در دنیای امروز ارتباط با سایرین اهمیت بالایی دارد. به طوری که هر چه یک شخص بتواند با دیگران ارتباط بهتری برقرار کند، در امور زندگی موفق تر خواهد بود. زیرا همه ی ما فارغ از جایگاه شغلی و مرتبه ی اجتماعی با تعداد زیادی از افراد روبرو میشویم که نقش مهمی در زندگی ما دارند و ارتباط موثر با آنها می تواند تاثیر مستقیمی روی زندگی ما داشته باشد. مهارت گوش دادن یکی از مهارت هایی است که همه ی ما برای داشتن روابط اجتماعی مناسب به آن نیاز داریم.
با توجه به اهمیت مهارت گوش دادن در زندگی در این مقاله در مورد این مهارت مهم و راه های افزایش آن بحث خواهیم نمود.
مهارت گوش دادن چیست
حتما برای شما هم اتفاق افتاده که حین گفتگو با شخصی متوجه شده اید در حال خمیازه کشیدن است و حواسش پیش شما نیست. هیچ کس در چنین مواقعی احساس خوبی نخواهد داشت. تعداد زیادی از افراد با مهارت گوش دادن آشنا نیستند. مهارت گوش دادن فراتر از شنیدن بوده و تفاوت هایی با آن دارد.
گوش دادن در حقیقت توانایی دریافت و درک پیام ها و در حقیقت فهمیدن معنای واقعی آنهاست. در حقیقت وقتی از گوش کردن صحبت می کنیم منظورمان این نیست که فقط به یک نفر اجازه صحبت نمودن بدهیم. بلکه منظورمان توجه و درک عمیق معنای صحبت های وی و همدلی با او است.
وقتی فردی مهارت گوش دادن بالایی داشته باشد خواهد توانست یک گفتگو را ادامه دهد و ارتباطات انسانی موثری داشته باشد. عکس این موضوع نیز صادق است. یعنی زمانی که فردی مهارت گوش دادن بالایی نداشته باشد ممکن است در فهم معنای صحبت های دیگران دچار اشتباه شود و در نتیجه سوء تفاهم هایی ایجاد شود.
گوش دادن فعال چیست
همانطور که می دانید مهارت گوش دادن با شنیدن تفاوت هایی دارد. گوش دادن در حقیقت یافتن معنی سخنان دیگران در ذهن می باشد و به عبارتی فعالیتی ذهنی است. شنیدن نوعی فعالیت جسمی است که هر کس که دستگاه شنیداری سالمی دارد می تواند صحبت دیگران را بشنود. در حقیقت عمل گوش دادن توسط مغز و عم شنیدن توسط گوش انجام میگیرد.
مهارت گوش دادن فعال نوعی الگوی گوش دادن است که طی آن فرد به سخنان طرف مقابل به دقت توجه می کند و بعد از تعبیر و تفسیر آنها و بدون قضاوت نمودن عکس العمل مناسب از خود نشان می دهد. داشتن این مهارت زندگی به دیگران احساس ارزشمند بودن و مورد توجه قرار گرفتن را القا میکند. در حقیقت مهارت گوش دادن فعال اصلی ترین آیتمی است که موثر بودن یک مکالمه را نشان می دهد.
خنثی بودن، صبور بودن، عکس العمل کلامی و غیرکلامی مثل تماس چشمی و تکان دادن سر، پرسیدن سوالاتی در رابطه با موضوع، خلاصه سازی، از جمله ویژگی های رفتاری کسانی است که با مهارت گوش دادن فعال آشنا هستند. کسی که با این مهارت آشناست به راحتی قادر خواهد بود موقعیت دیگران را درک و سریعا اعتماد آنها را جلب نماید.
کسی که با مهارت گوش دادن فعال آشناست، رفتارهای زیر را از خود نشان نمیدهد:
تکرار مداوم نظر خود
صحبت کردن بدون احترام
قطع کردن صحبت های گوینده
کشاندن بحث به حاشیه
سوال پرسیدن در مورد جزئیات بی اهمیت
بی توجهی
وانمود کردن
مزایای مهارت گوش دادن چیست
گوش دادن به صحبت های دیگران نشان دهنده احترام به آنهاست و موجب بهبود ارتباطات می شود. از مهم ترین مزایای مهارت گوش دادن عبارتند از:
افزایش دانش:
زمانی که شما به طور دقیق به حرف های دیگران گوش می دهید، نکات جدید یاد می گیرید در نتیجه دانشتان افزایش خواهد یافت.
کمک به دیگران:
هرچه بهتر بتوانید به دیگران گوش دهید، قادر خواهید بود راه حل های منطقی تری ارائه دهید و بیشتر به آنها کمک کنید.
خلق ایده های جدید:
زمانی که مهارت گوش دادن بالایی دارید، به جزئیات سخنان دیگران دقت میکنید و با استفاده از این جزئیات قادر خواهید بود ایده هایی جدید خلق کنید.
افزایش یادگیری:
علاوه بر اینها هر چه مهارت گوش دادن بالایی داشته باشید، نکات جدید را سریعتر یاد خواهید گرفت. همچنین قدرت تمرکز تان نیز افزایش خواهد یافت.
رفع سوء تفاهم ها:
گوش دادن فعال موجب می شود نقاط مشترک بیشتری با دیگران پیدا کنید و در نتیجه سوء تفاهم های کمتری پیش بیاید.
راه های تقویت مهارت گوش دادن
انواع مهارت های زندگی قابل یادگیری و تقویت بوده و مهارت گوش دادن نیز از آن دسته می باشد، در این جا برخی از راه های افزایش مهارت گوش دادن ارائه شده است.
1ارتباط چشمی برقرار کنید:
اولین قدم برای داشتن ارتباط موثر با دیگران برقرای تماس چشمی است. گوش دادن هم از این قاعده جدا نیست. برای افزایش مهارت گوش دادن سعی کنید با طرف مقابل تماس چشمی برقرار کنید. این تماس چشمی نشان دهنده ی احترام و توجه به سخنان اوست. موبایلتان را کنار بگذارید و تلاش کنید تمام توجه خود را معطوف صحبت هی طرف مقابل کنید.
2صداقتتان را در چهره نشان دهید:
از قدیم گفته اند "رنگ رخساره خبر می دهد از سر درون". حالات چهره ی شما بیانگر احساس شماست و دیگران قادرند به خوبی توجه شما را به سخنان خود درک کنند. از این رو بهتر است سعی کنید توجه خود را با حالات چهره به دیگران نشان دهید. کافی است بسته به سخنان گوینده حالتی جدی، نگران، بشاش، شاد، غمگین یا صبورانه داشته باشید.
3لحن مناسبی داشته باشید:
داشتن لحن مناسب حین گوش دادن نشان دهنده ی توجه شماست. کافی است در مواقع نیاز کلماتی مثل عالیه، چه جالب، بله و ... به کار ببرید.
4تایید کنید:
تایید کردن صحبت های گوینده نشان دهنده ی آن است که شما مشتاق هستید ادامه ی صحبت های وی را بشنوید. زمانی که شما کلماتی مثل موافقم، صحیح است و ... را استفاده می کنید نشان دهنده ی این است که موضوع بحث برایتان جالب است و از ادامه دادن آن لذت میبرید.
5قضاوت نکنید:
از بارزترین ویژگی افرادی که مهارت گوش دادن بالایی دارند، آن است که سریع قضاوت نمی کنند. در حقیقت خوب گوش دادن با سریع قضاوت کردن منافات دارد. برای افزایش مهارت گوش دادن از قضاوت کردن پرهیز کنید و فقط سعی کنید صحبت طرف مقابل را شنیده و در فرصت مناسب آنها را تحلیل کنید و در نهایت پاسخ مناسبی دهید.
6صبور باشید:
یکی از نکاتی که بیشتر افراد فراموش می کنند، صبور بودن هنگام گوش دادن است. معمولا افراد هنگام گوش دادن صحبت های دیگران حرف آنها را قطع می کنند یا موضوع بحث را تغییر می دهند. این کار مانع تمرکز گوینده می شود. پس سعی کنید صبور باشید و در مقابل صدای گفتگوی درونی بایستید و سخن آنها را قطع نکنید.
7به جزئیات توجه کنید:
برای اینکه بهتر بتوانید معنای صحبت های دیگران را درک کنید بهتر است علاوه بر صحبت ها به لحن، تن صدا و حرکات بدن افراد نیز دقت کنید.
8راحت باشید:
برای گوش دادن نیازی نیست کارهای عجیب و غریب انجام دهید. کافی است راحت باشید و یان فرصت را برای گوینده فراهم کنید تا در آرامش صحبت نماید.
9سوال بپرسید:
برای اینکه بهتر بتوانید معنای صحبت های دیگران را درک کنید و برای شنیدن ادامه ی بحث مشتاق شوید، سوالات مرتبط با موضوع بپرسید. گاهی نیز می توانید خلاصه ای صحبت های گوینده را بازگو کنید تا تمرکزتان روی موضوع بیشتر شود.
به عنوان نکته ی پایانی اگر فرزند خردسالی در منزل دارید و میخواهید، سعی کنید با استفاده از تمرینات ساده، گوش دادن به موسیقی، شعر خوانی و حتی خواندن کتاب داستان و ... از همان سنین خردسالی مهارت گوش دادن وی را تقویت کنید.
سوالات متداول
1- ✔️ مهارت گوش دادن چیست؟
✔️ وقتی فردی مهارت گوش دادن بالایی داشته باشد خواهد توانست یک گفتگو را ادامه دهد که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- ✔️ گوش دادن فعال چیست؟
✔️ مهارت گوش دادن فعال نوعی الگوی گوش دادن است که طی آن فرد به سخنان طرف مقابل به دقت توجه می کند که در متن مقاله توضیح داده شده است.
3- ✔️ مزایای مهارت گوش دادن چیست؟
✔️ گوش دادن به صحبت های دیگران نشان دهنده احترام به آنهاست و موجب بهبود ارتباطات می شود و مزایایی دارد که در متن ارائه شده است.
» مهارت هایی که قبل از ازدواج باید داشته باشید
» افزایش مهارت های ارتباطی با ازدواج