در بعضی از بارداری ها ممکن است اتفاقات ناگهانی مثل رشد نکردن جنین رخ دهد. این موضوع می تواند به دلایل مختلفی اتفاق بیفتد اما چیزی که اهمیت دارد این است که رشد نکردن جنین به موقع تشخیص داده شود. اگر مشکل و یا اختلالی در رشد جنین به وجود بیاید،
قطعا رشد جنین با توقف رو به رو می شود؛ اما چگونه می توان این موضوع را تشخیص داد و یا نشانه های آن چیست؟ در مقاله ای که پیش رو دارید، قصد داریم تا دلیل این موضوع و نشانه های آن را مورد بررسی قرار دهیم. با ما همراه باشید.
علائم رشد نکردن جنین چیست
به طور کلی هر اتفاقی که در رحم مادر برای جنین رخ دهد، با نشانه و علائمی همراه است. این نشانه ها می توانند شما را از وجود یک مشکل با خبر کنند که به دنبال آن شما می توانید مشکل را پیگیری کنید. علائم عدم رشد جنین در بارداری به شرح زیر می باشد:
غیر عادی بودن ارتفاع رحم
رحم مادر همزمان با رشد جنین، ارتفاع می گیرد. این ارتفاع می تواند به بررسی های پزشکی در خصوص رشد جنین در شکم مادر کمک کند. به طور کلی از هفته 16 ام به بعد، رحم مادر باید مطابق با سن بارداری رشد داشته باشد و به ارتفاع آن افزوده شود. رشد نکردن جنین باعث ارتفاع نگرفتن رحم می شود که پزشک می تواند با این موضوع عدم رشد جنین در شکم مادر را متوجه شود.
پایین بودن ضربان قلب جنین یا نداشتن ضربان قلب
از دیگر علائم عدم رشد جنین در شکم مادر، نداشتن ضربان قلب و یا پایین بودن آن است. پزشک می تواند با استفاده از دستگاه های مخصوص و یا گوشی های پزشکی تعداد ضربان قلب جنین را تخمین بزند. ضربان قلب جنین نشانه رشد و سلامت اوست. اگر این ضربان پایین باشد و یا وجود نداشته باشد، به معنی رشد نکردن جنین در شکم مادر است. برای اطمینان حاصل کردن از این موضوع پزشک از مادر می خواهد سونوگرافی انجام دهد تا بتواند دقیق تر این موضوع را مورد بررسی قرار دهد.
خونریزی در دوران بارداری
هر نوع خونریزی و لکه بینی در دوران حاملگی غیر طبیعی است و باید فورا کنترل شود. یکی دیگر از نشانه های رشد نکردن جنین در شکم مادر، خونریزی و لکه بینی است. در مواردی این موضوع می تواند حاکی از سقط جنین باشد که فورا باید پیگیری شود.
کمردرد شدید
کمردرد در دوران بارداری طبیعی است. اما اگر این درد بسیار شدید باشد اصلا نشانه خوبی نیست و می تواند گویای عدم رشد جنین و وجود یک مشکل در رشد و سلامت جنین در شکم مادر باشد.
علائم رشد نکردن جنین
دلایل بسیار زیادی وجود دارند که می توانند باعث رشد نکردن جنین در رحم مادر شوند. بعضی از این علائم قابل کنترل و بعضی دیگر غیر قابل کنترل هستند. به طور کلی عدم رشد جنین در رحم مادر، عواقب بسیار خطرناکی به همراه دارد به همین خاطر به محض اینکه این موضوع تشخیص داده شد باید علت رشد نکردن جنین مشخص شود و سریعا راه درمان آن تعیین شود.
یکی از دلایلی که باعث عدم رشد جنین در رحم مادر می شود، رژیم غذایی در بارداری و نامناسب بودن آن است. قبل از بارداری مادر باید در تغذیه خود تغییراتی را به وجود آورد و در دوران بارداری نیز به آن تغییرات پایبند باشد. مصرف بیش از حد فست فود و غذاهای سرخ کردنی می تواند عدم رشد جنین را در بر داشته باشد. استفاده از مواد غذایی که دارای مواد نگهدارنده هستند، نیز می تواند رشد نکردن جنین را به همراه داشته باشد.
از دیگر دلایل عدم رشد جنین، فشار خون بالای مادر است. ممکن است مادر متوجه فشار خون بالای خود نباشد اما این موضوع می تواند علاوه بر عدم رشد جنین، مشکلات بسیار زیادی را برای جنین به وجود آورد. به همین علت فشار خون خانم های باردار باید مرتبا کنترل شود. بعضی از مشکلات ژنتیکی نیز می تواند در عدم رشد جنین تاثیرگذار باشد.
سایتومگال نوعی ویروس عفونی مادرزادی است که اگر جنین دچار آن شود، علاوه بر توقف رشد، باعث بروز مشکلات خطرناک دیگر در جنین می شود. در نهایت نیز باید به این موضوع اشاره کنیم که گاهی اوقات ممکن است بدون هیچ دلیلی رشد جنین متوقف شود. اما شایع ترین دلایل توقف رشد جنین، مواردی بود که به آنها اشاره کردیم.
جلوگیری از رشد نکردن جنین
در بخش قبلی به دلایل رشد نکردن جنین اشاره کردیم. توقف رشد جنین مشکلات بسیار بزرگی برای مادر و جنین به وجود می آورد. به همین علت باید از بروز این مشکل جلوگیری کرد. در ادامه به روش های درمان توقف رشد جنین اشاره خواهیم کرد.
افزایش مصرف مواد مغذی
برای اینکه از توقف رشد جنین در رحم مادر جلوگیری شود، باید مادر غذاها و مواد غذایی مغذی بیشتری مصرف کند. تغذیه مادر اگر سالم و با کیفیت باشد، تضمین مناسبی برای درمان توقف رشد نکردن جنین است. همچنین مادر باید به اندازه کافی غذا میل کند تا ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن خود و جنین تامین شود.
استراحت مطلق
اگر یک خانم باردار با مشکل رشد نکردن جنین مواجه شد، باید به طور کامل استراحت مطلق داشته باشد. این کار باعث می شود تا گردش خون بیشتری به بدن جنین برسد و در نتیجه آن چرخه رشد جنین مجدد فعالیت کند.
جلو انداختن تاریخ زایمان
رشد نکردن جنین موضوع بسیار خطرناک و حساسی است. همانطور که در بخش قبلی به آن اشاره کردیم، ممکن است توقف رشد، بدون هیچ دلیلی رخ دهد. به همین علت باید به هر نحوی که شده برای حفظ سلامت مادر و جنین، جلوی این عدم رشد گرفته شود. در بعضی موارد پزشک تشخیص می دهد که تاریخ زایمان باید کمی جلوتر بیفتد.
این کار در صورتی انجام می شود که اوضاع مادر و جنین بسیار وخیم باشد. در واقع در چنین شرایطی، انتخاب بین بد و بد تر است. با وجود اینکه زایمان زودرس نیز دردسرهای خاص خودش را دارد، اما برای حفظ سلامت جنین و مادر در مواردی تاریخ زایمان باید زودتر از موعد مقرر باشد.
سوالات متداول
1- ✔️ رشد نکردن جنین چیست؟
✔️ در بعضی از بارداری ها ممکن است اتفاقات ناگهانی مثل رشد نکردن جنین رخ دهد که در متن مقاله در مورد آن توضیح داده شده است.
2- ✔️ علائم رشد نکردن جنین چیست؟
✔️ به طور کلی هر اتفاقی که در رحم مادر برای جنین رخ دهد، با نشانه و علائمی همراه است که در این مقاله علائم رشد نکردن جنین شرح داده شده است.
3- ✔️ راه های جلوگیری از رشد نکردن جنین چیست؟
✔️ توقف رشد جنین مشکلات بسیار بزرگی برای مادر و جنین به وجود می آورد که در متن مقاله راه های جلوگیری از آن ارائه شده است.