نوجوانی سن حساسی است و گاه یک رفتار ساده اشتباه کل آینده شخص را زیر سوال می برد! تحقیر نوجوان یکی از موضوعاتی است که بسیاری از افراد به خصوص والدین اطلاعات درستی از آن ندارند و حرف و رفتار خود را نوعی دلسوزی می دانند این موضوع باعث می شود که کودک از همان سنین اولیه خود را به انزوا بکشاند.
چه خوب است تحقیر نوجوان را به زبانی ساده بشناسیم و تمرین کنیم تا رفتارهای تحقیرآمیز را تغییر و یا جایگزین کنیم. نباید هر رفتاری به اسم دلسوزی صورت بگیرد چون عاقبت خوبی ندارد و جوان را به سمت اشتباه می کشاند.
تحقیر نوجوان به چه معنی است
دوست داریم تحقیر نوجوان را به زبانی ساده تعریف کنیم و مثال هایی بزنیم که شاید همه ما در طول روز بارها و بارها با آن روبرو می شویم.
بارها دیده شده که به فرزند خود که در سن نوجوانی است می گوییم، وقتی به خانه کسی دعوت شدیم در هیچ زمینه ای حق اظهار نظر ندارد! ما به عنوان والد نیت بدی نداریم و دوست داریم که فرزندمان مودب و ساکت جلوه دهد اما این رفتار باعث می شود که عزت نفس از کودکمان گرفته شود و مشکلات زیادی در این راستا صورت بگیرد. دقت کنید که کودکان در سن نوجوانی باید بتوانند مسیر زندگی خود را پیدا کنند پس چه خوب است که اجازه صحبت داشته باشند.
موضوع دیگر عدم مشورت با نوجوان است که آسیب زیادی به او وارد می کند! تحقیر نوجوان فقط به معنی داد و فریاد و فحاشی نیست، همین که نگذاریم فرزندمان خود برای رشته تحصیلی خود تصمیم بگیرد یعنی او را تحقیر کرده ایم و اسم کار خود را دلسوزی و یا آینده نگری می گذاریم.
نوجوانی سن پر از خطا است، سنی است که شخص دست به یک سری اشتباهات زودگذر می زند در این زمینه اگر اشتباه فرزندمان را در جمع به او تذکر دهید، غرور او له می شود.
تحقیر نوجوان جنبه های دیگری هم دارد، مثلاً اینکه خوبی های فرزندمان را نبینیم و مدام از خوبی های دیگران صحبت کنیم. چنین جریانی احساس مقایسه عجیب و غریبی در فرزندمان ایجاد می کند و او دیگر دوست ندارد با هم سن و سالان خود ارتباط بگیرد و خود را ضعیف تر از همه می داند این رویکرد باعث می شود که نوجوان برای آینده خود هدفی نداشته باشد و روی ذهن او تاثیرات عجیبی می گذارد. اینکه مدام بدی های فرزندمان را پیش دیگران یادآوری کنیم و رفتارهای نادرست او را مشخص کنیم نیز نوعی تحقیر است.
عوارض تحقیر نوجوان
عوارض تحقیر نوجوان گاه خفیف و گاه به قدری قوی است که به قیمت از دست رفتن کل جوانی او تمام می شود:
1 احساس تنهایی:
اولین و مهمترین آسیب تحقیر نوجوان این است که احساس تنهایی عجیبی به او دست می دهد و خود را جدا از کل دنیا تصور می کند این تصور در او به قدری قوی است که خود را لایق ارتباط با هیچ کس نمی داند.
2بی هدفی:
معمولاً تحقیر نوجوان منجر به بی هدفی در او می شود چون او معتقد است که دیگر نمی تواند زندگی را طبق نیاز خود پیش بگیرد و در این زمینه هیچ هدفی را دنبال نمی کند و به انزوا کشیده می شود.
3افسردگی:
یکی از عوامل بروز افسردگی در سنین جوانی، تحقیر شخص در دوران کودکی و نوجوانی است به طوری که او در سنین جوانی احساس سرخوردگی می کند و برای هیچ کاری آمادگی لازم ندارد.
4نفرت و جنگجویی:
این روزها به مطب روانشناسان که مراجعه کنید، بیماران زیادی وجود دارند که معتقد هستند از پدر و مادر خود نفرت دارند و شاید بارها نقشه های شومی در ذهنشان بوده است این نفرت و جنگجویی از موضوعات مهمی است که باید بررسی شود.
5خودکشی:
در صورتی که تحقیر نوجوان به قدری طولانی و ادامه دار باشد که زندگی برای شخص به پایان برسد، در همان سنین نوجوانی درگیر افسردگی شده و احتمال اینکه به خودکشی کشیده شود بسیار زیاد است.
6عدم تمرکز:
تحقیر نوجوان باعث می شود که ذهن نوجوان بیش از اندازه درگیر شود و نتواند روی ساده ترین کارها تمرکز داشته باشد.
7فاصله از اجتماع:
برخی از افراد در سنین جوانی معتقد هستند که به محض قرار گرفتن در یک محیط شلوغ و پر ازدحام دچار تنش می شوند و این تنش به قدری در آنها زیاد است که عملاً دوست دارند در تنهایی باشند و کمتر وارد اجتماع شوند این موضوع به طور کلی سبب دوری آنها از اجتماع شده و مشکلساز می شود.
راه های جایگزین تحقیر نوجوانان چیست
تا به اینجای مقاله معنی تحقیر نوجوانان مشخص شد و در موقعیت عوارض تحقیر نوجوانان نیز موارد زیادی ذکر شد حالا وقت این رسیده تا بهترین راه جایگزین تحقیر نوجوان و رفتار با نوجوان از راه درست را بشناسیم و به کار بگیریم:
بیش از حد اظهار نظر نکنید:
شما به عنوان پدر و مادر فقط و فقط نقش راهنماگر دارید پس نباید بیش از اندازه اظهار نظر کنید. در مورد لباس و نوع غذا و ... نظر چندانی ندهید و اجازه دهید که فرزندتان خودش در مورد موارد شخصی خود تصمیم بگیرد.
تنبیه و تذکر در جمع ممنوع:
تنبیه و تذکر در جمع به کل ممنوع است، بنابراین به عنوان یک والد صبور باشید و سعی کنید همه جوانب را بسنجید. به طور کلی هر مشکلی که از فرزند شما وجود دارد باید در منزل و به دور از حضور دیگران حل و فصل شود.
با فرزند خود رفیق باشید:
رفیق بودن یکی از مهمترین روش های جایگزین کردن تحقیر نوجوان است. یادتان باشد که فرزند شما بسیاری از موارد را هنوز نمی داند پس چه خوب است به او اجازه صحبت دهید و با او دوست باشید تا نوجوان هم به مخفی کاری و پنهان کاری روی نیاورد.
خودتان را عقل کل ندانید!
اینکه فکر کنید فرزند شما چون هنوز سن کمی دارد پس متوجه هیچ چیز نیست اشتباه است! این روزها نوجوانان اطلاعات دقیق و کاملی نسبت به خیلی موارد دارند و این موضوع باعث می شود که بتوانند در بسیاری از مواد اظهار نظر کنند و باید این حق به آنها داده شود.
از خوبی ها بگویید:
وقت برای گفتن بدی ها زیاد است، از خوبی فرزندتان بگویید و کمک کنید تا خوبی ها پرورش یابند، اینکه مدام بدی ها را تذکر می دهید اشتباه است و بهتر است سعی کنید این موضوع را از ذهن خود دور کنید. بهتر است نقاط مثبت فرزند خود را کشف کنید و تمرکز بیشتری روی همان نقاط بگذارید و از یاد نبرید که همه چیز بر اساس موقعیتی که شما ایجاد می کنید ادامه دار می شود پس باید این موضوع برای همیشه در ذهنتان وجود داشته باشد.
سوالات متداول
1- ✔️ تحقیر نوجوان به چه معنی است؟
✔️ تحقیر نوجوان یکی از موضوعاتی است که بسیاری از افراد به خصوص والدین اطلاعات درستی از آن ندارند که در متن مقاله مطرح شده است.
2- ✔️ عوارض تحقیر نوجوان چیست؟
✔️ عوارض تحقیر نوجوان که در متن مقاله شرح داده شده است، گاه خفیف و گاه به قدری قوی است که به قیمت از دست رفتن کل نو جوانی او می شود.
3- ✔️ راه های جایگزین تحقیر نوجوانان چیست؟
✔️ باید به جای تحقیر نوجوان از راه های مناسب و نحوه صحیح رفتار با او استفاده کرد که در متن مقاله توضیح داده شده است.