ترس از تنهایی تعاریف مختلفی دارند! برخی از افراد از تنها ماندن در منزل می ترسند و برخی نیز از نداشتن دوست و همنشین واهمه دارند. ترس از تنهایی در نوجوانان بیشتر دیده می شود به طوری که خود را درگیر عشق های پوشالی می کنند فقط به این خاطر که تنها نباشند!
ترس از تنها ماندن مدل های مختلفی دارد و ریشه این ترس به موارد مختلفی بستگی دارد. روش های درمانی برای این ترس نیاز به ریشه یابی قوی دارد. در این مقاله به بررسی ترس از تنهایی و راه های درمان آن می پردازیم.
انواع ترس از تنهایی
ترس از تنهایی مدل های مختلفی دارد اما دو سبک اصلی برای آن تعریف شده است که کاملا با هم معنای متفاوتی دارند و در این جا شرح داده شده اند.
1ترس از خانه ماندن:
نوع اول ترس از تنهایی، ترس از خانه ماندن و یا ماندن در یک مکان به تنهایی است. این ترس در کودکان بسیار دیده می شود به طوری که کودکان یک لحظه هم نمی توانند از مادر خود جدا شوند و لحظه ای در اتاق تنها نمی مانند. ترس از خانه ماندن بیشتر مربوط به سنین کودکی و سنین سالمندی است و در جوانان کمتر دیده می شود.
اما این ترس گاه به قدری شدید است که شخص همه چراغ ها را روشن می گذارد و یا درب و پنجره را بارها بارها چک می کند و از بسته بودن درب و پنجره اطمینان حاصل می کند. بررسی ها اینطور نشان می دهد که ترس از خانه ماندن برای کودکان معضل بزرگی بوده و نیاز به پیگیری دارد.
1ترس از نبود دوست و اطرافیان و پارتنر عشقی:
برخی از افراد ترس از تنهایی شدیدی دارند و این موضوع باعث می شود که خود را مجبور به داشتن دوستان نالایق نمایند، فقط به این خاطر که تنها نباشند. ترس از نبود اطرافیان در مورد اعضای خانواده نیز صدق می کند به طوری که شخص این تصور را دارد که در نبود پدر و مادر و اعضای خانواده خود چه باید کند؟ چه بر سر او می آید اگر دیگر خواهر نداشته باشد!
این تصورات در شخص به قدری قوی است که حتی تحمل یک بیماری ساده در مورد اعضای خانواده خود را ندارند. این سبک ترس از تنهایی به مقوله ازدواج های ناموفق نیز مربوط است به طور یکه شخص فقط بخاطر اینکه تنها مانده تن به ازدواج با افراد نامتناسب با خود می دهد و این رویه را در خود تکرار می کند به طوری که همیشه این تصور را دارد که حتی یک روز هم نمی تواند مجرد بماند این رویکرد آسیب زیادی به شخص می رساند.
علت ترس از تنهایی
علت ترس از تنهایی هم به خانواده و هم به اجتماع باز می گردد. در این جا علت های رایج ایجاد این ترس مطرح شده است.
علت ترس از تنهایی افرادی که از تنها ماندن در خانه می ترسند:
این نوع ترس بیشتر ریشه ژنتیکی دارد به طوری که شخص در دوران کودکی شرایط خوبی را پشت سر نگذاشته است. حال این موضوع به دو بخش تقسیم می شود: دسته اول مربوط به کسانی است که در دوران کودکی همیشه تنها بودند یعنی پدر و مادر یا به دلیل مشغله کاری حضور نداشتند و یا به دلیل عدم تفاهم از حضور در منزل خودداری می کردند و کودک همه دوران کودکی خود را در تنهاترین حالت ممکن پشت سر گذاشته است. این کودکان معمولاً در سنین بزرگسالی از تنها ماندن در خانه وحشت دارند و هیچ علاقه ای به خانه ندارند.
مورد بعدی مربوط به تجربه تلخی است که در منزل رخ داده است. یعنی شخص زمانی که تنها در منزل بوده است، خانه دچار حریق شده و یا دزد وارد خانه شده و این تجربه تلخ در ذهن شخص مانده است و در نهایت شرایط بدی برای شخص رخ می دهد. برخی از افراد به دلیل ترس از روح نیز دچار ترس از تنهایی می شوند.
علت ترس از تنهایی افرادی که از نبود اطرافیان خود هراس دارند:
این گروه معمولاً درگیر اجتماع و خرافات مربوط به اجتماع هستند. مثلاً تحت تاثیر حرف افراد جامعه اقدام به ازدواج می کنند تا تنها نمانند. این گروه از نظر خانوادگی نیز درگیر وابستگی های شدیدی هستند. دقت داشته باشید که چنین شرایطی معمولاً شخص کل زندگی خود را با دوستان یا اعضای خانواده پشت سر گذاشته است و این تصور ایجاد می شود که نمی تواند تنها بماند.
عدم اعتماد به نفس از دیگر دلایل ترس از تنهایی است به طوری که شخص برای انجام کارهای ساده مثل خرید کردن و یا مراجعه به مطب پزشک نیاز به همراه دارد و این موضوع باعث می شود ده ها دوست به اشتباه انتخاب کنند.
راه های درمان ترس از تنهایی
تا به اینجای کار متوجه شدیم که ترس از تنهایی چیست و همینطور انواع ترس از تنهایی را بررسی کردیم. اما روش های درمان ترس وجود دارد که کمک می کند شخص بتواند موقعیت خود را بهبود دهد:
با ترس مواجه شو:
یکی از بهترین روش های رهایی ترس از تنهایی این است که با تنهایی روبرو شوید! هیچکس از تنهایی نمرده است اما ترس جان بسیاری از افراد را گرفته است پس اگر ترس از تنها ماندن در خانه دارید باید بتوانید خودتان را برای تنها ماندن در خانه آماده کنید. در ابتدا از دیوار و سقف صداهای عجیب و غریب می شنوید که ساخته ذهن شماست اما رفته رفته می توانید به این موضوع غلبه کنید.
علت ترس خود را پیدا کنید:
بررسی کنید که ترس شما از چه نشات گرفته است و سعی به تغییر آن دهید. مثلاً اگر با فردی معاشرت دارید که سبب انتقال ترس از انتهایی به شما می شود، سریعاً با او قطع رابطه کنید. اینکه دوست صمیمی شما به شما می گوید که با مجرد ماندن و ازدواج نکردن تنها می مانید و از زندگی محروم می شوید، نباید باعث شود که شما تصمیم به ازدواج غلط و سریع بگیرید بنابراین باید در انتخاب همنشین دقت کنید.
از روانشناس کمک بگیرید:
گاه ترس از تنهایی به قدری گسترده است که به شخص اضطراب شدیدی دست می دهد و به محض تنهایی دچار افسردگی می شود و منزوی می شود در این زمینه روانشناس کمک می کند تا تکنیک های رهایی از ترس را یاد بگیرید و از تنهایی خود لذت ببرید.
برای تنهایی خود ارزش قائل باشید:
تنهایی یکی از موهبت های الهی است که کمک می کند تمرکز بیشتری داشته باشید، استراحت کنید و تصمیم بهتری برای زندگی خود بگیرید. در این راستا بسیار مهم است که بتوانید برای تنهایی خود ارزش قائل شوید.
سوالات متداول
1- ✔️ ترس از تنهایی چیست؟
✔️ ترس از تنهایی مدل های مختلفی دارد و ریشه این ترس به موارد مختلفی بستگی دارد که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- ✔️ علت ترس از تنهایی چیست؟
✔️ علت ترس از تنهایی هم به خانواده و هم به اجتماع باز می گردد که در متن مقاله علت های رایج ایجاد این ترس مطرح شده است.
3- ✔️ راه های درمان ترس از تنهایی چیست؟
✔️ روش های درمان ترس وجود دارد که کمک می کند شخص بتواند موقعیت خود را بهبود دهد که در متن مقاله شرح داده شده است.