معمولاً ماه اول بارداری ماهی مهم، حساس و تعیین کننده است. شاید بهتر باشد بیشتر در مورد وضعیت جنین در ماه اول بارداری بدانیم و همینطور علائم این ماه را بررسی کنیم. بسیاری از افراد نمی دانند که باردار هستند و توجهی به ماه اول ندارند. نشانه های بارداری در ماه اول معمولاً چند هفته پس از بارور شدن تخمک نمایان می شود و در این راستا چه خوب است که اطلاعاتمان را بیشتر کنیم.
مادر از همان روزهای اول باید از نظر تغذیه به خود اهمیت بدهد و سعی کند باید و نبایدهای مربوط به ماه اول بارداری را به طور دقیق بررسی نماید. یک موضوع مهم که باید بررسی کنید این است که شما اجازه انجام هر فعالیت و یا مصرف هر نوع غذا در روزهای اول بارداری را نخواهید داشت!
وضعیت جنین در ماه اول بارداری
برای بررسی وضعیت جنین در ماه اول حاملگی، متخصص روز اول از آخرین پریود شما را شروع حاملگی می داند. بنابراین در هفته اول بارداری خبری از کودک نیست. در واقع اصلاً مشخص نیست که تخمک ها برای ماه آینده بارور می شوند یا خیر. هورمون های لوتئینه کننده و فولیکول دو عامل کلیدی در بارداری هستند.
در هفته دوم بارداری سطح هورمون لوتئینه کننده و فولیکول افزایش پیدا می کند و در نهایت فولیکول سبب تحریک تخمدان های شما می شود. در نهایت فولیکول ها سبب تولید استروژن می شوند و این موضوع قطر دیواره رحم را بیشتر می کنند و در نهایت تخمک ها کاشته می شوند و 24 ساعت زمان نیاز است تا تخمک ها رها شوند. 25 میلیون اسپرم از همسرتان از واژن به سوی رحم شناور می شود و در نهایت در لوله فالوپ نفوذ تخمک ها صورت می گیرد. زمانی که ارگاسم ایجاد شود اسپرم مرد به گردنه رحم او نزدیک می شود و سب انقباض بیشتر رحم او خواهد شد.
در هفته سوم بارداری تخمک ها باز لوله فالوپ به سمت رحم حرکت می کنند و در نهایت تخمک پر شده تقسیم به 16 سلول یکسان می شود. این پروسه معمولاً 6 روز زمان می طلبد و در نهایت هفته چهارم بارداری آغاز می شود که کودک شامل توپی پر از 100 سلول است که هر یک تنها به اندازه سر یک سوزن هستند. پس از آن توده سلولی تبدیل به جنین می شود و توده بیرونی نیز به جفت منجر خواهد شد.
شما در ماه اول بارداری عملاً در بدن خود احساس خاصی ندارید، مقداری خسته هستید، از برخی از غذاها خوشتان نمی آید و یا نسبت به برخی از غذاها علاقه زیادی دارید. کمی زودرنج می شوید و احتمالاً حدس میزنید که باردار شدید! ماه اول بارداری بسیار مهم است و همین که مواد غذایی خوبی به بدن شما برسد و از سوی دیگر درگیر استرس نباشید یعنی شروع خوبی برای رسیدن به لذت مادر شدن دارید.
علائم ماه اول بارداری
دانستن علائم اولیه بارداری در ماه اول به شما کمک می کند تا بتوانید شرایط خود را به خوبی بررسی کنید:
1تاخیر در پریود:
تاخیر در قاعدگی اولین نشانه ای است که اغلب ما با آن آشنا هستیم. در واقع شخص در زمان مشخص خود پریود نمی شود و حتی علائم آن را ندارد.
2تهوع همراه با استفراغ:
احساس تهوع معمولاً از اولین نشانه های ماه اول بارداری محسوب می شود به طوری که شخص از هر بوی غذایی احساس بدی دارد و یا در حالت عادی به او تهوع دست می دهد. البته لزومی به استفراغ و برگشت غذا برای شخص وجود ندارد اما حالت تهوع در او دیده می شود.
3افزایش و تکرر ادرار:
یکی دیگر از علائم ماه اول بارداری این است که شما مدام دچار احساس ادرار هستید و با هر بار مراجعه به سرویس بهداشتی متوجه خارج شده حجم زیادی ادرار از مثانه خود می شوید در صورتی که هرگز این مقدار مایعات مصرف نکرده اید.
4لکه بینی و خونریزی:
معمولاً لکه بینی و خونریزی در بارداری ماه اول دیده می شود که خود بخشی از فعل و انفعالات بارداری است و نباید نگران کننده باشد برخی این تصور را دارند که دچار خونریزی قاعدگی شده اند و این موضوع باعث می شود که بسیار نگران هستند در صورتی که در اشتباه هستند.
5داشتن حس خستگی شدید:
خستگی مفرط و بی دلیلی از شایع ترین علائم ماه اول بارداری محسوب می شود به طوری که شخص به محض اینکه از خواب بیدار می شود دچار خستگی است و بدن او وضعیت نامناسبی دارد و این موضوع روی ذهن او اثر بد می گذارد و نمی تواند به روال عادی زندگی خود ادامه دهد.
5ویار:
ویار بارداری وعی هوس غذایی و یا بیزاری از غذا است به این معنی که شما به یک غذا به صورت افراطی علاقه پیدا می کنید و یا نسبت به غذای دیگر هیچ علاقه ای ندارید.
تغذیه ماه اول بارداری
ماه اول بارداری چی بخوریم؟ برسیم به راهنمای تغذیه مخصوص ماه اول بارداری که سبب می شود رشد جنین در بهترین شرایط صورت بگیرد و وضعیت مادر نیز مناسب باشد. در این جا رژیم غذایی بارداری مناسب ماه اول شرح داده شده است.
مولتی ویتامین: مولتی ویتامین مناسب دوران بارداری معمولاً گزینه مناسبی برای ماه اول بارداری است و باید توسط پزشک ارائه شود و البته که چه خوب است به برنامه غذایی صبحگاهی شما افزوده شود. در هفته های اول بارداری نیاز به روزانه 400 میکروگرم اسید فولیک خواهید داشت.
شیر و محصولات لبنی: ماست، کشک، دوغ و پنیر حتماً باید در وعده های غذایی ماه اول بارداری گنجانده شود، و به سلامت دندان ها و عضلات جنین کمک زیادی می کند.
میوه و سبزیجات: میوه و سبزیجات به رنگ های قرمز قطعاً باید در لیست تغذیه ماه اول بارداری قرار بگیرد. توت فرنگی، بروکلی و همینطور مرکبات در همیت لیست قرار می گیرد. سبزیجات فیبر زیادی دارند.
مواد غذایی حاوی فیبر: می بایست غذاهایی که دارای فیبر کافی هستند را شناسایی کنید و در لیست وعده های غذای روزانه خود قرار دهید. مثلاً غلات، حبوبات و میوه ها پیشنهاد خوبی هستند.
گوشت بدون چربی: گوشت منبع آهن بوده و سرشار از پروتئین است و قطعاً باید در لیست غذای ماه اول بارداری قرار بگیرد اما دقت کنید که نیاز به گوشت بدون چربی دارید.
مغزها: مغزها منبع خوبی برای پروتئین هستند و به طور کلی برای بازسازی عضلات استفاده می شوند و نیازهای مادر و جنین را تامین می کنند. مغزها و دانه ها به طور کلی باید به مقدار کم در وعده غذای روزانه گنجانده شود.
نمک ید دار: نمک ید دار به مقدار کافی سبب می شود که از عقب ماندگی جنین جلوگیری شود البته مقدار آن باید بسیار کم باشد.
نان و غلات غنی شده: از محصولاتی استفاده کنید که مربوط به خانواده ویتامین گروه ب هستند این محصولات برای تکامل مغز استفاده می شوند و در برنامه غذایی مادران باردار گنجانده خواهد شد.
باید و نباید های ماه اول بارداری
در مورد تغذیه اولین ماه بارداری یک سری قوانین مهم وجود دارد که باید بررسی کنید. این نکات به همراه باید نباید های دیگر در ماه اول بارداری مطرح شده است.
از مصرف تخم مرغ خام و نیم پز پرهیز کنید چون معمولاً حاوی باکتری سالمونلا است. از سوی دیگر استفاده از گوشت قرمز خام و گوشت پرندگان در این دوره مشکل ساز خواهد شد.
ماهی های دریایی بزرگ معمولاً دارای مقدار زیادی جیوه هستند و نباید در تغذیه ماه اول بارداری قرار بگیرد اما استفاده از ماهی های کوچکتر مشکلی ایجاد نمی کند.
مصرف الکل و مخدر را به صفر برسانید و در معرض افراد سیگاری قرار نگیرید.
مصرف میوه خوب است اما نه به صورت افراطی! بنابراین میوه هایی مثل آناناس و پاپایا را بسیار کم مصرف کنید. در این میوه ها بروملین وجود دارد و سبب سقط جنین می شود.
مصرف زیاد شیرینی جات برای مادر و کودک مضر است و همینطور استفاده زیاد نمک نیز مشکل ساز می شود. اگر عادت به مصرف کافئین دارید سعی کنید مقدار آن را کمتر کنید.
در مورد فعالیت ورزشی باید گفت افرادی که ورزشکار حرفه ای هستند بهتر است در دوران بارداری حرکات حرفه ای را کنار بگذارند و تنها به نرمش بپردازند از سوی دیگر استراحت بیش از حد نیز برای مادر مشکل ساز است.
بهتر است دو ماه اول بارداری رانندگی نکنید، البته در این مورد نظر پزشکان متفاوت است.
رابطه جنسی در دوره بارداری ممنوع نیست اما باید نظر پزشک خود را بپرسید در صورتی که بارداری شما پر خطر باشد شاید بهتر است کمی صبر کنید.
مصرف نوشیدنی های گیاهی و دمنوش های سنتی را به کل متوقف سازید و اگر داروی خاصی مصرف می کنید از پزشک خود مشورت بگیرید.
از تنش های عصبی دور باشید کسانی که سبب آزار شما می شوند جایگاهی در زندگی شما ندارند پس در همین ماه اول انها را کنار بگذارید و سعی کنید تکنیک های آرامبخش یوگا را یاد بگیرید.
بدون برنامه ریزی اقدام به بارداری نکنید بگذارید شرایط بدن شما از سوی پزشک توسط یک آزمایش ساده بررسی شود.
سوالات متداول
1- ✔️ وضعیت جنین در ماه اول بارداری چگونه است؟
✔️ برای بررسی وضعیت جنین در ماه اول حاملگی، متخصص روز اول از آخرین پریود شما را شروع حاملگی می داند که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- ✔️ علائم ماه اول بارداری چیست؟
✔️ دانستن علایم بارداری در ماه اول به شما کمک می کند تا بتوانید شرایط خود را به خوبی بررسی کنید که در متن مقاله شرح داده شده است.
3- ✔️ رژیم غذایی ماه اول بارداری چیست؟
✔️ رژیم غذایی بارداری از ماه اول حاملگی برای زنان اهمیت داشته و باید به تغذیه خود رسید که در متن مقاله توضیح داده شده است.
پاسخ مشاور: سلام بله همه علائم یکسان را تجربه نمی کنند.