زایمان یکی از شیرین ترین لحظه های زندگی هر خانمی است. به خصوص کسانی که برای بار اول زایمان را تجربه می کنند، با فصل جدید از زندگی شان روبرو می شوند و این بسیار لذت بخش است. آیا میدانید علائم زایمان چیست و چگونه باید از موقع زایمان باخبر شد؟
کسانی که سزارین می شوند، به خوبی از تاریخ و زمان دقیق زایمانشان باخبر هستند. اما کسانی که زایمان طبیعی را در پیش دارند، باید از روی نشانه ها و علائمی که قبل از وقوع زایمان در بدنشان بروز پیدا می کند، زمان آن را تشخیص دهند. در این بخش تصمیم داریم در خصوص نشانه نزدیک بودن زایمان و علائم آن صحبت کنیم.
علائم زمان زایمان چیست
معمولا خانم هایی که برای بار اول زایمان طبیعی را تجربه می کنند، با علائم زایمان آشنایی چندان زیادی ندارند. به همین علت در ادامه این بخش می خواهیم علائم زایمان طبیعی را برایتان عنوان کنیم تا قبل از شروع درد زایمان، فرصت انجام اقدامات لازم را داشته باشید.
انقباضات رحمی
یکی از اولین و اصلی ترین علائم زایمان، انقباضات رحمی است. ممکن است شما چند ساعت قبل از زمان زایمان احساس کنید که شکمتان حسابی سفت شده است و جنین هیچ حرکتی در شکم شما ندارد. این انقباضات به گونه ای هستند که شاید حتی درد زیادی را متحمل شوید و دستتان در پوست شکمتان فرو نرود.
در صورتی که این انقباضات شکمی مربوط به زایمان باشد، ممکن است در یک ساعت چند بار تکرار شود. یعنی شما مدتی را عادی هستید و سپس دوباره انقباضات رحمی و شکمی را تجربه می کنید. اگر هر بار درد و انقباضات شکمی، بیشتر از سری قبل بود، بدانید که زمان زایمان تان نزدیک است.
ترشحات رحمی
از دیگر علائم زایمان، ترشحات واژن در بارداری است. در اواخر بارداری خروج ترشحات چسبنده و ژله ای مانند از واژن یکی از نشانه های شروع دردهای زایمانی است. گاهی حتی ممکن است این ترشحات حالت خون آلودی داشته باشند و یا پس از مدتی به خونریزی تبدیل شوند. در هر صورت این موضوع بیانگر نزدیک بودن زمان زایمان شماست.
درد شدید لگن و کمر
قطعا شما با دردها و انقباضات دوران پریود به خوبی آشنا هستید. در صورتی که درد شدید لگن و کمر داشتید، دقیقا مانند دردی که در دوران پریود تجربه اش می کنید، این یکی دیگر از علائم زایمان است. معمولا این دردها قطع و وصل می شوند و به صورت مداوم نیستند. هر چقدر که به زمان زایمان نزدیک تر شوید، این دردها بیشتر و شدیدتر می شوند. تا جایی که حتی ممکن است نتوانید به خوبی راه بروید و احساس فشار بسیار شدید در ناحیه لگن خود کنید.
پارگی کیسه آب
همانطور که میدانید در طول دوران بارداری، جنین در کیسه آب رشد می کند. کیسه آب اهمیت بسیار زیادی برای رشد و محافظت از جنین دارد و در صورتی که دچار پارگی یا آسیب شود، زندگی و سلامت جنین به خطر می افتد. یکی دیگر از علائم زایمان، سوراخ شدن و پارگی کیسه آب است. اگر کیسه آب شما پاره شود، به سادگی آن را تشخیص می دهید. زیرا آب داغ و لیزی با فشار زیاد از رحم شما خارج می شود.
اما در صورتی که کیسه آب سوراخ شود، شاید تشخیص آن برای شما کمی سخت شود. به طور کلی مایع کیسه آب یک مایع بسیار داغ، لیز و سفید رنگی است. گاهی کمی ترشحات خونی نیز با این مایع همراه است. اگر در هفته سی و هشتم به بعد بارداری قرار دارید و احساس کردید که کیسه آب شما پاره یا سوراخ شده است، این نشانه نزدیک بودن زمان زایمان می باشد.
نشانه های نزدیک بودن زمان زایمان
قطعا اگر به زمان زایمان نزدیک شوید، یک سری حالات متفاوتی را تجربه خواهید کرد. حتی مادرانی که تجربه بارداری نداشتند، از روی این تغییرات فیزیکی فرا رسیدن زمان زایمان را تشخیص می دهند. اما گاهی ممکن است این علائم از چند روز قبل از روز زایمان شروع شوند. آیا با این علائم و نشانه ها آشنایی دارید؟ در ادامه به برخی از نشانه های نزدیک بودن زمان زایمان اشاره خواهیم کرد.
اسهال و استفراغ
یکی از علائم زایمان و به طور کلی نزدیک بودن زمان تولد نوزاد، اسهال و استفراغ است. شاید شما از چند روز قبل از فرا رسیدن زمان زایمان احساس کنید که بیمار شده اید و مرتبا اسهال و استفراغ داشته باشید. اگر اطمینان دارید که به مسمومیت غذایی دچار نشده اید، این یکی از نشانه ها و علائم زایمان است. به دلیل انقباضات بدنی، از چند روز قبل از زایمان، ممکن است خانم باردار به اسهال و استفراغ مبتلا شود.
باز شدن دهانه رحم
یکی دیگر از علائم زایمان و نزدیک شدن به زمان آن باز شدن دهانه رحم است. باز شدن رحم برای زایمان به صورت تدریجی اتفاق می افتد. ممکن است از یکی دو روز قبل از فرا رسیدن زمان زایمان، دهانه رحم چند سانت بازتر شود و در روز زایمان این اندازه بیشتر شود. برای اینکه جنین بتواند به راحتی از رحم وارد خارج شود، باید رحم به اندازه 10 سانت باز شود. قطعا این اندازه به یک باره اتفاق نمی افتد و باید به تدریج باز شود. به همین علت ممکن است چند روز قبل از فرا رسیدن زمان زایمان، رحم مادر چند سانت باز شود.
حرکت نزولی جنین
یکی دیگر از نشانه ها و علائم زایمان، حرکت نزولی جنین است. به طور کلی جنین چند روز قبل از زایمان، حرکات نزولی دارد و به پایین ترین نقطه شکم و لگن مادر حرکت می کند. این موضوع باعث می شود تا مادر احساس تکرر ادرار یا احساس سنگینی کند. حتی از روی ظاهر شکم نیز می توان پایین آمدن جنین را تشخیص داد.
زمان مشاهده علائم زایمان چه کنیم
آیا میدانید زمانی که نشانه های زایمان را مشاهده کردید، باید چه اقداماتی انجام دهید؟ اولین اقدام حفظ خونسردی و آرامش است. سپس باید به موارد زیر توجه داشته باشید و آنها را از قلم نیندازید تا تجربه یک زایمان خوب و عالی را داشته باشید.
با همسر یا یکی از اعضای خانواده تان تماس بگیرید
از آنجایی که تاریخ و زمان دقیق زایمان طبیعی مشخص نیست، ممکن است علائم زایمان زمانی رخ دهد که کسی کنار شما نباشد. بنابراین زمانی که با نشانه های نزدیک بودن زایمان روبرو شدید، سریعا با همسر یا یکی از نزدیکانتان تماس بگیرید. بهتر است با کسی تماس بگیرید که در دسترس تر است و در زمان زودتری می تواند خودش را به شما برساند.
تنفس صحیح را تمرین کنید
در هنگام زایمان، تمامی عضلات بدن شما منقبض می شود. به همین علت با تنفس صحیح باید اکسیژن کافی به اندام ها و عضلات بدنتان برسانید. قطعا قبل از فرا رسیدن زمان زایمان، پزشک متخصص طرز صحیح نفس کشیدن را به شما آموزش داده است. بنابراین با کمک آموزش هایی که از قبل دیده اید، به خوبی نفس بکشید تا اکسیژن رسانی به عضلات بدنتان به خوبی انجام شود.
راه بروید
زمانی که با نشانه نزدیک بودن زایمان روبرو شدید، بهتر است تا جایی که می توانید به آرامی راه بروید. راه رفتن باعث می شود تا پس از رسیدن به بیمارستان، زایمان زودتر اتفاق بیفتد و شما کمتر درد بکشید. راه رفتن نوعی تحریک زایمانی است و به باز شدن بیشتر دهانه رحم کمک می کند.
سوالات متداول
1- ✔️ علائم زمان زایمان چیست؟
✔️ معمولا خانم هایی که برای بار اول زایمان طبیعی را تجربه می کنند، با علائم زایمان آشنایی ندارند که در متن مقاله شرح داده شده است.
2- ✔️ نشانه های نزدیک بودن زمان زایمان چیست؟
✔️ قطعا اگر به زمان زایمان نزدیک شوید، یک سری حالات متفاوتی را تجربه خواهید کرد که در متن مقاله توضیح داده شده است.
3- ✔️ زمان مشاهده علائم زایمان چه کنیم؟
✔️ اولین اقدام پس از مشاهده زمان زایمان حفظ خونسردی و آرامش است که در متن مقاله توضیح کامل ارائه شده است.
پاسخ مشاور: بله