موبایل و گوشی تبدیل به ابزار هایی موثر برای ساکت کردن کودکان شده است. والدینی که مشغله ی فراوانی دارند، بازی موبایل برای کودکان را موثر ترین راهکار برای ساکت کردن آن ها می دانند و از آن استفاده می کنند. هر چند که موبایل می تواند ابزاری کاربردی برای سرگرمی کودکان باشد ولی عوارضی نیز با خود به همراه خواهد داشت.
بازی موبایل برای کودکان اگر به صورت طولانی مدت استفاده شود، عواقب جبران ناپذیری را با خود به همراه خواهد داشت. در این نوشتار در مورد اثرات بازی گوشی برای کودکان صحبت خواهیم کرد و مزایا و معایب آن را بیان می کنیم.
معایب بازی موبایل برای کودکان
بازی موبایل برای کودکان، راهکاری آسان و موثر برای سرگرم نگه داشتن آن ها است. اگر طولانی مدت از گوشی موبایل استفاده گردد، عملکرد مغز مختل شده و اثرات منفی زیادی بر کودکان خواهد داشت. معایب بازی موبایل برای کودکان می تواند شامل مواردی همچون بی خوابی کودکان، چاقی، مشکلات در مدرسه و نوسانات خلقی باشد. اثرات بازی گوشی برای کودکان حتی بر شرایط آینده ی آن ها نیز می تواند تاثیر گذار باشد. در واقع فراگیری مهارت های اجتماعی، موفقیت تحصیلی و شغلی می تواند از عوارض مخرب وسایل الکترونیکی تاثیر بپذیرد. در ادامه معایب بازی موبایل برای کودکان را بیان می کنیم:
تاثیر بر خواب کودک
بازی موبایل برای کودکان بر خواب آن ها تاثیر گذار است. کودکان برای بازی کردن و یا گشت و گذار در شبکه های اجتماعی ممکن است تا دیر وقت بیدار بمانند. این مساله مانع از عملکرد صحیح سیستم خواب شده و بر یادگیری کودکان تاثیر گذار است.
کاهش فعالیت بدنی
اوقات فراغت کودکان صرف بازی با موبایل می شود در نتیجه میزان فعالیت بدنی آن ها تا حد بسیار زیادی کاهش پیدا می کند. چاقی از عوارض مستقیم کاهش فعالیت بدنی است و همین چاقی می تواند کودکان را در معرض بیماری های مختلف مثل دیابت، قند خون، فشار خون و سایر بیماری ها و مشکلات پزشکی قرار دهد.
مشکلات بینایی
بازی موبایل برای کودکان مشکلات بینایی به همراه خواهد داشت. خیره شدن بیش از حد به صفحه گوشی موبایل خستگی و درد چشم به همراه دارد.
عدم یادگیری مهارت های اجتماعی
اگر بازی موبایل برای کودکان به صورت افراطی و بیش از حد باشد، در واقع کودک وقت زیادی برای برقراری ارتباط و انجام تعاملات اجتماعی نخواهد داشت. در نتیجه مهارت های اجتماعی را به خوبی کسب نخواهد کرد. چنانچه مهارت های اجتماعی در کودکی به خوبی فرا گرفته نشود، کودک در آینده نمی تواند روابط سالمی داشته باشد. این روابط در پیدا کردن شغل، ازدواج، روابط عاطفی سالم، دوستی و معاشرت و ارتباط با دیگران تاثیر گذار است.
مزایا بازی موبایل برای کودکان
در بررسی اثرات بازی کودکان در گوشی، ابتدا به بیان معایب بازی موبایل برای کودکان پرداختیم و حال مزایای بازی گوشی برای کودکان را مطرح می کنیم. طبیعتا بازی موبایل برای کودکان همان طور که معایبی دارد، در مقابل مزایایی نیز با خود به همراه خواهد داشت. والدین اگر سعی کنند استفاده از موبایل برای کودکان به صورت کاملا کنترل شده باشد، طبیعتا می توانند از مزایای آن نیز بهره مند شوند. در ادامه به معرفی مزایای بازی گوشی برای کودکان می پردازیم:
بهبود مهارت یادگیری
فناوری تاثیر مستقیمی بر افزایش بهره هوشی دارد. محصولات تکنولوژی روزانه در حال افزایش است که همین ابزار به تمرینی موثر برای حل مشکلات پیچیده تر برای کودکان تبدیل شده است. اگر از فناوری به شیوه ای صحیح استفاده شود، منجر به بهبود یادگیری شده و افزایش ضریب هوشی را برای کودکان به همراه خواهد داشت.
افزایش مهارت های ذهنی
با بهره گیری درست از بازی موبایل برای کودکان می توان مهارت های ذهنی کودکان را با مطالب آموزشی ارتقا داد. فراوانی بازی های موبایل در حوزه های بصری، توجه و حافظه ای سبب تقویت جنبه های دیداری، توجه و حافظه ی کودکان خواهد شد.
افزایش اطلاعات
یکی از مهارت های مهم، آموزش نحوه یادگیری است. بهره گیری از تکنولوژی و موبایل به کودکان کمک می کند تا در هر زمان که تمایل دارند در مورد موضوعات مختلف جستجو کنند و بر اطلاعات و دانش خود اضافه کنند.
افزایش خلاقیت کودک
کارشناسان و سازندگان بازی های کامپیوتری در سال های اخیر سعی نموده اند تا بازی هایی طراحی کنند که میزان خلاقیت کودکان را تا حد بسیاری زیادی افزایش می دهد و مهارت حل مسآله را در آن ها تقویت می نماید. بنابراین اگر تکنولوژی به صورت کنترل شده و به شیوه ای درست استفاده شود، نه تنها ضرری نخواهد داشت بلکه مزایای زیادی را نیز با خود به همراه دارد. رشد خلاقیت نیز از دیگر دستاورد های استفاده از بازی های رایانه ای درست و موثر است.
چه میزان بازی با گوشی و موبایل در کودک مناسب است
یک سازمان فرهنگی در آمریکا طی تحقیقات و بررسی هایی که انجام داده است، بیان کرده که کودکان می توانند یک الی دو ساعت در روز از تبلت و یا موبایل استفاده کنند. البته باید بیان نمود که این عدد کاملا نسبی است و به مسائل مختلفی از جمله فرهنگ خانواده، نوع کشور و ... بستگی دارد.
والدین باید تلاش کنند تا زمان بازی موبایل برای کودکان به حداقل برسد و همین حداقل زمان نیز صرف بازی های مفید و آموزشی و خلاقانه شود. بهتر است بازی هایی که توسط بچه ها در حداقل زمان ممکن انجام می شود به صورت کاملا گزینش شده باشد. البته در حال حاضر بازی هایی وجود دارند که علاوه بر سرگرمی تاثیرات مثبت زیادی را با خود به همراه دارند.
این بازی ها تفکر انتقادی را به کودک آموزش می دهد و به کودکان کمک می کند به درستی فکر کنند. البته زمان مطرح شده در بالا می تواند برای کودکان با سنین مختلف متفاوت باشد. مثلا برای کودک 4 ساله، مدت زمان بازی موبایل برای کودکان بهتر است بیش از نیم ساعت نباشد. در هنگام استفاده کودکان از موبایل بهتر است آن را در حالت فلایت مد قرار دهید تا کودکان در معرض اشعه های مضر موبایل قرار نگیرند.
راه های جلوگیری از بازی با موبایل و گوشی در کودکان
اثرات بازی گوشی برای کودکان را مورد مطالعه قرار دادیم. مزایا و معایب آن را بررسی کردیم. حال اگر به فکر اصلاح شیوه ی استفاده ی کودکمان از موبایل هستیم باید مدت زمان استفاده را تا حد امکان کاهش دهیم و سعی کنیم بازی های مناسب و درست را برای استفاده ی کودکان انتخاب نماییم. اگر فرزند شما بیش از حد از گوشی استفاده می کند، راهکار هایی وجود دارند که باعث جلوگیری از بازی با موبایل در کودکان می شوند. این راهکار ها را در زیر مورد بررسی قرار می دهیم:
1کودکان از پدر و مادر خود الگو می گیرند. امکان ندارد که والدین خودشان به گوشی و موبایل و تبلت معتاد باشند و سعی کنند اعتیاد فرزندان شان را به موبایل از بین ببرند. اول باید شیوه ی استفاده از موبایل در پدر و مادر اصلاح شود. بعد به سراغ کودکمان برویم.
2والدین برای جلوگیری از سر رفتن حوصله ی کودکان، سریعا موبایل را در اختیار آن ها قرار می دهند. این شیوه غلط است. سر رفتن حوصله کودکان زمینه خلاقیت را در آن ها افزایش می دهد.
3گفتگو و برقراری ارتباط عاطفی موثر می تواند عامل موثری در جلوگیری از بازی موبایل در کودکان باشد. پس گفت و گو را جایگزین بازی های موبایلی کنید و با بچه ها روزانه گفتگو داشته باشید و از آن ها بخواهید احساسات شان را در مورد مسایل مختلف بیان کنند.
4رفت و آمد های خانوادگی و بازی فرزندمان با کودکان فامیل یکی دیگر از شیوه های موثر برای جلوگیری از بازی موبایل در کودکان است. این شیوه مهارت های اجتماعی را تا حد بسیار زیادی در کودکان افزایش می دهد و به افزایش خلاقیت کودکان کمک می کند. این نوع بازی های کودکانه باعث افزایش اعتماد به نفس کودکان می شود.
سوالات متداول
1- ✔️ معایب بازی موبایل برای کودکان چیست؟
✔️ اگر طولانی مدت از گوشی موبایل استفاده گردد، عملکرد مغز مختل می شود که در متن مقاله معایب بازی گوشی برای کودک مطرح شده است.
2- ✔️ مزایا بازی موبایل برای کودکان چیست؟
✔️ طبیعتا بازی موبایل برای کودکان همان طور که معایبی دارد، در مقابل مزایایی نیز با خود به همراه خواهد داشت که در متن مقاله شرح داده شده است.
3- ✔️ چه میزان بازی با گوشی و موبایل در کودک مناسب است؟
✔️ والدین باید تلاش کنند تا زمان بازی موبایل برای کودکان به حداقل برسد که در متن مقاله توضیحات کامل ارائه شده است.