند.
ورزش مناسب کودکان 4 الی 6 سال:
معمولاً ورزش کودکان در سنین بالای 4 سال وابسته به فعالیت های جهشی است و جنب و جوش کودکان در این سنین بسیار زیاد است. کودکان علاقه زیادی به دویدن دارند و بازی های پرتحرک بهترین گزینه برای آنها محسوب می شود. دقت شود که سنین 4 و 5 سال معمولاً به صورتی است که هماهنگی لازم بین حرکات بدن و چشم وجود ندارد.
توپ بازی، طناب بازی، شنا و استفاده از سه چرخه برای این سنین بهترین است. در سن 6 سالگی کودکان آماده برای فراگیری هنری های رزمی هستند. به طور کلی هنرهای رزمی از بهترین پیشنهادات در این سنین محسوب می شود.
ورزش برای کودکان 6 الی 10 سال:
رده سنی 6 الی 10 سال ، سن مدرسه محسوب می شود و معمولاً ورزش های تیمی و جمعی بسیار مناسب است. در این سن کودک قابلیت های جسمانی خود را کشف کرده است و بر اساس شخصیت و توانایی خود فعالیت می کند. ورزش هایی از قبیل دوچرخه سواری، شنا، بیسبال، بسکتبال و دو و میدانی بهترین گزینه برای ورزش در این سن محسوب می شود.
ورزش مناسب کودکان 10 الی 12 سال:
در سنین بالای 10 سال کودک می تواند هر ورزشی را به با رعایت اصول به صورت حرفه ای یاد بگیرد چون کنترل کافی روی حرکات دست و پا و چشم خود دارد.
راه های انتخاب ورزش مناسب برای کودکان
برای انتخاب ورزش کودکان نیاز است یک سری پارامترها رعایت شود. ورزش برای کودکان در خانه و با باشگاه بر اساس سن کودک و شرایط او ارزیابی می شود.
رعایت سن کودک برای ورزش:
دقت داشته باشید که کودکان در هر سنی باید ورزش مخصوص به همان سن را داشته باشند بنابراین نباید به یک کودک 3 ساله اجازه انجام ورزش هایی با فعالیت بدنی شدید را داد. معمولاً مهمترین فاکتور انتخاب ورزش کودکان، سن آنها است.
علاقه کودک به ورزش:
ورود به یک ورزش آسان است اما ماندن در آن کار ساده ای به نظر نمی رسد! معمولاً کودکان از سنین 4 سال نسبت به برخی از ورزش ها علاقه نشان می دهند و والد باید به این نشانه ها دقت داشته باشد. علاقه در هر چیزی منجر به تلاش بیشتر و موفقیت می شود پس بهتر است علاقه خودتان را به کودکانتان تعمیم ندهید و سعی کنید همه موارد را به دقت ارزیابی نمایید.
شخصیت کودکان در انتخاب ورزش کودک:
برخی از کودکان شخصیت ترسو دارند، این افراد معمولاً ورزش هایی که با ریسک تحرک بالا همراه هستند را دوست نخواهند داشت. برخی دیگر از کودکان شخصیت بسیار آرامی دارند و نیاز است که ورزشی با توجه به شخصیت آنها پیشنهاد شود.
بررسی ها نشان می دهد که یک کودک خجالتی معمولاً از ورزش های گروهی لذتی نمیبرد پس باید از ورزش های انفرادی استفاده کرد تا علاقه او به دنبال ورزش ثابت باقی بماند. برعکس کودکان اجتماعی را می توانند در ورزش های گروهی ثبت نام کرده زیرا به دوستیابی کودک نیز کمک می کند.
شرایط و محیط زندگی برای انتخاب ورزش:
دقت شود که یک ورزش باید با توجه به امکانات محیطی انتخاب شود. در صورتی که کودک علاقه به ورزشی داشته باشد که در شهر زندگی او هیچ امکانات و ابزاری برای ورزش مورد نظر دیده نشود، کودک پس از مدتی علی رغم میل باطنی خود دچار سرخوردگی شده و مجبور به ترک ورزش است.
بنابراین بسیار مهم است که آگاهی کافی در مورد ورزش بر اساس موقعیت جغرافیایی مشخص شود و سپس راهنمایی های لازم به کودک داده شود. انتخاب ورزش برای کودک در سنین کم بر عهده والد است.
کلام آخر
به یاد داشته باشید که ورزش منجر به افزایش اعتماد به نفس کودک شده و برای سلامتی او نیز بسیار مفید است.ورزش کودکان از سنین پایین آغاز شده و به صورت گام به گام با رشد سواد حرکتی همراه می شود. هرچه کودک کنترل و هماهنگی بهتری روی حرکات دست و پای خود داشته باشد می تواند برای ورزش های حرفه ای اماده تر شود.
سوالات متداول
1- ✔️ سن شروع ورزش برای کودک چیست؟
✔️ سن مناسب برای آغاز ورزش کودکان بستگی به مدلی دارد که قرار است در پیش گرفته شود که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- ✔️ ورزش مناسب برای کودکان در سنین مختلف چیست؟
✔️ ورزش کودکان از سن دو سالگی آغاز می شود اما نه به این معنی که یک کودک دوساله هر ورزشی را می تواند انجام دهد، در متن این موضوع شرح داده شده است.
3- ✔️ راه های انتخاب ورزش مناسب برای کودکان چگونه است؟
✔️ برای انتخاب ورزش کودکان نیاز است یک سری پارامترها رعایت شود تا به کودک اسیب وارد نکند، در متن مقاله توضیح داده شده است.
» مزایا و معایب خیال پردازی کودکان
» روش های تنبیه کودک