در این نوشتار اولین سوالی که به آن پاسخ داده می شود این است: ترس از دست دادن چیست؟ فومو یا ترس از دست دادن، نوعی عذاب روانی است که فرد با تفکرات ذهنی اش آن را می سازد پس نوعی عذاب خود ساخته است. این تصور غیر منطقی انسان را در هر زمان و هر مکان محدود می کند. داشتن این تصور که دیگران زندگی بهتری دارند، دیگران خوشبخت تر هستند و دیگران مشکلات کمتری دارند، در واقع ترس از دست دادن است.
جالب است بدانید که شبکه های اجتماعی مثل اینستاگرام و فیسبوک سهم بسیار زیادی در ایجاد این ترس در انسان دارند. حال که به سوال " ترس از دست دادن چیست" پاسخ داده شد، سراغ مباحث دیگر مثل علت ترس از دست دادن چیست و آسیب ها و درمان آن می رویم.
علت ترس از دست دادن چیست
تا کنون چند بار واژه ترس از دست دادن را شنیده اید و اصلا ترس از دست دادن چیست؟ تعریف دقیق آن به چه صورت است؟ ترس از دست دادن یعنی اینکه فرد همیشه دلهره و اضطراب دارد که دیگران تجربیات بیشتری از من دارند! دیگران خوشبخت ترند یا به دیگران بیشتر از من خوش می گذرد و احساسات منفی از این قبیل. همه این احساسات نه تنها عامل ایجاد افسردگی در فرد است بلکه زمینه اختلال فومو یا ترس از دست دادن را در انسان پدید می آورد. در این جا برخی علت های ترس از دست دادن ذکر شده است.
1ریشه در کودکی:
علت اصلی را باید در گذشته و خاطرات کودکی جستجو کنید. این ترس نیز همانند ترس های مشابه ریشه در دوران کودکی دارد. این ترس به انسان دائما یادآوری می کند که من هم باید تجربیات دیگران را تجربه کنم، در شرایط مشابه آن ها قرار بگیرم و خوشی های آن ها را من هم باید داشته باشم. اما دلایل دیگر ترس از دست دادن در این جا ذکر شده است.
2عدم اعتماد به نفس:
عدم اعتماد به نفس می تواند ترس از دست دادن را در انسان به وجود آورد. البته این موضوع ریشه در خودباوری ضعیف نیز دارد. در این مورد علت ترس از دست دادن چیست ؟ فرد از داشته ها و زندگی اش رضایت کامل ندارد و قدردان داشته های خود نیست. خودش و زندگی اش را آنطور که هست دوست ندارد و به شکل آزار دهنده ای به دنبال داشتن نداشته هاست.
3آگاهی از داشتن این نوع ترس:
گاهی این ترس آگاهانه در انسان شکل می گیرد. این تصورات غلط لذت زندگی کردن در لحظه را از انسان می گیرد.
4استفاده از شبکه های محرک فضای مجازی:
شبکه های اجتماعی می تواند یکی از دلایل ایجاد این ترس باشد و بر شدت و ضعف این ترس در انسان تاثیر گذار باشد
آسیب های ترس از دست دادن چیست
در ادامه بررسی خواهیم کرد که آسیب ترس از دست دادن چیست، طبق تحقیقاتی که انجام شده است، محققان به این نتیجه رسیدند که ترس از دست دادن باعث پایین آمدن سطح رضایت فرد از زندگی می شود. هر چه این ترس بیشتر باشد، میزان رضایت فرد از سطح و کیفیت زندگی اش به طرز چشمگیری کاهش پیدا می کند.
شاید بتوان گفت پایین آمدن سطح رضایت از زندگی یکی از اصلی ترین آسیب هایی است که ترس از دست دادن می تواند برای فرد به وجود آورد. در بالا بیان شد که یکی از دلایل ایجاد این ترس، شبکه های اجتماعی مثل اینستاگرام است. این احساس منفی با دیدن صفحات مختلف فضای مجازی و مشاهده سبک و شیوه زندگی دیگران افزایش می یابد.
علاوه بر این ها داشتن ترس از دست دادن خطرناک است و ممکن است سبب بروز رفتار های ناسالم در انسان شود. این ترس ممکن است در مواقع حساس مثل هنگام رانندگی به سراغ فرد بیاید و حواس او را پرت کند، حواس پرتی در هنگام رانندگی در بعضی مواقع تصادف های مرگباری را به همراه خواهد داشت.
آسیب دیگر این اختلال و این نوع ترس غافل شدن انسان از برنامه ها و اهداف بلند مدت اش است. درگیر بودن قدرت ذهن و تمرکز انسان پیرامون این مطلب که مثلا دیگران در شرایط بهتری از من هستند، قطعا توان و تمرکز کافی را از فرد می گیرد و انسان را از رسیدن به هدف های مهم زندگی اش باز می دارد. فومو فرد را وادار می کند تا بیشتر وقت خود را در فضا های مجازی بگذراند، وجود اختلال ترس از دست دادن و درگیر شدن بیش از حد فرد به شبکه های اجتماعی می تواند در یادگیری فرد تاثیر بگذارد و فرایند آموزش و تحصیلات فرد را با مشکلی جدی رو برو نماید.
راه های درمان آسیب های ترس از دست دادن چیست
بعد از بحث و بررسی ابعاد مختلف ترس از دست دادن، حال این سوال مطرح می شود که درمان ترس از دست دادن چیست؟ بهترین راهکارها کدامند: ترس از دست دادن همانند سایر ترس ها راهکار های درمانی موثری دارد که استفاده از این راهکار ها می تواند ترس از دست دادن را از بین ببرد و آسیب های آن را به حداقل برساند.
بر روی چیز های دیگر تمرکز کنید.
بهتر است داشته هایتان را ببینید و تمرکزتان را از روی نداشته ها بردارید. در بالا بیان شد که فضای مجازی یکی از عامل های اصلی ایجاد ترس از دست دادن است. پس بهتر است صفحات مجازی تان را کنترل کنید. صفحاتی که حس از دست دادن را در شما بیشتر می کنند کنار بگذارید و بر روی صفحات مثبت و همراه با انرژی خوب تمرکز نمایید. این می تواند یکی از تمرینات موثر باشد.
دفتر خاطرات داشته باشید.
داشتن دفتر خاطرات یکی از راه های موثر برای ثبت لحظات خوش زندگی است. با ثبت لحظات شیرین زندگی، بیشتر قدردان زندگی و خداوند خواهید بود و میزان رضایت از زندگی تان تا حد بسیار زیادی افزایش می یابد.
ارتباطات واقعی برقرار کنید.
برقراری ارتباطات واقعی در زندگی می تواند ترس از دست دادن را تا حد بسیار زیادی کاهش دهد. یک ملاقات حضوری ترتیب بدهید، دوستان جدیدی پیدا کنید و به یک سفر کوتاه یا طولانی بروید و از فضای مجازی دوری کنید. این تغییرات می تواند احساسات منفی مثل ترس از دست دادن را از شما دور کند.
قدردان زندگی و داشته هایتان باشید.
روی داشته هایتان تمرکز کنید و قدردان آن ها باشید. هر چه حس قدردانی در شما بیشتر باشد، ترس از دست دادن کمتر خواهد شد. تمرکز و فکر روی داشته ها، نداشته ها را از نظر انسان کمرنگ تر می کند.
کلام آخر
فومو یا ترس از دست دادن، نوعی عذاب روانی است که فرد با تفکرات ذهنی اش آن را می سازد پس نوعی عذاب خود ساخته است. این تصور غیر منطقی انسان را در هر زمان و هر مکان محدود می کند. بنابراین برای رفع آن اقدام کرده و به رواندرمانگر متخصص مراجعه کنید.
سوالات متداول
1- ✔️ علت ترس از دست دادن چیست؟
✔️ ترس از دست دادن یعنی اینکه فرد همیشه دلهره و اضطراب دارد که دیگران تجربیات بیشتری از من دارند که در متن مقاهل علت آن مطرح شده است.
2- ✔️ آسیب های ترس از دست دادن چیست؟
✔️ ترس از دست دادن باعث پایین آمدن سطح رضایت فرد از زندگی می شود که در متن مقاله توضیح آن ارائه شده است.
3- ✔️ راه های درمان آسیب های ترس از دست دادن چیست؟
✔️ ترس از دست دادن همانند سایر ترس ها راهکار های درمانی موثری دارد که استفاده از این راهکار ها می تواند ترس از دست دادن را از بین ببرد که در متن مقاله هست.