همه ی ما تاکنون واژه ی مهارت را شنیده ایم و حتی از آن در جملات و اصطلاحات مختلفی استفاده کرده ایم. مهارت فردی، مهارت برنامه ریزی و مهارت سازمانی انواع مهارت هستند.
آشنایی با مهارت های زندگی و همچنین کسب مهارت در انجام کارهای مختلف یک امتیاز مثبت محسوب می شود. انسان های موفق نیز حداقل در انجام یک فعالیت مخصوص مهارت بالایی دارند. با توجه به اینکه کسب مهارت های مختلف قادر است نقش زیادی در زندگی شخصی و اجتماعی داشته باشد، بهتر است در این مقاله ابتدا با تعریف مهارت آشنا شویم و پس از آن در مورد انواع مهارت و روش های کسب مهارت های مختلف صحبت کنیم.
مهارت چیست
ممکن است شما در جمع دوستان، هنگام مصاحبه های شغلی و ... در مورد مهارت های خود صحبت کرده باشید. اما اگر کسی از شما بپرسد مهارت چیست؟ چه پاسخی خواهید داد؟
شاید همه ما تاکنون بیش از صدها بار از واژه مهارت استفاده کرده باشیم. اما کمتر کسی پیدا می شود که با تعریف مهارت آشنایی داشته باشد. از آنجایی که این واژه جزو لغات قدیمی محسوب می شود و حتی در نوشته های تاریخی نیز به کار برده شده، معنای آن کمتر مورد توجه قرار می گیرد. البته لازم به ذکر است معنای مهارت با گذر زمان دستخوش تغییراتی شده است.
در یک تعریف کلی می توان گفت مهارت یعنی توانایی انجام یک کار در کوتاه ترین زمان ممکن با حداقل خطا و بیشترین کیفیت. زمانی که می گوییم شخصی مهارت بالایی در نقاشی دارد یعنی او می تواند در سریع ترین زمان ممکن زیباترین نقاشی ها را بکشد.
مهارت محدود به امور خاصی نیست و سنجش و اندازه گیری آن نیز ساده نیست. به همین علت است که سازمان OCED گزارشی در مورد تحلیل مهارت نیروی کار منتشر نموده و طی آن بیان کرده که از آنجایی که اندازه گیری مهارت دشوار است، منطقی است در بیشتر اوقات به عنوان ترکیبی از آموزش های رسمی، آموزش غیررسمی و تجربه تعریف شود. در زندگی روزمره هم وقتی صحبت از فردی ماهر و چیره دست می شود، منظورمان این است که فرد تخصص کافی و تجربه زیادی در حوزه مربوطه دارد.
انواع مهارت چیست
مهارت زندگی انواع مختلفی دارد که یادگیری آنها می تواند نقش موثری در بهبود وضعیت زندگی و حتی تقویت سایر انواع مهارت داشته باشد. انواع مهارت زندگی عبارت اند از:
مهارت حل مسئله:
مهارت حل مسئله یکی از اساسی ترین و ضروری ترین انواع مهارت هاست که هر فردی باید آن را بیاموزد. مهارت حل مسئله یعنی اینکه فرد هنگام بروز مسائل و مشکلات بتواند علت مشکل را ریشه یابی کرده و راه حل های موجود برای آن را بیابد و از میان راه حل ها ایده آل ترین گزینه را انتخاب نماید.
مهارت تصمیم گیری:
مهارت تصمیم گیری باعث می شود از بین گزینه های موجود در موقعیت های مختلف، بهترین گزینه را انتخاب کنید. زمانی که بتوانید در شرایط اضطراری گزینه های موجود را بسنجید و بهترین گزینه را شناسایی کنید، یعنی مهارت تصمیم گیری دارید.
مهارت خودآگاهی:
مهارت خودشناسی و خودآگاهی نیز یکی از ضروری ترین انواع مهارت می باشد. زمانی که از توانایی ها و خصوصیات خود آگاهی داشته باشید و بتوانید اطلاعات خوبی در مورد نقاط ضعف، نقاط قوت، خواسته ها، ترس ها و انتظارات خود کسب نمایید به مهارت خودآگاهی رسیده اید.
افزایش مهارت خودآگاهی موجب می شود بتوانید به راحتی و با استفاده از نقاط قوت خود بر نقاط ضعف غلبه نمایید.
مهارت تفکر نقاد:
مهارت تفکر نقاد مهارت تحلیل اطلاعات بر پایه ی تجارب شخصی و شواهد منطقی است. اگرچه ممکن است در نگاه اول کسب این مهارت ساده به نظر برسد، اما بیشتر افراد در شرایط ویژه توانایی استفاده از تفکر نقاد برای تصمیم گیری نهایی را ندارند. مهارت تفکر نقاد موجب می شود در تصمیم گیری ها احساسات خود را کنار گذاشته و بر اساس واقعیات و شواهد تصمیم گیری کنید.
مهارت تفکر خلاق:
مهارت تفکر خلاق یکی از انواع مهارت های زندگی است. انسان با کمک این مهارت قادر است همواره خود را شرایط محیطی وفق دهد. داشتن این مهارت موجب می شود فرد همواره ایده هایی نو داشته باشد.
مهارت برقراری ارتباط موثر:
انسان با کمک این مهارت قادر خواهد بود به سخنان اطرافیان گوش داده و موقعیت آنها را درک کند و به نوعی احساس همدلی داشته باشد. با کمک این مهارت می توانید ارتباطات خود با دیگران را افزایش دهید و هرگز احساس تنهایی نداشته باشید..
مهارت ایجاد و حفظ روابط فردی:
این مهارت موجب می شود تا بتوانید با دیگران ارتباط موثر با مرزهای مشخصی داشته باشید.
از دیگر انواع مهارت می توان به مهارت گوش دادن، مهارت خوب صحبت کردن، مهارت تنظیم هیجان، مهارت عاطفی، مهارت کنترل خشم، مهارت نه گفتن و مهارت مقابله با استرس اشاره نمود.
راه های افزایش مهارت در زمینه های مختلف چیست
خوشبختانه ایجاد مهارت های مختلف در خود بسیار ساده بوده تنها نیاز به تمرین دارد، در این جا راه های افزایش مهارت در زمینه های مختلف را مشاهده می کنید.
1خودشناسی:
خودشناسی جزو مهم ترین گام ها برای افزایش مهارت در زمینه های مختلف است. فردی که بتواند شناخت کافی از خود داشته باشد به خوبی می تواند انواع مهارت های اصلی و فرعی زندگی را نیز کسب نماید. خودشناسی موجب می شود ویژگی های شخصیتی و نقاط قوت و ضعفتان را بشناسید و بدانید به دنبال چه اهدافی هستید. از این رو سعی کنید مدت زمانی را صرف خودشناسی کنید تا بتوانید بتوانید سایر مهارت های خود را نیز بهبود بخشید.
2خوب گوش دادن:
خوب گوش دادن یک فن بسیار مهم می باشد که موجب می شود به مهارت بالایی در زمینه های مختلف برسید. شنونده ی خوب بودن،مهمترین نکته برای موفقیت و افزایش مهارت در زمینه های مختلف است. سعی کنید در شرایط مختلف خود را برای شنونده بودن آماده کنید و حواس فرد را پرت نکنید. با تمرکز بالا به حرف سایرین گوش دهید و سعی کنید سخنان دیگران را خوب به خاطر بسپارید.
3کتاب خواندن:
همه ما کم و بیش با مزایای کتاب خواندن آشنا هستیم. کتاب خواندن یکی از راه های افزایش مهارت است و تاثیر به سزایی در افزایش آگاهی، شکوفا شدن استعدادها دارد. کتاب خواندن ضمن افزایش اطلاعات عمومی و بهبود قدرت تمرکز، دامنه ی واژگان را افزایش میدهد و موجب می شود مهارت تفکر نقادانه و خلاق و مهارت تصمیم گیری نیز افزایش یابد.
کلام آخر
افزایش مهارت در هر حوزه به افراد کمک کرده تا زندگی موفق تر و راحت تری داشته باشند و کمتر در برابر مشکلات دچار آسیب روانی و جسمی شوند. بنابراین با تمرین و شرکت در کلاس های مختلف انواع مهارت ها را در خود تقویت کنید.
آخرین اخبار مرتبط با ابلاغیه الکترونیکی سامانه ثنا
روز جهانی و هفته ملی کودک فرصتی مناسب برای کمک به تحکیم روابط والدین و فرزندان ایران زمین در جامعه کرونا زده امروزی بوده و به اعتقاد کارشناسان حوزه اجتماعی، تقویت مهارت ارتباطی والد و کودک با روشهای مختلف میتواند برای تحقق این مسئله کمک کننده باشد.کودکان آسیب پذیرترین گروه در هر جامعهای هستند بنابراین نباید از نیازهای آنان به سادگی عبور کرده و باید در پی رفع مشکلاتشان بود.
سوالات متداول
1- ✔️ مهارت چیست؟
✔️ مهارت محدود به امور خاصی نیست و سنجش و اندازه گیری آن نیز ساده نیست، در متن مقاله شرح آن ارائه شده است.
2- ✔️ انواع مهارت چیست؟
✔️ مهارت زندگی انواع مختلفی دارد که یادگیری آنها می تواند نقش موثری در بهبود وضعیت زندگی داشته باشد که در متن مقاله شرح داده شده است.
3- ✔️ راه های افزایش مهارت در زمینه های مختلف چیست؟
✔️ خوشبختانه ایجاد مهارت های مختلف در خود بسیار ساده بوده تنها نیاز به تمرین دارد که در متن مقاله توضیح داده شده است.
پاسخ مشاور: سلام شامل کنترل خشم، همدلی، مهارت ارتباطی، انتقاد پذیری، تفکر نقاد و ...
پاسخ مشاور: سلام بله