کودکان بی سرپرست یا بدسرپرست مانند سایر کودکان، حق یک زندگی خوب و آرام را دارند. فرزند خواندگی یکی از راه های دولتی و قانونی است که به واسطه آن کودکان بی سرپرست یا بدسرپرست می توانند یک زندگی خوب و آرام را در کنار افراد متقاضی یا واجد الشرایط تجربه کنند.
افرادی که متقاضی این هستند که کودکی را به سرپرستی بگیرند، می توانند بعد از طی کردن مراحل قانونی، سرپرستی کودکی را قبول کنند که البته این کار نیز دارای قوانین و شرایط خاص خودش است. در این بخش قصد داریم تا شما را با جزییات فرزند خواندگی آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
فرزند خواندگی چیست
بدسرپرستی به معنای این است که بعضی از کودکان یا نوجوانان به دلیل زندگی سخت و مشقت باری که با خانواده خود دارند، به بهزیستی واگذار می شوند. این کودکان و نوجوانان در بهزیستی از نعمت یک زندگی پر محبت و نعمت برخورداری از کانون گرم خانواده محروم هستند. در مقابل بی سرپرست به کودکان یا نوجوانانی گفته می شود که با فوت والدین رو به شده و هیچ کس حاضر نیست از آنها مراقبت و نگهداری کند.
فرزند خواندگی شامل حال کودکان و نوجوانان بی سرپرست و بدسرپرست می شود. به این صورت که افرادی که شرایط لازم برای به سرپرستی گرفتن یک کودک یا یک نوجوان را دارند، تقاضای خود را به بهزیستی اعلام می کنند. پس از بررسی های لازم، در صورتی که آن خانواده صلاحیت هایی کاملا منطبق با معیارهایی که بهزیستی و قانون در نظر گرفته است را داشته باشند، می توانند کودکی را به فرزند خواندگی خود بگیرند.
کودکان و نوجوانان بی سرپرست، بیش از هر چیز دیگری به محبت و توجه نیاز دارند. این کودکان به دلیل آسیب های روحی که در زندگی گذشته خود دیده اند، دارای روحیات بسیار حساسی هستند. به همین علت قانون به دقت شرایط فرزند خواندگی یک خانواده ای را که برای پذیرش یک کودک بی سرپرست، درخواست داده اند به دقت بررسی می کند. خوب است تا بدانید زمانی که یک خانواده کودک یا نوجوانی را به فرزند خواندگی خود قبول می کنند، بهزیستی تا مدت ها بر روی نحوه نگهداری و مراقبت این خانواده از فرزند بی سرپرست، نظارت می کند و در این خصوص حساسیت های خاصی وجود دارد.
به خاطر داشته باشید کودکان بی سرپرست مانند هر کودک دیگری حق برخورداری از یک زندگی آرام و بی دغدغه را دارند. این کودکان بیشتر از اینکه از لحاظ مالی به حمایت نیاز داشته باشند، از لحاظ عاطفی احساس کمبود می کنند و به کمک نیاز دارند. بنابراین در صورتی که شرایط لازم برای سرپرستی یک کودک فراهم باشد و خانواده ای صلاحیت پذیرش این امر را داشته باشند، آینده کودک بی سرپرست یا بد سرپرست می تواند جور دیگری رقم بخورد و زندگی خوبی در انتظارش باشد.
شرایط لازم برای فرزند خواندگی
فرزند خواندگی و سپس تربیت فرزند پسر یا دختر امر بسیار پر اهمیت و حساس بوده بنابراین زوجین باید شرایط ویژه ای برای آن داشته باشند تا از آسایش کودک اطمیان حاصل کرد. در این جا شرایط فرزند خواندگی مطرح شده است.
اولین قانونی که برای فرزند خواندگی وجود دارد، این است که هویت خانواده و جد پدری یک کودک بی سرپرست، نامعلوم باشد. همچنین کودک به طور قانونی تحت پوشش بهزیستی باشد.
آیا می دانید از دیگر قوانین فرزند خواندگی چیست؟ اینکه یک گواهی قانونی مبنی بر عقیم بودن مرد و نازا بودن زن به بهزیستی ارائه داده شود.
مدارک زن و شوهر بدون هیچ کم و کاستی به بهزیستی ارائه داده شود.
قانون بعدی این است که حداقل 5 سال از ازدواج زوجین داوطلب، گذشته باشد و فرزندی نداشته باشند.
حتما باید سن یکی از زوجین بیشتر از 30 سال باشد.
زوجین نباید دارای سابقه کیفری باشند. این موضوع به طور جدی بررسی خواهد شد.
زن و شوهر باید صلاحیت اخلاقی لازم را داشته باشند. که این موضوع قطعا طی مدت زمان مشخصی بررسی خواهد شد.
زن و شوهر زوجین دارای تمکن مالی باشند. این بدین معنی است که توانایی مالی زوجین مناسب باشد. به طور مثال زوجین دارای شغل و درآمد باشند و یا حداقل یکی از آنها این شرایط را داشته باشد.
از لحاظ سلامت روانی و اخلاقی، زوجین باید مورد بررسی های دقیق قرار بگیرند. خانواده ای صلاحیت داشتن فرزند خوانده را دارند که از لحاظ اخلاقی دارای سوء رفتار و اخلاق نباشند.
هیچ کدام از زوجین نباید دارای سابقه اعتیاد باشند. این موضوع به طور جدی توسط بهزیستی بررسی می شود. زوجین نباید از سابقه اعتیاد یا مصرف مواد مخدر و یا اعتیاد به الکل برخوردار باشند.
هیچ کدام از زوجین نباید به بیماری های صعب العلاج مبتلا باشند. در واقع زن و مردی که می خواهند یک کودک را فرزند خوانده خود کنند، باید از سلامت کامل جسمی برخوردار باشند.
زن و شوهری که داوطلب پذیرش سرپرستی یک کودک هستند، باید هر دو ایرانی و مقیم ایران باشند.
مراحل فرزند خواندگی
همانطور که در بخش های قبلی به آن اشاره کردیم، سرپرستی کودک و تربیت فرزند دختر یا پسر، شرایط و قوانین خاص خودش را دارد. بررسی داشتن صلاحیت و یا عدم صلاحیت یک خانواده در خصوص سرپرستی از یک کودک، به سازمان بهزیستی مربوط می شود. این سازمان با حساسیت های خاصی که در این خصوص به خرج می دهد، سعی می کند تا خانواده های سالم و بدون مشکلی را برای این امر انتخاب کند. به خاطر داشته باشید در صورتی که شرایط لازم وجود داشته باشد، مراحل فرزند خواندگی باید اجرا شوند که به شرح زیر می باشد:
1در قدم اول باید زن و شوهر تقاضای رسمی خود را به سازمان بهزیستی اعلام کنند.
2قبل از اینکه هر اقدام دیگری صورت بگیرد، زن و شوهر برای مشاوره فرزند پذیری به شرکت در جلسات کمیته فرزند خواندگی دعوت می شوند. حضور در این جلسات الزامی است و پس از اتمام این جلسات مشاوره، نتیجه به صورت کتبی به بهزیستی اعلام می شود.
3زمانی که زن و شوهر، یک کودک را برای فرزند خواندگی پذیرفتند، از سوی دادگاه نامه ای مبنی بر سرپرستی موقت به آنها داده می شود.
4پس از صدور حکم، کودک انتخاب شده، به زن و شوهر متقاضی داده می شود.
5زمانی که حکم سرپرستی موقت صادر می شود، تیم مددکاری بهزیستی تا 6 ماه بر روی نحوه نگهداری زن و شوهر از کودک نظارت خواهند داشت و قطعا برای بازدید شرایط در محل زندگی کودک، حاضر می شوند.
6اگر پس از 6 ماه و نظارت بهزیستی مشکلی وجود نداشت، حکم قطعی سرپرستی کودک، به زن و شوهر داده می شود و آنها می توانند کودک را به فرزند خواندگی خود بگیرند.
7در صورتی که نظر کمیته فرزند پذیری پس از جلسات مشاوره، مثبت باشد، زن و شوهر برای پذیرش فرزند، به شیرخوارگاه معرفی می شوند و در اولویت قرار می گیرند.
سوالات متداول
1- ✔️ فرزند خواندگی چیست؟
✔️ فرزند خواندگی شامل حال کودکان و نوجوانان بی سرپرست و بدسرپرست می شود که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- ✔️ شرایط لازم برای فرزند خواندگی چیست؟
✔️ فرزند خواندگی امر بسیار پر اهمیت و حساس بوده بنابراین زوجین باید شرایط ویژه ای برای آن داشته باشند که در متن مقاله مطرح شده است.
3- ✔️ مراحل فرزند خواندگی چیست؟
✔️ در صورتی که شرایط لازم وجود داشته باشد، مراحل فرزند خواندگی باید اجرا شوند که در متن مقاله توضیح داده شده است.
پاسخ مشاور: سلام در متن مقاله به طور کامل مطرح شده است.