ترس در وجود هر فردی وجود دارد اما برخی از افراد بیش از حد می ترسند. این ترس به قدری در ذهنشان اثر گذار است که نمی توانند روال عادی زندگی را دنبال کنند. ترس های شدت دار علائم مخصوص به خود دارد و روش های درمان ترس نیز بر اساس موقعیت هر شخص با شخص دیگر در نظر گرفته می شود. وقتی می ترسید باید ریشه ترس خود را پیدا کنید و سپس روش های درمان را بررسی کنید تا بتوانید این بحران را پشت سر بگذارید.
ترس در وجود انسان ها دسته بندی های مختلفی دارد هر کسی یک بعد از ترس را در نظر می گیرد و بهتر است که روش های کنترل ترس به دقت بررسی شود. در این مقاله به موضوع درمان و مقابله با ترس پرداخته شده است.
راه های مقابله و درمان ترس چیست
وقتی صحبت از درمان ترس است یعنی ترس به قدری گسترده است که منجر به یک سری نشانه در ظاهر شخص می شود، او بسیار گریه می کند و یا نگران است و یا بدن او شروع به لرزش می کند و تغییراتی در وضعیت روحی او رخ می دهد. درمان یا غلبه بر ترس باید به شکلی دنبال شود که شخص بتواند خود را نجات دهد:
1اعتماد به نفس خود افزایش دهید:
بارها دیده شده پیش از اینکه اتفاق بیفتد ما اعتماد به نفس خود را از دست می دهیم در صورتی که اصلاً معلوم نیست که اتفاق مورد نظر بیفتد یا خیر. بهتر است با خودتان روراست باشید و بررسی کنید که آیا مشکل مورد نظر می ترسید یا خیر. اگر می ترسید باید خودتان را قوی کنید. اعتماد به نفس مهمترین روش درمان ترس خواهد بود.
2انجام بازی های فکری:
معمولاً مشکل ترس برای کسانی وجود دارد که ذهنشان فعالیت زیادی ندارد پس سعی کنید بازی فکری مناسب خود را انتخاب کنید و به طور کلی خودتان را از ترس دور نگه دارید. برخی از بازی های فکری به شما شجاعت می دهد. درمان ترس باید با صبر و تحمل صورت بگیرد.
3ورزش عضلات:
کسانی که می ترسند بسیار درگیر گرفتگی عضلات هستند و این موضوع برای افرادی که دچار حملات عصبی می شوند بیشتر و بیشتر است یعنی نمی توانند از جای خود حرکت کنند و بدنشان در وضعیت انبساط و انقباض قرار می گیرد. دقت داشته باشید که هرچه ورزش عضلات شما بیشتر باشد نتیجه بهتری کسب میکنید پس خودتان را برای شرایط ورزشی آماده سازید.
4به دل ترس بروید:
یکی از مهم ترین روش های مقابله با ترس، این است که به دل ترس بروید. اگر از چیزی زیاد می ترسید باید آن را قبول کنید آنقدر مبارزه کنید تا شما برنده شوید. بسیاری از افراد از رانندگی می ترسند اگر چند باری خودتان را آماده کنید و بدون مربی سوار ماشین شوید و رانندگی کنید یعنی به دل ترس رفته اید و در این راستا بهتر است خودتان را کمی شجاع تر جلوه کنید. عادت اینکه می ترسید را از خودتان دور کنید چون مشکلات زیادی برایتان ایجاد می کند.
5به خودتان نمره بدهید:
اندازه گیری ترس نیز از روش های غلبه بر ترس است به طوری که ببینید چه نمره ای از یک تا ده می گیرید. وقتی این کار را کنید افکار منفی از شما دور می شود و می توانید ترس را از خود دور کنید. مثلاً اگر از سگ می ترسید این تصور را داشته باشید که سگ به کمک شما نیاز دارد و یا گرسنه است در این صورت به ترس خود غلبه می کنید.
6هورمون آدرنالین:
این هورمون باعث ایجاد حملات فوبیا در شما می شود به طور کلی بهتر است که هورمن آدرنالین را بسوزانید و سعی کنید روش های از بین بردن آن را بلد باشید مصرف کافئین خود را به حداقل برسانید و ورزش کنید. درمان ترس برای کودکان باید با صبر بیشتری همراه باشد.
7خودتان را از جامعه جدا نکنید!
بسیاری از افراد مانند شما می ترسند پس به خودتان سخت نگیرید. سعی کنید روحیه آرامش بخش بیشتری داشته باشید و البته که برای خود برنامه ریزی کنید. مثلاً اگر از رانندگی می ترسید بگویید من در این هفته 30 درصد به ترس خود غلبه می کنم این روحیه باعث می شود که موقعیت کاری شما دقیق تر صورت بگیرد و اثر بخش باشد.
8خیال بافی را به حداقل برسانید زندگی آنقدرها هم ترسناک نیست!
راه های درمان فوبیا چیست
فوبیا نوعی هراس زدگی است اما به قدری غیر واقعی و شدید است که شخص همیشه اضطراب را با هم به همراه دارد. روش های درمان ترس در مورد انواع فوبیا نیز تا حدودی صدق می کند اما شاید نیاز باشد یک سری اصول دقیق تر رعایت شود:
دقت کنید که برای درمان فوبیا نیاز به مراجعه به روانشناسی دارید تا نوع فوبیا بررسی شود:
1فوبیا خاص:
در صورتی که شخص درگیر فوبیا خاص باشد نیاز به درمان شناختی و رفتاری دارد. در این روش از درمان روش های حساسیت زدایی در نظر گرفته می شود. در این روش شما خودتان را در موقعیتی قرار می دهید که از آن فوبیا دارید و به طور کلی آرامش و کنترل تنفس و یک سری تکنیک های مشابه توسط روانشناس برای شما اجرا می شود. کنترل تنفس بر اساس داروهای ضد اضطراب ارزیابی می شود و بسیار مهم است که بتوانید موقعیت درست فوبیا را در خود بررسی کنید.
2فوبیا اجتماعی:
مورد بعدی در خصوص فوبیا، مشهور به فوبیا اجتماعی که روش های درمان ترس را نیز شامل می شود. مثلاً شخص برای ارائه یک سخنرانی یا اجرای یک کنسرت بسیار نگران و مضطرب است. در این راستا معمولاً یک سری دارو تجویز می شود تا اثرات فوبیا روی جسم کاهش یابد. داروهای ضد افسردگی در این زمینه بسیار کمک کننده هستند.
3درمان اختلال وحشت زدگی:
یکی دیگر از مواردی که برای درمان ترس در نظر گرفته می شود اختلال وحشت زدگی است به طوری که شامل داروی های ضد اضطراب شده و البته که درمان شناختی و رفتاری را در بر می گیرد. این سری از داروها به صورت دو بخشی تجویز می شوند و ارزش اقتصادی بالایی دارند.
4مواجهه درمانی:
یکی از روش های درمان ترس و فوبیا این است که با آن مواجه شویم در واقع شخص باید بداند که وارد چه میدانی می شود و قرار است چطور آن را پشت سر بگذارد در این زمینه باید ابعاد کوچک و بزرگ ترس را بشناسند. یک سری علائم اضطراب ناشی از ترس مطرح است که می بایست بررسی شود. بهتر است خودتان را فوبیا روبرو کنید نگران نباشید شما را نخواهد کشت.
5ذهن آگاهی:
ترس و واهمه بخش مهمی از وجودی افراد است به طوری که سبب بروز یک سری رفتارهای منفی در شخص می شود. دقت داشته باشید که هرچه رفتارهای منفی بیشتر باشد یعنی ذهن شما آگاهی لازم برای ترس را ندارد. سعی کنید دو نکته مهم را مدنظر قرار دهید اینکه حساسیت شما چقدر به فوبیا زیاد است و چه میزان قابل کنترل است.
6مدل درمانی:
مدل درمانی کمی تخصصی است اما در لیست روش های درمان ترس و فوبیا به حد بالا قرار گرفته است و شخص خود را در بهترین شرایط ترس و فوبیا قرار می دهد تا قهرمان داستان باشد.
7مقابله با فوبیا به روش یوگا:
یوگا کمک می کند تا ترس خود را خنثی کنید ذهن خود را باز کنید و اجازه دهید افکار مثبت وارد ذهن شما شود. یوگا برای همه کسانی که فکر می کنند زندگی دشوار است تجویز می شود و اثر بخش است.
8بررسی نکات مثبت زندگی توسط روانشناس
کلام آخر
همانطور که ذکر شد درمان ترس بسیار راحت تر از درمان فوبیا است، زیرا فوبیا ترس بسیار شدید و همراه با اضطراب و استرس زیاد است که دلایل مختلف زیادی از جمله خاطرات بد منجر به ایجاد آن شده است. بنابراین حتما باید برای درمان آن به یک فرد متخصص مراجعه کرد.
سوالات متداول
1- ✔️ راه های درمان ترس چیست؟
✔️ درمان یا غلبه بر ترس باید به شکلی دنبال شود که شخص بتواند خود را نجات دهد که در متن مقاله توضیح داده شده است.
2- ✔️ راه های درمان فوبیا چیست؟
✔️ فوبیا نوعی هراس زدگی است که درمان آن نیاز به مراجعه به یک فرد متخصص در زمینه درمان دارد که در متن مقاله شرح داده شده است.
3- ✔️ درمان ترس راحت تر بوده و یا درمان فوبیا راحت تر است؟
✔️ درمان ترس بسیار راحت تر از درمان فوبیا است، زیرا فوبیا ترس بسیار شدید است که در متن مقاله شرح داده شده است.