افرادی که در زندگی خود بی هدف هستند، هیچ گاه نمی توانند از لحظه لحظه های زندگی شان لذت ببرند. هر آدمی برای خودش یک سری آمال و آرزوهایی دارد که برای رسیدن به آنها برنامه ریزی می کند. این آرزوها برای وی به هدف در زندگی تبدیل می شوند و به زندگی اش جهت می دهند.
اما آیا می دانید علت بی هدفی بعضی از آدم ها چیست؟ چرا بعضی از انسان ها جهت دهی به زندگی شان را در یک نقطه متوقف می کنند و خودشان را در مسیر زندگی، بدون هیچ جهت و هدفی رها می کنند؟ ما در این بخش تصمیم داریم تا در خصوص بی هدفی، دلایل آن و راه های مقابله با آن با شما صحبت کنیم. ما را تا پایان این مطلب همراهی کنید.
بی هدفی چیست
بی هدفی در زندگی بزرگترین مانع برای لذت بردن از لحظه های زندگیست. کسانی که کاملا بی هدف و بی جهت زندگی می کنند، نه تنها نمی توانند از زندگی شان لذت ببرند، بلکه همیشه درگیر یک سری احساسات مثل پوچی، بی ارزشی و... هستند.
حتی گاهی ممکن است با حسرت به زندگی افراد موفق اطرافشان نگاه کنند و شعله های حسادت در وجود آنها زبانه بکشد. علت بی هدفی به عوامل مختلفی بستگی دارد اما به طور کلی بی هدفی به معنای بی انگیزگی است. بی انگیزه بودن نسبت به هر چیزی که به مسیر زندگی جهت و هدف می بخشد.
کسانی که با بی هدفی زندگی شان را سپری می کنند در واقع هیچگاه نمی توانند به خودباوری برسند و همیشه استعدادهای خودشان را سرکوب می کنند. این افراد به مرحله ای از زندگی می رسند که گاهی از خود می پرسند اصلا من برای چه زنده ام و زندگی می کنم؟ تمامی این اتفاقات باعث می شود تا فرد آسیب های روحی و روانی شدیدی ببیند. البته شدت آن در افراد مختلف متفاوت است. اما به طور کلی این بی هدفی و بی انگیزگی در زندگی برای سلامت شخصیت افراد اصلا مناسب نیست.
علت بی هدفی
علت هدف نداشتن در زندگی، به عوامل متعددی بستگی دارد. شاید به دلیل وجود یک سری توقعات نابجا و انتظارات پوچ، بی هدفی در افراد تشدید شده باشد و شاید هم عوامل محیطی باعث رخ دادن این موضوع شده باشد. در هر صورت علت بی هدفی در زندگی به عوامل مختلف و شرایط مختلف بستگی دارد.
یکی از علت های بی هدفی در زندگی این است که فرد در هر اتفاقی فقط به جنبه های منفی قضیه نگاه می کند. این منفی نگری و عدم خوش بینی باعث می شود تا فرد بی هدف، با دیدی بدبینانه به کل زندگی نگاه کند و مدام با خود بگوید که این کار من را به موفقیت نمی رساند. زمانی که بی انگیزگی فرد تا حدی شدید باشد که حتی نتواند در خصوص راه های رسیدن به موفقیت فکر کند، قطعا به یک فرد بی هدف در زندگی اش تبدیل می شود و برای هر راه حلی یک مشکل ارائه می دهد!
پروراندن اهداف غیر واقعی و غیر معقولانه در ذهن از دیگر علت بی هدفی در زندگی است. زمانی که یک شخص بی هدف بدون هیچ مقدمه و زمینه ای، روی اهداف بسیار بزرگ و بلند مدت دست بگذارد و بخواهد از همین ابتدای مسیر به موفقیت زود هنگام برسد، قطعا با شکست روبرو می شود و این به زمینه ای برای بی هدفی و بی انگیزگی در زندگی اش تبدیل می شود.
برای رسیدن به هر موفقیتی باید از راه خودش وارد شد. مصداق بارز برای این مورد این است که شخصی که به درس خواندن هیچ علاقه ای ندارد و اصلا برای یادگیری تلاشی نمی کند، آرزوی دکتر شدن و تحصیلات عالیه در کشورهای خارجی را در سر بپروراند! زمانی که این افراد اهداف غیر واقعی برای خودشان مشخص می کنند و می بینند که تا هدف فاصله بسیار زیادی دارند، نسبت به زندگی بی هدف و بی میل می شوند.
معایب بی هدفی در زندگی
تا به اینجا در خصوص بی هدفی و علت بی هدفی در زندگی توضیحاتی دادیم و گفتیم چرا بعضی از افراد در زندگی شان بی هدف و بی انگیزه هستند. اما آیا می دانید معایب بی هدفی چیست؟ و یا بی هدفی چه آسیب هایی در بر دارد؟ در این بخش تصمیم داریم معایب بی هدف بودن در زندگی را بررسی کنیم.
از دست دادن اعتماد به نفس
از آنجایی که افراد بی هدف، منفی نگر هستند و همیشه با خود می گویند من نمی توانم این کار را انجام دهم، به همین علت هیچگاه برای هیچ کاری اعتماد به نفس ندارند. حتی ما در بخش قبل گفتیم که منفی نگری، اولین علت بی هدفی در زندگی است. این بدبینی باعث می شود تا فرد هیچ گاه خودش را باور نکند و همیشه همه فرصت های زندگی اش را با "من نمی توانم" از دست بدهد.
حسادت به دیگران
همه ما به خوبی می دانیم که افراد حسود تا چه حد می توانند به خودشان و دیگران آسیب برسانند. شخصی که نسبت به موفقیت های دیگران حسادت می کند، هیچ گاه به آرامش درونی نمی رسد و همیشه در آتش حسادتی که به راه انداخته است، خود و دیگران را می سوزاند. فرقی ندارد که عت بی هدفی در زندگی این افراد چه باشد، مهم این است که این افراد با بی هدفی به تماشای موفقیت دیگران می نشینند و در نهایت به رشک و حسرت می رسند. گاهی ممکن است این حسادت تا حدی شدت داشته باشد که فرد ارتباطش را با دیگران خراب کند.
احساس پوچی و هیچی
هما انسان ها در زندگی شان هدف هایی دارند که در مسیر زندگی برای رسیدن به این هدف ها تلاش می کنند. زمانی که فرد بی هدف، بدون هیچ جهت و مسیری در زندگی اش به تماشای موفقیت های دیگران بنشیند، احساس پوچی و هیچی می کند و به این باور می رسد که یک آدم بی مصرف در این دنیا است. این احساسات منشا بسیاری از اتفاقات و تصمیمات نادرست در زندگی اش می شوند.
راه های مقابله با بی هدفی
همانطور که متوجه شدید، علت بی هدفی در زندگی به عوامل متعددی بستگی دارد. گاهی ممکن است این علت ها به خودِ فرد برگردد و گاهی ممکن است به دلیل نادیده گرفته شدن در تمام مراحل زندگی باشد. در بخش قبلی به آسیب های بی هدفی و بی انگیزگی در زندگی اشاره کردیم و گفتیم این موضوع تا حد مشکل ساز است. حال می خواهیم شما را با راه های مقابله با بی هدفی آشنا کنیم.
تعیین هدف معقولانه
یکی از راه های مبارزه با بی هدفی و بی انگیزگی، تعیین هدف معقولانه است. یعنی فرد بی انگیزه و بی هدف، در حد توانمندی هایش و در حد شرایطی که دارد، برای خودش یک هدف مشخص را تعیین کند. در مثالی که در بخش قبلی عنوان کردیم، فرد بی علاقه به درس خواندن در ابتدا باید با هدف درس خواندن و به پایان رساندن تحصیلات دبیرستانی اش پیش برود و سپس به مراحل بالاتر فکر کند، به این فرایند هدف گذاری گفته می شود.
تقویت اعتماد به نفس
یک فرد بی هدف، بیشتر از هر چیز دیگری به اعتماد به نفس بالا نیاز دارد. اگر اعتماد به نفس این افراد تقویت شود، قطعا خودشان را باور می کنند و انگیزه آنها برای شروع بیشتر می شود.
تقویت مثبت نگری
منفی نگری اولین علت بی هدفی است. زمانی که فرد بخواهد از این پوسته بی انگیزگی بیرون بیاید، باید با منفی نری مبارزه کند و مثبت نگری را در خود تقویت کند.
کمک گرفتن از روانشناس
در صورتی که فرد در مرحله بسیار شدیدی از بی انگیزگی در زندگی قرار داشته باشد، می تواند از یک روانشناس کمک بگیرد. گاهی علت بی هدفی در زندگی، پشت سر گذاشتن اتفاقات بد و ناگوار است.
سوالات متداول
1- ✔️ بی هدفی چیست؟
✔️ بی هدفی در زندگی بزرگترین مانع برای لذت بردن از لحظه های زندگی است گه در متن مقاله توضیح داده شده است.
2- ✔️ علت بی هدفی چیست؟
✔️ علت هدف نداشتن در زندگی، به عوامل متعددی بستگی دارد و در افراد متفاوت است که در متن مقاله شرح داده شده است.
3- ✔️ معایب بی هدفی در زندگی چیست؟
✔️ بی شک بی هدفی در زندگی دارای عواقب و معایبی است که باید نسبت به آن آگاه بود، در متن مقاله معایب این امر مطرح شده است.