فکر می کنید چه دلیلی سبب تولد نوزاد نارس می شود؟ نوزاد نارس نتوانسته زمان کافی را در رحم مادر بگذراند و زودتر از زمان مشخص خود متولد شده است. به طور کلی اگر نوزادی پیش از 38 هفتگی متولد شود به او نارس گفته می شود چون نوزاد به صورت طبیعی و استاندارد باید بین 38 الی 42 هفته در رحم مادر زندگی کند.
اینطور که بررسی ها نشان می دهد نوزاد نارس به طور کلی کوچک و لاغر است و هنوز زیر بافت بدن او چربی تشکیل نشده است. پوست بدن او بسیار نازک بوده و صورتی رنگ است. از سوی دیگر این نوزاد از نظر حرکت بدنی نیز تا حدودی ضعیف تر است.
ویژگی های نوزاد نارس
به طور طبیعی نوزاد می بایست 280 روز یعنی 40 هفته در رحم مادر زندگی کند و سپس متولد شود حال اگر نوزادی زودتر از زمان مورد نظر متولد شده و زایمان زودرس رخ دهد، نارس نامیده می شود. نوزاد نارس از نظر ظاهر تفاوت هایی با سایر نوزاد سالم دارد. حال می خواهیم ویژگی نوزادان نارس را بررسی کنیم.
کوچک و لاغر:
اولین نشانه بارز در نوزاد نارس سایز کوچک او است به طوری که اندام های بدن او بسیار لاغر و نحیف بوده و ابعاد کوچکتری به نسبت سایر کودکان دارد. وزن او مناسب نبوده و بسیار لاغر است. اجزای صورت و حتی انگشتان دست و پای او هنوز رشد کافی را ندارند.
رنگ پوست:
نوزادان نارس رنگ پوست صورتی رنگ دارند و پوست بدن آنها بسیار نازک است. عروق موئینه پوست آنها مشخص است و چربی زیر بافت پوست دیده نمی شود.
کف دست و پا:
معمولاً کف دست و پای کودکان نارس بسیار صاف بوده و شیار کمی دارد و هنوز ساختار دست و پا شکل نگرفته است.
لاله های گوش نوزاد:
لاله های گوش نوزاد نارس پهن بوده و به طور کلی برجستگی های خاصی ندارد و هنوز شکل کامل گوش شکل نگرفته است.
وجود موهای جنینی:
موهای جنینی معمولاً برای هفته آخر بارداری دیده می شود و هنوز روی بدن نوزادان دیده می شود.
ورم دست و پا:
ورم دست و پا از دیگر ویژگی های نوزاد نارس محسوب می شود و این موضوع از روی ظاهر آنها کاملاً مشخص است.
متفاوت بودن ظاهر نوزاد نارس سبب نگرانی پدر و مادر می شود اما خوشبختانه علم پزشکی در این راستا بسیار عالی عمل کرده است و بسیاری از نوزادان نارس می توانند مانند نوزادان سالم دیگر زندگی کنند و رشد طبیعی خود را پشت سر بگذارند.
علت نارس بودن نوزاد
دلایل مختلفی وجود دارد که یک نوزاد به صورت نارس متولد شود. چه خوب است اطلاعات کافی در مورد علت تولد تولد کودکان نارس داشته باشیم تا بتوانیم شرایطی فراهم سازیم که کودک در زمان دقیق و درست خود متولد شود.
سن حاملگی:
یکی از دلایل مهم نارس بودن کودکان، سن بارداری مادر است. دقت کنید که بانوان می بایست از 20 تا 35 سالگی را برای بارداری در نظر بگیرند و زمان کمتر و بیشتر از این رنج خطر نارس بودن کودک را به همراه خواهد داشت. هرچه تاخیر در بارداری بیشتر شود، امکان نارس بودن نوزاد بسیار زیاد است.
مشکلات رحم:
مشکلات زنان اعم از مشکلات جفتی، بارداری دو قلو یا بیشتر و همینطور عفونت رحم مادر از مواردی است که سبب بروز مشکلات رحم می شود. بررسی ها نشان داده است که مشکلات رحم اغلب به واسطه مصرف الکل، سیگار و مواد مخدر صورت می گیرد و همینطور یک سری داروهای غیر مجاز نیز سبب بروز مشکلات رحم در مادر می شود و در نهایت مکانیسم های خون رسانی داخل رحم را تحت تاثیر قرار می دهد و سبب ناتوانی در نگهداری جنین خواهد شد.
کارهای سنگین:
دختران و زنانی که پیش از بارداری و یا در دوران بارداری مشغول به کارهای سنگین هستند و یا وسایل سنگین بلند می کنند، با مشکل نوزادان نارس همراه خواهند بود و این موضوع سبب می شود تا مراقبت کافی در دوران بارداری وجود نداشته باشد.
کمبود ویتامین:
یکی از دلایل مهم که سبب تولد نوزاد نارس می شود، کمبود ویتامین در بدن مادر است که در نهایت آسیب های زیادی به بدن او وارد کرده و کودک ویتامین لازم را دریافت نمی کند این رویکرد نیز می بایست به دقت بررسی شود و مراقبت های لازم از مادر در اولویت قرار بگیرد تا جلوی تولد کودک نارس گرفته شود.
راه های مراقبت از نوزادان نارس
حال که با علائم نارس بودن نوزاد آشنا شدیم، می بایست راه های مراقبت از نوزاد نارس را به خوبی بدانیم و در زندگی اجرا کنیم.
مراقبت آغوشی:
نام دیگری که برای این روش در نظر گرفته شده است مراقبت کانگورویی است. در این روش نوزاد می بایست روی سینه مادر قرار بگیرد تا گرمای بدن نوزاد حفظ شود و ریه ها بهتر عمل نمایند. در واقع وقتی پوست بدن نوزاد با پوست بدن مادر تماس پیدا می کند، نوزاد می تواند ضربان قلب مادر را بشنود و این موضوع سبب می شود تا احساس امنیت بیشتری داشته باشد همینطور فشار خون و تنفس او نیز سریع تر تثبیت می شود. وقتی نوزاد روی سینه مادر قرار می گیرد، تولید شیر مادر نیز بیشتر می شود.
گذراندن وقت با نوزاد:
بهتر است که با نوزاد حرف بزنید. این کار باعث می شود تا نوزاد ارتباط بهتری با شما برقرار کند و در نهایت سطح رشد او بهتر خواهد شد. بررسی ها نشان می دهد که صحبت با نوزاد و وقت گذراندن با او سبب می شود تا احساس امنیت بیشتری به او داده شود.
تنظیم درجه حرارت مناسب:
حفظ درجه حرارت بدن نوزاد در محدوده نرمال بسیار اهمیت دارد و بهترین روش این است که بتوانید نوزاد را از نظر درجه حرارت تنظیم کنید و بدن او را با لباس یا پتو بپوشانید. از لباس ها به صورت لایه به لایه استفاده کنید تا در صورت افزایش دما بتوانید تغییرات لازم را اجرا کنید.
خواب آرام:
نوزاد نارس قطعاً نیاز به خواب آرام دارد، میزان بیداری نوزادان نارس نسبت به کودکان دیگر بیشتر است پس باید موقعیتی فراهم شود تا نوزاد خواب آرامی داشته باشد. محیط اتاق نوزاد می بایست آرام و دارای تهویه مناسب باشد و همینطور میزان شیردهی به نوزاد در زمان درستی صورت بگیرد تا رشد او بهتر صورت بگیرد.
سوالات متداول
1- ✔️ ویژگی های نوزاد نارس چیست؟
✔️ اگر نوزادی زودتر از زمان مورد نظر متولد شده و زایمان زودرس رخ دهد نارس بوده که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- ✔️ علت نارس بودن نوزاد چیست؟
✔️ دلایل مختلفی وجود دارد که یک نوزاد به صورت نارس متولد شود که در متن مقاله توضیحات کامل آن ارائه شده است.
3- ✔️ راه های مراقبت از نوزادان نارس چیست؟
✔️ والدین باید راه های مراقبت از نوزاد نارس را به خوبی بدانند و در زندگی اجرا کنند که در متن مقاله کامل مطرح شده است.