حتماً شنیده اید که فردی از اسکیزوفرنی رنج می برد! فکر می کنید اسکیزوفرنی چیست و چه علائمی دارد؟ اسکیزوفرنی یک اختلال جدی در مغز محسوب می شود و نحوه تفکر فرد را تغییر می دهد و روی بیان احساسات او نیز تاثیر دارد. او نمی تواند درک درستی از واقعیت زندگی داشته باشد.
ریشه بیماری شیزوفرنی چیست؟ اسکیزوفرنی به نوبه خود ناتوان کننده ترین بیماری روانی محسوب می شود و سبب می شود که زندگی شخص از حالت عادی خود خارج شود و مشکلات زیادی ایجاد کند. به طور کلی این بیماری سبب می شود تا فرد حتی در محیط کاری و مدرسه نیز شرایط خوبی نداشته باشد. او نمی تواند ارتباط مناسبی با افراد در جامعه برقرار کند. فکر می کنید مهمترین علائم بیماری اسکیزوفرنی چیست؟
اختلال اسکیزوفرنی چیست
حال می خواهیم بدانیم که تعریف درست از اسکیزوفرنی چیست و در چه شرایطی گفته می شود که شخص دیگر اسکیزوفرنی شده است.
همانطور که در مقدمه اشاره شد، اسکیزوفرنی نوعی اختلال جدی در مغز انسان است که سبب می شود تفکر نادرستی داشته باشد و احساسات و درک واقعیت او زیر سوال می رود. از سوی دیگر شخص حالت وحشت زده پیدا می کند. یعنی رفتار او طبیعی نیست و اطرافیان دقیقاً این موضوع را احساس می کنند.
اگر بخواهیم اسکیزوفرنی را به شکل دیگری تعریف کنیم. این بیماری نوعی جنون محسوب می شود. یعنی نوعی بیماری روانی است که به واسطه آن شخص نمی تواند واقعیت و تخیل را از هم تشخیص دهد. فردی که درگیر این اختلال باشد به طور کلی ارتباط خود با دنیای واقعی را از دست می دهد و یعنی در ذهن او صدها تصویر و صدا وجود دارد که شاید هیچ ربطی به هم نداشته باشند و حالت آشفته خواهد داشت.
این افراد معمولاً رفتاری مشکوک از خود نشان می دهند و گاه نیز ترسناک هستند. مثلاً رفتار آنها به صورت ناگهانی تغییر می کند و اطرافیان را نگران خواهد کرد.
یک سری تعریف های جالب در مورد اسکیزوفرنی وجود دارد که اگر بدانید بهتر متوجه می شوید که اسکیزوفرنی چیست؟
تعریف اول مربوط به جنون است. کسی که ارتباط خود را واقعیت از دست می دهد درگیر جنون شده است. در واقع فرد یک سری هذیان ها و توهمات را تجربه می کند. او آگاهی نسبت به عملکرد خود ندارد. جنون یکی از ویژگی های برجسته اسکیزوفرنی محسوب می شود.
تعریف دوم با عنوان مفهوم اسکیزوئید شناخته می شود. این اصطلاح برای اختلال شخصیت به کار می رود و به طور کلی شخص هیچ علاقه ای به حضور در فعالیت های اجتماعی ندارد. او در روابط فردی نیز سعی می کند بخش مشخصی از احساسات خود را بروز دهد و به نوعی سرد و گوشه گیر می شود.
تعریف دیگری بر اساس خیال و تجسم وجود دارد. یعنی بیماری که به اسکیزوفرنی مبتلا است نمی تواند وقایع را درک کند و درگیر یک سری توهمات می شود که معمولاً واقعیت ندارند.
علائم اسکیزوفرنی
فکر می کنید علائم اختلال اسکیزوفرنی چیست؟ علائم و نشانه های اسکیزوفرنی بسیار متنوع است و شاید بررسی همه نشانه ها کار بسیار دشواری باشد:
گوشه گیری اجتماعی:
فردی که درگیر اسکیزوفرنی می شود مدام گوشه گیر است. او احساس بدی می کند و اصلاً علاقه ای به صحبت با غریبه و حتی دوستان خود ندارد. گوشه گیری اجتماعی به طور کلی ساختار خاص خود را دارد و شرایطی ایجاد می کند تا افراد نتوانند به خوبی در جامعه حضور داشته باشند.
زوال شخصیت:
زوال شخصیت در کسانی که درگیر اسکیزوفرنی هستند، نشانه های شدیدی دارد. مثلاً احساس غیر واقعی نسبت به هوش و چهره و اندام و ظاهر خود دارند. به طور کلی همیشه یک شخصیت مبهم از خود به جا می گذارند و این موضوع سبب می شود که اضطراب شدید تری در آنها ایجاد شود.
کاهش اشتها:
یکی از مهمترین علائم اسکیزوفرنی این است که درگیر کاهش اشتها هستند یعنی علاقه ای به غذا خوردن ندارند و یا غذا را بی میل استفاده می کنند. کاهش اشتها باعث می شود که شخص نتواند شرایط خوبی برای خود ایجاد نماید و در کل روی سلامت او نیز تاثیر بدی می گذارد. اگر بپرسید ساده ترین علائم اختلال اسکیزوفرنی چیست؟ پاسخ کم اشتهایی است.
هذیان گویی:
هذیان گویی یکی از بارزترین نشانه های اسکیزوفرنی محسوب می شود به طوری که شخص از موضوعاتی صحبت می کند که مخاطب را به تعجب وادار می کند. هذیان گویی معمولاً همیشه نیست اما گهگاهی رخ می دهد و آسیب رسان است.
توهم:
توهم در اسکیزوفرنی چیست؟ شخصی که درگیر اسکیزوفرنی است معمولاً چیزهای می شوند و یا میبیند که واقعیت ندارد و برخی از توهمات آن محسوب می شود.
احساس کنترل شدن:
فردی که درگیر اسکیزوفرنی است معمولاً همیشه احساس کنترل شدن دارد و این موضوع برای او آزار دهنده است. او فکر می کند که زندگی او مدام تحت کنترل است و نباید هیچ کاری انجام دهد. گاه حرف های نامربوط می زند و گاه بسیار ساکت و بی رمق است. این نشانه ها به طور کلی به واسطه میزان پیشرفت اسکیزوفرنی مشخص می شود.
علت اختلال اسکیزوفرنی
شاید هنوز نتوان گفت که علت اصلی بیماری اسکیزوفرنی چیست! اما یک سری پژوهش ها در این راستا صورت گرفته است تا علت اسکیزوفرنی مشخص شود.
ژنتیک:
معمولاً ژنتیک یکی از مهمترین دلایل اسکیزوفرنی محسوب می شود. یعنی بسیاری از محققان اعتقاد دارند که اختلال اسکیزوفرنی معمولاً ارثی است و شخص این بیماری را به ارث می برد. در واقع بدن یک سری تغییرات هورمونی و فیزیکی را پشت سر می گذارد. به خصوص تغییراتی که در دوران بلوغ دوران نوجوانی رخ می دهد. کسانی که استرس و اضطراب شدیدی را پشت سر میگذارند درگیر اسکیزوفرنی می شوند.
زیست شناسی:
بیماری اسکیزوفرنی در زیست شناسی نیز مورد ارزیابی قرار گرفته است و شرایط به این صورت است که معمولاً اگر تعادل بین مواد شیمیایی مغز یا انتقال دهنده های عصبی بهم بخورد، شخص درگیر بیماری اسکیزوفرنی می شود و سلول های عصبی مغز نیز در این راستا به مشکل بر می خورند. دقت کنید که عدم تعادل مواد شیمیایی در این زمینه سبب می شود که مغز واکنش درستی نسبت به محرک ها نداشته باشد و انبوهی از اطلاعات عجیب و غریب در ذهن او ایجاد شود. البته اینکه ساختار اسکیزوفرنی چیست و زیست شناسی چقدر روی آن تاثیر دارد مشخص نیست.
شکل گیری مغز در رحم مادر:
برخی از پژوهشگران اعتقاد دارند که گاه مشکلات مربوط به رشد و شکل گیری ارتباطات و گذرگاه های مغز در رحم مادر ایجاد می شود و در نهایت منجر به اسکیزوفرنی می شود.
عفونت های ویروسی:
عوامل محیطی نیز ممکن است سبب بروز اسکیزوفرنی شود. مثلاً عفونت های ویروسی و یا اختلالات ایمنی از مواردی است که اسکیزوفرنی را تحریک می کند. مثلاً مادری که در دوران بارداری خود درگیر آنفولانزا شده است در آینده احتمال بروز اسکیزوفرنی برای فرزند او وجود خواهد داشت. به طور کلی عفونت شدید یکی از مهمترین دلایل ایجاد اسکیزوفرنی است.
با همه توضیحات داده شده هنوز مشخص نیست که دلیل اصلی اسکیزوفرنی چیست و چطور باید آن را در زمان به موقع کشف کرد.
درمان بیماری اسکیزوفرنی
سوال می شود که روش های درمان بیماری اسکیزوفرنی چیست؟ حقیقت این است که این بیماری درمان قطعی ندارد اما توانبخشی به بیمار کمک می کند تا بتواند اعتماد به نفس بهتری داشته باشد و مهارت های لازم را برای داشتن زندگی خود حفظ کند.
برنامه های توانبخشی روانی:
این برنامه ها کمک می کند تا شخص بتواند مهارت های زندگی خود اعم از آشپزی و اشتغال و نظافت را به خوبی بازیابی نماید و به سهم خود روابط اجتماعی قوی تری داشته باشد. او در این روش می تواند به حل مسائل بپردازد و در نهایت مدیریت استرس برای او بهتر می شود.
گروه های خودیاری:
یک سری گروه ها وجود دارد که بیمار با شرکت در این گروه ها سعی می کند از حمایت مستمری کمک بگیرد. دقت کنید که اگر شما بیماری روانی را تجربه کرده باشید وجود ای گروه ها کمک زیادی به شما می کند و برای درمان شیزوفرنی مناسب است.
مراکز گذری:
یک سری مراکز وجود دارند که کمک می کنند شخص بتواند روابط اجتماعی خوبی را فراهم سازد و یک سری خدمات و حمایت اطلاعاتی را پشت سر بگذارد. دقت کنید که این مراکز به طور کلی دارای شرایط اجرایی مختلفی هستند.
برنامه های خانه داری:
شرکت در برنامه های خانه داری برای بانوان یک انتخاب بسیار عالی محسوب می شود و افراد می توانند به صورت 24 ساعته حمایت شون.
درمان و مشاوره:
اگر بپرسند که بهترین روش برای درمان اسکیزوفرنی چیست؟ قطعاً پاسخ ما مشاوره است. باید از یک روانشناس خبره کمک گرفته شود که روش های متفاوتی از صحبت درمانی فردی و گروهی را فراهم سازد. این روش ها هم به بیمار و هم به اعضا خانواده کمک می کند تا بیماری ها را به شکل بهتری درک کنند و پروسه درمان را به خوبی پشت سر بگذارند.
سوالات متداول
1- ✔️ اختلال اسکیزوفرنی چیست؟
✔️ اسکیزوفرنی نوعی اختلال جدی در مغز انسان است که سبب می شود وی تفکر نادرستی داشته باشد که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- ✔️ علائم اسکیزوفرنی چیست؟
✔️ علائم و نشانه های اسکیزوفرنی بسیار متنوع است و بررسی همه آن ها کمی دشوار است که در متن مقاله توضیح داده شده است.
3- ✔️ علت اختلال اسکیزوفرنی چیست؟
✔️ عوامل متعددی می تواند منجر به بروز اسکیزوفرنی شود و نمی توان تنها به یک دلیل آن را نسبت داد که در متن مقاله مطرح شده است.
پاسخ مشاور: نه لزوما گاهی برخی افراد مکالمه درونی خود را بلند مطرح می کنن و به معنی توهم یا هذیان نیست