سیستم بدن انسان به شکلی طراحی شده است که برای سلامت ماندن نیاز به آب، غذا و خواب دارد. در طول روز بدن انسان خسته می شود و نیاز به ریکاوری دارد. زمان خواب بدن می تواند ریکاوری انجام دهد. همچنین در زمان خواب سطح هورمون های بدن تغییر می کند که برای سلامت انسان لازم است.
اما زمانی خواب برای بدن مفید خواهد بود که با کیفی باشد. یکی از عواملی که باعث می شود خواب با کیفیتی داشته باشیم زود خوابیدن است. در این مقاله به بررسی اهمیت زود خوابیدن و عوارض دیر خوابیدن اشاره می کنیم.
اهمیت زود خوابیدن چیست
خواب به موقع و با کیفیت تاثیر بسیار زیادی در سلامت جسم و روان انسان دارد. دیر خوابیدن باعث می شود فرد زمانی که از خواب هم بیدار می شود خسته و خموده باشد و احتمال ابتلا به افسردگی در افراد که دیر می خوابند بیش تر می شود. همچنین دیر خوابیدن باعث میشود زمان مفید را در طول روز از دست دهید و به کارهایتان نرسید. برخلاف تصوری که اکثر افراد می کنند و روش زندگی که در پیش دارند زود خوابیدن و خواب با کیفیت اهمیت بسیاری دارد که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم.
سریع خوابیدن وضعیت اخلاقی شما را خوب می کند و باعث می شود خوش اخلاق باشید ؛
خواب به موقع استرس را کاهش می دهد
کمبود خواب باعث می شود رانندگی پرخطری داشته باشید زیرا ممکن است در زمان رانندگی خواب بروید پس خواب به موقع خطر رانندگی را کاهش می دهد
خواب تاثیر زیادی روی سلامت پوست شما دارد و زود خوابیدن باعث می شود زیباتر و شاداب تر به نظر بیایید
خواب به موقع و با کیفیت روی تمرکز و حافظه شما اثر می گذارد و باعث بهبود آن ها می شود بنابراین با خواب به موقع می توانید کارهایتان را با کیفیت بهتری انجام دهید
زود خوابیدن میل شما را نسبت به خوراکی هایی که کالری بالا دارند کم می کند در نتیجه شما اندام متناسب و زیبایی خواهید داشت
خواب به موقع و کافی سیستم ایمنی افراد را تقویت می کند و باعث می شود کم تر بیمار شوید
خواب کافی طول عمر افراد را افزایش می دهد
سریع خوابیدن باعث می شود که خواب آرامی داشته باشید و کابوس نبینید
خواب به موقع حافظه را بهبود می بخشد و باعث می شود که قدرت تصمیم گیری افراد بهبود پیدا کند
خواب به موقع در وقت شناس بودن افراد تاثیر دارد
عوارض دیر خوابیدن
خواب تاثیر زیادی روی سلامتی افراد دارد اگر کیفیت خواب شما خوب نباشد و یا اگر دیر بخوابید عوارض بسیار بدی را روی سلامت جسمی و روحی شما خواهد گذاشت. در ادامه به تعدادی از این عوارض بی خوابی و کم خوابی اشاره خواهیم کرد.
-
دیر خوابیدن و بی خوابی باعث می شود سیستم ایمنی بدن تضعیف شود ؛
-
دیر خوابیدن سطح لپتین که مربوط به حس سیری می باشد را کاهش می دهد و سطح گرلین که مربوط به گرسنگی می باشد را افزایش می دهد به همین دلیل باعث می شود چاق شوید ؛
-
دیر خوابیدن عوارض روحی و روانی مانند بداخلاقی، عصبانیت، اضطراب و افسردگی را به همراه دارد ؛
-
دیر خوابیدن ریسک ابتلا به دیابت نوع دو را افزایش می دهد ؛
-
یکی از عوارض دیر خوابیدن کاهش میل جنسی در خانم ها و آقایان است. خواب کم و بی کیفیت سطح تستوسترون را در مردان کاهش می دهد ؛
-
خواب ناکافی و دیر خوابیدن سیستم متابولیسم بدن را به هم می ریزد و خطر ابتلا به سکته قلبی و مغزی را افزایش می دهد ؛
-
خواب ناکافی و دیر موقع احتمال بروز ناباروری در مردان و زنان را افزایش می دهد ؛
-
دیر خوابیدن مشکلات قلبی را به همراه دارد و می تواند فشار خون را بالا ببرد ؛
-
بروز سردرد و کمردرد ؛
-
کاهش میزان تمرکز و حافظه ؛
-
کاهش شادی ؛
-
تغییر عادات غذایی.
راه های زود خوابیدن
تا این بخش از مقاله به اهمیت خواب به موقع و با کیفیت و عوارضی که دیر خوابیدن می تواند داشته باشد پرداختیم. اما سوالی که پیش می آید این است که چگونه سریع به خواب برویم؟ در ادامه با ارائه روش هایی به شما می گوییم چگونه زود بخوابیم.
1قبل از خواب کتاب بخوانید :
یکی از راه های زود خوابیدن خواندن کتاب قبل از خواب می باشد. لازم نیست کتاب را با دقت بخوانید. همین که چند صفحه بخوانید متوجه می شوید چشمتان خواب آلوده شده است و به خواب می روید.
2برای خوابتان یک زمان مشخص کنید :
اگر هر شب در یک ساعت مشخص به رختخواب بروید ذهن شما با به رسمیت شناختن آن ساعت به عنوان زمان خواب باعث می شود در همان ساعت به خواب بروید.
3خنک نگه داشتن اتاق به زود خوابیدن کمک می کند :
برای داشتن خواب به موقع و راحت باید دمای اتاق را خنک نگه دارید. این حالت باعث می شود خوابتان بگیرد و به موقع بخوابید. البته باید حواستان باشد که دمای اتاق خنک باشد نه سرد.
4قبل از خواب تمرین یوگا انجام دهید :
انجام تمرینات یوگا باعث آرامش بدن شما می شود و این امر به شما کمک می کند که راحت خواب بروید.
5مدیتیشن انجام دهید :
انجام مدیتیشن به شما کمک می کند تا به راحتی خواب بروید. در زمان مدیتیشن تمرکز خود را روی تنفس آرام و ریتمیک قرار دهید. به این شکل به خود کمک می کنید تا سریع به خواب بروید.
6قبل از خواب شیر گرم بنوشید :
نوشیدن یک لیوان شیر گرم کمک می کند تا زود بخوابید. اگر نمی توانید شیر بنوشید نوشیدنی های مشابه آن را جایگزین کنید.
7از خوردن مواد کافئین دار خودداری کنید :
برای داشتن خواب به موقع و با کیفیت باید مواد کافئین دار را از رژیم غذایی خود حذف کنید. به ویژه مصرف این مواد قبل از خواب باعث می شود دیر به خواب بروید خوابتان بدون کیفیت باشد.
8وسایل الکترونیکی اطراف خود را خاموش کنید :
امروزه وسایل الکترونیکی گوناگونی اطراف ما وجود دارد که روزانه با آن ها سروکار داریم. باید توجه کنید اگر می خواهید زود بخوابید و خواب راحتی را داشته باشید باید قبل از خواب این وسایل را کاملا خاموش کنید. بهتر است وسایلی مانند تلویزیون، لپ تاپ و تلفن همراه را یک ساعت قبل خواب خاموش نمایید. نوری که از این دستگاه ها ساطع می شود از راحت خوابیدن ممانعت می کند.
9پرده ضخیم برای پنجره هایتان استفاده کنید :
پرده از ورود نور به داخل اتاق جلوگیری می کند و باعث می شود خواب راحتی داشته باشید.
کلام آخر
خواب نقش بسیار پر رنگی را در سلامت بدن و روان انسان دارد. خواب به موقع، کافی و با کیفیت باعث می شود انسان در زندگی عملکرد بهتری داشته باشد و موفق تر باشد. بنابراین زود خوابیدن در شب های جدی گرفته تا نتیجه آن را خود مشاهده کنید.
سوالات متداول
1- ✔️ اهمیت زود خوابیدن چیست؟
✔️ خواب به موقع و با کیفیت تاثیر بسیار زیادی در سلامت جسم و روان انسان دارد که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- ✔️ عوارض دیر خوابیدن چیست؟
✔️ خواب تاثیر زیادی روی سلامتی افراد دارد اگر کیفیت خواب شما خوب نباشد و یا اگر دیر بخوابید عوارض بسیار بدی داشته که در متن مقاله ارائه دادیم.
3- ✔️ راه های زود خوابیدن چیست؟
✔️ راه های بسیاری برای زود خواب دیدن و سریع به خواب رفتن هست که در صورت انجام نتایج آن بسیار مشخص بوده و در متن مقاله شرح داده شده است.